• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,19% 0,20
  • EURO

    48,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4758,20% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

Kiralar uçtu, işletmeler kapanıyor: Esnaf devletten çözüm bekliyor

11 Temmuz 2025, Cuma 12:07
11 Temmuz 2025, Cuma 12:07
Kiralar uçtu, işletmeler kapanıyor: Esnaf devletten çözüm bekliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman'da iş yeri kiralarına yapılan fahiş artışlar esnafı zor durumda bırakıyor. Kimi esnaf iş yerini kapatmak zorunda kalırken, kimi de yeni yer arayışına girdi. Esnaf, devletin kira artışlarına müdahale ederek kalıcı çözüm bulmasını istiyor.

Batman'da yükselen iş yeri kiraları, birçok esnafı mağdur ediyor. Kimi mülk sahiplerinin yüzde 100'ü, hatta bazı durumlarda yüzde 500'ü aşan zamlar yaptığına dikkat çeken esnaf, devletin belirlediği yasal kira artış sınırlarına uyulmadığını belirtiyor.

İş yeri kiralarının fahiş oranlarda artırılması, küçük ve orta ölçekli işletmeleri iflasın eşiğine getirdiğini belirten esnaf, zamlar nedeniyle dükkânını kapatmak zorunda kalan ya da yeni iş yeri arayışına giren esnafların yaşanan ekonomik sıkıntılarla başa çıkmakta zorlandığını vurguladı.  

Mevcut sözleşmelere rağmen kira artışlarıyla karşı karşıya kalan işletmeciler, denetimlerin yetersizliğinden ve yaptırım eksikliğinden yakınıyor. İLKHA mikrofonuna konuşan esnaflar, kira artışlarının denetlenmesini, devletin bu konuda daha aktif rol oynamasını ve esnafı koruyacak kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini talep etti.

"Kiramıza yüzde yüz zam yaptılar"

Fahiş kira artışların karşı esnafın dayanacak gücü kalmadığına değinen esnaf Akif Kaplan "Kira artışlarından çok şikâyetçiyiz. Herkes kafasına göre artış yapıyor. İş yeri kiramız 18 bin lirayken 36 bin liraya çıkarıldığı için başka bir dükkân aramaya koyulduk. Kiramıza yüzde yüz zam yaptılar. Sebebini sorduğumuzda ise enflasyona göre yaptıklarını söylediler. Ama enflasyon yüzde yüz artmadı ki! Bu sorun Batman genelinde var ve en az yüzde 50 ila 100 arasında zam yapılmakta. Karşı tarafta bir esnaf bu yüzden iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Biz de yer arıyoruz. Kimse devletin koyduğu kira sınırına uymuyor. Şu anda esnafın en büyük sorunu kiradır. Yetkililerden isteğimiz; denetlemeleri artırmaları ve fahiş kira artışlarına çözüm bulmalarıdır." dedi.

"Mülk sahipleri, devletin koyduğu kurallara hiçbir şekilde uymuyor"

Bir diğer esnaf İbrahim Yavuz ise yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı "Bu sene iş yeri kirama yüzde 500 zam yapıldı. Kiram 2 bin 250 liradan 15 bin liraya çıkarıldı. Dükkândan da çıkamadığımız için mağdur durumdayız. 4 yıldır buradayım ve en son iki yıllık sözleşme yapmıştık. Sözleşmemiz bittiği gibi kiramıza yüzde 500 zam yaparak bizi buradan çıkarmaya çalışıyorlar."

"Fahiş kira artışlarına kalıcı çözüm istiyoruz"

Devletten kira artışlarına karşı kalıcı çözüm bulmaları için çağrıda bulunan Yavuz "Birçok esnaf benim gibi çok zor durumdadır ve yapacak bir şeyleri yok. Böyle olunca birçok esnaf iş yerini kapatmak zorunda kalıyor. Mülk sahipleri, devletin koyduğu kurallara hiçbir şekilde uymuyor. Devletin kiraları denetlemesini çok istiyoruz. Bu, hem esnaf hem de mülk sahipleri için iyi olacaktır. Ama yetkililer bu duruma el atmadığı için hepimiz mağdur ediliyoruz. Yetkililerden talebimiz; esnafa yardım etmeleri ve kira artışlarına kalıcı bir çözüm bulmalarıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Ağustos ayında meydana gelen 707 trafik kazasında 3 kişi öldü 589 kişi yaralandı

Batman'da okul servislerine denetim ve bilgilendirme toplantısı

Hawaii'de kasırga nedeniyle OHAL ilan edildi

Türkiye ve Ermenistan'dan heyetler Erivan'da bir araya gelecek

OVP yarın açıklanacak

Batman'da mısır tarlasında anız yangını: 20 dönüm alan kül oldu

İşgalin açlık silahı sonucu Gazze'de 5 kişi daha can verdi

Tayland yeni başbakanı atadı

Balıkesir Sındırgı’da 4,9 büyüklüğünde deprem

Direniş, Gazze'nin etrafındaki siyonist yerleşimleri roketlerle hedef aldı

Rus kanser aşısı kullanıma hazır hale geldi

Antalya Kemer'de orman yangını

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan 2025-2026 eğitim ve öğretim yılı mesajı

Gaziantep’te "Çember" operasyonlarında 130 aranan şahıs yakalandı

Erakçi: İran ile UAEA anlaşmaya yakın

Uçuşlarda yolculara ücretsiz su hizmeti başlıyor

Japonya Başbakanı istifa etmeye karar verdi

Bakan Yerlikaya: 8 Aralık’tan bu yana 474 bin Suriyeli geri döndü

Erim, Alikanlılar Derneği’nin Yeni Başkanı Oldu

Rusya'nın saldırıları sonrası Ukrayna'da hükümet binasında yangın çıktı

İstanbul’da yağışlara rağmen barajlardaki su seviyelerinde artış yok

Tekirdağ Saray ve Kırklareli Vize’de iki günlük denize giriş yasağı

Soykırımın 702. gününde Gazze'de şehit ve yaralılar

Eğitim Bir-Sen Şehitkamil ilçe Başkanı Örnek: Gazze'de okullar açılmadı

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: İmam hatipler toplumumuzun kadim değerlerinden gelen bir yapıdır

Nijerya'da Boko Haram saldırısı: 63 ölü

Altın fiyatlarında hafta sonu hareketliliği

KPSS bugün yapılacak

Meteoroloji'den 4 il için sarı kodlu uyarı

İzmir'de sanayi sitesinde yangın: 8 iş yeri ve 3 araç zarar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ağustos ayında meydana gelen 707 trafik kazasında 3 kişi öldü 589 kişi yaralandı

Batman'da okul servislerine denetim ve bilgilendirme toplantısı

Hawaii'de kasırga nedeniyle OHAL ilan edildi

Türkiye ve Ermenistan'dan heyetler Erivan'da bir araya gelecek

OVP yarın açıklanacak

Batman'da mısır tarlasında anız yangını: 20 dönüm alan kül oldu

İşgalin açlık silahı sonucu Gazze'de 5 kişi daha can verdi