• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı

10 Ocak 2021, Pazar 17:29
10 Ocak 2021, Pazar 17:29
Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı

Ocak tarihinde açıklanan 2021 yılı enflasyon rakamı emekliler ve memurların maaş zamlarını belirlerken işçiler için de kıdem tazminatı tavanını yükseltti. Memur maaş kat sayısının artması ile birlikte kıdem tazminatı tavanı da yükseldi. Bu yıl işten ayrılanlara ödenecek rakam 7 bin 117 TL'den 7 bin 638 liraya çıktı. 10 yıl çalışan bir işçinin kazancı 5 bin lirayı geçti.

YENİ  RAKAM BELLİ OLDU

Buna göre 2020 yılında 7.117,17 TL olan kıdem tazminatı tavanı 2021 yılının ilk 6 ayı için 7 bin 638 lira 86 kuruşa yükselmiş oldu. 30 Hazirana kadar işçiler için tazminatta bu rakam esas alınacak. kazancı 5 bin lirayı geçti.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in ilgili yazısının devamı şöyle: Yıllık 14.60 ve 6 aylık 8.36 olan enflasyon sonrasında memur maaş katsayısındaki artış yüzde 7.33 oldu. 2021 yılının ilk 6 ayında uygulanacak bu oran birçok rakamı da arttırmış oldu. Bunlardan birisi de kıdem tazminatı tavanı.

Böylece brüt maaşı tavanı aşanların çalıştıkları her yıl için kazancı 521,69 lira oldu. Aynı işverene bağlı işyerlerinde 10 yıl çalışan bir kişinin alabileceği maksimum kıdem tazminatı tutarı 71 bin 171 liradan 76 bin 388 liraya yükseldi. Bu tutar 30 Haziran'a kadar geçerli olacak. Çalışılan her yıl için ödenecek tutar bu tavanı aşamıyor.

EN AZ 1 YIL GEREKİYOR

Kıdem tazminatı almak için bazı şartlar bulunuyor: Son iş yerinde kesintisiz en az 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor. İstisnalar hariç işyerinden çalışanın kendi isteği ve kusuru dışında ayrılmış olması şartı var.

Kıdem tazminatı alabilmek için istifa etmemek gerekiyor. Ancak bazı durumlarda kendi isteği ile ayrılanlar da kıdem tazminatı alabiliyor.

Emekliliği gelen çalışanlar emeklilik için ayrılarak tazminat alabiliyor. 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 15 yıl 3600 günü doldurmuş olduklarına dair yazı alarak tazminatlarıyla ayrılabiliyor.

9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olanlar 25 yıl 4500 gün, ya da 7 bin günü tamamlayarak tazminatlarıyla ayrılabiliyor. İş kanunu 24. Maddesi gereğince haklı fesih ile iş akdini sona erdirenler de tazminatlarını alarak ayrılabiliyor. Askere gidecek olan erkek çalışanlar son 1 yıldır aynı işyerinde olmak şartıyla tazminat alabiliyor. Yeni evlenen kadın çalışanlar evliliğin üzerinden 1 yıl geçmeden ayrılarak tazminat alabiliyor.

HESAPLARKEN DİKKAT

Kıdem tazminatı son brüt maaş üzerinden hesaplanarak ödeme yapılıyor. Her yıl için bir brüt maaş olmak üzere çalışılan süre kadar hesaplama yapılıp ödeniyor. Kıdem tazminatından damga vergisinden başka kesinti yapılamazken, taksit ya da ödeme erteleme de olmuyor.

Kıdem tazminatına esas teşkil eden brüt ücreti artırmak mümkün. Bunun için yıl içinde düzenli olarak yapılan ödemeler de (ikramiye, makam tazminatı, yemek parası gibi) brüt ücrete ekleniyor. Böylece tazminat giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.

Batı Şeria'da işgalcilerin baskınları sürüyor

EPDK, 21 şirkete lisans verdi

Ankara’da tefecilik operasyonu: 20 kişi tutuklandı

Mardin’de genç İbrahim'in ölümüne ilişkin 6 şüpheliden 3'ü tutuklandı

Uşak’ta otomobil şarampole devrildi: 2 ölü, 1 yaralı

Kanada, Suriye'yi "terörizme destek veren ülkeler" listesinden çıkardı

İzmir açıklarında 58 düzensiz göçmen kurtarıldı, 62 kişi ise yakalandı

Ankara’da tıra çarpan otomobilde 2 kişi öldü, bir kişi ağır yaralandı

Asgari ücret görüşmeleri cuma günü başlıyor

Gaziantep’te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

BM'den Filistin lehine 5 karar: Uluslararası destek ezici çoğunluğa ulaştı

Türkiye'nin ilk hipersonik füzesi "Tayfun Blok-4" dengeyi değiştirecek güce ulaşıyor

Meteoroloji'den 7 il için sarı, 1 il için turuncu kodlu uyarı

Suriye İçişleri Bakanı: Güvenlik birimlerinde yeniden yapılanma başladı

Guardian: Darfur'un kalbi Faşir, toplu katliamlarla "insan mezbahasına" dönüştü

2026 hac hazırlıkları hızlanıyor: Ek kayıt dönemi tamamlandı

Pakistan ile Afganistan arasında çatışma: Barış görüşmeleri çöktü, sınır hattı yeniden gerildi

8 Arap ve İslam ülkesi: Filistinlilerin tehcirine geçit yok

İzmir’de Yunanistan tarafından itilen 15 düzensiz göçmen kurtarıldı

Akseki’nin geleneksel lezzetleri coğrafi işaretle tescilleniyor

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

İşgal ordusunda Gazze kaynaklı intihar vakaları devam ediyor

Kayseri’de 8’inci kattan düşen kadın hayatını kaybetti

Bakan Yerlikaya: Filistin meselesi artık ertelenebilir, ötelenebilir bir mesele değildir

Ordu merkezli dolandırıcılık operasyonu: 13 şüpheli yakalandı

UNRWA'nın görev süresini 3 yıl daha uzatıldı

BM: israil Batı Şeria'da uluslararası insani ve insan hakları hukukuna uygun hareket etmeli

Bakan Uraloğlu Kırık ve Dallıkavak tünellerinde incelemelerde bulundu

İstanbul'da zincirleme trafik kazası: 2 ölü, 6 yaralı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: Uyuşturucu ile mücadele bahanesiyle tehdit ediliyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batı Şeria'da işgalcilerin baskınları sürüyor

EPDK, 21 şirkete lisans verdi

Ankara’da tefecilik operasyonu: 20 kişi tutuklandı

Mardin’de genç İbrahim'in ölümüne ilişkin 6 şüpheliden 3'ü tutuklandı

Uşak’ta otomobil şarampole devrildi: 2 ölü, 1 yaralı

Kanada, Suriye'yi "terörizme destek veren ülkeler" listesinden çıkardı

İzmir açıklarında 58 düzensiz göçmen kurtarıldı, 62 kişi ise yakalandı