• BIST 100

    16663,31%2,5
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,85% -0,32
  • GRAM ALTIN

    7218,55% -4,11
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 0,00

Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor

15 Mayıs 2024, Çarşamba 16:49
15 Mayıs 2024, Çarşamba 16:49
Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ketem ile erken teşhis hayat kurtarıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Sağlık Bakanlığı iş birliğinde toplumun kansere karşı bilinçlenmesi ve tedavide kritik önemde bulunan erken teşhis için kurulan Kanserde Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM), deprem bölgesinde ve şehir genelinde on binlerce Gazi şehirlinin kanser taramasını gerçekleştirdi.
Toplum sağlığı alanında bölge ve Türkiye’ye örnek olmak amacıyla yenilikçi teknolojik uygulamalardan faydalanılmasını hedefleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, özellikle kadın sağlığına yönelik yapılan çalışma ile 113 bin 352 tarama yaptı. KETEM ayrıca uzman ekipleriyle şehrin dört bir yanında yaptığı bilinçlendirme eğitimleriyle 76 bin 219 kişiye eğitim verdi. İl merkezinde ise toplam 196 mahalleden 24’ünde saha çalışması yapıldı.

Gaziantep kanser tarama sıralamasında ülke genelinde 4’üncü sıraya yükseldi
Gaziantep’te 8 yılda KETEM tarafından yürütülen bilinçlendirme çalışmaları ve taramalarla Türkiye’de kanser tarama sıralamasında 50’nci sıradan 4’üncü sıraya yükseldi. KETEM tarafından başlatılan mobil mamografi aracı uygulamasıyla kırsal mahallelere hizmet veriyor.

Deprem bölgesinde kurulan araçla taramalar sürüyor
Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerden etkilenen Nurdağı ve İslahiye’de vatandaşların her alanda ihtiyacına koşan Büyükşehir Belediyesi, sağlık alanında da hizmet vermeyi sürdürüyor. Depremzedeler için oluşturulan konteynır kentlerde ve kırsal mahallelerde çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kanser tarama aracında kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseriyle erkeklerde kolon kanseri taraması yapıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Dr. Serdar Tolay, yaptığı açıklamada kanser çalışmalarını anlatarak, “Kanser çok önemli bir hastalık. Erken teşhisi çok önemli. Meme kanseri, rahim ağızı kanserini kadınlarda, erkeklerde de kolon kanserini tarıyoruz biz burada” ifadelerini kullandı.

“Olumsuz bir sonuç çıktığında ilgili uzman hekime yönlendiriyoruz”
Binevler KETEM Sorumlusu, Dr. Gülbin Yıldırım yürütülen çalışmayla taramaların sürdüğünü aktararak, “Meme kanseri açısından bir sorun çıktığı zaman biz onu hastanedeki uzman hekimin ismi, dahili numarası yazılı bir kağıtla nokta atışı bir şekilde hastaneye yönlendiriyoruz. Hastanedeki bu hekimlerimizde bizim KETEM’den gelen hastaları bekletmiyorlar en önemlisi de bu” ifadelerine yer verdi.

“Erken teşhis hayat kurtarır”
Nurdağı’nda yaşayan depremzede Fatma Akar, konteynır kent önünde kurulan araçla taramalarını yaptırdığını aktararak, “Komşum meme kanserinden dolayı memelerini aldırdı, şu anda evde yatıyor. O nedenle bilinçlendirilmek önemli. Bizim durumumuz yok, merkeze gidemeyiz. Buralara gelmeleri daha güzel” dedi.

Depremzede Havva Ateş ise hizmetten dolayı mutluluğunu ifade ederek, “Çok memnun oldum. Bütün kadınlara da sağlıkları için tavsiye ederim. Erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Batman’da kapalı mezra yolları ulaşıma açıldı

Şeyh Süleyman Bağdu vefatının 20'nci yılında dualarla yâd edildi

Batman'da zabıta personeline kumar bağımlılığı eğitimi

Bakan Bolat: Savunma ihracatı yüzde 100 arttı

Adana’da kuvvetli yağışta yetersiz altyapı yeniden gündemde

379 FETÖ bağlantılı hesap tespit edildi

Bakan Yumaklı: Su ürünleri ihracatı 2,3 milyar dolara ulaştı

Uzman Klinik Psikolog İlhan: Bipolar bozukluk bir son değil, yönetilebilir bir yolculuktur

Mersin’i sel vurdu: Şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Kurum: İstanbul’u kentsel dönüşümle yenileyeceğiz

Yapay akciğer nakle kadar hastayı hayatta tuttu

HÜDA PAR’dan Batman'da Basın Açıklaması Çağrısı: Roj roja xîretê ye

Dışişleri Bakanı Fidan: İran’a askeri müdahaleye karşıyız

Batman'da İpragaz Camii dualarla yeniden ibadete açıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dünyada güç dengeleri değişiyor

Bahis soruşturmasında 460 milyon avroluk kripto varlığa el konuldu

Diş beyazlatmada uzman uyarısı: Hekim kontrolü şart

Dağlık bölgelerde hayat kurtaracak takviye: Siirt’e 2 yeni ambulans

Gaziantep Valisi Çeber yaralıları ziyaret ederek kazayla ilgili bilgi verdi

Şanlıurfa’da yaşanan kazanın ardından gerginlik: 4 yaralı

Erken tanı olmasaydı hayatını kaybedebilirdi

Mazerete bağlı öğretmen atamaları yapıldı

Bakan Bolat, Özbekistanlı mevkidaşı Kudratov ile görüştü

Bakan Tekin: Eğitimde dünyaya anlatabileceğimiz bir noktadayız

Suriye hükümeti ve YPG/SDG kapsamlı bir ateşkes ve entegrasyon anlaşmasına vardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü

Siirt'te köy yoluna düşen çığ temizlendi

Cuma hutbesinde tövbe ve umut vurgusu

Yurdun güneydoğusunda kuvvetli yağışlara dikkat

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman’da kapalı mezra yolları ulaşıma açıldı

Şeyh Süleyman Bağdu vefatının 20'nci yılında dualarla yâd edildi

Batman'da zabıta personeline kumar bağımlılığı eğitimi

Bakan Bolat: Savunma ihracatı yüzde 100 arttı

Adana’da kuvvetli yağışta yetersiz altyapı yeniden gündemde

379 FETÖ bağlantılı hesap tespit edildi

Bakan Yumaklı: Su ürünleri ihracatı 2,3 milyar dolara ulaştı