• BIST 100

    9130,93%0,58
  • DOLAR

    38,54% 0,26
  • EURO

    43,73% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4041,53% 0,95
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

Konteyner kent sakinleri acı günlerin izini silemedi

GÜNDEM 6.02.2025 09:14:38 0
Konteyner kent sakinleri acı günlerin izini silemedi

Depremlerinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, felaketin yaraları tam anlamıyla sarılamadı. Barınma sorunu yaşayan depremzedeler, konteyner kentlerde zorlu yaşam koşullarıyla mücadele etmeye devam ediyor.

Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat depremlerinde 53 bin 537 kişi hayatını kaybederken, 107 bin 213 kişi yaralandı. Depremde Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ büyük zarar gördü.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan illerden biri olan Hatay’da, konteyner kentlerde yaşam mücadelesi devam ediyor.

Depremlerinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, felaketin yaraları tam anlamıyla sarılamadı. Barınma sorunu yaşayan depremzedeler, konteyner kentlerde zorlu yaşam koşullarıyla mücadele etmeye devam ediyor.

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Diyanet Alan 2 konteyner kentinde kalan depremzedeler, kalıcı konutlara geçemedikleri için yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.

Depremzedeler, yalnızca barınma değil, ekonomik sıkıntılar nedeniyle de zor günler geçiriyor. Maddi destek alamadıklarını belirten vatandaşlar, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını ifade etti.

Bütün bu zorluklara rağmen, kendilerine uzanacak yardım elini bekleyen depremzedeler, belirsizliğin sona ermesini istiyor. Konteyner kent sakinleri, verilen sözlerin tutulmasını ve kalıcı çözümler üretilmesini talep ediyor.

"Ev sıkıntısı çekiyoruz, destek olan kimse yok"

Depremzede Meliha Güdener, konteyner kentte yaşadıkları zorlukları anlatarak, "Burada çok sıkıntılar yaşıyoruz, ne yapalım? Sağlık açısından kocam pek iyi durumda değil, kimsem yok ve kendi başıma çabalamaya çalışıyorum. Mecbur katlanıyoruz. Ev sıkıntısı çekiyoruz. Eşim engelli maaşı alıyor, ben de bakıcı maaşı alıyorum, yine Allah razı olsun. Kocam hasta, başka gelirim yok ve ev sıkıntım var. Gelirim olsaydı hallederdim fakat bana destek olan kimse yok. Kocam da işitme sorunu da var ." dedi.

Depremden sonra üç ay boyunca Dörtyol ilçesinde kaldığını belirten Güdener, "Bana konteyner çıkana kadar mahvoldum. O günler aklıma geldikçe içimden ağlamak geliyor, elimde değil. O zamanlarda gelirimiz yoktu, özel hastaneye gittim. Bana, ‘Bu hastayı yoğun bakımda belirli bir süre yatırabiliriz, daha sonra biz üstlenemeyiz, burası ücretli’ dediler. Hastamızı arabayla şehir hastanesinin kapısının önüne bırakıp gittiler. Kocamın ayağında alçı ve platinler vardı, bir buçuk sene yatağa mahkum kaldı." ifadelerini kullandı.

"Masraflarıyla uğraşmaktan usandık"

Konteynerlerde yaşanan altyapı sorunlarına da değinen Güdener, "Konteyner evlerimizde çöküntüler oluyor, masraflarıyla uğraşmaktan usandık. Kendi paramızla karşılıyoruz. Biz çadırlardayken Umut Kervanı’ndaki arkadaşlar Allah razı olsun bize yardım ettiler. Millet Bahçesi’nde onlarla tanıştık, her zaman bizi düşünüyorlar. Deprem günü sabaha kadar onlara yardımcı olurken tanıştık. Bizi unutmuyorlar, hep geliyorlar." şeklinde konuştu.

"Ne zamana kadar konteynerde kalacağız?"

Konteynerde kiracı olduğunu belirten Mine Avcı ise yaşadığı belirsizliğe dikkat çekerek, "Oğlumun biri askerde, biri cezaevinde. Burada kiracıyım, bizi bugün de yarın da çıkartabilirler. Hiçbir yerden yardım alamıyoruz. Sesimizi artık duyurmak istiyoruz. Vaatlerin arkası yok, kesiliyor." dedi.

Ekonomik sıkıntılarla mücadele ettiğini vurgulayan Avcı, "Oğlumun görüşünden geliyorum ve ona haftada para yollayacağıma iki-üç ayda ancak para yatırabiliyorum. Çalışamıyorum, ellerimde problem var. Bir işe girdim, on gün çalışabildim, sonrasında çıktım. 50 yaşındayım, düşmedim ama benim de kendime göre rahatsızlıklarım var. Biz ne zamana kadar konteynerde kalacağız? İki ekmekle ne zamana kadar bizi geçiştirecekler? Çaremiz kalmadı." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Battalgazi'de mahallelerin çehresi değişiyor

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Ahlaki değerlerimiz tehdit altında

BM: Gazze sakinleri gıda ve içme suyuna erişimden neredeyse tamamen mahrum bırakıldı

Aynı anda 4 araca radar cezası kesebilen cihaz

İtalya vize randevuları ile ilgili resmi açıklama

Gündüz kuşağı programlarının durdurulması çağrısı yapıldı: Aile yapısı tehlikede!

Gazze’de gece yarısı baskınları: Siyonist hava desteğiyle gıda depoları yağmalandı

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus'ta sivilleri hedef aldı: 9 şehit

Narin Güran cinayeti davası 30 Mayıs'a ertelendi

SGK: Bazı mesleklerde yıpranma payı geçerli olmayacak

Özgürlük Filosu Koalisyonu: Gazze'ye yardım taşıyan geminin vurulması açık bir savaş suçudur

Afganistan heyelan: 20 ev yıkıldı

HAMAS: Özgürlük Gemisi'ne saldırı, siyonist rejimin devlet terörüdür

Savunma ihracatında yüzde 54 artışla yeni zirve

Bingöllü öğrenci, matematik olimpiyatlarında bronz madalya kazandı

İşgal çetesi Beyt Lahiya’da katliam yaptı: Çok sayıda şehid ve yaralı var

Türkiye'nin ham çelik üretimi geriledi

İslami Cihad: Özgürlük Gemisi’ne yapılan saldırı insanlığın aşağılanmasının yeni göstergesi

Uluslararası Af Örgütü: israil Gazze'de soykırım suçunu işliyor

Nefsi ve nesli ifsat eden büyük günah: Zina

Doç. Dr. Field: Şefkat ve kabul stresi azaltıyor!

Gaziantep'te araması bulunan 811 kişi yakalandı

Çil: Gündüz kuşağı adı altında yapılan yayınlar, aile kurumunu zedelemektedir

Bakan Bolat: Nisan ayı dış ticaret açığı yüzde 21,7 arttı

Filistinli çocukların çınarı İstanbul'da yeşeriyor

Mardin’de tonlarca saman balyası yandı

Nablus’ta Filistinli bir genç daha şehit edildi, cenazesi alıkonuldu

Yapıcıoğlu: Sadece maddi destek vererek aile kurumunu koruyamazsınız

Ukrayna'dan pazara saldırı: 7 ölü

Rekabet Kurulu'ndan Erikli ve Pınar Su’ya 26 milyon liralık ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ