• BIST 100

    16001,32%1,20
  • DOLAR

    43,37% 0,09
  • EURO

    51,64% 0,22
  • GRAM ALTIN

    7072,80% 0,39
  • Ç. ALTIN

    11647,77% 0,00

Kısa çalışma ödeneğinde 'teşvik' ayrıntısı

06 Ağustos 2020, Perşembe 14:23
06 Ağustos 2020, Perşembe 14:23
Kısa çalışma ödeneğinde
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kısa çalışma ödeneğinde 'teşvik' ayrıntısı

Temmuz sonu itibariyle bir ay daha uzatılmasına karar verilen kısa çalışma ödeneğinin geleceğini 'normale dönüş teşviki belirleyecek. Eylül ayı itibariyle fiilen uygulamaya girecek normale dönüş teşvikinden yararlanan işletme sayısının hızla artırılması amaçlanıyor. Böylece bir sınırlama olmaksızın, kısa çalışma ödeneğinin sadece normalleşmenin sağlanamadığı sektörlerde devam edebileceği belirtiliyor. Bu sektörlerin başında da turizm geliyor.

BİLDİRİMDE BULUNACAKLAR

Temmuzun son günlerinde kabul edilen istihdam paketiyle birlikte yürürlüğe giren normale dönüş teşvikinde, kısa çalışmadan veya ücretsiz izin desteğinden yararlanan işletmeler, normale dönerlerse, prim desteği alıyor. 3 ay süreyle olacak prim desteğinde, 456 TL'lik işveren payı ve 412 liralık işçi payına karşılık gelen toplam 868 TL, işsizlik sigortası fonundan ödeniyor. Bir çalışan için 868 liralık prim desteğinden yararlanılıyorsa, başka herhangi bir sigorta prim indirimi, teşvik ve destek söz konusu olamıyor. Uygulama için başlangıç tarihi Ağustos olarak gözüküyor.

Ancak işletmeler, beyannameleri eylül ayı başında verecek. Eylül ayı başında, 'SGK prim desteği mi yoksa 5 puanlık prim indirimi mi' istediğini belirleyecek olan işletmeler, her çalışan için ayrı ayrı bildirimde bulunacak ve mahsuplaşma yoluyla bu teşvikten yararlanacak. Bu nedenle de, kaç işletmenin, normalleşme teşvikine başvurduğuna ilişkin veriler, eylül ayında netleşecek.

AMAÇ SAYININ AZALMASI

Yetkililer, bugüne kadar kısa çalışma ödemelerinden 3.6 milyon kişinin yararlandığını, nakdi ücret desteğinden de 1.7 milyon kişinin yararlandığını belirtiyor. Normale dönüş teşvikinden yararlanan işletme ve çalışan sayısının hızla artırılmasının ana amaçlardan biri olduğunu belirten yetkililer, 'Böylece kısa çalışma kapsamındaki işletme sayısı, özel bir düzenlemeye gerek kalmaksızın sınırlanır. Kendiliğinden bir denge kurulabilir. Sadece turizm, hizmetler gibi normalleşmenin olmadığı sektörlerde, kısa çalışma ödeneği uygulaması kalabilir. Bu da kısa çalışma uygulaması üzerindeki yükü azaltır' dedi.

AYLIK SÜRELERLE UZUYOR

Hem kısa çalışma uygulaması için, hem de ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı için, Cumhurbaşkanı kararıyla, süre uzatımı şansı bulunuyor. Kısa çalışma uygulamasını sektörel veya bir bütün olarak yıl sonuna kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanının yetkisi bulunurken, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izinde ise bu süre Temmuz 2021'e kadar uzayabiliyor. Ancak son iki aydır, kısa çalışma ve işten çıkarma yasağı uygulamaları birer aylık sürelerle uzuyor. Bu nedenle, salgında ciddi olumsuzluklar yaşanmaması halinde, bu süre uzatımında yine 'aylık' tercihlerde bulunulması bekleniyor. Böylece her ay gelecek rakamlara göre, hangi uygulama veya teşvikin uygulanacağına karar verilmesi imkanı sağlanabilecek.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Gerilim tırmanıyor: ABD'nin İran'a yönelik tehdit dili, bölgede yeni bir macera arayışı

Bir cesetlik "zafer": Siyonist rejimin askeri acziyeti ortaya saçıldı

Gazze'de ateşkesin 107'nci günü: 3 şehit, çok sayıda yaralı

Kocaeli’de 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

ABD ile Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereler 1 Şubat'ta devam edecek 

DMM, Suriye ordusuna Türkçe talimat verildiği iddiasını yalanladı

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen kurtarıldı

Avustralya'da rekor sıcaklık uyarısı

Ankara’da drift atan sürücünün ehliyeti daimi olarak iptal edildi

Tekstil sektöründe kriz derinleşiyor: İhracat neredeyse durma noktasında

Mardin’de iki motosiklet çarpıştı: 3 ağır yaralı

Türkiye-Almanya eğitim iş birliği müzakerelerinde kritik eşik aşıldı

Umut Kervanı: Suriye'ye acil yardım tır'larımız yola çıkıyor

Siyonist işgalcilerin Gazze'de alıkoyduğu 9 Filistinli esir serbest bırakıldı

Belçika'da demir yolu çalışanları greve gitti

AB'den Grok hakkında "ahlaksızlık" soruşturması

ABD'de göçmen polisine tepkiler dinmiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, HAMAS heyetiyle görüştü

DMM’den Sivas’taki linç iddiasına ilişkin açıklama

Endonezya'daki toprak kaymasında 34 ölü, 46 kayıp

ABD’de şiddetli kar fırtınasında en az 11 ölü, 800 binden fazla hane hala elektriksiz

Muğla’da 1 kilogram skunk ele geçirildi: 2 tutuklama

Kazakistan'da Nipah virüsü alarmı

Gazze Şeridi'nde can kaybı 71 bin 660'a yükseldi

Isparta'da scooter ve motorların trafiğe çıkışı yasaklandı

Ankara’da ticari araçta takograf manipülasyonu tespit edildi

Buzlanma nedeniyle Berlin tramvay seferleri durdu, Almanya genelinde ulaşım aksadı.

Hawaii'deki Kilauea Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Rusya Kamışlı'daki üssünü boşaltıyor

Mardin’de gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarına 5 günlük yasak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gerilim tırmanıyor: ABD'nin İran'a yönelik tehdit dili, bölgede yeni bir macera arayışı

Bir cesetlik "zafer": Siyonist rejimin askeri acziyeti ortaya saçıldı

Gazze'de ateşkesin 107'nci günü: 3 şehit, çok sayıda yaralı

Kocaeli’de 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

ABD ile Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereler 1 Şubat'ta devam edecek 

DMM, Suriye ordusuna Türkçe talimat verildiği iddiasını yalanladı

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen kurtarıldı