• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,19% 0,20
  • EURO

    48,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4758,20% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

Kiralar çığırından çıktı: Vatandaş da ev sahibi de şikâyetçi!

12 Temmuz 2025, Cumartesi 13:10
12 Temmuz 2025, Cumartesi 13:10
Kiralar çığırından çıktı: Vatandaş da ev sahibi de şikâyetçi!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır ve çevresinde kira fiyatları fahiş seviyelere ulaştı. Kiracılar kadar bazı ev sahipleri de durumdan rahatsız. Vatandaşlar çözüm için devletten adım bekliyor.

Türkiye genelinde hızla artan kira fiyatları, özellikle Diyarbakır ve çevresindeki ilçelerde vatandaşları da zor durumda bırakıyor. Kiralık ev bulmak giderek güçleşirken, mevcut kiracılar da yüksek zamlarla karşı karşıya kalıyor.

Devletin konut üretimi ve kira denetimi konularında daha aktif rol alması gerektiği görüşünde birleşen vatandaşlar; toplu konut projeleri, sosyal konutlar ve kira artışlarına sınırlama getirecek düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.

Mehmet Aziz Kale

"Kira fiyatları aşırı derecede yüksek"

Vatandaşlardan Mehmet Aziz Kale, diğer ev sahiplerinin istediği gibi kiraları arttırdığını belirterek "Kiralar çığırından çıkmış durumda, yaklaşık 40-50 bin TL arası olmuş. Şahsen hiç kiracı olmadım, o derdi bilmiyorum ama konuşulacak çok şey var. Bismil ilçesinde bir evim var geçen sene 3 bine veriyordum, yüzde 120 zam gelince evi 5 bine kiraya verdim. Komşular beni şikâyet etti diye ben de 7 bine çıkarmak zorunda kaldım. Bu konuda Devlet adım atmalı, önlemini almalı. Zaten ne bir sözleşme ne başka bir şey var. Ev sahibi istediği gibi kirayı yükseltip düşürebiliyor. Mesela evini 7 bin liraya kiraya veren biri, 10 bin TL'ye kiraya vereni görünce kiracısına 'sen çık, yeni birini alacam' diyor. Sözleşmen olmadığı için hukuken bir şey yapamıyorsun." dedi.

Recep Bektaş

Hem kiracı olan hem de bir evini kiraya veren Recep Bektaş ise kiraların her iki tarafı da mağdur ettiğini belirtti.

Ev sahiplerine daha fazla fedakârlık çağrısında bulunan Bektaş, "Kiralar bence aşırı yüksek. Hem kiracılara hem de ev sahiplerine hak vermek gerekiyor. Kiracılara daha fazla hak vermek lazım diye düşünüyorum. Ev sahiplerinin bu konuda biraz daha fedakâr olması gerekiyor. Kendim kirada oturuyorum ama kiraya verdiğim evim de var. Kiracımı rahatsız edecek bir artış yapmadım hiçbir zaman. Bütün ev sahiplerinin bunu yapmasını tavsiye ediyorum. Nihayetinde hayır duası da lazım. Kiralar neredeyse yüzde 100-150 arası artmış. Geçen sene 10 bin TL' ye oturan şimdi 25 bin TL ödemek zorunda kalıyor. Maalesef düzgün oturulacak bir daire 20-25 bin lira. Yani en düşük yerde bile 15 bin TL'den daha ucuza kiralık daire yok." ifadelerini kullandı.

Hasan Cengiz

"Maaşın büyük kısmı kiraya gidiyor: Önlem alınmalı!"

Kiracı olduğunu söyleyen Hasan Cengiz ise deprem sonrası fiyatların adeta uçtuğunu belirterek "Özellikle depremden sonra kiralarda büyük bir yükselme oldu. Çevre illerden de taşınma olduğundan kiralarda artışlar yaşandı. Ben kendim de kiracıyım, fiyatlar 2-3 katına çıktı. Şu anda herkes bir zorluk içerisinde, artık ev bulmak da bir problem oldu. Aldığımız maaşın yarısı hatta belki 3'te 1'i kiraya gidiyor. Geriye kalan mutfak ve eğitim masrafları da bizi zorluyor. Ev sahibi olmak da çok zor bu şartlarda. Belediye ya da devlet eliyle toplu konut projelerine girilebilir, taksitli ev satışı olabilir. Bunları müteahhitlerin eline bırakmak fahiş fiyatlara neden olur. Konuya devlet tarafından özellikle bir el atılması lazım." şeklinde konuştu.

Ramazan İne

Ramazan İne ise kira artışlarını sadece ekonomik nedenlere bağlamanın yeterli olmadığını düşünüyor. "Diyarbakır'da anormal kira fiyatları var. Enflasyon diyorlar enflasyona bağlı bir şey değil. Halkın vatandaşa eziyeti, ev sahiplerinin zulmüdür başka bir şey değildir. Evin kirası 25-30 bin ama asgari ücret 23 bin bu adam ne yiyecek ne içecek? Kira fiyatları geçen seneye göre çok artmış. Devlet bu konuyla alakalı hiçbir önlem almıyor." diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi. (İLKHA)

Mardin’de 9’uncu kattan düşen çocuk hayatını kaybetti

İstanbul Valiliği 6 ilçede gösterileri yasakladı

Pakistan'da muson yağışlarının yol açtığı sellerde 905 can kaybı

HÜDA PAR İl Başkanlığı’ndan Çapakçur Vadisi Millet Bahçesi ziyareti

Gazze'de yardım bekleyen sivillere yönelik saldırı: 18 şehit

Bakan Işıkhan: Türkiye ekonomisi 20 çeyrektir kesintisiz büyüyor

ABD'nin zihin sömürgeciliği

Irak’ta kalp krizi geçiren Mardinli tır şoförü hayatını kaybetti

Durmaz’dan yeni eğitim öğretim yılı mesajı

ABD'de binlerce kişi tarafından Ulusal Muhafızlar'a karşı protesto gösterisi

Bingöl’de çeşitli suçlardan aranan şahıs yakalandı

Trabzon'da sağanak yağış etkili oldu

Norveç halkı parlamento seçimleri için sandık başında

İşgalin, konut kulelerini yıkmasıyla Gazze'de iletişim kesintileri yaşanıyor

Genç-Diyarbakır yolunda kaza: 3 yaralı

İran'da kuraklık alarmı: Urumiye Gölü tamamen kurudu

İçişleri Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin genelge yayımladı

Antalya'da otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

Batman'da unutulmuş bir âlimin izleri: Şeyh Yusuf Nebhani İluhi'nin mezarı

Yemen'den fırlatılan İHA hedefine isabet etti: 2 işgalci yaralandı

Çin uzaktan algılama uydusunu fırlattı

Rusya Horoşye yerleşim birimini ele geçirdi

Kanal mikrop saçıyor: "Çocuklarımızın Sağlığı Tehlikede"

Gazze Şeridi'ndeki hastanelere 24 saat içinde 87 şehit ve 409 yaralı ulaştırıldı

Kabine yarın Beştepe'de toplanacak

Düzensiz göçmen botu Sahil Güvenlik botuna çarptı: 5 ölü

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’den yeni eğitim yılı mesajı

Bakan Tunç: 1534 eğitim yuvasının işleri denetimli serbestlik yükümlülerince yapıldı

KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumunun cevap anahtarı erişime açıldı

"Sumut Filosu"nun Gazze'ye hareketi "teknik ve lojistik" nedenlerle ertelendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de 9’uncu kattan düşen çocuk hayatını kaybetti

İstanbul Valiliği 6 ilçede gösterileri yasakladı

Pakistan'da muson yağışlarının yol açtığı sellerde 905 can kaybı

HÜDA PAR İl Başkanlığı’ndan Çapakçur Vadisi Millet Bahçesi ziyareti

Gazze'de yardım bekleyen sivillere yönelik saldırı: 18 şehit

Bakan Işıkhan: Türkiye ekonomisi 20 çeyrektir kesintisiz büyüyor

ABD'nin zihin sömürgeciliği