• BIST 100

    9150,79%0,42
  • DOLAR

    38,61% 0,11
  • EURO

    43,79% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4191,50% 1,40
  • Ç. ALTIN

    6785,64% 1,89

Kileci “Bu rakamlar bölge ihracatçımızın çalışkanlığını gözler önüne seriyor”

EKONOMİ 2.03.2024 14:30:03 0
Kileci “Bu rakamlar bölge ihracatçımızın çalışkanlığını gözler önüne seriyor”

Kileci “Bu rakamlar bölge ihracatçımızın çalışkanlığını gözler önüne seriyor”

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla Adıyaman’da açıklandı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden yapılan yazılı açıklamada bölgenin Şubat ayı ihracatı 985,1 milyon dolar oldu.
Şubat ayı ihracat rakamları Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla Adıyaman’da açıklandı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden yapılan yazılı açıklamada bölgenin Şubat ayı ihracatı 985,1 milyon dolar olurken, Gaziantep’in ihracatı ise 863,6 milyon dolar oldu. Bölgedeki diğer illerin Şubat ayı ihracat performansı ise şöyle, Kahramanmaraş 101,5 milyon dolar, Mardin 88,0 milyon dolar, Malatya 35,2 milyon dolar, Şanlıurfa 24,1 milyon dolar, Diyarbakır 15,5 milyon dolar, Adıyaman 10,0 milyon dolar Kilis 7,5 milyon dolar.

İlk iki ayda toplam 183 ülkeye ihracat yapan bölgenin ülkelere göre ihracat tablosu incelendiğinde ise Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Libya, İsrail, İran ilk sıralarda yer alıyor. Bölgeden en fazla Makine Halısı, Pastacılık Ürünleri, Plastikler ve Mamulleri, Kumaşlar, İplikler, Değirmencilik Ürünleri, Bitkisel Yağlar, Diğer Gıda Müstahzarları, Ağaç ve Orman Ürünleri ve Demir Çelik Mamulleri ihraç edilmiş durumda.

İhracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, “6 Şubat depremlerinden bir yıl sonra 2024 Şubat ayı ihracat rakamlarını karmaşık duygular içerisinde açıklıyoruz. Tüm bölgemizde maddi manevi ağır hasarlara sebep olmuş tarihimizdeki en yıkıcı depremlerin ardından bölgemiz dayanışma azmiyle depremden henüz birkaç ay sonra yeniden ihracatta ve üretimde iddialı hedefler koymaya başlamıştı. Açıklanan bu rakamlar bölge ihracatçımızın çalışkanlığını gözler önüne seriyor. Bugün ihracat rakamlarının Adıyaman’da açıklanması ve bu etkinliğe Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’ın da katılması anlamlıdır. Bu zorlu süreçte devletimizin desteğini hissederek ilerledik, bundan sonra da bu desteği hissedeceğimizi biliyoruz. Adıyaman felaketten en fazla etkilenen şehirlerimizin başında gelmektedir. Yaşadığı bu büyük felakete rağmen üretim çarkları bugün hala aynı hızla çalışmaya devam etmektedir. Adıyaman’daki tüm firmalarımıza ulaşmak ve ihracat potansiyellerini açığa çıkarmak istiyoruz” dedi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin Şubat ayı faaliyetlerinden de bahseden Kileci, “Şubat ayında faaliyetlerimize çok yönlü şekilde devam ettik. Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ni hizmet binamızda yüz yüze olarak düzenleyerek üyelerimizin genel ekonomi, kredi, bütçe planlama, yatırım ve finansman gibi alanlarda karşılaşabilecekleri sorunları en aza indirmeyi hedefledik. Paris’te düzenlenen Tekstil, Moda ve Aksesuar Fuarı Premiere Vision Paris’e Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) olarak katıldık. Doku Kumaş Tasarım Yarışması kapsamında verilen Yurtdışı Tekstil ve Moda Fuarı Ziyaret Ödülü ile sektörün yenilikçi ve özgün karakterinin güçlenmesine katkı sağlayacak finalistlerimizin Premiere Vision Paris Fuarı’nı ziyaret etmesi sağladık. Başta kadın ve genç girişimcileri bir araya getiren ‘Export Akademi’ programını Birliklerimiz, Ticaret Bakanlığımız ve UPS Türkiye iş birliği ile hizmet binamızda gerçekleştirdik. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz ve Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz Dubai’de düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından Gulfood 2024’e katılım sağladı. Celal ve Mehmet Başkanlarımıza destek olmak içim benim de bulunduğum fuarda Başkanlarımızla beraber katılımcı üyelerimize başarılar diledik. Halı İhracatçıları Birliğimiz Hindistan’a yönelik düzenlediği Sektörel Ticaret Heyeti ile yeni pazar imkanları elde etme noktasında önemli bir adım attı. Görüleceği üzere tüm Birliklerimiz faaliyetlerine hız kesmeden sürdürmektedir. Önümüzdeki aylarda çalışmalarımız daha da yoğunlaşacak” diye konuştu.

Mardin’de “Mera Islah Projeleri” sayesinde 85 bin hayvanın ihtiyacı karşılanacak

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Rezerv alanlar hızla yükseliyor

Bingöl'de kardeşini kasten öldürmek suçundan aranan şahıs yakalandı

Doğal ihtiyaçlar zamanında karşılanmalı

Ağrı'dan 175 hacı adayı kutsal topraklara uğurlandı

HÜDA PAR heyetinden Bingöl Dörtyol esnafına ziyaret

Umut Kervanı kurban organizasyonuyla Gazze'ye umut olacak

Merz, Almanya'nın yeni başbakanı oldu

ABD-işgal rejimi Yemen'e hava saldırıları düzenledi

Yapıcıoğlu: Çifte vatandaş siyonistlerin yargılanmasına yönelik kanun teklifimizdeki öneriler 10. Yargı Paketine ilave yapılabilir

Zirai dondan etkilenen kayısı ağaçları odun fiyatına satılıyor

Van YYÜ’de ‘Filistin Günleri’ düzenleniyor

Mahallemiz tertemiz kampanyasının ikinci durağı Petrolkent mahallesiydi

Mersin’de uyuşturucu operasyonu: 2 zehir satıcısı yakalandı

Batman Valisi Canalp: Uyuşturucuyla mücadelede 4 ayda 100 tutuklama gerçekleştirildi

Piyasadaki taklit ve hileli gıda ürünü sayısı bin 418'e yükseldi

İşgalcilerin saldırısına uğrayan "Vicdan Gemisi" için basın toplantısı düzenlendi

Cizre beş yıl sonra Fıstıkçılığın merkezi olacak

Sürücüler Dikkat! Eski tip ehliyet yenileme süresi 31 Temmuz’da doluyor

Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Batman'da asansör ustası 6'ncı kattan düştü

Bursa'da toplu taşıma çalışanları, görüşmelerin sonuçsuz kalmasıyla greve gitti

Diyarbakır'da ulaşıma yüzde 30 zam

Bir mehir, bir yolculuk: Motorla umreye giden çiftin hikâyesi

HÜDA PAR Kahramanmaraş İl Başkanlığı esnaf ve köy ziyaretlerine devam ediyor

Siyonist rejim haberleri sansürlemeyi sürdürüyor

Siyonist vahşet durmaksızın sürüyor: 24 saatte 48 şehit

UNRWA: 66 bin Gazzeli çocuk açlıkla savaşıyor

Erkenek Tünelinde ikiye ayrılan tır kazasının görüntüleri çıktı

Bingöl'de motosiklet hırsızlığı: 3 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ