• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

"Kış aylarında dışarıdaki hayvanlara merhamet duygusuyla hareket edip yardım eli uzatılmalıdır"

02 Ocak 2025, Perşembe 03:58
02 Ocak 2025, Perşembe 03:58
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Petshop işletmecisi Yusuf Erken, kış aylarında sokaktaki hayvanların beslenme ve barınma olanağının kısıtlı derecede olması hasebiyle insanların merhamet duygusuyla onlara beslenme ve barınma noktasında hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Kış aylarında sokakta yaşamını sürdüren hayvanların en çok karşılaştığı sorunlar arasında beslenme ve barınma geliyor. Konuya ilişkin İLKHA muhabirine konuşan mağaza yetkilisi Yusuf Erken, olumsuz hava koşullarında insanların hayvanlara karşı düşen görevler ve alınması gereken önlemler hakkında açıklamada bulundu.

Kışın dışarıdaki hayvanların yeterince beslenemediğini belirten Erken, “Sokaktaki hayvanlar, bizim can dostumuzdur ve onların bizim açımızdan önemi çok büyüktür. Onları koruyup kollamak birinci temel insani görevlerimizden biridir. Malum kış ayında olmamız hasebiyle olumsuz hava şartlarından dolayı sokaktaki hayvanlarımız yeteri derecede hem beslenemiyor hem barınamıyor. Dolayısıyla onlar için bu günlerde daha vicdanlı ve hassasiyetle yaklaşmalı ve beslenme ihtiyaçlarını gidermeye çalışmalıyız. Hayvanların en büyük temel ihtiyaçları olan beslenmeyi soğuk aylarda yeteri derecede bulamıyorlar. Sokaktan bir hayvanı alıp beslenmesini, barınmasını, ihtiyaçlarını karşılayan çok insan var. Merhamet bilinci olan her insanın bunu yapması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Kuşlar için pencere kenarlarına veya çatılara beslenmeleri için buğday serpiştirilebilir”

Hayvanların yeteri derecede beslenebilmesi için yapılması gerekenleri aktaran Erken, “Her insanın vicdani boyutta ev ve iş yerlerinin önüne bir kap mama, bir kap su ya da küçük kulübeler yapıp sonları bu olumsuz hava şartlarından etkilenmeyecek bir şekilde barınma şansı vermemiz lazım. Şu an insanlardan tek temennimiz budur. Olumsuz hava koşulları en çok kanatlı hayvanları etkiliyor. Kuşlar, yerleşim yerlerine çok fazla inebilen canlılar değildir. Onun için yemek bulma, besin ihtiyacını karşılamak kuşlar için daha zordur. Dolayısıyla insanların pencere kenarlarında, balkonlarda, çatılarda onların beslenebileceği besin maddeleri bırakırsa, onlar için daha rahat olur. İnsanın hem vicdani hem de merhamet duygusuyla hareket etmesi lazım. Ayrıca bu soğuk havalarda kuşlar için küçük evler yapılabilir.” şeklinde konuştu. 

Erken, bütün hayvanların sadece kış aylarında değil, bütün aylarda aynı hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini ifade ederek, “Evcil hayvanlar sokak hayvanlarına karşı çok daha hassas olabiliyorlar. Çünkü ev ortamına alışkın ayak uydurabilen canlılardır. Sıcak ve soğuktan daha çok etkilenebiliyor. Onlara ekstradan önem verilmesi gerekiyor. Aslında sadece yaz veya kışın değil, 12 ay boyunca hayvanlara aynı önem verilmelidir. Dışarıda beslenen hayanlar, adaptasyonları ona göre geçiriyorlar. Ancak onları da ekstradan düşünmek bizim için büyük bir önem arz ediyor.” dedi.

“Dışarıdaki hayvanlar da bizden bir parçadır”

Son olarak Erken, ifadelerini şöyle aktardı:

“Yaz ve kışın da bütün insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da +5 ve -5 derece kuralı var. Bir anda sıcaktan soğuğa, diğer yandan soğuktan sıcağa geçme durumu söz konusu. Bu şekilde beslenen bütün canlılarda hem bağırsak florası hem de tüy yapısı hem de eklem rahatsızlıkları için hayvanların her zaman için +5/-5 kuralına uyum sağlaması lazım. Onun dışında yazın çok sıcak, kışın çok soğuk, orantılı şekilde besleme yapıldığında onlar bizim sayemizde daha rahat barınabilir, daha rahat beslenebilirler. Kanatlı hayvanlarda ve akvaryum balıklarında +5/-5 kuralı daha önemlidir. Genel itibariyle bütün hayvanlarda +5/-5 kuralı vardır. Hayvan severlere çağrımız; sevin, sevilin, iyilik her zaman iyidir. Dışarıdaki hayvanlar da bizden bir parçadır. Evdeki hayvanlara verdiğiniz önemi lütfen hassasiyet ve dışarıdaki sokaktaki canlarımıza da vermenizi umuyoruz.” (İLKHA)

HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi

Güney Kore ile Polonya arasında 6,5 milyar dolarlık tank anlaşması

ABD-Hindistan tarife gerginliği F-35'leri vurdu

ABD'den nükleer denizaltı hamlesi

Adana'da eğitim uçağı düştü: 2 yaralı

Gaziantep'te "Gazze ölüyor, seccadeni al gel" temalı Gazze'ye destek etkinliği

Bakan Fidan HAMAS heyetini kabul etti

Gazze'de açlık sessizce can almaya devam ediyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Al Sani ile görüştü

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Mücahitler Gazze'yi kanlarının son damlasına kadar savunmakta kararlıdır

"Bilginin tek başına insanlığa fayda getirmediğini en açık şekilde Gazze'de gördük"

Gaziantep'te temmuz ayında 973 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Gazze'de iki ayda 1373 kişi yiyecek ararken katledildi

Elazığ'da takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

Araç seyircilerin arasına daldı: 2 ölü, 18 yaralı

Adana'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Çocuklar camide oyunlarla eğleniyor

İstanbul'da üçlü zirve sonrası ortak Gazze açıklaması

Doğrulama tuzağına düşmeyin!

Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 yaralı

Elazığ'daki göçükte mahsur kalan işçi hayatını kaybetti

Batman'ın yeni ulaşım vizyonu: Turgut Özal Bulvarı yenileniyor

Otizmli çocuklar yeteneklerini sergiliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi