• BIST 100

    17106,95%-0,04
  • DOLAR

    43,74% 0,22
  • EURO

    51,88% -0,10
  • GRAM ALTIN

    7005,55% 1,56
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

"Komşunuza iyi gelen antibiyotik veya ilaç size iyi gelmeyebilir"

12 Kasım 2024, Salı 15:25
12 Kasım 2024, Salı 15:25
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Biriminde görevli Pratisyen Hekim Emine Yalçın, mevsimsel geçişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar ve gereksiz antibiyotik kullanımı hakkında değerlendirmede bulundu.

Aynı belirtileri gösteren grip, nezle ve soğuk algınlığının bir birinden farklı olduğuna değinen Pratisyen Hekim Emine Yalçın, bu durumda bir doktora görünmek gerektiğini, kendi kendine ilaç kullanılmaması gerektiğine değindi.

"Vitaminlerini doğal yollarla almayı tavsiye ederiz"

Mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi geren hususları dile getiren Hekim Yalçın, "Antolojikleri bakterilerin neden olduğu hastalıklarda kullanıyoruz. Çünkü bakterilerin hücresine yönelik saldırıya geçerek etki eder. Şu an mevsim geçişleri var, viral hastalıkları daha sık görmekteyiz. Viral hastalıklarda soğuk algınlığı, nezle, grip dediğimiz hastalıklar bakteriyle oluşmadığı için antibiyotikler direk etki etmezler. Bu nedenle kullanımı gereksizdir. Bu mevsim geçişlerinde sıklıkla adenovirüs, rhinovirüs, girip dediğimiz infulant kaynaklı hastalıklar daha sık görülmektedir. Viral hastalıklar olduğu için antibiyotiklerin etkisi yoktur bu hastalıklarda. Biz bu hastalıklarda dinlenmeyi, bol sıvı tüketmeyi tavsiye ediyoruz. Hava sıcaklıkların düşmesi, virüslerin üremesi için ideal sıcaklık değerleri oluşuyor. Bu nedenle bu dönemde viral hastalıklar sıklıkla görülmektedir. Viral hastalıklar hava yoluyla bulaşır. Kapalı ve kalabalık yerlerin havalandırılması çok önemlidir.  Sık sık el yıkama, hijyen alışkanlığı hastalıklardan korunmada önemli olduğu gibi, kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi dengeli beslenmesi, vitaminlerini doğal yollarla almasını tavsiye ederiz." dedi.

"Bu dönemde karşılaştığımız soğuk hastalıklarının yüzde doksanında antibiyotik gereksizdir"

Antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi greken hususlara değinen Yalçın, "Dikkat ederseniz mevsimsel geçişlerde karşılaştığımız grip, nezle, soğuk algınlıklarında virüslerden bahsettim. Çünkü karşımıza çıkan etkenler yüzde doksan oranında virüs oluyor. Bu durumlarda antibiyotik kullanılmasına gerek kalmıyor. Bu dönemde karşılaştığımız soğuk hastalıklarının yüzde doksanında antibiyotik gereksizdir. Ne zaman antibiyotik kullanacağımıza doktorun muayene ederek bulgularına göre karar vermesi gerekiyor. Çeşitli tarzlarda bakteri ve virüs var, hangisinden hasta olduğunu anlayabilecek hekimlerdir. Hekimlerimiz fizik muayenenizi yapacak boğazınıza, kan değerlerinize, ateşinize ve bulgularına bakarak hangi etkenle karşı karşıya olduğunuzu karar verecek. Ve ona göre tedavisini uygulayacak. Her hastalığımız aynı değildir. Benzer semptomlar gösteren grip, nezle, soğuk algınlığı belli bulgular ve şikayetlerle birbirinden ayrılır. Doktorlarımız bunun eğitimini almıştır. Ona göre tedavisini düzenleyecektir. Yani komşunuza iyi gelen antibiyotik veya ilaç size iyi gelmeyebilir. Hem etkenlerimiz farklı hem de o ilaçların vücutta yaptıkları etkiler farklıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Portekiz'de çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdünlü mevkidaşı ile görüştü

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü bebek ölümlerini tüm yönleriyle ele aldı

Malatya'da okul çevrelerinde sıkı denetim

Malatya'da zabıta ekipleri 2025 yılında 9 bin 592 işyerinde denetim gerçekleştirdi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç Diyarbakır'ın raylı sistem projesini Meclis gündemine getirdi

Danimarka'ya ait F-35 savaş uçakları NATO'nun "Arktik Gözcü" faaliyetine katıldı.

ABD-Tayvan Ticaret Anlaşması İmzalandı

Erzurum merkezli “phishing” dolandırıcılığı operasyonunda 68 şüpheli yakalandı

Dolandırıcılık şebekesine operasyon: 22 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gençlerimizin azmi bize güç veriyor

Manisa’da aşırı yağış ve sel sonrası hasar tespit çalışmaları sürüyor

Antalya Havalimanı'nda korku dolu anlar

Rusya, ABD ve Ukrayna müzakerelerinin üçüncü turu Cenevre'de

e-YDS yarın yapılacak

Erzurum’da 30 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Hindistan'da fillerin ezdiği 6 kişi öldü

Bursa'da hatimle teravih kılınacak camiler duyuruldu

Yüksek gerilim hattından kopan teller yürekleri ağza getirdi

Antalya’da bir haftada 1.653 şüpheli yakalandı

Doğunun Nabzı’na 11. Yıla Anlamlı ve Kalıcı Bir Yeşil Miras

YÖK ile TSE arasında “standardizasyon” konusunda iş birliği protokolü imzalandı

Millî Eğitim Akademisi Hazırlık Eğitimi takvimi açıklandı

Bakan Kurum: 10 bin 340 sosyal konutun hak sahipleri belirlendi

Bursa’da selde mahsur kalan aile kurtarıldı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Angola'nın önerdiği ateşkesin prensiplerini kabul ettiğini açıkladı

İDEV’den “Ümmetin İmtihanı: Gazze” sergisi için teşekkür mesajı

Gaziantep'te araması bulunan 21 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa'da Kürtçe seçmeli dersler için çağrı

TÜBİTAK Lise Araştırma Projeleri Yarışması’nda Malatya’dan 5 birincilik

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Portekiz'de çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdünlü mevkidaşı ile görüştü

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü bebek ölümlerini tüm yönleriyle ele aldı

Malatya'da okul çevrelerinde sıkı denetim

Malatya'da zabıta ekipleri 2025 yılında 9 bin 592 işyerinde denetim gerçekleştirdi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç Diyarbakır'ın raylı sistem projesini Meclis gündemine getirdi

Danimarka'ya ait F-35 savaş uçakları NATO'nun "Arktik Gözcü" faaliyetine katıldı.