• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,33% 0,01
  • EURO

    51,39% 0,27
  • GRAM ALTIN

    6945,16% 0,01
  • Ç. ALTIN

    11326,76% 0,00

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: AB artık tarafsızlığını kaybetti

23 Aralık 2021, Perşembe 22:58
23 Aralık 2021, Perşembe 22:58
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: AB artık tarafsızlığını kaybetti
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: AB artık tarafsızlığını kaybetti

Ankara’da Gazi Üniversitesinde, 'Kıbrıs Türklerinin Varlık Mücadelesinde Gazi’nin Kahramanları Anma Töreni' düzenlendi.

Törene KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Kıbrıs şehitlerinin yakınları ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda, Kıbrıs Türklerinin Varlık Mücadelesinde Gazi’nin Kahramanları konulu video gösterildi.

Anma töreninde, Rumların 1963’te düzenlediği ve Kanlı Noel olarak bilinen saldırıda 3 kardeşini (Murat, Kutsi ve Hakan İlhan) kaybeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan sunum yaptı.

İlhan, 1963’te Kıbrıs’ta Türk Alayı’nda doktor olarak görev yapan ve eşi Mürüvet ile 3 çocuğu şehit edilen babası emekli Tuğgeneral Nihat İlhan’ın hayatını anlattı.

Kanlı Noel saldırısını anlatırken duygu dolu anlar yaşayan İlhan, söz konusu saldırının yaşandığı ve bugün Barbarlık Müzesi olan evi herkesin ziyaret etmesi tavsiyesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar ise Kıbrıs’ın tarihi ve İngilizlerin işgalinin ardından Kıbrıs Türk halkının yaşadığı zorlu süreci hatırlattı.

Kıbrıs’ın tüm Türklerin milli davası olduğunu belirten Tatar, “KKTC’nin büyük Türkiye’nin kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının da bekası için daha da güçlendirilmesi, daha da geleceğe umutla bakabilmesi noktasında artık siyasetimizi daha da kökleştirmek durumunda olduğumuzu tekrar bugün buradan paylaşmak istiyorum.” dedi.

Kıbrıs Türk halkının 2004’te yapılan Annan Planı'nı kabul ettiğine ancak Rum tarafının AB’ye alınacağını bildiği için büyük bir rahatlıkla 'Hayır' dediğine işaret eden Tatar, “Buna rağmen bize verilen sözler 'Evet' derseniz izolasyonlar, ambargolar, kısıtlamalar, yani bizim üzerimizde bulunan çeşitli engeller kalkacak demelerine rağmen şu anda bize verilen sözlerin hiçbiri tutulmamıştır ama Rum tarafı 'Hayır' demesine rağmen tek taraflı olarak AB’ye alınmıştır. “ diye konuştu.

Tatar, özellikle AB olmak üzere kendileri üzerindeki uluslararası baskıların devam ettiğini dile getirerek, “Hem Yunanistan’ın hem GKRY’nin AB’ye dahil olmasıyla AB objektifliğini ve tarafsızlığını kaybetmiştir.” ifadesini kullandı.

KKTC’nin ana vatan Türkiye ile her türlü ilişkisini her geçen gün daha da geliştirdiğine vurgu yapan Tatar, dünyanın tecrit ettiği Kıbrıs Türk halkının ana Türkiye ile daha da yakınlaşacağının altını çizdi.

Ada'da çözüm için 1960’tan bu yana devam eden müzakerelerde herhangi bir sonuca varılmadığına işaret eden Tatar, Rum hegemonyası ve boyunduruğu altında bir bakıma Yunanistan’a bağlanmasına gidecek bir yolu asla kabul etmeyeceklerinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Bu millet bunu kabul etmez. Bu milletin bekası, bu milletin tarihi geçmişi ve haliyle Kıbrıs Türk halkına her dönem sahip çıkan bir Türkiye Cumhuriyeti'nin böyle bir şeye onay vermesi mümkün olmadığına göre, artık yeni siyasetin daha da kökleşmesi gerektiğini bir kez daha paylaşmak istiyorum.”

Yeni siyasetin iki ayrı egemen devleti kapsadığını dile getiren Tatar, “Ne olacaksa olacak, Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa yan yana yaşayan şu anda 60 yıldır Kıbrıs’ın gerçeklerine göre, yan yana olan iki ayrı bağımsız egemen devletin iş birliğiyle bir anlaşmanın olabileceğini var gücümüzle kendilerine anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü bu politikanın tabii ki benimsenmesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin de tam desteği vardır. Bu önemlidir. Bu desteği de aldıktan sonra Kıbrıs Türk halkı bu siyasetin gerisine gitmemelidir ve gidemeyecektir.”

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldız ise üniversite olarak KKTC’nin bağımsızlık mücadelesini sonuna kadar desteklediklerini belirtti.

Tüm imkanlarıyla haklı mücadelesinde Kıbrıs Türk halkının yanında olduklarını dile getiren Yıldız, bu doğrultuda Gazi Üniversitesinin KKTC ile eğitim ve öğretim alanında birçok iş birliği yaptıklarını kaydetti.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Trump'tan Kanada çıkışı: Çin tarafından ele geçiriliyor

Akdeniz'de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 50 ölü

Polonya: Rusya, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa için tehdit oluşturmaya devam edecek

Mersin’de izinsiz gösterinin ardından yaşanan olayda 1 kişi öldü

Aydın'da otomobil şarampole devrildi: 2 yaralı

Bakan Yardımcısı Kulaklıkaya HAMAS Şura Meclisi Başkanı Derviş ile görüştü

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü binasına EYP’li saldırı: İki şüpheli kaçtı

ABD'de petrol sondaj platformu devrildi: Alevler etrafı sardı

ABD'de şiddetli soğuklar can alıyor: 3 kişinin cesedine ulaşıldı

Çanakkale’de 39 düzensiz göçmen yakalandı

Arnavutluk'ta hükümet karşıtı protesto

Kilauea Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Cansuyu Derneği’nden Batman’da 310 Aileye Giyim Yardımı

Anahtar Partili Korkmaz’dan Doğu Ekspresi Çağrısı

Pakistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle 5 ölü, 4 yaralı

İran'da çığ altında kalan 3 kişi hayatını kaybetti

HÜR Gençlik’ten Mersin’de uyuşturucuya karşı farkındalık çalışması

Diyarbakır'da yoğun sis etkili oluyor

Pakistan’da bir otelde yangın faciası: 3 ölü

Gaziantep'te 4,1 büyüklüğünde deprem

Gümrüklerde 1,7 milyar liralık uyuşturucu ele geçirildi

Nijerya Dışişleri Bakanı Tuggar Türkiye'ye geliyor

ABD'de bir kişinin federal ajanlar tarafından vurularak öldürülmesinin ardından geniş çaplı protestolar düzenledi

Feribot seferlerine fırtına engeli

Güney Afrika, çete şiddetiyle mücadele için ordu konuşlandırmayı değerlendiriyor

İtalya, İsviçre Büyükelçisi Cornado'yu geri çağırdı

Endonezya'daki heyelanda ölü sayısı 25'e yükseldi

Uzman uyardı: Donma ile hipotermiyi ayırt etmek hayat kurtarıyor

Lübnan'a işgal saldırısında bir şehit

Rusya’nın Belgorod kentine yoğun füze saldırısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump'tan Kanada çıkışı: Çin tarafından ele geçiriliyor

Akdeniz'de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 50 ölü

Polonya: Rusya, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa için tehdit oluşturmaya devam edecek

Mersin’de izinsiz gösterinin ardından yaşanan olayda 1 kişi öldü

Aydın'da otomobil şarampole devrildi: 2 yaralı

Bakan Yardımcısı Kulaklıkaya HAMAS Şura Meclisi Başkanı Derviş ile görüştü

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü binasına EYP’li saldırı: İki şüpheli kaçtı