• BIST 100

    17185,58%-0,19
  • DOLAR

    43,76% 0,02
  • EURO

    51,73% 0,25
  • GRAM ALTIN

    7064,83% 0,74
  • Ç. ALTIN

    11636,31% 0,00

Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...

07 Şubat 2021, Pazar 22:11
07 Şubat 2021, Pazar 22:11
Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kılıçdaroğlu’nun ithamlarına bakanlıktan cevap: Amacı devleti karalamak...

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de yaptığı bir açıklamada, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ödediği faizin yarısı kadar faizle İzmir Büyükşehir Belediyesi borçlanabiliyor. Hazinenin en son aldığı borç dolayısıyla ödedikleri faiz yüzde 5-6 civarında. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 milyar 70 milyon avroluk borçlanmayı yüzde 3 ile yaptı' ithamlarına devleti ve devletin saygın kurumlarını itibarsızlaştırmaya dönük bu açıklamayı esefle kınadıkları belirtildi.



'GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

Kılıçdaroğlu’nun devletin hazinesini karalamak için kullandığı argümanların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığı vurgulanarak Hazine’nin tahvil ihracı ile uluslararası finansman kuruluşlarından proje kredisi sağlanması arasındaki ayrımı bilmediği belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu ülkede yaşayan herkesin devletidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu devletin bir kurumudur. Çok taraflı kalkınma bankalarından yapılan özel amaçlı proje finansmanı kredilerinin koşulları ile bütçe finansmanı amacıyla yapılan hazine tahvil ihraçlarının getirilerinin karşılaştırılması doğru değildir. Belediyeler yurt dışından finansman sağlamadan önce Bakanlığımız iznini talep etmektedir, ilgili talebe istinaden, Strateji ve Bütçe Başkanlığının (SBB) uygun görüşüne müteakiben belediyenin mali koşullarının uygun olması durumunda izin verilmektedir.”

Bakanlık tarafından Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği Buca Metro Projesi için sağlanması düşünülen 1 milyar 70 milyon avro finansmanın İzmir Büyükşehir Belediyesi de Hazine ve Maliye Bakanlığından 27 Ağustos 2019’da dış finansman izni talebinde bulunduğu anımsatıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ”8 Kasım 2019 tarihinde dış finansman izni verilmiştir. Ancak belediye, finansmana ilişkin işlemleri bir yıl içerisinde tamamlayamadığından izin süresi bitmiş ve bu defa 22 Ocak’ta ilgili iznin süresinin uzatılması için tekrar başvuruda bulunmuştur. Belediyenin izin süresi uzatım başvurusu alınmış olup mevzuat uyarınca işlemleri sürmektedir. Yani Belediye, ilgili finansmanı süresi içinde sağlayamadığından henüz onay verilmiş veya İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından borçlanması yapılmış bir kredi söz konusu değildir. Bununla birlikte, 2020 yılı içerisinde Türkiye Cumhuriyeti adına borçlu sıfatı ile uluslararası finansman kuruluşlarından sağladığımız altyapı yatırımlarına ve sağlık sektörüne yönelik finansmanın koşullarına baktığımızda ise sayın Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiğinden çok daha uygun koşullu olarak finansman sağlandığı görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca herhangi bir belediyenin uluslararası tahvili piyasalarında hazineden daha düşük maliyetle borçlanması söz konusu olmadığının altı çizilerek, CHP Genel Başkanı tarafından yapılan yanlış bilgilendirmeyi Türk halkının takdirine bırakıldığı belirtildi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

Epstein davasında adı geçen Kral III. Charles'ın kardeşi İngiltere'de gözaltına alındı

Sahil Güvenlik’ten yasa dışı avcılığa 47 milyon TL ceza

Yeryüzü Doktorları'ndan açlıkla mücadele projesi

Afganistan önemli yol yapımı için 33 milyon dolarlık anlaşma imzaladı

Okullarda Ramazan coşkusu: Çocuklar oruçla tanıştı

Elazığ’da silahlı saldırı operasyonu: 4 tutuklama

İran ve Rusya, Umman Körfezi'nde ortak deniz tatbikatı düzenledi

O yaya geçidinde yine kaza oldu

Gaziantep'te ters yön kullanan 639 sürücüye ceza kesildi

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesindeki yükümlüler Ulu Camii’de Ramazan temizliği yaptı

Diyarbakır’da Ramazan ayının ilk mukabelesinde camiler doldu taştı

Batman'da Ramazan coşkusu: Camilerde mukabeleye yoğun ilgi

Kooperatif Bilgi Sistemi’ne kayıt için süre daralıyor

Mardin’de 17 yaşındaki çocuğa şiddet uygulayan şahıs tutuklandı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kuraklık mağduru çiftçilerimiz ödeme bekliyor

İstanbul'da okullar Ramazan için süslenip aydınlandı

Şanlıurfa’da Maarif Modeli kapsamında okullarda Ramazan coşkusu yaşanıyor

Yetimler Vakfı, Van’da yetim aileleri Ramazanda da unutmadı

Bakan Tekin: Ramazanı okullarımızda birlik ve dayanışma şenliği olarak karşılıyoruz

Sağlık Bakanlığından aşı karşıtlığına karşı yeni eylem planı

Ramazanda minareler arasında yükselen kandil: Mahya

Kudüs Valiliği: Muhmas’ta bir gencin şehit edilmesi tam anlamıyla cinayet

Şanlıurfa’da uzmanından Ramazan’da kalp hastalarına kritik uyarı

İstanbul’daki 886 lise Ramazan ışıklarıyla aydınlatılıyor

Umut Kervanı, Batman'da 4 bin aile için gıda kolisi dağıtımına başladı

Elazığ’da Ramazana özel halk ekmek 5 TL

Batmanlı iş adamı Çiftçi'den "Yerel esnaftan alışveriş yapın" çağrısı

Şanlıurfa’da "Huzur-63" uygulamasında aranan 78 şahıs yakalandı

4-6 yaş Kur'an kursu miniklerinden Ramazan yürüyüşü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

Epstein davasında adı geçen Kral III. Charles'ın kardeşi İngiltere'de gözaltına alındı

Sahil Güvenlik’ten yasa dışı avcılığa 47 milyon TL ceza

Yeryüzü Doktorları'ndan açlıkla mücadele projesi

Afganistan önemli yol yapımı için 33 milyon dolarlık anlaşma imzaladı

Okullarda Ramazan coşkusu: Çocuklar oruçla tanıştı

Elazığ’da silahlı saldırı operasyonu: 4 tutuklama