-
BIST 100
16159,06%-0,58
-
DOLAR
44,30% 0,23
-
EURO
50,73% -0,07
-
GRAM ALTIN
6864,39% 0,24
-
Ç. ALTIN
11465,56% 0,00
Kıdem tazminatı kalkıyor mu?
19 Haziran 2020, Cuma 10:33
19 Haziran 2020, Cuma 10:33
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Kıdem tazminatı kalkıyor mu?
Birkaç gündür bana en çok sorulan soru “Kıdem Tazminatı kalkıyor Mu?” şeklinde.
Öyle ya, kıdem tazminatı ile ilgili taslaklar her gündeme geldiğinde çalışanların aklına gelen ilk soru kıdem tazminatının kalkıp kalkamayacağı oluyor.
Burada ilk elden başta belirtelim, kıdem tazminatı konusu daha çok tartışılır.
Önceki modellerden farklı olarak bu sefer kıdem tazminatının bir kısmı işveren üzerinde devam ederken, diğer bir kısmı Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi üzerinden ikinci basamak emeklilik sisteminde değerlendirilecek.
Daha önce de yazmıştım, ülkemizde işyeri esaslı emeklilik sistemi bulunmuyor.
Çalışan herkes için zorunlu olan sosyal sigortacılıkla ve SGK tarafından sağlanan sosyal güvenlik sistemi uygulanıyor. Yine, üçüncü basamak olan gönüllü emeklilik sistemi (Bireysel Emeklilik Sistemi) uzun yıllardır uygulanıyor.
Ancak, ikinci basamak olarak adlandırılan ve 2017’de BES’e otomatik katılım uygulaması ile uygulamaya konulmaya çalışılan işyeri bazlı emeklilik sistemi ise tam olarak uygulanmıyor. hem zorunlu tutulmadı hem de işveren katkısı eklenmediği için amaca ulaşılamadı. Dolayısıyla eksiğimiz, çalışanın maaşından kesilen, işverenin de katıldığı, devletin de desteklediği ikinci basamak işyeri bazlı emeklilik sistemidir. Gerçi bu sisteme de geçtik ancak.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi edecek, çalışma dönemindeki yaşam standartlarını korumayı sağlayacak ek emeklilik gelirinin oluşmasını ve hane halkı tasarruflarının artırılmasını amaçlayan bir sistem olarak kurgulanıyor.
NE DEĞİŞECEK?
İşçinin bir yıllık çalışması karşılığında hak ettiği 30 günlük kıdem tazminatı mevcut durumda brüt ücretinin yüzde 8,33'üne karşılık geliyor. Yeni sistemde ise, bu oran iki farklı şekilde hesaplanacak. Birincisi 8,33 oranının 3 puanlık kısmı (ki bu bir yıl için 30 günlük kıdem tazminatının yüzde 36’sına karşılık geliyor) işveren katkısı bireysel fon hesabında toplanacak. Kalan 5,33 puanlık kısmı (ki bu bir yıl için 30 günlük kıdem tazminatının yüzde 64’üne karşılık geliyor) işveren üzerinde kalmaya devam edecek.
60 yaşını doldurmamış katılımcıların talep etmesi halinde, bir defaya mahsus olmak üzere evlilik, bir defaya mahsus olmak üzere işsiz kalınması, ilk konut edinimi ve ağır hastalık gibi sebeplerin her biri için, başvuru tarihindeki bireysel emeklilik hesabındaki birikim tutarının yüzde 10'unu ve çoklu yararlanım halinde kısmi çekiş hallerinin tamamı için her halükarda kısmi çıkış oranının yüzde 20'sini geçmemek üzere defaten ödeme yapılabilecek.
ESKİ HAKLAR YANACAK MI?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, 1 Ocak 2022 itibarıyla başlayacak ve tüm özel sektör çalışanları yeni sisteme girecek.
Devlet memurları ile serbest çalışan, vergi mükellefleri, şirket ortakları ile esnaf ve sanatkârlar Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kapsamına girmeyecek.
En çok merak edilen soru olan eski haklarda bir kayıp olmayacak. 1 Ocak 2022'de kanunun yürürlüğe girmesiyle tüm çalışanların kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme ilişkin hakları aynı şekilde korunacak. Şartlar sağlandığı takdirde 1 Ocak 2022'den önceki haklar işveren tarafından işçiye ödenecek.
Yine 1 Ocak 2022'den sonra kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek bir şekilde işten ayrılan işçiye hem eski hakları hem de işveren uhdesinde devam edecek yeni döneme ilişkin hakları ödenecek. Anadolu yakası otele gelen escort Sadece bireysel hesaba ödenen kısım 60 yaşına ödenmeyecek olup, belli şartlarla kısmi çekme hakkı tanınacak.
Çalışanın bu tarihten önceki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına ilişkin hakları güvenceye alınarak karma TES'e geçiş yapılacak. Dolayısıyla 1 Ocak 2022'den sonra kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten ayrılan çalışan, geçmiş kıdem tazminatını alabilecek, ayrıca yeni sisteme bir aktarım yapılmayacak.
NE YAPILMALI?
Konunun yeniden gündeme gelmesiyle birlikte Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TİSK ve TOBB Alanya sınırsız escort olmak üzere emek ve iş dünyasını temsil eden örgütlerin görüş ve endişelerini Sayın Cumhurbaşkanımıza ayrıntılı olarak paylaştıklarını belirtmiş olalım. Umarım burada sağduyu ve aklıselimle hareket edilir, tarafların talep ve beklentileri dikkatle not alınarak iş barışı bozulmaz.
Toplumun tümünü ilgilendiren bu kadar önemli bir konunun çözümü için işçi, Adana masaj yapan escort bayan işveren ve kamuyu temsilen uygulamacı ve akademisyenlerden bir bilim kurulu oluşturularak detaylı çalışmalar yapılması faydalı olacaktır.
Malatya'da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 tutuklama
Rusya, ticaret gemileri için silahlı refakatçi bulundurmayı değerlendiriyor
Bakan Güler Katarlı mevkidaşı Al Sani ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öğretmene kalkan el, geleceğimize kalkmış demektir
Dışişleri Bakanlığı'ndan Afganistan-Pakistan ateşkesine ilişkin açıklama
Irak, Kerkük petrol ihracatına Ceyhan limanı üzerinden yeniden başladı
Bakan Şimşek Siirt’te temaslarda bulundu
Katar: İran'ın attığı 5 füzeden biri Ras Laffan'a düştü
İran Cumhurbaşkanı: Enerji altyapımıza saldırının etkileri tüm dünyayı etkileyebilir
Siirt’te kamyonet şarampole yuvarlandı: Bir ölü, 2 yaralı
İran'ın uyarısının ardından Katar ve Suudi'de patlamalar yaşandı
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Önemli olan makam değil, hizmettir
İşgalciler, Ben Gurion Havalimanı'nda uçakların hasar gördüğünü itiraf etti
Bayramı keyifli geçirmek için beslenmeye dikkat!
İzmir’de bayramda toplu ulaşım düzenlemesi
Ara tatille birleşen bayram trafiğinde lastiğe dikkat!
Umut Kervanı Van’da yüzleri güldürdü
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Umman Sultanı görüştü
Yapıcıoğlu: Müslümanlar birleşmeli, fitneden uzak durmalı
Devrim Muhafızları, 3 Körfez ülkesini "petrol tesisi" için uyardı: "Uzak durun!"
İran'da Dena müretteabatı ile Laricani için cenaze töreni düzenleniyor
Turgut Özal Gençlik Merkezi'nin temeli atma töreni gerçekleştirildi
HÜDA PAR: Bölge devletleri ABD askeri üslerini kapatmalıdır
BAMMED Başkanı Özcan: Bayramlar umudu büyütme zamanıdır
Vali Yavuz: Bayram süresince 2 bin 911 personel görev yapacak
Diyarbakır’da tatlıcılar yoğun mesai yapıyor
Gaziantep’te bayram öncesi gıda denetimleri arttı
AFAD’da değerlendirme ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi
B personeli gibi arayan dolandırıcılara operasyon: 8 şüpheli tutuklandı
AFAD’dan afetlere karşı yeni rehber: YORA kitabı yayımlandı
Yükleniyor







