• BIST 100

    17106,95%-0,04
  • DOLAR

    43,74% 0,22
  • EURO

    51,88% -0,10
  • GRAM ALTIN

    7005,55% 1,56
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı

10 Ocak 2021, Pazar 17:29
10 Ocak 2021, Pazar 17:29
Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı

Ocak tarihinde açıklanan 2021 yılı enflasyon rakamı emekliler ve memurların maaş zamlarını belirlerken işçiler için de kıdem tazminatı tavanını yükseltti. Memur maaş kat sayısının artması ile birlikte kıdem tazminatı tavanı da yükseldi. Bu yıl işten ayrılanlara ödenecek rakam 7 bin 117 TL'den 7 bin 638 liraya çıktı. 10 yıl çalışan bir işçinin kazancı 5 bin lirayı geçti.

YENİ  RAKAM BELLİ OLDU

Buna göre 2020 yılında 7.117,17 TL olan kıdem tazminatı tavanı 2021 yılının ilk 6 ayı için 7 bin 638 lira 86 kuruşa yükselmiş oldu. 30 Hazirana kadar işçiler için tazminatta bu rakam esas alınacak. kazancı 5 bin lirayı geçti.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in ilgili yazısının devamı şöyle: Yıllık 14.60 ve 6 aylık 8.36 olan enflasyon sonrasında memur maaş katsayısındaki artış yüzde 7.33 oldu. 2021 yılının ilk 6 ayında uygulanacak bu oran birçok rakamı da arttırmış oldu. Bunlardan birisi de kıdem tazminatı tavanı.

Böylece brüt maaşı tavanı aşanların çalıştıkları her yıl için kazancı 521,69 lira oldu. Aynı işverene bağlı işyerlerinde 10 yıl çalışan bir kişinin alabileceği maksimum kıdem tazminatı tutarı 71 bin 171 liradan 76 bin 388 liraya yükseldi. Bu tutar 30 Haziran'a kadar geçerli olacak. Çalışılan her yıl için ödenecek tutar bu tavanı aşamıyor.

EN AZ 1 YIL GEREKİYOR

Kıdem tazminatı almak için bazı şartlar bulunuyor: Son iş yerinde kesintisiz en az 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor. İstisnalar hariç işyerinden çalışanın kendi isteği ve kusuru dışında ayrılmış olması şartı var.

Kıdem tazminatı alabilmek için istifa etmemek gerekiyor. Ancak bazı durumlarda kendi isteği ile ayrılanlar da kıdem tazminatı alabiliyor.

Emekliliği gelen çalışanlar emeklilik için ayrılarak tazminat alabiliyor. 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 15 yıl 3600 günü doldurmuş olduklarına dair yazı alarak tazminatlarıyla ayrılabiliyor.

9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olanlar 25 yıl 4500 gün, ya da 7 bin günü tamamlayarak tazminatlarıyla ayrılabiliyor. İş kanunu 24. Maddesi gereğince haklı fesih ile iş akdini sona erdirenler de tazminatlarını alarak ayrılabiliyor. Askere gidecek olan erkek çalışanlar son 1 yıldır aynı işyerinde olmak şartıyla tazminat alabiliyor. Yeni evlenen kadın çalışanlar evliliğin üzerinden 1 yıl geçmeden ayrılarak tazminat alabiliyor.

HESAPLARKEN DİKKAT

Kıdem tazminatı son brüt maaş üzerinden hesaplanarak ödeme yapılıyor. Her yıl için bir brüt maaş olmak üzere çalışılan süre kadar hesaplama yapılıp ödeniyor. Kıdem tazminatından damga vergisinden başka kesinti yapılamazken, taksit ya da ödeme erteleme de olmuyor.

Kıdem tazminatına esas teşkil eden brüt ücreti artırmak mümkün. Bunun için yıl içinde düzenli olarak yapılan ödemeler de (ikramiye, makam tazminatı, yemek parası gibi) brüt ücrete ekleniyor. Böylece tazminat giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

Siyonist Netanyahu 'ölüm listesi'nde: Zamanını biz belirleyeceğiz

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından Muhtarlar Derneği’ne hayırlı olsun ziyareti

Malatya'da rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan şahıs hayatını kaybetti

İstanbul’da yasa dışı avlanan 570 kilogram orkinos ele geçirildi

Çin denizden uzaya 7 uydu fırlattı

BM'den ateşkes ihlali uyarısı: Ateşkes boyunca 591 Filistinli hayatını kaybetti

İtalya'da şiddetli yağış ve heyelan:  1 ölü, 2 yaralı

Çiftçilerden Atina’da traktörlü protesto

UNRWA siyonist baskıya dikkat çekti: Ajansın ortadan kaldırılması için siyasi baskılarını sürdürüyorlar

Afyonkarahisar'da tarihi eser operasyonu: 1 tutuklama

Van’da yasa dışı avlanan kişiye 87 bin TL ceza uygulandı

Siyonist işgalcilerde değişen birşey yok: Ekini ve nesli ifsat etmeye devam

İstanbul Havalimanı’nda 13 kilogram Mersin balığı havyarı ele geçirildi

Ramazan ayı yaklaşırken siyonist Ben-Gvir'den yeni provokasyon: Ofer Zindanı'na baskın düzenleyip Filistinlilere yapılan işkenceyi övdü

Kongo'dan 23 Mart Hareketi ile ateşkes kararı

Diyarbakır’da seyyar satıcılarla zabıta arasında gerginlik yaşandı

Nijerya cumhurbaşkanı seçim tarihi belli oldu

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Ordu'da uyuşturucu operasyonu: 19 tutuklama

Ankara’da ABD Büyükelçiliği önünde Gazze için eylem

Mersin Üniversitesi’ne dev yatırım: Yeni fakülteler ve hastane hizmete girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Portekiz'de çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdünlü mevkidaşı ile görüştü

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü bebek ölümlerini tüm yönleriyle ele aldı

Malatya'da okul çevrelerinde sıkı denetim

Malatya'da zabıta ekipleri 2025 yılında 9 bin 592 işyerinde denetim gerçekleştirdi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç Diyarbakır'ın raylı sistem projesini Meclis gündemine getirdi

Danimarka'ya ait F-35 savaş uçakları NATO'nun "Arktik Gözcü" faaliyetine katıldı.

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

Siyonist Netanyahu 'ölüm listesi'nde: Zamanını biz belirleyeceğiz

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından Muhtarlar Derneği’ne hayırlı olsun ziyareti

Malatya'da rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan şahıs hayatını kaybetti

İstanbul’da yasa dışı avlanan 570 kilogram orkinos ele geçirildi

Çin denizden uzaya 7 uydu fırlattı

BM'den ateşkes ihlali uyarısı: Ateşkes boyunca 591 Filistinli hayatını kaybetti