-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Kıdem tazminatı kalkıyor mu?
19 Haziran 2020, Cuma 10:33
19 Haziran 2020, Cuma 10:33
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Kıdem tazminatı kalkıyor mu?
Birkaç gündür bana en çok sorulan soru “Kıdem Tazminatı kalkıyor Mu?” şeklinde.
Öyle ya, kıdem tazminatı ile ilgili taslaklar her gündeme geldiğinde çalışanların aklına gelen ilk soru kıdem tazminatının kalkıp kalkamayacağı oluyor.
Burada ilk elden başta belirtelim, kıdem tazminatı konusu daha çok tartışılır.
Önceki modellerden farklı olarak bu sefer kıdem tazminatının bir kısmı işveren üzerinde devam ederken, diğer bir kısmı Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi üzerinden ikinci basamak emeklilik sisteminde değerlendirilecek.
Daha önce de yazmıştım, ülkemizde işyeri esaslı emeklilik sistemi bulunmuyor.
Çalışan herkes için zorunlu olan sosyal sigortacılıkla ve SGK tarafından sağlanan sosyal güvenlik sistemi uygulanıyor. Yine, üçüncü basamak olan gönüllü emeklilik sistemi (Bireysel Emeklilik Sistemi) uzun yıllardır uygulanıyor.
Ancak, ikinci basamak olarak adlandırılan ve 2017’de BES’e otomatik katılım uygulaması ile uygulamaya konulmaya çalışılan işyeri bazlı emeklilik sistemi ise tam olarak uygulanmıyor. hem zorunlu tutulmadı hem de işveren katkısı eklenmediği için amaca ulaşılamadı. Dolayısıyla eksiğimiz, çalışanın maaşından kesilen, işverenin de katıldığı, devletin de desteklediği ikinci basamak işyeri bazlı emeklilik sistemidir. Gerçi bu sisteme de geçtik ancak.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi edecek, çalışma dönemindeki yaşam standartlarını korumayı sağlayacak ek emeklilik gelirinin oluşmasını ve hane halkı tasarruflarının artırılmasını amaçlayan bir sistem olarak kurgulanıyor.
NE DEĞİŞECEK?
İşçinin bir yıllık çalışması karşılığında hak ettiği 30 günlük kıdem tazminatı mevcut durumda brüt ücretinin yüzde 8,33'üne karşılık geliyor. Yeni sistemde ise, bu oran iki farklı şekilde hesaplanacak. Birincisi 8,33 oranının 3 puanlık kısmı (ki bu bir yıl için 30 günlük kıdem tazminatının yüzde 36’sına karşılık geliyor) işveren katkısı bireysel fon hesabında toplanacak. Kalan 5,33 puanlık kısmı (ki bu bir yıl için 30 günlük kıdem tazminatının yüzde 64’üne karşılık geliyor) işveren üzerinde kalmaya devam edecek.
60 yaşını doldurmamış katılımcıların talep etmesi halinde, bir defaya mahsus olmak üzere evlilik, bir defaya mahsus olmak üzere işsiz kalınması, ilk konut edinimi ve ağır hastalık gibi sebeplerin her biri için, başvuru tarihindeki bireysel emeklilik hesabındaki birikim tutarının yüzde 10'unu ve çoklu yararlanım halinde kısmi çekiş hallerinin tamamı için her halükarda kısmi çıkış oranının yüzde 20'sini geçmemek üzere defaten ödeme yapılabilecek.
ESKİ HAKLAR YANACAK MI?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, 1 Ocak 2022 itibarıyla başlayacak ve tüm özel sektör çalışanları yeni sisteme girecek.
Devlet memurları ile serbest çalışan, vergi mükellefleri, şirket ortakları ile esnaf ve sanatkârlar Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kapsamına girmeyecek.
En çok merak edilen soru olan eski haklarda bir kayıp olmayacak. 1 Ocak 2022'de kanunun yürürlüğe girmesiyle tüm çalışanların kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme ilişkin hakları aynı şekilde korunacak. Şartlar sağlandığı takdirde 1 Ocak 2022'den önceki haklar işveren tarafından işçiye ödenecek.
Yine 1 Ocak 2022'den sonra kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek bir şekilde işten ayrılan işçiye hem eski hakları hem de işveren uhdesinde devam edecek yeni döneme ilişkin hakları ödenecek. Anadolu yakası otele gelen escort Sadece bireysel hesaba ödenen kısım 60 yaşına ödenmeyecek olup, belli şartlarla kısmi çekme hakkı tanınacak.
Çalışanın bu tarihten önceki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına ilişkin hakları güvenceye alınarak karma TES'e geçiş yapılacak. Dolayısıyla 1 Ocak 2022'den sonra kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten ayrılan çalışan, geçmiş kıdem tazminatını alabilecek, ayrıca yeni sisteme bir aktarım yapılmayacak.
NE YAPILMALI?
Konunun yeniden gündeme gelmesiyle birlikte Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TİSK ve TOBB Alanya sınırsız escort olmak üzere emek ve iş dünyasını temsil eden örgütlerin görüş ve endişelerini Sayın Cumhurbaşkanımıza ayrıntılı olarak paylaştıklarını belirtmiş olalım. Umarım burada sağduyu ve aklıselimle hareket edilir, tarafların talep ve beklentileri dikkatle not alınarak iş barışı bozulmaz.
Toplumun tümünü ilgilendiren bu kadar önemli bir konunun çözümü için işçi, Adana masaj yapan escort bayan işveren ve kamuyu temsilen uygulamacı ve akademisyenlerden bir bilim kurulu oluşturularak detaylı çalışmalar yapılması faydalı olacaktır.
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Rusya: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin çıkarları doğrultusunda kullanılan ulaşım ve enerji altyapı tesisleri vuruldu
İngiltere'de menenjit salgını hızla yayılıyor: Vaka sayısı 20'ye yükseldi, 2 ölü
Güney Kore'de fabrikada yangın: 11 ölü, 59 yaralı
Eskişehir'de trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
İran ordusu, işgal rejiminde yakıt ikmali yapan uçakların havalimanını hedef aldı
İDEV'den öğretmene 5816 zulmüne tepki: İfade özgürlüğü ayaklar altında
Bakan Memişoğlu'ndan geri ödeme kapsamına alınan ilaçlara ilişkin açıklama
İşgal rejimi, savaş uçaklarının İran tarafından hedef alındığını kabul etti
Diyarbakır’da yağış etkili oldu, cadde ve sokaklar sular altında kaldı
Yapıcıoğlu: ABD, bölge ülkelerini savaşa sürükleyip onları vekil güç olarak kullanmayı hedefliyor
İHA pilotu başvurularında yüzde 236 artış
İran'ın Natanz nükleer kompleksi saldırıya uğradı
Ağrı’da asırlık gelenek sürdürülüyor, tandırlar "Halise" için yandı
AİLEM uygulaması sayesinde 268 bin çağrıya çeviri desteği sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Nevruz" mesajı
Malatya'da otomobil takla attı: 4'ü çocuk 6 yaralı
İşgalin Lübnan'a saldırısında ölü sayısı 1021'e yükseldi
Suçüstü yakalanan hırsızlar çatıya kaçtı
İran'dan ABD'nin "petrol satışına izin" açıklamalarına yanıt
Erakçi: Japonya bizimle temasa geçerse Hürmüz'den gemilerinin geçişine izin verebiliriz
ABD'nin bombardıman uçakları İngiltere'den havalandı
Nepal genelinde Ramazan Bayramı neşe ve birlik içinde kutlandı
Kazakistan'da at eti tüketimi rekor seviyeye ulaştı
Pezeşkiyan'dan "Orta Doğu İslam Konseyi" önerisi
İngiltere, ABD'nin Hürmüzle ilgili saldırılar için üslerini kullanmasına izin verdi
Hatay'da aileler arası silahlı kavga: 3 ölü 22 yaralı
İtalya'da 5,2 büyüklüğünde bir deprem
ABD, arz endişeleri nedeniyle İran'ın deniz yoluyla petrol satışına 30 günlük bir süre tanıdı
Kudüs Gücü Komutanı General Kani'den açıklama
Yükleniyor







