• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Kısa çalışma ödeneğinde 'teşvik' ayrıntısı

06 Ağustos 2020, Perşembe 14:23
06 Ağustos 2020, Perşembe 14:23
Kısa çalışma ödeneğinde
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kısa çalışma ödeneğinde 'teşvik' ayrıntısı

Temmuz sonu itibariyle bir ay daha uzatılmasına karar verilen kısa çalışma ödeneğinin geleceğini 'normale dönüş teşviki belirleyecek. Eylül ayı itibariyle fiilen uygulamaya girecek normale dönüş teşvikinden yararlanan işletme sayısının hızla artırılması amaçlanıyor. Böylece bir sınırlama olmaksızın, kısa çalışma ödeneğinin sadece normalleşmenin sağlanamadığı sektörlerde devam edebileceği belirtiliyor. Bu sektörlerin başında da turizm geliyor.

BİLDİRİMDE BULUNACAKLAR

Temmuzun son günlerinde kabul edilen istihdam paketiyle birlikte yürürlüğe giren normale dönüş teşvikinde, kısa çalışmadan veya ücretsiz izin desteğinden yararlanan işletmeler, normale dönerlerse, prim desteği alıyor. 3 ay süreyle olacak prim desteğinde, 456 TL'lik işveren payı ve 412 liralık işçi payına karşılık gelen toplam 868 TL, işsizlik sigortası fonundan ödeniyor. Bir çalışan için 868 liralık prim desteğinden yararlanılıyorsa, başka herhangi bir sigorta prim indirimi, teşvik ve destek söz konusu olamıyor. Uygulama için başlangıç tarihi Ağustos olarak gözüküyor.

Ancak işletmeler, beyannameleri eylül ayı başında verecek. Eylül ayı başında, 'SGK prim desteği mi yoksa 5 puanlık prim indirimi mi' istediğini belirleyecek olan işletmeler, her çalışan için ayrı ayrı bildirimde bulunacak ve mahsuplaşma yoluyla bu teşvikten yararlanacak. Bu nedenle de, kaç işletmenin, normalleşme teşvikine başvurduğuna ilişkin veriler, eylül ayında netleşecek.

AMAÇ SAYININ AZALMASI

Yetkililer, bugüne kadar kısa çalışma ödemelerinden 3.6 milyon kişinin yararlandığını, nakdi ücret desteğinden de 1.7 milyon kişinin yararlandığını belirtiyor. Normale dönüş teşvikinden yararlanan işletme ve çalışan sayısının hızla artırılmasının ana amaçlardan biri olduğunu belirten yetkililer, 'Böylece kısa çalışma kapsamındaki işletme sayısı, özel bir düzenlemeye gerek kalmaksızın sınırlanır. Kendiliğinden bir denge kurulabilir. Sadece turizm, hizmetler gibi normalleşmenin olmadığı sektörlerde, kısa çalışma ödeneği uygulaması kalabilir. Bu da kısa çalışma uygulaması üzerindeki yükü azaltır' dedi.

AYLIK SÜRELERLE UZUYOR

Hem kısa çalışma uygulaması için, hem de ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı için, Cumhurbaşkanı kararıyla, süre uzatımı şansı bulunuyor. Kısa çalışma uygulamasını sektörel veya bir bütün olarak yıl sonuna kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanının yetkisi bulunurken, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izinde ise bu süre Temmuz 2021'e kadar uzayabiliyor. Ancak son iki aydır, kısa çalışma ve işten çıkarma yasağı uygulamaları birer aylık sürelerle uzuyor. Bu nedenle, salgında ciddi olumsuzluklar yaşanmaması halinde, bu süre uzatımında yine 'aylık' tercihlerde bulunulması bekleniyor. Böylece her ay gelecek rakamlara göre, hangi uygulama veya teşvikin uygulanacağına karar verilmesi imkanı sağlanabilecek.

AB'den siyonist rejime E1 tepkisi: Yerleşim planını durdurun

Trabzon merkezli 19 ilde dolandırıcılık operasyonu: 23 tutklama

Tehdit de onlardan "risk" uyarısı da: İran ve Karayipler üzerinde uçuşlara uyarı

Birçok kentte kar, kuvvetli yağış ve rüzgâr bekleniyor

Umut Kervanı, Suriye'de savaş mağdurlarına yardım ulaştırdı

HAMAS: Gazze'de süren katliamlar ateşkesi açıkça ihlal ediyor

PKK/SDG Doğu Halep'ten çekiliyor

Suriye'de Kürt Hakları Kararnamesi

Gazze Barış Kurulu üyeleri belli oldu: Bakan Fidan "Yürütme Kurulu"nda

Gazze'de 24 saatte 14 şehit, 18 yaralı

İzmir açıklarında 61 düzensiz göçmen yakalandı

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

Gazze’de şehit sayısı 71 bin 455'e yükseldi

Patagonya'daki yangınlarda 12 bin hektarlık alan küle döndü

Rusya: Ukrayna'da son bir haftada 5 yerleşim yerini ele geçirdik

Hakkında 27 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Erzurum’da “1001 Hatim” geleneğinin duası yapıldı

Batman–Beşiri kara yolunda feci kaza: 1’i ağır 4 yaralı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz KKTC Ekonomik Örgütler Toplantısı’na katıldı

Tarsus Yeni Devlet Hastanesi’nde hasta yoğunluğu şikâyetlere neden oldu

Suriye Ordusu SDG-PKK/YPG mevzilerine yönelik operasyona başladı

Mardin’de kaybolan iki çocuk gölette ölü bulundu

İngiltere'de 'Süper virüs' hızla yayılıyor

Hizbullah Cemaati Rehberi Gümüş'ten 17 Ocak Mesajı

ABD'den İran'a yaptırım kararı

Fransa'dan ABD'ye: Grönland egemen bir devletin parçası

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD heyetini kabul etti

Slovakya ile ABD'den nükleer santral adımı

Trump'tan Grönland konusunda ABD ile uyumsuz ülkelere gümrük vergisi tehditi

Batman’da bahis operasyonu: 11 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


AB'den siyonist rejime E1 tepkisi: Yerleşim planını durdurun

Trabzon merkezli 19 ilde dolandırıcılık operasyonu: 23 tutklama

Tehdit de onlardan "risk" uyarısı da: İran ve Karayipler üzerinde uçuşlara uyarı

Birçok kentte kar, kuvvetli yağış ve rüzgâr bekleniyor

Umut Kervanı, Suriye'de savaş mağdurlarına yardım ulaştırdı

HAMAS: Gazze'de süren katliamlar ateşkesi açıkça ihlal ediyor

PKK/SDG Doğu Halep'ten çekiliyor