• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,58% -0,89
  • GRAM ALTIN

    6606,37% -12,25
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

"Kış aylarında dışarıdaki hayvanlara merhamet duygusuyla hareket edip yardım eli uzatılmalıdır"

02 Ocak 2025, Perşembe 15:58
02 Ocak 2025, Perşembe 15:58
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Petshop işletmecisi Yusuf Erken, kış aylarında sokaktaki hayvanların beslenme ve barınma olanağının kısıtlı derecede olması hasebiyle insanların merhamet duygusuyla onlara beslenme ve barınma noktasında hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Kış aylarında sokakta yaşamını sürdüren hayvanların en çok karşılaştığı sorunlar arasında beslenme ve barınma geliyor. Konuya ilişkin İLKHA muhabirine konuşan mağaza yetkilisi Yusuf Erken, olumsuz hava koşullarında insanların hayvanlara karşı düşen görevler ve alınması gereken önlemler hakkında açıklamada bulundu.

Kışın dışarıdaki hayvanların yeterince beslenemediğini belirten Erken, “Sokaktaki hayvanlar, bizim can dostumuzdur ve onların bizim açımızdan önemi çok büyüktür. Onları koruyup kollamak birinci temel insani görevlerimizden biridir. Malum kış ayında olmamız hasebiyle olumsuz hava şartlarından dolayı sokaktaki hayvanlarımız yeteri derecede hem beslenemiyor hem barınamıyor. Dolayısıyla onlar için bu günlerde daha vicdanlı ve hassasiyetle yaklaşmalı ve beslenme ihtiyaçlarını gidermeye çalışmalıyız. Hayvanların en büyük temel ihtiyaçları olan beslenmeyi soğuk aylarda yeteri derecede bulamıyorlar. Sokaktan bir hayvanı alıp beslenmesini, barınmasını, ihtiyaçlarını karşılayan çok insan var. Merhamet bilinci olan her insanın bunu yapması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Kuşlar için pencere kenarlarına veya çatılara beslenmeleri için buğday serpiştirilebilir”

Hayvanların yeteri derecede beslenebilmesi için yapılması gerekenleri aktaran Erken, “Her insanın vicdani boyutta ev ve iş yerlerinin önüne bir kap mama, bir kap su ya da küçük kulübeler yapıp sonları bu olumsuz hava şartlarından etkilenmeyecek bir şekilde barınma şansı vermemiz lazım. Şu an insanlardan tek temennimiz budur. Olumsuz hava koşulları en çok kanatlı hayvanları etkiliyor. Kuşlar, yerleşim yerlerine çok fazla inebilen canlılar değildir. Onun için yemek bulma, besin ihtiyacını karşılamak kuşlar için daha zordur. Dolayısıyla insanların pencere kenarlarında, balkonlarda, çatılarda onların beslenebileceği besin maddeleri bırakırsa, onlar için daha rahat olur. İnsanın hem vicdani hem de merhamet duygusuyla hareket etmesi lazım. Ayrıca bu soğuk havalarda kuşlar için küçük evler yapılabilir.” şeklinde konuştu. 

Erken, bütün hayvanların sadece kış aylarında değil, bütün aylarda aynı hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini ifade ederek, “Evcil hayvanlar sokak hayvanlarına karşı çok daha hassas olabiliyorlar. Çünkü ev ortamına alışkın ayak uydurabilen canlılardır. Sıcak ve soğuktan daha çok etkilenebiliyor. Onlara ekstradan önem verilmesi gerekiyor. Aslında sadece yaz veya kışın değil, 12 ay boyunca hayvanlara aynı önem verilmelidir. Dışarıda beslenen hayanlar, adaptasyonları ona göre geçiriyorlar. Ancak onları da ekstradan düşünmek bizim için büyük bir önem arz ediyor.” dedi.

“Dışarıdaki hayvanlar da bizden bir parçadır”

Son olarak Erken, ifadelerini şöyle aktardı:

“Yaz ve kışın da bütün insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da +5 ve -5 derece kuralı var. Bir anda sıcaktan soğuğa, diğer yandan soğuktan sıcağa geçme durumu söz konusu. Bu şekilde beslenen bütün canlılarda hem bağırsak florası hem de tüy yapısı hem de eklem rahatsızlıkları için hayvanların her zaman için +5/-5 kuralına uyum sağlaması lazım. Onun dışında yazın çok sıcak, kışın çok soğuk, orantılı şekilde besleme yapıldığında onlar bizim sayemizde daha rahat barınabilir, daha rahat beslenebilirler. Kanatlı hayvanlarda ve akvaryum balıklarında +5/-5 kuralı daha önemlidir. Genel itibariyle bütün hayvanlarda +5/-5 kuralı vardır. Hayvan severlere çağrımız; sevin, sevilin, iyilik her zaman iyidir. Dışarıdaki hayvanlar da bizden bir parçadır. Evdeki hayvanlara verdiğiniz önemi lütfen hassasiyet ve dışarıdaki sokaktaki canlarımıza da vermenizi umuyoruz.” (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Hatay'da minibüs ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Atama kararları Resmi Gazete'de

Rusya ve İran arasında kritik görüşme: Putin, Laricani ile görüştü

MEB ve Dışişleri Bakanlığı ile Japonya Büyükelçiliği arasında toplantı gerçekleştirildi

Trump'tan Kanada kararı: Tüm uçakların sertifikası iptal, yüzde 50 ek vergi

Giresun'da feci kaza: 2 ölü

72 yaşında azmiyle hafızlık hayalini gerçekleştirdi

Siyonist rejim ateşkese rağmen Lübnan'a saldırılarını sürdürüyor

Gaziantep’te 114 hırsızlık olayının şüphelileri yakalandı

Fransa'dan 'ani tehdit' senaryolu askeri hava tatbikatı

Malatya’da torbacı operasyonu: 1 tutuklama

Bolu'da 3.1 büyüklüğünde deprem

Sosyal medya üzerinden satış vaadiyle dolandırıcılık yapan şüphelilere operasyon: 5 tutuklama

Rusya: Ukrayna'da 7 yerleşim yeri daha kontrolümüze geçti

Çiftçilere bugün 255,4 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacak

Çanakkale'de iki oomobil çarpıştı: 5 yaralı

Vali Atilla Toros su taşkınlarıyla ilgili sahada incelemeler gerçekleştirdi

Milli Eğitim Akademisinde hazırlık eğitimine alınacak adaylar açıklandı

İngiltere ile ABD arasında Çin krizi

Kütahya'da 10,5 kilogram esrar ele geçirildi

DSÖ: Nipah virüsü yüzde 75 ölüm oranına sahip ve bu oran Covid-19'un 5 katı

Hazine ve Maliye Bakanlığından dolandırıcılık uyarısı

Çin'den İngiltere'ye tek taraflı vize muafiyeti

Kastamonu’da tefecilik operasyonu: 12 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karayolu ulaşımında destan yazdık

Yapıcıoğlu 33 yıl işgal zindanlarında kalan Mahmud İsa'nın düğününe katıldı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Japonya'da aşırı soğuklarda 14 kişi öldü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hatay'da minibüs ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Atama kararları Resmi Gazete'de

Rusya ve İran arasında kritik görüşme: Putin, Laricani ile görüştü

MEB ve Dışişleri Bakanlığı ile Japonya Büyükelçiliği arasında toplantı gerçekleştirildi

Trump'tan Kanada kararı: Tüm uçakların sertifikası iptal, yüzde 50 ek vergi

Giresun'da feci kaza: 2 ölü