• BIST 100

    16159,06%-0,58
  • DOLAR

    44,21% 0,06
  • EURO

    51,09% 0,14
  • GRAM ALTIN

    6934,57% -2,50
  • Ç. ALTIN

    11465,56% -1,02

Kısa çalışma ödeneğinde 'teşvik' ayrıntısı

06 Ağustos 2020, Perşembe 14:23
06 Ağustos 2020, Perşembe 14:23
Kısa çalışma ödeneğinde
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kısa çalışma ödeneğinde 'teşvik' ayrıntısı

Temmuz sonu itibariyle bir ay daha uzatılmasına karar verilen kısa çalışma ödeneğinin geleceğini 'normale dönüş teşviki belirleyecek. Eylül ayı itibariyle fiilen uygulamaya girecek normale dönüş teşvikinden yararlanan işletme sayısının hızla artırılması amaçlanıyor. Böylece bir sınırlama olmaksızın, kısa çalışma ödeneğinin sadece normalleşmenin sağlanamadığı sektörlerde devam edebileceği belirtiliyor. Bu sektörlerin başında da turizm geliyor.

BİLDİRİMDE BULUNACAKLAR

Temmuzun son günlerinde kabul edilen istihdam paketiyle birlikte yürürlüğe giren normale dönüş teşvikinde, kısa çalışmadan veya ücretsiz izin desteğinden yararlanan işletmeler, normale dönerlerse, prim desteği alıyor. 3 ay süreyle olacak prim desteğinde, 456 TL'lik işveren payı ve 412 liralık işçi payına karşılık gelen toplam 868 TL, işsizlik sigortası fonundan ödeniyor. Bir çalışan için 868 liralık prim desteğinden yararlanılıyorsa, başka herhangi bir sigorta prim indirimi, teşvik ve destek söz konusu olamıyor. Uygulama için başlangıç tarihi Ağustos olarak gözüküyor.

Ancak işletmeler, beyannameleri eylül ayı başında verecek. Eylül ayı başında, 'SGK prim desteği mi yoksa 5 puanlık prim indirimi mi' istediğini belirleyecek olan işletmeler, her çalışan için ayrı ayrı bildirimde bulunacak ve mahsuplaşma yoluyla bu teşvikten yararlanacak. Bu nedenle de, kaç işletmenin, normalleşme teşvikine başvurduğuna ilişkin veriler, eylül ayında netleşecek.

AMAÇ SAYININ AZALMASI

Yetkililer, bugüne kadar kısa çalışma ödemelerinden 3.6 milyon kişinin yararlandığını, nakdi ücret desteğinden de 1.7 milyon kişinin yararlandığını belirtiyor. Normale dönüş teşvikinden yararlanan işletme ve çalışan sayısının hızla artırılmasının ana amaçlardan biri olduğunu belirten yetkililer, 'Böylece kısa çalışma kapsamındaki işletme sayısı, özel bir düzenlemeye gerek kalmaksızın sınırlanır. Kendiliğinden bir denge kurulabilir. Sadece turizm, hizmetler gibi normalleşmenin olmadığı sektörlerde, kısa çalışma ödeneği uygulaması kalabilir. Bu da kısa çalışma uygulaması üzerindeki yükü azaltır' dedi.

AYLIK SÜRELERLE UZUYOR

Hem kısa çalışma uygulaması için, hem de ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı için, Cumhurbaşkanı kararıyla, süre uzatımı şansı bulunuyor. Kısa çalışma uygulamasını sektörel veya bir bütün olarak yıl sonuna kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanının yetkisi bulunurken, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izinde ise bu süre Temmuz 2021'e kadar uzayabiliyor. Ancak son iki aydır, kısa çalışma ve işten çıkarma yasağı uygulamaları birer aylık sürelerle uzuyor. Bu nedenle, salgında ciddi olumsuzluklar yaşanmaması halinde, bu süre uzatımında yine 'aylık' tercihlerde bulunulması bekleniyor. Böylece her ay gelecek rakamlara göre, hangi uygulama veya teşvikin uygulanacağına karar verilmesi imkanı sağlanabilecek.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Devrim Muhafızları, 3 Körfez ülkesini "petrol tesisi" için uyardı: "Uzak durun!"

İran'da Dena müretteabatı ile Laricani için cenaze töreni düzenleniyor

Turgut Özal Gençlik Merkezi'nin temeli atma töreni gerçekleştirildi

HÜDA PAR: Bölge devletleri ABD askeri üslerini kapatmalıdır

BAMMED Başkanı Özcan: Bayramlar umudu büyütme zamanıdır

Vali Yavuz: Bayram süresince 2 bin 911 personel görev yapacak

Diyarbakır’da tatlıcılar yoğun mesai yapıyor

Gaziantep’te bayram öncesi gıda denetimleri arttı

AFAD’da değerlendirme ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

B personeli gibi arayan dolandırıcılara operasyon: 8 şüpheli tutuklandı

AFAD’dan afetlere karşı yeni rehber: YORA kitabı yayımlandı

DMM: "israile lojistik sağlanacağı" iddiaları dezenformasyon

Avukat Akşit: Süresiz nafaka ve 6284 sayılı kanun yeniden düzenlenmeli

73 ilde uyuşturucu operasyonu: 475 şüpheli tutuklandı

Uzmandan tavsiyeler: Bayramda sağlığınızı riske atmayın!

İçişleri Bakanlığından bayram öncesi trafik uyarısı

Pastanelerde gece gündüz bayram yoğunluğu mesaisi

Malatya'da spor salonunda çıkan yangın paniğe neden oldu

Bayram öncesi otogarda beklenen yoğunluk oluşmadı

Orta Doğu'da Savaşın 19. Günü

Mardin'de tatlı bayram telaşı esnafın yüzünü güldürüyor

Çanakkale Zaferi'nin 111'inci yıl dönümü Diyarbakır'da kutlandı

MSB: Uluslararası toplumun sorumluluğunu yerine getirmesi çağrımızı yineliyoruz

Malatya'da 750 gramın altında doğan üç prematüre bebek sağlığına kavuştu

Ticaret Bakanlığı sahte ilan ve dolandırıcılığa karşı EİDS ile önlem alıyor

İncirlik Üssü'ne ikinci Patriot sistemi konuşlandırılıyor

Umut Kervanı Tarsus, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu

Bayramda sağlıklı beslenme için uzmanından kritik uyarılar

Malatya'da gıda güvenliği için denetimler yoğunlaştı

Gaziantep'te baklava mesaisi: Ustaları siparişlere yetişmeye çalışıyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Devrim Muhafızları, 3 Körfez ülkesini "petrol tesisi" için uyardı: "Uzak durun!"

İran'da Dena müretteabatı ile Laricani için cenaze töreni düzenleniyor

Turgut Özal Gençlik Merkezi'nin temeli atma töreni gerçekleştirildi

HÜDA PAR: Bölge devletleri ABD askeri üslerini kapatmalıdır

BAMMED Başkanı Özcan: Bayramlar umudu büyütme zamanıdır

Vali Yavuz: Bayram süresince 2 bin 911 personel görev yapacak

Diyarbakır’da tatlıcılar yoğun mesai yapıyor