• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Klima ve vantilatörlerle ilgili koronavirüs uyarısı!

13 Mayıs 2020, Çarşamba 11:26
13 Mayıs 2020, Çarşamba 11:26
Klima ve vantilatörlerle ilgili koronavirüs uyarısı!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Klima ve vantilatörlerle ilgili koronavirüs uyarısı!

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, koronavirüs vaka sayısında düşüş yaşanmasına rağmen, salgının devam ettiğini vurguladı. Aydın, yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek için kullanılan klima ve vantilatörlerin koronavirüsün yayılımını hızlandıracağı için kullanılmaması gerektiğini söyledi. Klimaların ortamdaki mevcut havayı mekan içinde dağıttığı için hijyenik olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, özellikle toplu taşıma araçlar ve kapalı mekanlarda bulunacak kişilerin tedbiri elden bırakmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Faruk Aydın, koronavirüs vakalarının azalmasıyla birlikte normalleşme sürecine girdiğini belirterek, 'Yaşam şeklimizi buna uygun şekilde düzenlememiz gerekiyor. Salgının yeniden alevlenmemesi için kapalı mekan, araç ve evlerde kullanılan havalandırma ile soğutma sistemlerinin de buna uygun hale getirilmesi gerekir. Ev, iş yeri, alışveriş merkezi, otomobil gibi pek çok yerde klima bulunuyor. Bunlar aynı havayı soğutarak yeniden mekan içine dağıtıyor. Bu sosyal mesafeyi de bozucu, havayı da türbülans yapar şekilde oda ve mekan içinde dolaştıracağından, bulaşın artma ihtimaline sebep olacağı unutulmamalıdır. Bu yüzden klima kullanımına aslında müsaade etmemekte yarar var” dedi.

'VANTİLATÖR SOSYAL MESAFEYİ KISALTIYOR'

Hastanelerde kullanılan hijyenik klima sistemlerinin havayı 3 ayrı filtreden geçirerek mekana verdiği ve kirli havayı da zemin seviyesinden emerek atmosfere saldığı için güvenli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aydın, “Ev, otomobil ve mekan soğutmaya yönelik klimalar dışardan hava almaz, mevcut havayı emer, soğutma ünitesinden geçirip soğutur ve tekrar aynı odaya verir. Hava alınıp atılmadığı için havada dolaşan mikroorganizmalar mekanda bulunan insanlar arasında sosyal mesafeyi daraltan bir etki ediyor. O nedenle kullanılmaması gerekiyor. Vantilatör ve benzeri cihazların da aynı şekilde sosyal mesafeyi kısaltacağı için, mikroorganizmaları birbirine bulaştırabileceği için onların da böyle mekanlarda kullanılmaması gerekiyor” diye konuştu.

'TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI RİSK TAŞIYOR'

Otobüs, dolmuş, taksi gibi toplu taşıma araçlarındaki klima sistemlerinin de koronavirüsü dağıtabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, 'Birbirini tanımayan, farklı yerlerden farklı amaçlarla bir yerden bir yere gitmek isteyen insanların kullandığı bir araç tipi toplu taşıma araçları. Dolmuşlar da bunlardan biridir ve risk devam etmektedir. Dolmuşa az sayıda insan binmesiyle çok sayıda insan binmesi arasındaki farkı ortadan kaldırmış oluyoruz. Çünkü hava hareketini artırıyoruz. Bunun gibi hava hareketlerini düzenleyen cihazların kullanmasına bir süre daha ihtiyaç duyulmayacak şekilde bir yaşam biçimi, yeni bir normal oluşturmamız gerekiyor” dedi.

'KLİMA YAZIN MECBUREN ÇALIŞACAK'

Vatandaşların çoğu da klimayı yaz aylarında mecburen kullandıklarını söyledi. Koronavirüsün bulaşma riskine karşı klima kullanılan mekanlarda kişilerin kendini güvende hissedemeyeceğini söyleyen Mustafa Aydın, 'Hava akımı var ve kirli, mikroplu havayı verebilir. Oradan da mikrop alırız ama klima yazın sıcak havalarda mecburen çalışacak. Ona vatandaşın yapacak bir şeyi yok' dedi.

Şuayip Akyol da, 'Doktorlar klimadan bulaşıyor diyorsa kendimi güvende hissetmem. Girmem öyle yerlere. Doktorlar ne diyorsa doğru diyor. Bunun araştırmalarını onlar yapıyor. Bize de onların söylediğine uymamız lazım” diye konuştu.

Dünya ile iletişimleri kesilen kuzenler koklear implantla hayat buldu

Çalışan Gazeteciler Günü’nde basın çalışanlarına sigorta desteği

Konya AKOM’dan fırtına ve kuvvetli rüzgâr uyarısı

İstanbul için sağanak ve fırtına uyarısı

Yangın raporu olmayan konaklama tesisleri kapatılacak

Alman Kızılhaçı: Gazze'de insani durum kışla birlikte daha da ağırlaştı

Siirt’te kar temizliği sonrası yollar alarm veriyor: Sürücüler zor anlar yaşıyor

Şanlıurfa’da narkotik operasyonu

Gaziantep'te hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Şanlıurfa’da otomobilin çarptığı yaya ağır yaralandı

Gazze'de ateşkes ihlal ediliyor: İşgalcilerden hava ve topçu saldırıları

Adana'da 19 yaşındaki genci öldüren zanlı tutuklandı

Siverek–Diyarbakır yolunda gizli buzlanma kazaya neden oldu: 1’i ağır 2 yaralı

Ele geçirilen 400 saka kuşu doğal yaşamına bırakıldı

“Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Etik Kılavuzu" yayımlandı

Bursa’da su ürünlerine denetim: 2 kişiye ceza, 1,8 ton balığa el konuldu

Uzmanından hatırlatma: Rahim ağzı kanseri düzenli kontrollerle önlenebilir

İşgalciler Atara askeri kontrol noktasını kapattı

Bingöl’de trafik kazası: 3 yaralı

Sessiz İlerliyor, yıllar sonra ortaya çıkıyor: ücretsiz kanser taramalarına çağrı

Bingöl’de iş yerinden hırsızlık şüphelisi tutuklandı

2025’te Şanlıurfa’da siber suçlarla mücadelede bilançosu

Hindistan'da dijital gözetim kıskacı: Vatandaşların mahremiyeti kalmadı

Ceyhan ve Yumurtalık’taki bazı alanlar kimya endüstri bölgesi ilan edildi

Sosyal medya yasağı çocukları korur mu?

Şanlıurfa’da bir baba yeni doğan bebeğine ‘Yahya Sinvar’ ismini verdi

Kuyuya düşen "Yavru boncuk" itfaiye ekiplerince çıkarıldı

Son 24 saatte İran’da yaşananlar

“Gazeteciliğin Yolculuğu” fotoğraf sergisi ziyarete açıldı

İstanbul ve Gürbulak’ta uyuşturucu operasyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dünya ile iletişimleri kesilen kuzenler koklear implantla hayat buldu

Çalışan Gazeteciler Günü’nde basın çalışanlarına sigorta desteği

Konya AKOM’dan fırtına ve kuvvetli rüzgâr uyarısı

İstanbul için sağanak ve fırtına uyarısı

Yangın raporu olmayan konaklama tesisleri kapatılacak

Alman Kızılhaçı: Gazze'de insani durum kışla birlikte daha da ağırlaştı

Siirt’te kar temizliği sonrası yollar alarm veriyor: Sürücüler zor anlar yaşıyor