• BIST 100

    14765,59%0,37
  • DOLAR

    43,14% 0,25
  • EURO

    50,30% 0,10
  • GRAM ALTIN

    6195,98% 0,03
  • Ç. ALTIN

    10070,24% 0,00

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: AB artık tarafsızlığını kaybetti

23 Aralık 2021, Perşembe 22:58
23 Aralık 2021, Perşembe 22:58
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: AB artık tarafsızlığını kaybetti
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: AB artık tarafsızlığını kaybetti

Ankara’da Gazi Üniversitesinde, 'Kıbrıs Türklerinin Varlık Mücadelesinde Gazi’nin Kahramanları Anma Töreni' düzenlendi.

Törene KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Kıbrıs şehitlerinin yakınları ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda, Kıbrıs Türklerinin Varlık Mücadelesinde Gazi’nin Kahramanları konulu video gösterildi.

Anma töreninde, Rumların 1963’te düzenlediği ve Kanlı Noel olarak bilinen saldırıda 3 kardeşini (Murat, Kutsi ve Hakan İlhan) kaybeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan sunum yaptı.

İlhan, 1963’te Kıbrıs’ta Türk Alayı’nda doktor olarak görev yapan ve eşi Mürüvet ile 3 çocuğu şehit edilen babası emekli Tuğgeneral Nihat İlhan’ın hayatını anlattı.

Kanlı Noel saldırısını anlatırken duygu dolu anlar yaşayan İlhan, söz konusu saldırının yaşandığı ve bugün Barbarlık Müzesi olan evi herkesin ziyaret etmesi tavsiyesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar ise Kıbrıs’ın tarihi ve İngilizlerin işgalinin ardından Kıbrıs Türk halkının yaşadığı zorlu süreci hatırlattı.

Kıbrıs’ın tüm Türklerin milli davası olduğunu belirten Tatar, “KKTC’nin büyük Türkiye’nin kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının da bekası için daha da güçlendirilmesi, daha da geleceğe umutla bakabilmesi noktasında artık siyasetimizi daha da kökleştirmek durumunda olduğumuzu tekrar bugün buradan paylaşmak istiyorum.” dedi.

Kıbrıs Türk halkının 2004’te yapılan Annan Planı'nı kabul ettiğine ancak Rum tarafının AB’ye alınacağını bildiği için büyük bir rahatlıkla 'Hayır' dediğine işaret eden Tatar, “Buna rağmen bize verilen sözler 'Evet' derseniz izolasyonlar, ambargolar, kısıtlamalar, yani bizim üzerimizde bulunan çeşitli engeller kalkacak demelerine rağmen şu anda bize verilen sözlerin hiçbiri tutulmamıştır ama Rum tarafı 'Hayır' demesine rağmen tek taraflı olarak AB’ye alınmıştır. “ diye konuştu.

Tatar, özellikle AB olmak üzere kendileri üzerindeki uluslararası baskıların devam ettiğini dile getirerek, “Hem Yunanistan’ın hem GKRY’nin AB’ye dahil olmasıyla AB objektifliğini ve tarafsızlığını kaybetmiştir.” ifadesini kullandı.

KKTC’nin ana vatan Türkiye ile her türlü ilişkisini her geçen gün daha da geliştirdiğine vurgu yapan Tatar, dünyanın tecrit ettiği Kıbrıs Türk halkının ana Türkiye ile daha da yakınlaşacağının altını çizdi.

Ada'da çözüm için 1960’tan bu yana devam eden müzakerelerde herhangi bir sonuca varılmadığına işaret eden Tatar, Rum hegemonyası ve boyunduruğu altında bir bakıma Yunanistan’a bağlanmasına gidecek bir yolu asla kabul etmeyeceklerinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Bu millet bunu kabul etmez. Bu milletin bekası, bu milletin tarihi geçmişi ve haliyle Kıbrıs Türk halkına her dönem sahip çıkan bir Türkiye Cumhuriyeti'nin böyle bir şeye onay vermesi mümkün olmadığına göre, artık yeni siyasetin daha da kökleşmesi gerektiğini bir kez daha paylaşmak istiyorum.”

Yeni siyasetin iki ayrı egemen devleti kapsadığını dile getiren Tatar, “Ne olacaksa olacak, Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa yan yana yaşayan şu anda 60 yıldır Kıbrıs’ın gerçeklerine göre, yan yana olan iki ayrı bağımsız egemen devletin iş birliğiyle bir anlaşmanın olabileceğini var gücümüzle kendilerine anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü bu politikanın tabii ki benimsenmesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin de tam desteği vardır. Bu önemlidir. Bu desteği de aldıktan sonra Kıbrıs Türk halkı bu siyasetin gerisine gitmemelidir ve gidemeyecektir.”

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldız ise üniversite olarak KKTC’nin bağımsızlık mücadelesini sonuna kadar desteklediklerini belirtti.

Tüm imkanlarıyla haklı mücadelesinde Kıbrıs Türk halkının yanında olduklarını dile getiren Yıldız, bu doğrultuda Gazi Üniversitesinin KKTC ile eğitim ve öğretim alanında birçok iş birliği yaptıklarını kaydetti.

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Önlü: Gazetecilerin çalışma koşulları iyileştirilmeli

Ayetullah Hamaney: İran, dış destekli kaosa teslim olmayacak

Konya Valisi İbrahim Akın: Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı önceliğimiz

ABD, petrol tankerindeki 2 Rus mürettebatı serbest bırakacak

Belediye Başkanı Özhan'dan minik öğrencilere yerel yönetim dersi

En düşük emekli maaşı 20 bin TL oldu

Araştırmacı-Yazar Aydın: İslam ümmeti birlik olmazsa büyük felaket kapıda

Malatya Havalimanı'nda 2025 yılında 849 bin 510 yolcuya hizmet verildi

Konya Beyşehir’de silah operasyonu

Okullarda yarıyıl öncesi “aile ve oyun” haftası

Siirt’te Dünya Çalışan Gazeteciler Günü buluşması

Malatya'da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliği

Ukrayna'nın başkentine düzenlenen Rus saldırılarında 4 kişi öldü, 25 kişi yaralandı  

25 yıllık ISS tarihinde bir ilk: Tıbbi gerekçeyle erken dönüş

İstanbul için kuvvetli rüzgâr ve sağanak uyarısı

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer'in 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı

Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem

Eğitim-Bir-Sen Batman Şubesi’nden Basın Özgürlüğü ve Yerel Medyaya Vurgu

Kızılay, Gazze’de 10 milyonu aşkın sıcak yemek dağıttı

Şiddetli rüzgâr Siirt’te etkili oldu

Bakan Güler, Endonezyalı mevkidaşıyla ASELSAN’da

Bingöl’de okullar yarım gün tatil edildi

Tüzün’den 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Başkan Gülpınar’dan gazetecilerle anlamlı buluşma

Eğitim-Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Demir: Öğrenci gelişim raporları öğretmenlere yük, velilere bilmece olmuştur

Şanlıurfa’da otomobilin çarptığı yaya ağır yaralandı

Türk Hava Yolları İstanbul-Tahran uçuşlarını iptal etti

Bin 208 üründe tağşiş, 121 üründe sağlık riski tespit edildi

Trump, Rusya'ya sıkı yaptırım tasarısını destekledi

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: Karla mücadele çalışmalarımızı sürdürüyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Önlü: Gazetecilerin çalışma koşulları iyileştirilmeli

Ayetullah Hamaney: İran, dış destekli kaosa teslim olmayacak

Konya Valisi İbrahim Akın: Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı önceliğimiz

ABD, petrol tankerindeki 2 Rus mürettebatı serbest bırakacak

Belediye Başkanı Özhan'dan minik öğrencilere yerel yönetim dersi

En düşük emekli maaşı 20 bin TL oldu

Araştırmacı-Yazar Aydın: İslam ümmeti birlik olmazsa büyük felaket kapıda