Kırtasiyeciler: Üç harfli marketler, kırtasiye sektöründe ciddi bir etki oluşturuyor

Tarih: 10.09.2024 14:42 Güncelleme: 10.09.2024 14:42
Kırtasiyeciler: Üç harfli marketler, kırtasiye sektöründe ciddi bir etki oluşturuyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Fiyat artışları ve rekabetin, kırtasiyecileri olumsuz yönden etkilediğini ifade eden kırtasiye esnafı Mehmet Kocabey, kırtasiye sektörünün güncel durumunu değerlendirdi.

Okulların 14 Haziran'da tatile girmesiyle beraber durgun günler geçiren kırtasiyelerde yeni eğitim-öğretim yılının 9 Eylül'de başlamasıyla beraber kırtasiyelerde alışveriş heyecanı başladı.

Yeşeren umutlarının solmamasını arzulayan kırtasiye esnafı Mehmet Kocabey, sektörlerinde yaşanan rekabete, zincir marketlerin ve bakkalların dahil olmasından memnun kalmadıklarını dile getirdi.

"Asgari ücretli ailelerin bu artışlardan olumsuz etkilendiğini görüyoruz"

Mehmet Kocabey

Kırtasiye sektöründe 3 yıldır faaliyet gösteren Mehmet Kocabey, sektördeki fiyat artışlarına dikkat çekti.

Kocabey, "Geçen yıl ile bu yıl arasında sektörde kayda değer bir değişiklik olmasa da genel anlamda fiyatlarda bir artış söz konusu. Özellikle asgari ücretli ailelerin bu artışlardan olumsuz etkilendiğini görüyoruz. Bu durum, benim gibi 6 çocuk ya da daha az çocuklu aileleri bile zor durumda bırakıyor." dedi.

"Toptancılar bize ne kadar uygun fiyat sunarsa biz de ona göre fiyatlarımızı belirliyoruz"

Kocabey, fiyat artışlarının esnaftan değil, üretici firmalardan kaynaklandığını düşündüğünü belirterek, "Biz aldığımız ürünlerin üzerine kar marjı ekleyerek satış yapıyoruz. Diğer kırtasiyecilerin de benzer bir şekilde hareket ettiğini düşünüyorum. Ancak farklı satış stratejileri izleyen yerler olabilir. Toptancılar bize ne kadar uygun fiyat sunarsa biz de ona göre fiyatlarımızı belirliyoruz. Toptancılar ise sorunun üreticilerden kaynaklandığını söylüyor. Yani zincir halkası gibi herkes birbirini olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı.

"Üç harfli marketler, kırtasiye sektöründe ciddi bir etki oluşturuyor"

Kırtasiye sektörünü olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden birinin zincir marketler ve bakkallar olduğunu vurgulayan Kocabey, "Üç harfli marketler, kırtasiye sektöründe ciddi bir etki oluşturuyor. Hatta bakkallar bile artık kırtasiye malzemesi satıyor. Büyük miktarlarda malzeme aldıkları için daha uygun fiyatlarla satış yapabiliyorlar. Biz ise aynı ürünü daha pahalıya almak zorunda kalıyoruz. Bu da tekelleşmeye sebep oluyor." diye konuştu.

"Bazı ürünlerin alınması zorunlu değil"

Velilerin kırtasiye alışverişlerinde yaşadığı zorluklara da değinen Kocabey, "Öğretmenlerin verdikleri listelerdeki ürünlerin zorunlu olmadığını belirtmesi gerekir. Veliler, listede yazan her şeyi almak zorunda kalıyor. Oysa bazı ürünlerin alınması zorunlu değil. Öğretmenler, listelere not düşerek bu ürünlerin sadece öneri olduğunu belirtmeliler," dedi. (İLKHA)

İran siyonistleri ilk defa Hürremşehr füzeleri ile vurdu

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Türkiye'ye gelecek

İran'dan siyonist işgalcilere yeni füze dalgası

ABD'li albay "israil karşıtı" açıklamaları gerekçesiyle görevden alındı

Dışişleri Bakanlığından siyonist rejime tepki

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Iraklı mevkidaşı Hüseyin ile görüştü

Trabzon'da çay yüklü kamyonet devrildi: 9 yaralı

HÜDA PAR: Türkiye, İran ve Pakistan arasında stratejik bir pakt ve güç birliği kurulmalı

Freni patlayan kamyonet araca çarptıktan sonra evin bahçesine girdi: 4 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Mısır dönüşü konuştu: Kudüs için malımız da kanımız da feda olsun!

Finans ve ekonomide yapay zekâ İstanbul'da tartışıldı

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı: Nükleer tesislerin durumu iyi

İşgalciler, Bureyc kampını bombaladı: 10 şehit

Kütahya'da 3.6 büyüklüğünde deprem

Umman Körfezi'nde iki petrol tankeri çarpıştı

Benzin ve motorine zam

Aliyev, Türkiye'ye gelecek

Mardin’de soğan hasadı başladı: Çiftçi emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi

Bingöl'de dağ keçisi çobanlara eşlik etti

Rusya: Ukrayna’da iki yerleşim birimini ele geçirdik

Adana'da park halindeki 2 araç yandı

Gazze'de işgalin bugünkü saldırılarında 47 kişi şehit oldu

Gaziantep'te av yasağına uymayan bir şahıs yakalandı

Şanlıurfa'da Barutçu Hanı’nda restorasyon çalışmaları başladı

Karlıova’da çatı katında yangın paniği

Diyarbakır'da trafik kazası: 2 yaralı

Guterres, Gazze’de yardım bekleyenlerin katledilmesiyle ilgili soruşturma istedi

Mehdi el-Meşhat: İran kolay hedef değil

Şanlıurfa’da isyanın yaşandığı cezaevi yıkılıyor

Yerinde dönüşüm ve hibe-kredileri için son gün 30 Haziran

Yükleniyor