• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,29% 0,04
  • EURO

    50,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6778,74% 2,44
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 0,00

Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor

15 Mayıs 2024, Çarşamba 16:49
15 Mayıs 2024, Çarşamba 16:49
Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Sağlık Bakanlığı iş birliğinde toplumun kansere karşı bilinçlenmesi ve tedavide kritik önemde bulunan erken teşhis için kurulan Kanserde Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM), deprem bölgesinde ve şehir genelinde on binlerce Gazi şehirlinin kanser taramasını gerçekleştirdi.
Toplum sağlığı alanında bölge ve Türkiye’ye örnek olmak amacıyla yenilikçi teknolojik uygulamalardan faydalanılmasını hedefleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, özellikle kadın sağlığına yönelik yapılan çalışma ile 113 bin 352 tarama yaptı. KETEM ayrıca uzman ekipleriyle şehrin dört bir yanında yaptığı bilinçlendirme eğitimleriyle 76 bin 219 kişiye eğitim verdi. İl merkezinde ise toplam 196 mahalleden 24’ünde saha çalışması yapıldı.

Gaziantep kanser tarama sıralamasında ülke genelinde 4’üncü sıraya yükseldi
Gaziantep’te 8 yılda KETEM tarafından yürütülen bilinçlendirme çalışmaları ve taramalarla Türkiye’de kanser tarama sıralamasında 50’nci sıradan 4’üncü sıraya yükseldi. KETEM tarafından başlatılan mobil mamografi aracı uygulamasıyla kırsal mahallelere hizmet veriyor.

Deprem bölgesinde kurulan araçla taramalar sürüyor
Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerden etkilenen Nurdağı ve İslahiye’de vatandaşların her alanda ihtiyacına koşan Büyükşehir Belediyesi, sağlık alanında da hizmet vermeyi sürdürüyor. Depremzedeler için oluşturulan konteynır kentlerde ve kırsal mahallelerde çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kanser tarama aracında kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseriyle erkeklerde kolon kanseri taraması yapıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Dr. Serdar Tolay, yaptığı açıklamada kanser çalışmalarını anlatarak, “Kanser çok önemli bir hastalık. Erken teşhisi çok önemli. Meme kanseri, rahim ağızı kanserini kadınlarda, erkeklerde de kolon kanserini tarıyoruz biz burada” ifadelerini kullandı.

“Olumsuz bir sonuç çıktığında ilgili uzman hekime yönlendiriyoruz”
Binevler KETEM Sorumlusu, Dr. Gülbin Yıldırım yürütülen çalışmayla taramaların sürdüğünü aktararak, “Meme kanseri açısından bir sorun çıktığı zaman biz onu hastanedeki uzman hekimin ismi, dahili numarası yazılı bir kağıtla nokta atışı bir şekilde hastaneye yönlendiriyoruz. Hastanedeki bu hekimlerimizde bizim KETEM’den gelen hastaları bekletmiyorlar en önemlisi de bu” ifadelerine yer verdi.

“Erken teşhis hayat kurtarır”
Nurdağı’nda yaşayan depremzede Fatma Akar, konteynır kent önünde kurulan araçla taramalarını yaptırdığını aktararak, “Komşum meme kanserinden dolayı memelerini aldırdı, şu anda evde yatıyor. O nedenle bilinçlendirilmek önemli. Bizim durumumuz yok, merkeze gidemeyiz. Buralara gelmeleri daha güzel” dedi.

Depremzede Havva Ateş ise hizmetten dolayı mutluluğunu ifade ederek, “Çok memnun oldum. Bütün kadınlara da sağlıkları için tavsiye ederim. Erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Kızılay'dan İstanbul Valiliği'ne ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahçeli ile görüşecek

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 122 bin 519 megavata yükseldi

Bakan Tunç’tan bayrak provokasyonuna ilişkin açıklama

1926 yılına ait adli emanet defteri koruma altına alındı

Diyanet 100 sözleşmeli din görevlisi alımı yapacak

Ağrı’da termometreler eksi 27,6’yı gördü!

Alzheimer ve demansta doğru beslenme yaşam kalitesini artırıyor

Minibüsçülerinde Yeni Dönem Resmen Başladı

Ateşkes kâğıt üzerinde: Siyonist işgalciler Gazze'yi bombalamayı sürdürüyor

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanlığından üniversite ve ilçe ulaşımıyla ilgili çağrı

Bingöl’de duyarlı çocuklardan Gazze için anlamlı bağış

14’üncü Çalışma Meclisi "Dijital Dönüşüm” gündemiyle toplanıyor

Mars bir zamanlar “Mavi Gezegen”di: Antik okyanusun kanıtı bulundu

Tiroit ve tansiyon sorunlarını yenen çift, kilolarını 6,5 yıldır koruyor

Şara'dan Barzani'ye: Kürtlerin tüm hakları korunacak

2026 YÖKDİL/1 için başvurular başladı

Aile hekimlerine yönelik "tütün tedavisi" eğitimi düzenlendi

Davos'ta iki katile kapılar kapandı

6’ncı İyilik Gemisi Sudan’a ulaştı

Kablo hırsızlığı mahalleliyi canından bezdirdi: Yüzlerce hane, aylarca internetsiz kalıyor

Bursa’da toplu ulaşıma zam: Zamlar toplu taşımayı cazip olmaktan çıkarıyor

İşgal rejimi Lübnan’ın güneyinde bir araca saldırı düzenlerdi

ABD uçak gemisi Malakka Boğazı'nı geçerek Arap Denizi'ne yöneldi

Dünyanın en uzun süren deneyi: Bir damla için 8 yıl

Çocuklarda geçmeyen öksürüğün nedeni bocavirüs olabilir

2025’te tüketici hakem heyetlerine 907 bin 515 başvuru yapıldı

Türkiye ile Gana arasında afet yönetimi iş birliği

2025 Adalet Bakanlığı sınav sonuçları açıklandı

Brent petrol 63,65 dolardan işlem görüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kızılay'dan İstanbul Valiliği'ne ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahçeli ile görüşecek

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 122 bin 519 megavata yükseldi

Bakan Tunç’tan bayrak provokasyonuna ilişkin açıklama

1926 yılına ait adli emanet defteri koruma altına alındı

Diyanet 100 sözleşmeli din görevlisi alımı yapacak

Ağrı’da termometreler eksi 27,6’yı gördü!