• BIST 100

    15618,02%0,48
  • DOLAR

    43,28% 0,06
  • EURO

    50,84% 0,86
  • GRAM ALTIN

    6582,37% 1,34
  • Ç. ALTIN

    10624,85% 0,96

Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı

10 Ocak 2021, Pazar 17:29
10 Ocak 2021, Pazar 17:29
Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı

Ocak tarihinde açıklanan 2021 yılı enflasyon rakamı emekliler ve memurların maaş zamlarını belirlerken işçiler için de kıdem tazminatı tavanını yükseltti. Memur maaş kat sayısının artması ile birlikte kıdem tazminatı tavanı da yükseldi. Bu yıl işten ayrılanlara ödenecek rakam 7 bin 117 TL'den 7 bin 638 liraya çıktı. 10 yıl çalışan bir işçinin kazancı 5 bin lirayı geçti.

YENİ  RAKAM BELLİ OLDU

Buna göre 2020 yılında 7.117,17 TL olan kıdem tazminatı tavanı 2021 yılının ilk 6 ayı için 7 bin 638 lira 86 kuruşa yükselmiş oldu. 30 Hazirana kadar işçiler için tazminatta bu rakam esas alınacak. kazancı 5 bin lirayı geçti.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in ilgili yazısının devamı şöyle: Yıllık 14.60 ve 6 aylık 8.36 olan enflasyon sonrasında memur maaş katsayısındaki artış yüzde 7.33 oldu. 2021 yılının ilk 6 ayında uygulanacak bu oran birçok rakamı da arttırmış oldu. Bunlardan birisi de kıdem tazminatı tavanı.

Böylece brüt maaşı tavanı aşanların çalıştıkları her yıl için kazancı 521,69 lira oldu. Aynı işverene bağlı işyerlerinde 10 yıl çalışan bir kişinin alabileceği maksimum kıdem tazminatı tutarı 71 bin 171 liradan 76 bin 388 liraya yükseldi. Bu tutar 30 Haziran'a kadar geçerli olacak. Çalışılan her yıl için ödenecek tutar bu tavanı aşamıyor.

EN AZ 1 YIL GEREKİYOR

Kıdem tazminatı almak için bazı şartlar bulunuyor: Son iş yerinde kesintisiz en az 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor. İstisnalar hariç işyerinden çalışanın kendi isteği ve kusuru dışında ayrılmış olması şartı var.

Kıdem tazminatı alabilmek için istifa etmemek gerekiyor. Ancak bazı durumlarda kendi isteği ile ayrılanlar da kıdem tazminatı alabiliyor.

Emekliliği gelen çalışanlar emeklilik için ayrılarak tazminat alabiliyor. 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 15 yıl 3600 günü doldurmuş olduklarına dair yazı alarak tazminatlarıyla ayrılabiliyor.

9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olanlar 25 yıl 4500 gün, ya da 7 bin günü tamamlayarak tazminatlarıyla ayrılabiliyor. İş kanunu 24. Maddesi gereğince haklı fesih ile iş akdini sona erdirenler de tazminatlarını alarak ayrılabiliyor. Askere gidecek olan erkek çalışanlar son 1 yıldır aynı işyerinde olmak şartıyla tazminat alabiliyor. Yeni evlenen kadın çalışanlar evliliğin üzerinden 1 yıl geçmeden ayrılarak tazminat alabiliyor.

HESAPLARKEN DİKKAT

Kıdem tazminatı son brüt maaş üzerinden hesaplanarak ödeme yapılıyor. Her yıl için bir brüt maaş olmak üzere çalışılan süre kadar hesaplama yapılıp ödeniyor. Kıdem tazminatından damga vergisinden başka kesinti yapılamazken, taksit ya da ödeme erteleme de olmuyor.

Kıdem tazminatına esas teşkil eden brüt ücreti artırmak mümkün. Bunun için yıl içinde düzenli olarak yapılan ödemeler de (ikramiye, makam tazminatı, yemek parası gibi) brüt ücrete ekleniyor. Böylece tazminat giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.

Avustralya, sıkı silah kontrolü yasalarını onayladı

ABD'de 100 araçlık zincirleme kaza: Çok sayıda yaralı

Konya’da köpek saldırısında ölen çocuk için soruşturma

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi için başvurular başladı

Peygamber Sevdalıları'ndan siyer yarışması için son çağrı

Bulgaristan Cumhurbaşkanı istifasını sundu

Denizler için kuvvetli fırtına geliyor

Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Hastanesinde inşaat hızla ilerliyor

Bakan Güler, Türkiye-Özbekistan ortak stratejik toplantısına katıldı

Kar yağışı bot satışlarını artırdı, yüksek fiyatlar alım gücünü zorladı

Diyarbakır–Batman Yolu Diktepe Geçişi projesinde çalışmalar sürüyor

Bakan Göktaş: Roman vatandaşlarımızın hayatını iyileştiren hizmetleri büyüteceğiz

Rus saldırıları Kiev'de elektrik ve su tedarikini aksattı

Vali Canalp: Batman, projecilikte Türkiye'ye model oluyor

Gazze Şeridi’nde aşırı soğuk sebebiyle bir bebek daha şehit oldu

Batman Havalimanı'nda aralıkta 62 bin 812 yolcuya hizmet verildi

UNRWA: Gazze'de önlenebilir hastalıklar rekor seviyede

Bursa Uluslararası Bebe, Çocuk Hazır Giyim ve Çocuk İhtiyaçları Fuarı kapılarını açtı

Kıbrıs Caddesi esnafları “Bir günlük kazancımız Gazze’ye” dedi

İngiltere 16 yaşın altındaki çocuklara sosyal medya yasağı getiriyor

Avrupa Komisyonu: Grönland'ın egemenliği pazarlık konusu değildir

Evde sporun yeni adresi: Yapay zekâ destekli egzersiz ve fitness planları

Yemen Başkanlık Konseyi, BAE'yi güneyde gizli hapishaneler ve ağır ihlallerle suçladı

Konya Akşehir’de uyuşturucu operasyonu

Ege kıyılarında kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

Kamçatka'da aşırı kar fırtınası: Kar kalınlığı 2 metreyi aştı

Ürdün’den UNRWA binalarının yıkımına tepki

Burak Gross Alışveriş Merkezi 5. Yılını Coşkuyla Kutladı

Kovancılar ve Palu'daki TOKİ mağdurlarına ilişkin açıklama

Ben Gvir'den skandal baskın: UNRWA yerleşkesinde yıkım

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Avustralya, sıkı silah kontrolü yasalarını onayladı

ABD'de 100 araçlık zincirleme kaza: Çok sayıda yaralı

Konya’da köpek saldırısında ölen çocuk için soruşturma

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi için başvurular başladı

Peygamber Sevdalıları'ndan siyer yarışması için son çağrı

Bulgaristan Cumhurbaşkanı istifasını sundu

Denizler için kuvvetli fırtına geliyor