• BIST 100

    10121,5%-1,02
  • DOLAR

    40,23% 0,02
  • EURO

    46,86% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4317,53% -0,33
  • Ç. ALTIN

    6880,30% 0,00

Kesinleşmiş kararlara rağmen DASK eksik ödemeleri yapmadı

06 Şubat 2024, Salı 09:20
06 Şubat 2024, Salı 09:20
Kesinleşmiş kararlara rağmen DASK eksik ödemeleri yapmadı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kesinleşmiş kararlara rağmen DASK eksik ödemeleri yapmadı

Kahramanmaraş Barosu Avukatlarından Murat Gül, yargı kararına rağmen DASK tarafından eksik ödemelerin yapılmadığını ifade etti.
6 Şubat 2023 tarihli depremde hasar alan konutlara ilişkin DASK’ın Ödemiş olduğu tazminatların eksik olduğuna dair alınan ilk kararlar Aralık 2023 tarihinde Yargıtay tarafından DASK’ın temyiz itirazları reddedilerek kesinleşmişti. Kahramanmaraş Barosu Avukatlarından Murat Gül, verilen kararın icraya konulmasına ve üzerinden aylar geçmesine rağmen DASK tarafından ödeme yapılmadığını ifade etti. Gül, DASK yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde DASK’ın bir devlet kurumu olduğunu ve haciz işlemi yapılamayacağını beyan ettiklerini, bu sebeple de depremzedenin alacağına ulaşamayarak bir kez daha mağdur edildiğini belirtti.
Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden Av. Murat Gül, DASK’ın örneğin bir SGK ya da Bakanlık gibi bir devlet kurumu olmadığını, Türk Reasürans AŞ. adında bir şirket tarafından yönetildiğini, Türk Ticaret Kanununa tabi olduğunu ve Yargıtay içtihatlarına göre basiretli bir tacir gibi hareket etmek gibi yükümlülüklerinin bulunduğunu belirtti. Devletin malının haczedilemeyeceği ilkesinin DASK tarafından suistimal edildiğini dile getiren Avukat GÜL, devlet malının haczedilememesinin altında yatan sebebin; “devlet zaten hacze gerek kalmaksızın borcunu öder” anlayışı ve ilkesi yattığını, ancak DASK’ın bu ilkeye aykırı hareket ettiğini sözlerine ekledi.
Kahramanmaraş barosu avukatı Murat Gül, benzer durumda olan depremzedeler ve Avukat meslektaşlarıyla yaptığı görüşmelerden edindiği bilgiye dayanarak, DASK’ın, kesinleşmiş mahkeme kararları olmasına rağmen, icra dosyalarına ödeme yapmaktan imtina ettiğini ve bu şekilde depremzedeleri daha da mağdur ettiğini belirtti.
“DASK depremzedenin alacağını ödemezken kendi alacağını tahsil etmek istiyor”
DASK kesinleşen kararları yerine getirmezken, lehine sonuçlanan davalarda hak etmiş olduğu vekalet ücretini depremzededen talep etmesinin, yani kendi alacağı konusunda şahin kesilirken depremzedenin alacaklarına karşı sessiz kalmasının da dikkat çekici olduğuna değinen Murat GÜL, bu çelişkinin de bir an evvel giderilmesini ve haczedilemezlik güvencesine sığınılarak zaten zayıf taraf olan depremzedenin mağduriyetinin artmasına yol açılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
'Kurumlara olan güven ve sigorta bilinci zedelenmemeli'
Ülkemizde sigortalılık oranının ne kadar düşük olduğundan da yıllardır şikayet edildiğini hatırlatan Avukat GÜL, 'düzenli olarak sigortasını yaptıran, primlerini ödeyen, tazminatın eksik olduğu iddiası ile açmış olduğu davayı kazanan ve miktar itibariyle temyiz sınırının altında olması sebebiyle kesinleşen depremzedeye gereken ödemenin yapılmaması ya da geciktirilerek yapılması sigortalılık bilincini zedeleyeceği gibi, sigortacıya ve devlet kurumlarına olan güveni de sarsacaktır' şeklinde konuştu.
DASK’ın bugüne kadar yaraların sarılmasında gösterdiği hassasiyeti, Hukuk Devleti ilkeleri çerçevesinde bundan sonra da kesinleşmiş yargı kararları söz konusu olduğunda göstermesinin kendisinden beklendiğini ifade eden Avukat Gül, DASK’ın ülkemizin önemli bir kurumu olduğunun ve bu sınavdan da başarıyla geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gazze'de soykırım sürüyor: Onlarca şehit ve yaralı

Batman'da operasyonda 7 düzensiz göçmen yakalandı

Kabine toplantısında gündem "Terörsüz Türkiye" ve Suriye'deki gelişmeler

32 göçmen kaçakçısı ve 572 düzensiz göçmen yakalandı

Irak'ta AVM'de yangın: 50 kişi hayatını kaybetti

Altın fiyatları güne düşüşle başladı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Sıcak hava etkisini sürdürüyor: Doğu ve iç kesimlerde sağanak bekleniyor

Siyonist rejim, Lazkiye'deki iki askeri karargâha saldırdı

Kudüs Seriyyeleri, siyonist rejime ait askeri aracı imha etti

Tekirdağ ve Balıkesir'de orman yangınları: Bin 320 kişi tahliye edildi

Yemen: Lod Havalimanı, Negev'deki askeri hedef ve Um Raşraş Limanı balistik füze ve İHA'larla vuruldu

Suriye Cumhurbaşkanı Şara: Savaştan korkmuyoruz, vatanı korumayı seçtik

Katil rejim, çadırlara, evlere ve yardım merkezlerine saldırdı: 85 şehit

Alaska'da peş peşe şiddetli depremler

Hindistan'dan Çin sınırında gerginliği tırmandıran adım

Viranşehir yolunda zincirleme kaza 10 Yaralı

ABD ve İngiltere'den Rusya'ya karşı ortak operasyon

Otomobil şarampole devrildi: 2 ölü, 3 yaralı

Siyonist rejimin Suriye'de saldırılarını kınayan tezkere TBMM'de kabul edildi

Siirt’te toplu nikâh töreni: Aile, ifsat projelerine karşı kalemizdir

Dışişleri Bakanı Fidan: israil yol yakınken istikrarsızlık oluşturacak politikalardan vazgeçmeli

Aktaş ailesinin acı günü

Şehir içi otobüs ile yolcu minibüsü çarpıştı: 5 yaralı

BMGK, Suriye gündemiyle acil toplanıyor

Siyonistlerin saldırıları altındaki Suriye'den uluslararası topluma çağrı

MASKİ, Oluklu'nun su sorununu gideriyor

Vali Gül, LGS Şampiyonları ile bir araya geldi

Malatya'da 2025 Yılı İl İstihdam Kurulu toplantısı gerçekleştirildi

HAMAS siyonist rejimin Şam'a yönelik saldırılarını kınadı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de soykırım sürüyor: Onlarca şehit ve yaralı

Batman'da operasyonda 7 düzensiz göçmen yakalandı

Kabine toplantısında gündem "Terörsüz Türkiye" ve Suriye'deki gelişmeler

32 göçmen kaçakçısı ve 572 düzensiz göçmen yakalandı

Irak'ta AVM'de yangın: 50 kişi hayatını kaybetti

Altın fiyatları güne düşüşle başladı

Dolar kuru bugün ne kadar?