• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Kısa çalışma ödeneğinde 'teşvik' ayrıntısı

06 Ağustos 2020, Perşembe 14:23
06 Ağustos 2020, Perşembe 14:23
Kısa çalışma ödeneğinde
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kısa çalışma ödeneğinde 'teşvik' ayrıntısı

Temmuz sonu itibariyle bir ay daha uzatılmasına karar verilen kısa çalışma ödeneğinin geleceğini 'normale dönüş teşviki belirleyecek. Eylül ayı itibariyle fiilen uygulamaya girecek normale dönüş teşvikinden yararlanan işletme sayısının hızla artırılması amaçlanıyor. Böylece bir sınırlama olmaksızın, kısa çalışma ödeneğinin sadece normalleşmenin sağlanamadığı sektörlerde devam edebileceği belirtiliyor. Bu sektörlerin başında da turizm geliyor.

BİLDİRİMDE BULUNACAKLAR

Temmuzun son günlerinde kabul edilen istihdam paketiyle birlikte yürürlüğe giren normale dönüş teşvikinde, kısa çalışmadan veya ücretsiz izin desteğinden yararlanan işletmeler, normale dönerlerse, prim desteği alıyor. 3 ay süreyle olacak prim desteğinde, 456 TL'lik işveren payı ve 412 liralık işçi payına karşılık gelen toplam 868 TL, işsizlik sigortası fonundan ödeniyor. Bir çalışan için 868 liralık prim desteğinden yararlanılıyorsa, başka herhangi bir sigorta prim indirimi, teşvik ve destek söz konusu olamıyor. Uygulama için başlangıç tarihi Ağustos olarak gözüküyor.

Ancak işletmeler, beyannameleri eylül ayı başında verecek. Eylül ayı başında, 'SGK prim desteği mi yoksa 5 puanlık prim indirimi mi' istediğini belirleyecek olan işletmeler, her çalışan için ayrı ayrı bildirimde bulunacak ve mahsuplaşma yoluyla bu teşvikten yararlanacak. Bu nedenle de, kaç işletmenin, normalleşme teşvikine başvurduğuna ilişkin veriler, eylül ayında netleşecek.

AMAÇ SAYININ AZALMASI

Yetkililer, bugüne kadar kısa çalışma ödemelerinden 3.6 milyon kişinin yararlandığını, nakdi ücret desteğinden de 1.7 milyon kişinin yararlandığını belirtiyor. Normale dönüş teşvikinden yararlanan işletme ve çalışan sayısının hızla artırılmasının ana amaçlardan biri olduğunu belirten yetkililer, 'Böylece kısa çalışma kapsamındaki işletme sayısı, özel bir düzenlemeye gerek kalmaksızın sınırlanır. Kendiliğinden bir denge kurulabilir. Sadece turizm, hizmetler gibi normalleşmenin olmadığı sektörlerde, kısa çalışma ödeneği uygulaması kalabilir. Bu da kısa çalışma uygulaması üzerindeki yükü azaltır' dedi.

AYLIK SÜRELERLE UZUYOR

Hem kısa çalışma uygulaması için, hem de ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı için, Cumhurbaşkanı kararıyla, süre uzatımı şansı bulunuyor. Kısa çalışma uygulamasını sektörel veya bir bütün olarak yıl sonuna kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanının yetkisi bulunurken, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izinde ise bu süre Temmuz 2021'e kadar uzayabiliyor. Ancak son iki aydır, kısa çalışma ve işten çıkarma yasağı uygulamaları birer aylık sürelerle uzuyor. Bu nedenle, salgında ciddi olumsuzluklar yaşanmaması halinde, bu süre uzatımında yine 'aylık' tercihlerde bulunulması bekleniyor. Böylece her ay gelecek rakamlara göre, hangi uygulama veya teşvikin uygulanacağına karar verilmesi imkanı sağlanabilecek.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bismil'de yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık sevinci

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 527 kilogram madde ele geçirildi

Doğu’da kış etkisini sürdürüyor: 279 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapalı

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Mescid-i Aksa'ya kilit vurmak milyonlarca Müslümanın inancına saldırıdır

Gaziantep'te göçmen kaçakçılığı: 3 gözaltı

Diyanet Başkanı Arpaguş: İslam düşmanlığına karşı durmak insanlık borcudur

Palandöken: Esnaf bayramda 100 milyar liranın üzerinde ciro bekliyor

İran’ın misillemelerine karşı ABD’den medyaya tehdit

Bakan Gürlek: İslamofobi değil, İslam düşmanlığı

Evde Bakım Yardımı ödemeleri başladı

Sürücülerin merak ettiği düzenleme: Hangi ekranlar yasak?

Eric Cantona’dan Trump’a savaş göndermesi: Savaş başlatan başkanlar cepheye gitmeli

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 45,93 olarak açıklandı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den Hürmüz Boğazı açıklaması

Adana’da 4,1 milyon kaçak makaron ele geçirildi

Peygamber Sevdalıları: Kadir Gecesi'ni ibadet, dua ve muhasebe ile değerlendirelim

Esnafın bitmeyen kâbusu: Yağmurla gelen su baskınları

Cezaevinden firar eden hükümlü jandarma tarafından yakalandı

Pendik’te silah operasyonu: 44 tabanca ele geçirildi

İran Devrim Muhafızları: Netanyahu’ya yönelik saldırılar sürecek

İşgalciler, bayram alışverişine giden aileyi kurşunladı: 2'si çocuk 4 Filistinli şehit oldu

Ulusal staj programı başvuruları 31 Mart’a kadar uzatıldı

Trump’tan “Küstah” açıklama: Hark Adası’nı eğlence olsun diye yine vurabiliriz

İran: ABD ve işgal rejimi İran İHA’sını taklit ederek bölge ülkelere saldırıyor

İran'dan siyonist işgal rejimine bilgi sızdıran 20 ajan yakalandı

İşgal rejiminin gece Lübnan saldırısında 14 kişi şehit oldu

19 il için sarı kodlu uyarı

Netanyahu ilk defa askeri kabine toplantısına katılmadı

İşgalci ABD Rümeylan Üssü’nden çekildi

Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kuzey Kore’den uzun menzilli topçu tatbikatı

Bismil'de yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık sevinci

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 527 kilogram madde ele geçirildi

Doğu’da kış etkisini sürdürüyor: 279 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapalı

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Mescid-i Aksa'ya kilit vurmak milyonlarca Müslümanın inancına saldırıdır

Gaziantep'te göçmen kaçakçılığı: 3 gözaltı

Diyanet Başkanı Arpaguş: İslam düşmanlığına karşı durmak insanlık borcudur