• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

"Komşunuza iyi gelen antibiyotik veya ilaç size iyi gelmeyebilir"

12 Kasım 2024, Salı 15:25
12 Kasım 2024, Salı 15:25
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Biriminde görevli Pratisyen Hekim Emine Yalçın, mevsimsel geçişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar ve gereksiz antibiyotik kullanımı hakkında değerlendirmede bulundu.

Aynı belirtileri gösteren grip, nezle ve soğuk algınlığının bir birinden farklı olduğuna değinen Pratisyen Hekim Emine Yalçın, bu durumda bir doktora görünmek gerektiğini, kendi kendine ilaç kullanılmaması gerektiğine değindi.

"Vitaminlerini doğal yollarla almayı tavsiye ederiz"

Mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi geren hususları dile getiren Hekim Yalçın, "Antolojikleri bakterilerin neden olduğu hastalıklarda kullanıyoruz. Çünkü bakterilerin hücresine yönelik saldırıya geçerek etki eder. Şu an mevsim geçişleri var, viral hastalıkları daha sık görmekteyiz. Viral hastalıklarda soğuk algınlığı, nezle, grip dediğimiz hastalıklar bakteriyle oluşmadığı için antibiyotikler direk etki etmezler. Bu nedenle kullanımı gereksizdir. Bu mevsim geçişlerinde sıklıkla adenovirüs, rhinovirüs, girip dediğimiz infulant kaynaklı hastalıklar daha sık görülmektedir. Viral hastalıklar olduğu için antibiyotiklerin etkisi yoktur bu hastalıklarda. Biz bu hastalıklarda dinlenmeyi, bol sıvı tüketmeyi tavsiye ediyoruz. Hava sıcaklıkların düşmesi, virüslerin üremesi için ideal sıcaklık değerleri oluşuyor. Bu nedenle bu dönemde viral hastalıklar sıklıkla görülmektedir. Viral hastalıklar hava yoluyla bulaşır. Kapalı ve kalabalık yerlerin havalandırılması çok önemlidir.  Sık sık el yıkama, hijyen alışkanlığı hastalıklardan korunmada önemli olduğu gibi, kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi dengeli beslenmesi, vitaminlerini doğal yollarla almasını tavsiye ederiz." dedi.

"Bu dönemde karşılaştığımız soğuk hastalıklarının yüzde doksanında antibiyotik gereksizdir"

Antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi greken hususlara değinen Yalçın, "Dikkat ederseniz mevsimsel geçişlerde karşılaştığımız grip, nezle, soğuk algınlıklarında virüslerden bahsettim. Çünkü karşımıza çıkan etkenler yüzde doksan oranında virüs oluyor. Bu durumlarda antibiyotik kullanılmasına gerek kalmıyor. Bu dönemde karşılaştığımız soğuk hastalıklarının yüzde doksanında antibiyotik gereksizdir. Ne zaman antibiyotik kullanacağımıza doktorun muayene ederek bulgularına göre karar vermesi gerekiyor. Çeşitli tarzlarda bakteri ve virüs var, hangisinden hasta olduğunu anlayabilecek hekimlerdir. Hekimlerimiz fizik muayenenizi yapacak boğazınıza, kan değerlerinize, ateşinize ve bulgularına bakarak hangi etkenle karşı karşıya olduğunuzu karar verecek. Ve ona göre tedavisini uygulayacak. Her hastalığımız aynı değildir. Benzer semptomlar gösteren grip, nezle, soğuk algınlığı belli bulgular ve şikayetlerle birbirinden ayrılır. Doktorlarımız bunun eğitimini almıştır. Ona göre tedavisini düzenleyecektir. Yani komşunuza iyi gelen antibiyotik veya ilaç size iyi gelmeyebilir. Hem etkenlerimiz farklı hem de o ilaçların vücutta yaptıkları etkiler farklıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İşgalciler Lübnan’da sivillerin kaldığı binayı bombaladı: 19 şehid

Ramaphosa’dan Trump’a tepki: Irkçı ve tamamen bilgisiz

Trump’tan İngiltere’ye “Artık onlara ihtiyacımız yok” tepkisi

TBMM’de bu hafta dış politika ve kanun teklifleri gündemde

Batman'da aracın altında sıkışan tilkiyi itfaiye ekipleri kurtardı

Tuzla’da narkotik operasyonunda 51 kilo skunk ele geçirildi

İran Dışişleri Sözcüsü Baki: Çok geç olmadan uyanın ve bu adaletsiz savaşa karşı çıkın

Hazro'da evi yanan aileye Umut Kervanı'ndan destek

Gaziantep’te tarihi eser operasyonunda bir kişi gözaltın alındı

Yunanistan'da 5.8 büyüklüğünde deprem

Meteoroloji’den 5 il için “Sarı kodlu” uyarı

Ankara’da polis ve savcı kılığına giren dolandırıcılar yakalandı

Standart dışı plakalara denetimler başladı

Kadıköy’deki polis merkezi iddialarıyla ilgili inceleme başlatıldı

Bitlis’e bu sezon yağan kar miktarı 8 metreyi buldu

İran’daki okul saldırısının savaş suçu olarak soruşturulması istendi

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İran kendisine saldıranlara güçlü karşılık verecek

Norveç’teki ABD Büyükelçiliği’nde patlama

Pezeşkiyan: Düşman sözlerimi yanlış anladı

Çin’den Orta Doğu için ateşkes çağrısı

İşgal rejiminden Beyrut’ta saldırı: 4 şehid, 10 yaralı

"Sessiz çatlama" iş hayatında görünmeyen iç kopuşa işaret ediyor

İran, ABD'li askerlerin esir aldığını duyurdu

Batı Şeria’da işgalci siyonistlerin saldırısında 2 Filistinli şehid oldu

İran’dan savaş mesajı: 6 ay yoğun çatışmayı sürdürebiliriz

Araç plakalarıyla ilgili EGM’den açıklama

Norveç'te ABD Büyükelçiliğinde patlama

Meteoroloji’den kuvvetli rüzgâr ve çığ uyarısı

Mardin-Diyarbakır yolunda yoğun kar nedeniyle ulaşım aksadı

Malatya'da 78 yaşındaki adam evinde ölü bulundu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalciler Lübnan’da sivillerin kaldığı binayı bombaladı: 19 şehid

Ramaphosa’dan Trump’a tepki: Irkçı ve tamamen bilgisiz

Trump’tan İngiltere’ye “Artık onlara ihtiyacımız yok” tepkisi

TBMM’de bu hafta dış politika ve kanun teklifleri gündemde

Batman'da aracın altında sıkışan tilkiyi itfaiye ekipleri kurtardı

Tuzla’da narkotik operasyonunda 51 kilo skunk ele geçirildi

İran Dışişleri Sözcüsü Baki: Çok geç olmadan uyanın ve bu adaletsiz savaşa karşı çıkın