• BIST 100

    10988,20%5,94
  • DOLAR

    41,28% -0,18
  • EURO

    48,61% 0,07
  • GRAM ALTIN

    4862,98% 0,37
  • Ç. ALTIN

    7888,34% -0,03

Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı

10 Ocak 2021, Pazar 17:29
10 Ocak 2021, Pazar 17:29
Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kıdem tazminatında yeni rakam açıklandı

Ocak tarihinde açıklanan 2021 yılı enflasyon rakamı emekliler ve memurların maaş zamlarını belirlerken işçiler için de kıdem tazminatı tavanını yükseltti. Memur maaş kat sayısının artması ile birlikte kıdem tazminatı tavanı da yükseldi. Bu yıl işten ayrılanlara ödenecek rakam 7 bin 117 TL'den 7 bin 638 liraya çıktı. 10 yıl çalışan bir işçinin kazancı 5 bin lirayı geçti.

YENİ  RAKAM BELLİ OLDU

Buna göre 2020 yılında 7.117,17 TL olan kıdem tazminatı tavanı 2021 yılının ilk 6 ayı için 7 bin 638 lira 86 kuruşa yükselmiş oldu. 30 Hazirana kadar işçiler için tazminatta bu rakam esas alınacak. kazancı 5 bin lirayı geçti.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in ilgili yazısının devamı şöyle: Yıllık 14.60 ve 6 aylık 8.36 olan enflasyon sonrasında memur maaş katsayısındaki artış yüzde 7.33 oldu. 2021 yılının ilk 6 ayında uygulanacak bu oran birçok rakamı da arttırmış oldu. Bunlardan birisi de kıdem tazminatı tavanı.

Böylece brüt maaşı tavanı aşanların çalıştıkları her yıl için kazancı 521,69 lira oldu. Aynı işverene bağlı işyerlerinde 10 yıl çalışan bir kişinin alabileceği maksimum kıdem tazminatı tutarı 71 bin 171 liradan 76 bin 388 liraya yükseldi. Bu tutar 30 Haziran'a kadar geçerli olacak. Çalışılan her yıl için ödenecek tutar bu tavanı aşamıyor.

EN AZ 1 YIL GEREKİYOR

Kıdem tazminatı almak için bazı şartlar bulunuyor: Son iş yerinde kesintisiz en az 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor. İstisnalar hariç işyerinden çalışanın kendi isteği ve kusuru dışında ayrılmış olması şartı var.

Kıdem tazminatı alabilmek için istifa etmemek gerekiyor. Ancak bazı durumlarda kendi isteği ile ayrılanlar da kıdem tazminatı alabiliyor.

Emekliliği gelen çalışanlar emeklilik için ayrılarak tazminat alabiliyor. 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 15 yıl 3600 günü doldurmuş olduklarına dair yazı alarak tazminatlarıyla ayrılabiliyor.

9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olanlar 25 yıl 4500 gün, ya da 7 bin günü tamamlayarak tazminatlarıyla ayrılabiliyor. İş kanunu 24. Maddesi gereğince haklı fesih ile iş akdini sona erdirenler de tazminatlarını alarak ayrılabiliyor. Askere gidecek olan erkek çalışanlar son 1 yıldır aynı işyerinde olmak şartıyla tazminat alabiliyor. Yeni evlenen kadın çalışanlar evliliğin üzerinden 1 yıl geçmeden ayrılarak tazminat alabiliyor.

HESAPLARKEN DİKKAT

Kıdem tazminatı son brüt maaş üzerinden hesaplanarak ödeme yapılıyor. Her yıl için bir brüt maaş olmak üzere çalışılan süre kadar hesaplama yapılıp ödeniyor. Kıdem tazminatından damga vergisinden başka kesinti yapılamazken, taksit ya da ödeme erteleme de olmuyor.

Kıdem tazminatına esas teşkil eden brüt ücreti artırmak mümkün. Bunun için yıl içinde düzenli olarak yapılan ödemeler de (ikramiye, makam tazminatı, yemek parası gibi) brüt ücrete ekleniyor. Böylece tazminat giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.

Meteoroloji'den sağanak uyarısı

27 mülki idare amiri birinci sınıf amirliğe yükseltildi

İşgalciler Batı Şeria'da bariyerler kurdu, direnişçiler Nablus'ta saldırılara karşılık verdi

Haaretz'a konuşan siyonist asker: Günde en az 80 mermi sıkmak zorundayım

Trump'tan siyonist propagandaya ortak iddia: HAMAS'tan sert yanıt

İşgalciler, Gazze'yi tamamen ele geçirmek için hazırlık yapıyor

Gazze çok ağır ve şiddetli bir şekilde bombalanıyor: 62 şehit

Gaziantep’te hapis cezası bulunan 2 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa'da asansör halatı koptu: 4 yaralı

Gaziantep’te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Şanlıurfa’da tekstil atölyesinde yangın çıktı

ABD, Venezuela'dan gelen bir tekneyi daha vurdu: 3 ölü

Almanya'da küçük uçak düştü. 2 ölü

Can Holding’e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 5 tutuklama

Antalya’nın CHP’li 3 belediye başkan yardımcısı istifa etti

Bilecik'te feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Gazze'de kıtlık nedeniyle çocuklarda yetersiz beslenme ve ölüm vakaları artıyor

Malatya'da park halindeki araç bir anda alev aldı

Tavşanlı Höyük’te 4 bin 500 yıllık idoller ortaya çıkarıldı

Büyükşehir belediyelerinde itfaiye personeli sayısı artırılacak

Malatya'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 yaralı

Çorum'da orman yangını

Meksika'da trafik kazası: 15 ölü, 3 yaralı

Doha'daki zirvenin ardından 25 maddelik ortak bildiri

Şanlıurfa’da çıkan orman yangını söndürüldü

Gazze'de 3 gazeteci daha katledildi

ABD, Güney Kore ve Japonya'dan Doğu Çin Denizi'nde tatbikat

Rusya, Ukrayna'da bir yerleşim birimini ele geçirdi

BM'den Gazze için harekete geçme çağrısı

Adana'da kaçak ilaç operasyonu: 31 bin adet ilaç ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meteoroloji'den sağanak uyarısı

27 mülki idare amiri birinci sınıf amirliğe yükseltildi

İşgalciler Batı Şeria'da bariyerler kurdu, direnişçiler Nablus'ta saldırılara karşılık verdi

Haaretz'a konuşan siyonist asker: Günde en az 80 mermi sıkmak zorundayım

Trump'tan siyonist propagandaya ortak iddia: HAMAS'tan sert yanıt

İşgalciler, Gazze'yi tamamen ele geçirmek için hazırlık yapıyor

Gazze çok ağır ve şiddetli bir şekilde bombalanıyor: 62 şehit