• BIST 100

    17232,93%-1,08
  • DOLAR

    46,08% 0,12
  • EURO

    53,25% -0,60
  • GRAM ALTIN

    6453,26% -2,55
  • Ç. ALTIN

    10403,63% -2,20

Kim Jong-un'dan nükleer meydan okuma: Materyal üretimi iki katından fazla arttı

04 Haziran 2026, Perşembe 10:15
04 Haziran 2026, Perşembe 10:15
Kim Jong-un
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin nükleer silah programında kritik bir eşiği geride bıraktığını açıkladı. Son beş yılda silah yapımında kullanılan nükleer materyal üretiminin iki katından fazla arttığını duyuran Kim, Pyongyang'ın nükleer kapasites

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin nükleer programına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Devlet medyasına göre Kim, kısa süre önce faaliyete geçen bir nükleer materyal üretim tesisini ziyaret ederek Pyongyang yönetiminin son yıllarda elde ettiği ilerlemeyi değerlendirdi.

Kim, son beş yıl içerisinde nükleer silah üretiminde kullanılan materyallerin üretim miktarının iki katından fazla arttığını belirterek bunun Kuzey Kore'nin askeri caydırıcılığı açısından tarihi bir başarı olduğunu belirtti.

"Geri dönüşü olmayan yol"

Kuzey Kore yönetimi uzun süredir nükleer silah programını ülkenin güvenliğinin temel unsuru olarak görüyor. Kim Jong-un da son açıklamasında bu yaklaşımı bir kez daha teyit etti.

Pyongyang yönetimi, nükleer kapasitenin daha da geliştirilmesine yönelik kapsamlı ve uzun vadeli bir plan yürüttüklerini duyurdu. Kim, bu süreci "tarifi mümkün olmayan büyük bir başarı" ve "ülkenin nükleer gelişim tarihinde dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

Kuzey Kore, nükleer silahlardan vazgeçmesinin söz konusu olmadığını ve bu politikanın geri döndürülemez bir devlet stratejisi haline geldiğini savunuyor.

ABD ve Güney Kore'ye karşı caydırıcılık mesajı

Pyongyang yönetimi, nükleer cephaneliğini ABD ve Güney Kore'den gelebilecek olası saldırılara karşı bir güvenlik kalkanı olarak görüyor.

Özellikle son yıllarda Güney Kore ile ABD'nin ortak askeri tatbikatlarını artırması ve bölgede Amerikan askeri varlığının güçlendirilmesi, Kuzey Kore'nin nükleer programını hızlandırmasının temel gerekçeleri arasında gösteriliyor.

Uzmanlara göre Kim Jong-un'un son açıklamaları yalnızca teknik bir gelişmenin duyurusu değil, aynı zamanda Washington ve Seul'e yönelik siyasi bir mesaj niteliği taşıyor.

Yeni füze sistemleri sahaya çıkıyor

Kuzey Kore son dönemde yalnızca nükleer materyal üretimini değil, füze teknolojilerini de geliştirmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Pyongyang, yeni hafif çoklu roketatar sistemi ile taktik seyir füzesi sisteminin test edildiğini duyurdu. Bu açıklamadan bir gün önce Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin batı kıyıları açıklarına çeşitli mühimmatlar ve bir balistik füze fırlattığını bildirmişti.

Seul yönetimi, füzelerin yaklaşık 80 kilometrelik mesafe kat ettiğini açıklarken, bölgede askeri hareketliliğin arttığına dikkat çekti.

Yıllardır süren nükleer kriz

Kuzey Kore'nin nükleer programı onlarca yıldır uluslararası toplumla yaşadığı en büyük kriz başlıklarından biri olmayı sürdürüyor.

Pyongyang, 1993 yılında Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'ndan çekilmiş, sonraki yıllarda ise altı ayrı nükleer deneme gerçekleştirmişti. Bu süreç ülkeye yönelik çok sayıda Birleşmiş Milletler yaptırımı ve uluslararası yaptırım kararını beraberinde getirdi.

Ancak yaptırımlara rağmen Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarında ilerleme kaydetmeye devam ettiği görülüyor.

Asya-Pasifik'te yeni silahlanma yarışı endişesi

Kim Jong-un'un açıklamaları, Asya-Pasifik bölgesinde yeni bir silahlanma yarışına ilişkin endişeleri de yeniden gündeme taşıdı.

Son yıllarda Çin'in askeri kapasitesini artırması, Tayvan gerilimi, ABD'nin bölgedeki askeri yığınağı ve Kuzey Kore'nin hızlanan füze programı, Doğu Asya'yı dünyanın en hassas güvenlik bölgelerinden biri haline getirmiş durumda.

Kuzey Kore'nin nükleer materyal üretimini iki katından fazla artırdığını açıklaması, yalnızca Kore Yarımadası'nda değil, Japonya'dan Güney Kore'ye ve ABD'nin Pasifik stratejisine kadar geniş bir coğrafyada yeni güvenlik hesaplarını beraberinde getirecek gelişme olarak değerlendiriliyor. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

SBTÜ öğrencileri, Huawei ICT Competition dünya finallerinde birinci oldu

UNHCR: Güney Sudan'da çatışma ve yerinden edilme binlerce insanı tehlikeye atıyor

Kredi kartı borçları alarm veriyor: Takipteki kişi sayısı 1 milyonu aştı

Diyarbakır'da silahlı kavga: 2'si ağır 3 yaralı

Türkiye ile Nijer arasında yükseköğretimde iş birliği protokolü imzalandı

İsveç Kralı Carl XVI Gustaf, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u kabul etti

Davadan önce uzlaşma: Arabuluculuk uygulaması hangi alanları kapsıyor?

YÖK, çevre haftasında logosunu yeşil renge dönüştürdü

Tarladan hayata uzanan mücadele: Mevsimlik işçilerin genel sorunları

Edirne'de okul önünde uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı

İrlanda, iki siyonist bakan için seyahat yasağı getirdi

Kuyumculardan düşük ayarlı altın uyarısı: Vatandaş binlerce lira zarar edebilir

Van-Bahçesaray yolunun ulaşıma açılması için yürüyüş düzenlendi

Dağda doğan buzağıyı sırtında taşıyarak ahıra getirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İslam ekonomisinde yeni fikirler ve çözümler geliştirilmeli

Güngören'de su deposuna gizlenen 40 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

HÜDA PAR İktisat Başkanı Gültekin: Dar gelirli vatandaşlar için geçim şartları ağırlaşmaya devam ediyor

Tahran'ın uranyum stokunun bir kısmını üçüncü bir ülkeye devredeceği iddialarına yalanlama

Çorum'da bir haftada 3 bin 471 kişi sorgulandı

Engelli bireylerin karşılaştığı başlıca sorunlar ve çözüm arayışları

İstanbul'da oto galeriye yönelik saldırı girişimiyle bağlantılı 5 şüpheli yakalandı

59. yıldönümünde işgal, Nekse'nin safhalarını Filistin'e dayatmaya devam ediyor

Sokak hayvanları sorununda son durum

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 840 kilogram canlı akivades ele geçirildi

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 71,17 olarak ölçüldü

Bitlis'te doğan bebek hava ambulansıyla Ağrı’ya sevk edildi!

Engelli vatandaşın evinde temizlik ve tahliye çalışması yapıldı

Kontrolsüz avcılık doğayı sessizce tüketiyor: Kaçak ve keyfi avcılığın ağır bilançosu

Bursa'da üniversite öğrencilerinden Filistin için vicdan nöbeti

Mayıs ayında meydana gelen 742 trafik kazasında bir kişi öldü 602 kişi yaralandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


SBTÜ öğrencileri, Huawei ICT Competition dünya finallerinde birinci oldu

UNHCR: Güney Sudan'da çatışma ve yerinden edilme binlerce insanı tehlikeye atıyor

Kredi kartı borçları alarm veriyor: Takipteki kişi sayısı 1 milyonu aştı

Diyarbakır'da silahlı kavga: 2'si ağır 3 yaralı

Türkiye ile Nijer arasında yükseköğretimde iş birliği protokolü imzalandı

İsveç Kralı Carl XVI Gustaf, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u kabul etti

Davadan önce uzlaşma: Arabuluculuk uygulaması hangi alanları kapsıyor?