• BIST 100

    10698,13%1,25
  • DOLAR

    42,33% 0,08
  • EURO

    49,12% 0,14
  • GRAM ALTIN

    5469,00% -0,48
  • Ç. ALTIN

    9189,23% 0,00

Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor

15 Mayıs 2024, Çarşamba 16:49
15 Mayıs 2024, Çarşamba 16:49
Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Sağlık Bakanlığı iş birliğinde toplumun kansere karşı bilinçlenmesi ve tedavide kritik önemde bulunan erken teşhis için kurulan Kanserde Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM), deprem bölgesinde ve şehir genelinde on binlerce Gazi şehirlinin kanser taramasını gerçekleştirdi.
Toplum sağlığı alanında bölge ve Türkiye’ye örnek olmak amacıyla yenilikçi teknolojik uygulamalardan faydalanılmasını hedefleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, özellikle kadın sağlığına yönelik yapılan çalışma ile 113 bin 352 tarama yaptı. KETEM ayrıca uzman ekipleriyle şehrin dört bir yanında yaptığı bilinçlendirme eğitimleriyle 76 bin 219 kişiye eğitim verdi. İl merkezinde ise toplam 196 mahalleden 24’ünde saha çalışması yapıldı.

Gaziantep kanser tarama sıralamasında ülke genelinde 4’üncü sıraya yükseldi
Gaziantep’te 8 yılda KETEM tarafından yürütülen bilinçlendirme çalışmaları ve taramalarla Türkiye’de kanser tarama sıralamasında 50’nci sıradan 4’üncü sıraya yükseldi. KETEM tarafından başlatılan mobil mamografi aracı uygulamasıyla kırsal mahallelere hizmet veriyor.

Deprem bölgesinde kurulan araçla taramalar sürüyor
Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerden etkilenen Nurdağı ve İslahiye’de vatandaşların her alanda ihtiyacına koşan Büyükşehir Belediyesi, sağlık alanında da hizmet vermeyi sürdürüyor. Depremzedeler için oluşturulan konteynır kentlerde ve kırsal mahallelerde çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kanser tarama aracında kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseriyle erkeklerde kolon kanseri taraması yapıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Dr. Serdar Tolay, yaptığı açıklamada kanser çalışmalarını anlatarak, “Kanser çok önemli bir hastalık. Erken teşhisi çok önemli. Meme kanseri, rahim ağızı kanserini kadınlarda, erkeklerde de kolon kanserini tarıyoruz biz burada” ifadelerini kullandı.

“Olumsuz bir sonuç çıktığında ilgili uzman hekime yönlendiriyoruz”
Binevler KETEM Sorumlusu, Dr. Gülbin Yıldırım yürütülen çalışmayla taramaların sürdüğünü aktararak, “Meme kanseri açısından bir sorun çıktığı zaman biz onu hastanedeki uzman hekimin ismi, dahili numarası yazılı bir kağıtla nokta atışı bir şekilde hastaneye yönlendiriyoruz. Hastanedeki bu hekimlerimizde bizim KETEM’den gelen hastaları bekletmiyorlar en önemlisi de bu” ifadelerine yer verdi.

“Erken teşhis hayat kurtarır”
Nurdağı’nda yaşayan depremzede Fatma Akar, konteynır kent önünde kurulan araçla taramalarını yaptırdığını aktararak, “Komşum meme kanserinden dolayı memelerini aldırdı, şu anda evde yatıyor. O nedenle bilinçlendirilmek önemli. Bizim durumumuz yok, merkeze gidemeyiz. Buralara gelmeleri daha güzel” dedi.

Depremzede Havva Ateş ise hizmetten dolayı mutluluğunu ifade ederek, “Çok memnun oldum. Bütün kadınlara da sağlıkları için tavsiye ederim. Erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.

Küçük Taha, bursunun ilk parasını Gazze için bağışladı

İngiltere, Filistin yanlısı aktivistleri yargılıyor: İşgalci şirketleri korumak için hukuk çarpıtılıyor

Otellerde yapılan ilaçlamalar sağlık açısından büyük riskler taşıyor!

İkinci Dünya Savaşı’ndan kalan bomba etkisiz hale getirildi: 21 bin kişi tahliye edildi

YÖK'ten milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren yeni karar

Konut fiyat endeksi ekimde yüzde 1,6 arttı

Ukrayna, Donetsk'teki iki termik santrali vurdu

Batman'da ticari araçlara kış lastiği denetimi başladı

Ekim ayında 178 bin taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

Konya'da Geleneksel Sanatlar Sergisi ziyarete açıldı

Yeni dokunulmazlık dosyaları TBMM'ye sunuldu

10 aylık mandalina ihracatı 375 milyon dolara ulaştı

DSİ 6. Bölge Müdürlüğüne 18 sürekli işçi alınacak

Konya’daki göletler için değerlendirme toplantısı yapıldı

Zelenski, yarın Türkiye'yi ziyaret edecek

İslami Cihad, ABD'nin BMGK kararını reddetti: Gazze'ye uluslararası vesayet dayatması

Dahiliye Uzmanı Gündüzer: Kontrolsüz antibiyotik kullanımı ölümcül olabilir

Batman'da yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü

İzmir ve Kocaeli'de suç örgütlerine yönelik operasyon: 14 gözaltı

WHO uyardı: Gençlerin ruh sağlığı 15 yılda üçte bir oranında kötüleşti

Gaziantep'te okul çevresinde denetim: 1 kişi yakalandı

Trump, Karayip "çetelerine" gözdağı verdi; Maduro görüşmeye hazır

Gaziantep'te arazi anlaşmazlığı kavgası: 9 gözaltı

Ustalardan hayati uyarılar: Araçlar kışa hazır olsun

KOAH’nın en önemli nedeni; sigara ve pasif içicilik!

TÜİK: İşsizlik üçüncü çeyrekte değişmedi, yüzde 8,5 olarak gerçekleşti

Sudan ordusu "Um Siyale"den çekildi

Mereto Dağı'na mevsimin ilk karı düştü

İstanbul'da DAİŞ operasyonu: 6 gözaltı

Erzurum’da otobüs ile tır çarpıştı: 11 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Küçük Taha, bursunun ilk parasını Gazze için bağışladı

İngiltere, Filistin yanlısı aktivistleri yargılıyor: İşgalci şirketleri korumak için hukuk çarpıtılıyor

Otellerde yapılan ilaçlamalar sağlık açısından büyük riskler taşıyor!

İkinci Dünya Savaşı’ndan kalan bomba etkisiz hale getirildi: 21 bin kişi tahliye edildi

YÖK'ten milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren yeni karar

Konut fiyat endeksi ekimde yüzde 1,6 arttı

Ukrayna, Donetsk'teki iki termik santrali vurdu