• BIST 100

    16287,81%0,58
  • DOLAR

    44,13% 0,11
  • EURO

    50,80% -0,10
  • GRAM ALTIN

    7213,44% 0,11
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00

"Komşunuza iyi gelen antibiyotik veya ilaç size iyi gelmeyebilir"

12 Kasım 2024, Salı 15:25
12 Kasım 2024, Salı 15:25
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Biriminde görevli Pratisyen Hekim Emine Yalçın, mevsimsel geçişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar ve gereksiz antibiyotik kullanımı hakkında değerlendirmede bulundu.

Aynı belirtileri gösteren grip, nezle ve soğuk algınlığının bir birinden farklı olduğuna değinen Pratisyen Hekim Emine Yalçın, bu durumda bir doktora görünmek gerektiğini, kendi kendine ilaç kullanılmaması gerektiğine değindi.

"Vitaminlerini doğal yollarla almayı tavsiye ederiz"

Mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi geren hususları dile getiren Hekim Yalçın, "Antolojikleri bakterilerin neden olduğu hastalıklarda kullanıyoruz. Çünkü bakterilerin hücresine yönelik saldırıya geçerek etki eder. Şu an mevsim geçişleri var, viral hastalıkları daha sık görmekteyiz. Viral hastalıklarda soğuk algınlığı, nezle, grip dediğimiz hastalıklar bakteriyle oluşmadığı için antibiyotikler direk etki etmezler. Bu nedenle kullanımı gereksizdir. Bu mevsim geçişlerinde sıklıkla adenovirüs, rhinovirüs, girip dediğimiz infulant kaynaklı hastalıklar daha sık görülmektedir. Viral hastalıklar olduğu için antibiyotiklerin etkisi yoktur bu hastalıklarda. Biz bu hastalıklarda dinlenmeyi, bol sıvı tüketmeyi tavsiye ediyoruz. Hava sıcaklıkların düşmesi, virüslerin üremesi için ideal sıcaklık değerleri oluşuyor. Bu nedenle bu dönemde viral hastalıklar sıklıkla görülmektedir. Viral hastalıklar hava yoluyla bulaşır. Kapalı ve kalabalık yerlerin havalandırılması çok önemlidir.  Sık sık el yıkama, hijyen alışkanlığı hastalıklardan korunmada önemli olduğu gibi, kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi dengeli beslenmesi, vitaminlerini doğal yollarla almasını tavsiye ederiz." dedi.

"Bu dönemde karşılaştığımız soğuk hastalıklarının yüzde doksanında antibiyotik gereksizdir"

Antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi greken hususlara değinen Yalçın, "Dikkat ederseniz mevsimsel geçişlerde karşılaştığımız grip, nezle, soğuk algınlıklarında virüslerden bahsettim. Çünkü karşımıza çıkan etkenler yüzde doksan oranında virüs oluyor. Bu durumlarda antibiyotik kullanılmasına gerek kalmıyor. Bu dönemde karşılaştığımız soğuk hastalıklarının yüzde doksanında antibiyotik gereksizdir. Ne zaman antibiyotik kullanacağımıza doktorun muayene ederek bulgularına göre karar vermesi gerekiyor. Çeşitli tarzlarda bakteri ve virüs var, hangisinden hasta olduğunu anlayabilecek hekimlerdir. Hekimlerimiz fizik muayenenizi yapacak boğazınıza, kan değerlerinize, ateşinize ve bulgularına bakarak hangi etkenle karşı karşıya olduğunuzu karar verecek. Ve ona göre tedavisini uygulayacak. Her hastalığımız aynı değildir. Benzer semptomlar gösteren grip, nezle, soğuk algınlığı belli bulgular ve şikayetlerle birbirinden ayrılır. Doktorlarımız bunun eğitimini almıştır. Ona göre tedavisini düzenleyecektir. Yani komşunuza iyi gelen antibiyotik veya ilaç size iyi gelmeyebilir. Hem etkenlerimiz farklı hem de o ilaçların vücutta yaptıkları etkiler farklıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği

Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu

Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor

Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu

Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit

Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı

TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada

Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı

Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı

Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek

Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü

Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek

Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu

İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller

Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı

Pezeşkiyan'dan İran halkına "Kudüs Günü" çağrısı

CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevinde skandal: Dağıtılan kavurmada at ve eşek eti çıktı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Ramazan ayı kardeşliğimizi güçlendirmek için önemli bir fırsat

Malatya Çamlıca Koleji, başarılarıyla dikkat çekiyor

Şili’de devlet başkanı seçilen Kast göreve başladı

Bangladeş parlamentosunun yeni başkanı belli oldu

Şiddetli yağışlar Kenya’yı vurdu: 50 ölü, 9 kayıp

Rojava’nın karanlık yüzü ve YPG zulmünün yeni kurbanı Ala Emin!

Sami Er: Malatya'nın spor ajandasını oluşturuyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'i kabul etti

Ankara'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanlığı: israilin Lübnan'a yönelik saldırılarını kınıyoruz

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği

Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu

Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor

Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu

Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit