• BIST 100

    16756,22%0,21
  • DOLAR

    43,63% 0,09
  • EURO

    52,02% 0,11
  • GRAM ALTIN

    7091,32% -0,37
  • Ç. ALTIN

    11697,12% 0,25

"Komşunuza iyi gelen antibiyotik veya ilaç size iyi gelmeyebilir"

12 Kasım 2024, Salı 15:25
12 Kasım 2024, Salı 15:25
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Biriminde görevli Pratisyen Hekim Emine Yalçın, mevsimsel geçişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar ve gereksiz antibiyotik kullanımı hakkında değerlendirmede bulundu.

Aynı belirtileri gösteren grip, nezle ve soğuk algınlığının bir birinden farklı olduğuna değinen Pratisyen Hekim Emine Yalçın, bu durumda bir doktora görünmek gerektiğini, kendi kendine ilaç kullanılmaması gerektiğine değindi.

"Vitaminlerini doğal yollarla almayı tavsiye ederiz"

Mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi geren hususları dile getiren Hekim Yalçın, "Antolojikleri bakterilerin neden olduğu hastalıklarda kullanıyoruz. Çünkü bakterilerin hücresine yönelik saldırıya geçerek etki eder. Şu an mevsim geçişleri var, viral hastalıkları daha sık görmekteyiz. Viral hastalıklarda soğuk algınlığı, nezle, grip dediğimiz hastalıklar bakteriyle oluşmadığı için antibiyotikler direk etki etmezler. Bu nedenle kullanımı gereksizdir. Bu mevsim geçişlerinde sıklıkla adenovirüs, rhinovirüs, girip dediğimiz infulant kaynaklı hastalıklar daha sık görülmektedir. Viral hastalıklar olduğu için antibiyotiklerin etkisi yoktur bu hastalıklarda. Biz bu hastalıklarda dinlenmeyi, bol sıvı tüketmeyi tavsiye ediyoruz. Hava sıcaklıkların düşmesi, virüslerin üremesi için ideal sıcaklık değerleri oluşuyor. Bu nedenle bu dönemde viral hastalıklar sıklıkla görülmektedir. Viral hastalıklar hava yoluyla bulaşır. Kapalı ve kalabalık yerlerin havalandırılması çok önemlidir.  Sık sık el yıkama, hijyen alışkanlığı hastalıklardan korunmada önemli olduğu gibi, kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi dengeli beslenmesi, vitaminlerini doğal yollarla almasını tavsiye ederiz." dedi.

"Bu dönemde karşılaştığımız soğuk hastalıklarının yüzde doksanında antibiyotik gereksizdir"

Antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi greken hususlara değinen Yalçın, "Dikkat ederseniz mevsimsel geçişlerde karşılaştığımız grip, nezle, soğuk algınlıklarında virüslerden bahsettim. Çünkü karşımıza çıkan etkenler yüzde doksan oranında virüs oluyor. Bu durumlarda antibiyotik kullanılmasına gerek kalmıyor. Bu dönemde karşılaştığımız soğuk hastalıklarının yüzde doksanında antibiyotik gereksizdir. Ne zaman antibiyotik kullanacağımıza doktorun muayene ederek bulgularına göre karar vermesi gerekiyor. Çeşitli tarzlarda bakteri ve virüs var, hangisinden hasta olduğunu anlayabilecek hekimlerdir. Hekimlerimiz fizik muayenenizi yapacak boğazınıza, kan değerlerinize, ateşinize ve bulgularına bakarak hangi etkenle karşı karşıya olduğunuzu karar verecek. Ve ona göre tedavisini uygulayacak. Her hastalığımız aynı değildir. Benzer semptomlar gösteren grip, nezle, soğuk algınlığı belli bulgular ve şikayetlerle birbirinden ayrılır. Doktorlarımız bunun eğitimini almıştır. Ona göre tedavisini düzenleyecektir. Yani komşunuza iyi gelen antibiyotik veya ilaç size iyi gelmeyebilir. Hem etkenlerimiz farklı hem de o ilaçların vücutta yaptıkları etkiler farklıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Şırnak’ta uyuşturucu suçundan aranan 2 kişi yakalandı

Makine hızında saldırı dönemi: AI destekli siber saldırılar hız kazandı

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı İnallı Mahallesi esnafını ziyaret etti

Psikolog Bozkuş: Panik atak sandığınız kadar korkunç bir şey değil

Kremlin, Bakan Fidan'ın nükleer silahlarla ilgili açıklamasına ilişkin yorumda bulundu

Batman’da yeşil kuşak projesi fidanları için kış bakımı başlatıldı

Diyarbakırlılar: Gündüz kuşağı programları aile ve toplumda hasara yol açıyor

TÜİK açıkladı: Karlıova’nın nüfusu 2025’te geriledi

Prof. Dr. Dilaver Taş: Sigara alışkanlık değil, tedavi edilmesi gereken bir bağımlılık

Bolat: Türkmenistan ile ticaret hacmi 2,2 milyar dolara ulaştı

Gazze'de 2 bin 842'den fazla şehidin naaşı uluslararası yasaklı silahlar nedeniyle buharlaştı

Siirt’in kadim lezzeti "Pırtike Çorbası" coğrafi işaretle tescillendi

Batman Havalimanı'nda Ocak ayında 404 uçuş gerçekleşti

PKK/SDG cami hoparlörlerinden şarkı çaldı: Erbil'de İslam'a hakarete karşı sokaklar doldu

İran, ABD'yi dış politika kararlarında "israile bağımlı kalmamaya" çağırdı

Bakan Tunç: Yeni anayasa millet iradesinin teminatı olacaktır

3’üncü kattan düşen kadın hayatını kaybetti

Millî Eğitim Akademisi sözleşmeli eğitim personeli başvuruları başladı

Risale-i Nur Müzesi Ankara'da kültür hizmeti veriyor

Japonya, Ukrayna'ya ölümcül olmayan ekipman tedarikine katılmayı planlıyor

Bilecik’te 3 bin 586 haneye 51 milyon lirayı aşkın sosyal yardım

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kulaklıkaya, Iraklı mevkidaşıyla Riyad’da görüştü

İran’ın İstanbul Başkonsolosu Mohammadi’den Vali Gül’e ziyaret

Macron, bazı Avrupa ülkelerinin Rusya ile diyaloğu yeniden başlatmasını önerdi

Mersin’de tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 1 şüpheli yakalandı

Çocuklarda matematik başarısızlığının nedeni sayılar değil, strateji güncelleyememek olabilir

Refah Sınır Kapısı’ndan geçişler beklenenin yüzde 25’inde kaldı

Bursa’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 6 kişi yakalandı

ABD, Orta Doğu'ya bir grup daha F-35 hayalet savaş uçağı gönderdi

Okuldaki öğrenciler tarafından Derik zeytinyağından üç çeşit sabun üretimi yapılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şırnak’ta uyuşturucu suçundan aranan 2 kişi yakalandı

Makine hızında saldırı dönemi: AI destekli siber saldırılar hız kazandı

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı İnallı Mahallesi esnafını ziyaret etti

Psikolog Bozkuş: Panik atak sandığınız kadar korkunç bir şey değil

Kremlin, Bakan Fidan'ın nükleer silahlarla ilgili açıklamasına ilişkin yorumda bulundu

Batman’da yeşil kuşak projesi fidanları için kış bakımı başlatıldı

Diyarbakırlılar: Gündüz kuşağı programları aile ve toplumda hasara yol açıyor