Kış mevsiminde el ve ayak bileği kırıkları tehlikesine dikkat

Tarih: 04.02.2023 12:00
Kış mevsiminde el ve ayak bileği kırıkları tehlikesine dikkat
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Kış mevsiminde el ve ayak bileği kırıkları tehlikesine dikkat

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Cenk Cankuş, özellikle karlı ve buzlu zeminlerde yanlış hareket veya dalgınlık sonucu düşmeye bağlı el ve ayak bileği kırıklarının arttığını söyledi.
El ve ayak bileğinin travmaya en fazla maruz kalan eklemler olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, “Ayak bileği kırığı, kış mevsiminin korkulu rüyalarındandır. Ayak bileği çevresi kırıklarında, özellikle hastanın yaşı ileriyse, travma her ne kadar küçük ya da orta şiddette de olsa gerek ileri yaşın verdiği kemik erimesine, gerekse bağların dejenerasyonuna bağlı olarak, daha çok parçalı kırıklarla karşılaşılır” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, kırıklardaki bu ayrılmanın eklem çevresinde kapsülün yırtılması anlamına gelebileceği gibi, yine ayak bileği ekleminin yarı çıkık veya çıkık hale gelmesine kadar gidebilen sonuçların da görülebileceğini kaydetti.
Doğru tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürüyor
Kırıkların, kaygan zeminde el bileğinin üzerine düşülmesi sonucu oluştuğunu ve doğru tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürdüğünü anımsatan Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, genellikle cerrahi olarak tedavi edildiğine vurgu yaptı.
Düşme sonucu hastaların genellikle acil servise başvurduğuna işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, “El ve ayak bileği kırıklarında şişle birlikte ödem de görülür. Röntgen filmiyle kırık kolayca belirlenebilir. Kırık eklem içine uzanıyorsa, gözden kaçırmamak ve tedaviyi doğru planlamak amacıyla bilgisayarlı tomografiden de yararlanılabilir” diye konuştu.
Nelere dikkat etmeliyiz
Özellikle karlı ve buzlu havalarda yürürken yaşanacak denge sorunlarının yanı sıra, yaşla birlikte görülebilen rahatsızlıklar da dikkate alınarak desteksiz yola çıkılmaması gerektiğini bildiren Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, uyarılarını şöyle özetledi:
“Belirli bir yaş grubundaysanız öncelikle karlı ve buzlu havalarda zorunlu durumlar dışında mümkünse dışarıya çıkmayın. Dışarı çıkılacaksa, mutlaka tabanı kaymayan, mevsime ve hava koşullarına uygun bir ayakkabı giyilmelidir. Baston ya da benzeri bir destek yoksa şemsiye destek amaçlı kullanılabilir. Soğuktan korunmak için eller cepte yürümek yerine eldiven tercih edilebilir. Çünkü ellerin cepte olması, herhangi bir denge bozukluğu durumunda destek almayı engelleyecektir. Aynı anda iki elin de dolu olmamasına dikkat edilmelidir. Küçük ve yavaş adımlarla acele etmeden buzlanma ya da karın daha az olduğu alanlar tercih edilerek yürünmelidir. Merdiven inerken ya da çıkarken mutlaka bir yerden tutunarak hareket edilmelidir. Binaların altından ya da yanından geçerken çatı veya tentelerden düşebilecek sarkıtlar ve kar kütlelerine dikkat edilmelidir.”

Siirt'te örtü yangını: Ekipler ve köylüler seferber oldu

Motorine zam bekleniyor!

Bursa'da orman yangını: Mahalle tahliye edildi

Karataş’ta balıkçı ağına takıldığı düşünülen Caretta Caretta ölü halde bulundu

Haaretz'in yayımladığı itiraflar vahşeti gözler önüne serdi

Yeni nesil teknoloji fuarı İstanbul'da başladı

İkinci el oto galerici esnafı: Yaz aylarında beklenen hareketlilik yok

Kazada hayatını kaybeden İTTİHADUL ULEMA müderrisi ve hadimi için taziye mesajları

UNRWA'dan çağrı: Gazze ablukası kaldırılsın, on binlerce çocuk açlıkla boğuşuyor

Fahiş konut ilanlarına 4,2 milyon TL ceza

Eğitimci Güler'den öğrencilere tatil tavsiyeleri: Sadece eğlenmek değil, gelişmek de tatilin bir parçası

Şanlıurfa’da 800 geçici personel alınacak

Hafta sonu e-YDS maratonu: Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça sınavları yapılacak

Şanlıurfa’da uzmanlar pulmoner hipertansiyon için buluştu

Marttan bu yana ilk kez Gazze'ye sınırlı tıbbi yardım girişi

Batman'da yangın tarım arazilerine sıçradı

Boks antrenörü İbrahim Halil Güzel’e milli görev gururu!

Gaziantep'te DOA cihazı kuruldu

Batman'da meyve suyu fabrikasında büyük yangın

Gazze ve Han Yunus'ta saldırılar: En az 10 şehit, çok sayıda yaralı

BM: Gazze'de sağlık hakkından söz etmek artık mümkün değil

Batman'da eğitim hamlesi: 10 bin öğretmene yapay zekâ eğitimi yolda

Yeşilyurt’ta temizlik seferberliği: Başkan Geçit sahada incelemelerde bulundu

Müftü Haliloğlu:4 yaşından 22 yaşına kadar herkesi kurslarımıza bekliyoruz

Yeşilay’dan bağımlılıkla mücadelede yeni adım: Gönüllü Hekimler Projesi başlatılıyor

HÜDA PAR'dan kuraklık yaşanan illerin afet bölgesi ilan edilmesi hakkında kanun teklifi

2024'te Türkiye'de 1 milyonu aşkın otomobil üretildi

Ekonomik güven endeksi haziranda 96,71 oldu

Müftü Dolu: Kur'an-ı gönlüne nakşetmiş nesiller yetiştirmek için çocuklarımızı yaz Kur'an kurslarına gönderelim

Brent petrol 67 dolara yükseldi

Yükleniyor