• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,27% 0,05
  • EURO

    50,83% 0,86
  • GRAM ALTIN

    6613,51% 1,81
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 1,61

Kış lastiği mesaisi başladı

20 Kasım 2023, Pazartesi 15:05
20 Kasım 2023, Pazartesi 15:05
Kış lastiği mesaisi başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kış lastiği mesaisi başladı

Kışı rahat ve sorunsuz geçirmek isteyen araç sahipleri, oto lastikçilerinin yolunu tutmaya başladı. Zorunlu kış lastiği uygulaması öncesi Gaziantep’te hava sıcaklıklarının düşmesiyle lastikçilerde hareketlilik başladı.
Karlı ve buzlu havalarda mağdur olmak istemeyen araç sahipleri, lastikçilere giderek araçlarına kar lastiği taktırıyor. Yolcu ve yük taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık itibariyle başlarken, uygulama öncesi sürücüler lastik değişimi yaptırmak için lastikçilere gelmeye başladı. Lastikçi dükkanları önünde yoğunluk oluşturan vatandaşlar kışlık lastiklerini taktırmaya başladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının kararıyla, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlarda kış lastiği takılmasını zorunlu kılan ‘kış lastiği uygulaması’ 1 Aralık 2023 tarihi itibarıyla başlayacak. Kış lastikleri iklimsel değişimler nedeniyle farklılık gösteren hava şartları ve buna bağlı olarak değişen yol durumlarına karşı sürüş ve can güvenliğine katkıda bulunuyor.

“Kar lastikleri can ve mal güvenliğini maksimuma çıkarıyor”
Kış lastiğinin önemini ve özelliklerini belirten Bünyamin Kılıçparlar, “Kışlık lastiklerin ince kanalları sayesinde ıslak zeminde ve buzlu hava şartlarında can ve mal güvenliğine maksimum seviyeye çıkartıp hem canımıza hem malımızı koruyor. Yakıt tasarrufu sağlıyor. Fren mesafesi kısalıyor hem kendimiz için hem trafikte diğer araçlar için kullanmalıyız. Yazlık lastikler, kışlık lastikler gibi ıslak zeminde performans vermez. Düz lastik olduğu için kayma riski daha fazladır. Fren mesafesi daha uzundur. Patinaj yaptığı için yakıtı fazla yaktırır, aşınması hızlı olur. O yüzden kışlık lastikler şu an kullanılmalıdır. Bizim söylediklerimizin aynısını TÜV Türk Muayene İstasyonları da bildiği için öncelikle ticari, minibüs, kamyonet, ağır vasıta araçlarda olmak üzere herkese öncelik onlara zorunlu olmak şartıyla binek araçlara zorunlu değil ama takılmaz tavsiye ediliyor” dedi.

“Vatandaşlar şu anki piyasaya göre lastik fiyatlarından memnun”
Kış lastiğinin zorunlu olacağı tarihin yaklaşmasıyla birlikte yoğunluk yaşadıklarını söyleyen Kılıçparlar, fiyatların geçen seneye oranla yükselmesine rağmen talebin yoğun olduğunu ifade etti. Kılıçparlar, “1 Aralık’tan başlayıp 30 Nisan’a arası zorunluluk başlayacak. 1 Nisan’a kadar yoğunluk şu an güzel açıldı. Tahminim 1 Ocak’a kadar bu yoğunluk böyle devam eder. Sonrasında da 1 Nisan’a kadar durur. 1 Nisan’dan sonra yine yoğunluk artar. İşler beklediğimizden iyi. Esnaf memnun, güzel geçen yıla nazaran belli bir artış var tabii ki o da günümüz kira, elektrik masrafları, işçi masrafları, sigorta, işte lastik maliyetleri, her sektörde olduğu gibi lastiklerde de bir artış var. Vatandaşlar şu anki piyasaya göre lastik fiyatlarından memnun. Çünkü aracın diğer parçalarına göre lastik uygun yakıt fiyatları malum ortada. Araç işçilikleri parçaları ortada lastiği alıyorlar 60 bin km kullanıyorlar. O yüzden kullanıcı da memnun fiyatlardan. Fiyatlarda artış olmasına rağmen sürücülerin talebi var. Geçen yıla nazaran geçen yıl 4 lastik değişimi, balans 300 TL ye yaptığımız aynı aracı bu sene 500 TL’ye yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Her zaman lazım olmuyor ama bir sefer lazım olduğu zamanda hayat kurtarıyor”
Aracının genel kışlık bakımlarını yaptırdığını ve kar lastiğini taktıracağını aktaran Müslüm Yavuz, “Kışın duruş mesafesi falan çok iyi olduğundan dolayı kış lastiği takmak gerekiyor. Zaten yaklaşık 10 gün sonra takmayı düşünüyorum. Yazlık lastikte duruş mesafesi maalesef kışın özellikle kar, buz olduğu zaman duruş mesafesi uzundur yani ama kar lastiği olduğu zaman duruş mesafesi daha kısa, daha kısa olduğundan dolayı tercihtir. Bir de ne zaman buz olacağı, ne zaman kar olacağı belli değil. Özellikle bizim bölgemizde sürekli kar yok. Ne zaman buz olacağı belli olmaz. Buzlu bir alanda en ufak bir şekilde daha büyük maddi zararlara yol açabilir. Genel olarak arabanın bakımlarını yaptım. 10 gün sonra da kar lastiklerini taktıracağım. Belki her zaman için lazım olmuyor ama bir sefer lazım olduğu zamanda hayat kurtarıyor. Can ve mal güvenliği için önemli. Fiyatlar her şeyde arttığı gibi lastikler de arttı. Yani memnun değiliz ama yapılacak bir şey yok taktıracağız” diye konuştu.

Antalya’da drift atan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu

Nevşehir'de trafik kazası: 4 yaralı

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın

Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi tırmanıyor

Japonya’dan nükleere dönüş kararı

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1’i ağır 3 yaralı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

ABD İç Güvenlik Bakanı: Minneapolis'te 10 binden fazla düzensiz göçmen gözaltına alındı

TBMM Başkanı Kurtulmuş Kartalkaya yangını araştırma komisyonunu kabul etti

ABD uçakları Grönland'a konuşlandırılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Bakan Güler ABD’li mevkidaşı Hegseth ile telefonda görüştü

Sason’da kar engeli aşıldı, hasta vatandaş kurtarıldı

Batman'da ev yangınında maddi hasar oluştu

Mardin’de sınır hattında meydana gelen olaylara soruşturma: 35 tutuklu, 77 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Kar altındaki köylerde sağlık için zamanla yarışan ekipler, 3 hastaya ulaştı

Macron: Uluslararası sistem, kuralların yok sayıldığı bir dünyaya doğru gidiyor

Katar: Gazze'deki ateşkes anlaşması planının başarısına bağlıyız

Mozambik'te sel 4 ayda 100'ü aşkın can aldı

Bursa’da konut satışlarında artış

AB'den ilave gümrük vergisine tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya’da drift atan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu

Nevşehir'de trafik kazası: 4 yaralı

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi