• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

Kısa çalışma ödeneğinde 'teşvik' ayrıntısı

06 Ağustos 2020, Perşembe 14:23
06 Ağustos 2020, Perşembe 14:23
Kısa çalışma ödeneğinde
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kısa çalışma ödeneğinde 'teşvik' ayrıntısı

Temmuz sonu itibariyle bir ay daha uzatılmasına karar verilen kısa çalışma ödeneğinin geleceğini 'normale dönüş teşviki belirleyecek. Eylül ayı itibariyle fiilen uygulamaya girecek normale dönüş teşvikinden yararlanan işletme sayısının hızla artırılması amaçlanıyor. Böylece bir sınırlama olmaksızın, kısa çalışma ödeneğinin sadece normalleşmenin sağlanamadığı sektörlerde devam edebileceği belirtiliyor. Bu sektörlerin başında da turizm geliyor.

BİLDİRİMDE BULUNACAKLAR

Temmuzun son günlerinde kabul edilen istihdam paketiyle birlikte yürürlüğe giren normale dönüş teşvikinde, kısa çalışmadan veya ücretsiz izin desteğinden yararlanan işletmeler, normale dönerlerse, prim desteği alıyor. 3 ay süreyle olacak prim desteğinde, 456 TL'lik işveren payı ve 412 liralık işçi payına karşılık gelen toplam 868 TL, işsizlik sigortası fonundan ödeniyor. Bir çalışan için 868 liralık prim desteğinden yararlanılıyorsa, başka herhangi bir sigorta prim indirimi, teşvik ve destek söz konusu olamıyor. Uygulama için başlangıç tarihi Ağustos olarak gözüküyor.

Ancak işletmeler, beyannameleri eylül ayı başında verecek. Eylül ayı başında, 'SGK prim desteği mi yoksa 5 puanlık prim indirimi mi' istediğini belirleyecek olan işletmeler, her çalışan için ayrı ayrı bildirimde bulunacak ve mahsuplaşma yoluyla bu teşvikten yararlanacak. Bu nedenle de, kaç işletmenin, normalleşme teşvikine başvurduğuna ilişkin veriler, eylül ayında netleşecek.

AMAÇ SAYININ AZALMASI

Yetkililer, bugüne kadar kısa çalışma ödemelerinden 3.6 milyon kişinin yararlandığını, nakdi ücret desteğinden de 1.7 milyon kişinin yararlandığını belirtiyor. Normale dönüş teşvikinden yararlanan işletme ve çalışan sayısının hızla artırılmasının ana amaçlardan biri olduğunu belirten yetkililer, 'Böylece kısa çalışma kapsamındaki işletme sayısı, özel bir düzenlemeye gerek kalmaksızın sınırlanır. Kendiliğinden bir denge kurulabilir. Sadece turizm, hizmetler gibi normalleşmenin olmadığı sektörlerde, kısa çalışma ödeneği uygulaması kalabilir. Bu da kısa çalışma uygulaması üzerindeki yükü azaltır' dedi.

AYLIK SÜRELERLE UZUYOR

Hem kısa çalışma uygulaması için, hem de ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı için, Cumhurbaşkanı kararıyla, süre uzatımı şansı bulunuyor. Kısa çalışma uygulamasını sektörel veya bir bütün olarak yıl sonuna kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanının yetkisi bulunurken, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izinde ise bu süre Temmuz 2021'e kadar uzayabiliyor. Ancak son iki aydır, kısa çalışma ve işten çıkarma yasağı uygulamaları birer aylık sürelerle uzuyor. Bu nedenle, salgında ciddi olumsuzluklar yaşanmaması halinde, bu süre uzatımında yine 'aylık' tercihlerde bulunulması bekleniyor. Böylece her ay gelecek rakamlara göre, hangi uygulama veya teşvikin uygulanacağına karar verilmesi imkanı sağlanabilecek.

İstanbul’da 3,3 milyon sentetik ecza hap ele geçirildi, 6 şüpheli yakalandı

Ghebreyesus: Daha fazla ülkenin, Gazze'den gelen hastalara kapılarını açması gerekir

Somali, BAE ile güvenlik ve savunma alanındaki tüm anlaşmaları iptal etti

Kastamonu’da motosiklet ve motokuryelerin trafiğe çıkışı yasaklandı

Pehlevi ve Machado’dan ülkelerine ihanet yarışı: Trump'a "bizi seçersen pişman olmazsın" söylemi

Batman'ın Kozluk ve Sason ilçelerinde eğitime kar tatili

Kruvaziyer yolcu sayısı 2 milyonu aştı

İngiltere'den Grok'a "uygunsuz görüntü" soruşturması

Batman'da iki otomobil çarpıştı: 4 ölü, 2 ağır yaralı

Malatya'nın 9 ilçesinde eğitime kar engeli

ABD'de ülke genelinde protestolar devam ediyor: Minneapolis’e ek güvenlik gücü

Malatya'da kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalanlar kurtarıldı

Kocaeli’de narkotik operasyonunda 5 şüpheli yakalandı

Mardin’de bazı ilçelerde eğitime bir gün ara verildi

Malatya'da 3.6 büyüklüğünde deprem

Mersin'de İmam Hatip Ortaokulları Arası Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması yapıldı

Adana’da kural ihlali yapan 22 bin 259 sürücüye cezai işlem uygulandı

Adana’da asayiş uygulamaları: Aranan 442 kişi yakalandı

Bursa’da kaçak akaryakıt operasyonu: 5 gözaltı

Küba Devlet Başkanı Canel: ABD ile müzakere etmiyoruz

Yarıyıl tatili öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme duyuruları yayımlandı

Mersin’de 2026 Yılı I. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Tarihi Memişpaşa Camii bakımsızlık nedeniyle yağmur sularıyla mücadele ediyor

DMM, vatandaşları sosyal yardım dolandırıcılığına karşı uyardı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten alkol kullanımı ve bağımlılığına ilişkin soru önergesi

Rusya Novoboykovskoye yerleşim yerini ele geçirdi

Söylemez: Norm fazlası öğretmenlerin resen atanması ciddi mağduriyetlere yol açıyor

Meslek lisesi mezunu gençlerin istihdamı için protokol imzalandı

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanı Tanış’tan nezaket ziyaretleri

Ermenistan'dan Rusya'ya protesto notası

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’da 3,3 milyon sentetik ecza hap ele geçirildi, 6 şüpheli yakalandı

Ghebreyesus: Daha fazla ülkenin, Gazze'den gelen hastalara kapılarını açması gerekir

Somali, BAE ile güvenlik ve savunma alanındaki tüm anlaşmaları iptal etti

Kastamonu’da motosiklet ve motokuryelerin trafiğe çıkışı yasaklandı

Pehlevi ve Machado’dan ülkelerine ihanet yarışı: Trump'a "bizi seçersen pişman olmazsın" söylemi

Batman'ın Kozluk ve Sason ilçelerinde eğitime kar tatili

Kruvaziyer yolcu sayısı 2 milyonu aştı