-
BIST 100
16050,09%-1,29
-
DOLAR
44,34% 0,04
-
EURO
51,48% 0,05
-
GRAM ALTIN
6378,63% 0,04
-
Ç. ALTIN
10740,95% 0,00
Konteyner krizi fırsata dönüştü: Türkiye, BAE ve Pakistan ile anlaştı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Konteyner krizi fırsata dönüştü: Türkiye, BAE ve Pakistan ile anlaştı
Pandemi dönemiyle beraber artan ulaştırma, konteyner bulma ve taşımacılık krizinin çözümüne yönelik stratejik bir adım atıldı. Bu amaçla, BAE ve Pakistan'dan Türkiye'ye 'TIR Karnesi' kapsamında ilk taşımalar yapılarak benzeri uygulamalara örnek olundu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'den (TOBB) edinilen bilgilerine göre; BAE'den yola çıkan ve İran'a Basra Körfezi üzerinden hareket eden nakliye 'intermodal taşımacılık' vasfı kazandı. Bu adımın, konteyner krizinin yaşandığı son dönemde ihracatçı firmalar için zaman ve maliyet avantajı sağlayacağı ifade ediliyor.

20 GÜNDEN 8'E DÜŞTÜ
Taşımanın yapıldığı alüminyum ve silika cinsi eşyanın bulunduğu sefer, BAE'nin Ras al Khaima kentinde başladı. Söz konusu yükler, deniz yolu etabında BAE'deki Sharjah Limanı'ndan İran’daki Bender Abbas Limanı'na Basra Körfezi üzerinden götürüldü. Sonrasında Türkiye'ye Gürbulak Sınır Kapısı'ndan giren yükler, İskenderun'a ulaştırıldı. TIR Karnesi sayesinde Birleşik Arap Emirlikleri'nden deniz yoluyla 20 gün süren Süveyş Kanalı geçişli Sharjah-Mersin güzergahı yerine, İran üzerinden kara yoluyla yapılmış oldu. Bu sayede taşımalar 6 ila 8 günde gerçekleştirilebilecek. Öte yandan diğer güzergahta, İslamabad-Tahran-İstanbul kara ulaştırma koridoru üzerindeki ilk kara yolu taşıması da ekim ayı içinde TIR Karnesi ile yapıldı.
ZAMAN VE MALİYETTEN TASARRUF SAĞLIYOR
Koridorun 5 bin 300 kilometrelik ilk seferiyle taşınan yükler, İstanbul Muratbey Gümrük Müdürlüğüne ulaştı. Seferde, Pakistan'dan ithal edilen bisiklet lastiği ve kumaş cinsi eşya getirildi. Pakistan ile kurulan bu koridorla halihazırda 1 ay süren deniz yolu taşımasının, kara yolunda 10 ila 12 güne indirilmesi ve iki ülke arasındaki ticaretin daha da hızlanması hedefleniyor.
Pakistan ile yapılan anlaşma, Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın koordinasyonunda Pakistan Büyükelçisi Syrus Sajjad Qazi ile birlikte Pakistan ve İran'dan gelen temsilcilerin, ayrıca Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) gibi uluslararası örgütlerin de katılım sağladığı toplantı ile yapılmıştı. Bu süreçte TOBB da ana paydaşlardan biri olarak yerini aldı. Özellikle konteyner krizinin yaşandığı bu dönemde ihracatçı firmalar için zaman ve maliyet avantajı sağlayacak bu yeni koridor da Türkiye'nin dış ticaret işlemleri için sürdürülebilir niteliğe kavuşması bakımından önem taşıyor. Nakliye masraflarının da azalmasıyla alıcı ve göndericiler için avantajlı ticaret ortamı oluştu.
TIR KARNESİ NEDİR?
Süreci takip eden yetkililerin verdiği bilgiye göre, ülkemiz ile BAE arasında yeni bir deniz karayolu ticaret rotası oluşturuldu. Bu rota Karayoluyla Uluslararası Eşya Taşımacılığı Konusunda Gümrük Sözleşmesi, (1975 TIR Sözleşmesi) sayesinde hayata geçti. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
'Ülkemizde TIR Sözleşmesi’nin akit tarafı olan Ticaret Bakanlığı yetkililerimiz saha ziyaretlerinde tecrübelerini BAE yetkilileriyle paylaşmış ve ilk taşımada taşımacı firmaya gerekli yardımı sağlamıştır. Taşımada Ticaret Bakanlığı’mızın destekleri son derece önemlidir. BAE ile ülkemiz arasında arasında ikili bir karayolu anlaşması bulunmamakta olup, anlaşmanın her iki ülke Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanması anılan rotanın gelişimine katkı sağlayacaktır.'
TIR Karnesi ise, uluslararası kara taşımacılığını, ticaretin kolaylaştırılmasını sağlayan bir transit belgesi olarak kullanılıyor.
Almanya Cumhurbaşkanı, İran savaşı nedeniyle ABD'yi kınadı: "Uluslararası hukukun ihlali ve feci hata"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Özgür Özel'e tepki
Gazze'de işgalciler bir çocuğu şehit etti
Lübnan'dan siyonistlere roket atışı: Bir ölü çok sayıda yaralı
Balıkesir açıklarında sürüklenen lastik bottaki kişi kurtarıldı
Batman’da silahlı kavga: Yaralılar var
Kontrolden çıkan kamyonet şarampole yuvarlandı
İşgalcilerin Lübnan'a bugünkü saldırılarında 17 kişi şehit oldu
Öğretmenlerin alan değişikliğine bağlı yer değiştirme atamaları 28 Nisan'da yapılacak
Malatya'da 2 araç çarpıştı: 1 yaralı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Klasik ittifaklar çözülürken yeni ittifaklar kuruluyor
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonda 8 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile telefonda görüştü
Polise silahla mukavemet eden hükümlü yakalandı
Hepatit sinsi ilerleyebiliyor!
Malatya'da otomobil yayaya çarptı: 2 yaralı
Konya'da maddi hasarlı trafik kazası
İran ile Çin dışişleri bakanları görüştü
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özgür Özel'e tepki
Meteoroloji'den Ege Denizi için fırtına uyarısı
İranlı General Abdullahi: Sahadaki gerçekleri kavrayan Trump, bazı ülke liderlerine sığındı
Arakçi: Bölgesel istikrar halkların iradesine saygıyla mümkün
Diyarbakır barajlarında kontrollü su tahliyesi başlatıldı
Atasoy: Uyuşturucu politikaları insan hakları ve halk sağlığı temelinde şekillenmeli
Batman'da öğrenciler için "Bilim ve Teknoloji" semineri düzenlendi
Diyarbakır'da yoğun yağış yol çökmesine neden oldu
Prof. Dr. Işık: Tillo’da müthiş bir kültürel doku vardı ama yok ettik
Bağcılar’da tüp dolum tesisinde zehirlenme: 8 kişi hastaneye kaldırıldı
İletişim Başkanı Duran’dan Özel’e tepki: Mesnetsiz ithamlar toplumsal gerilimi besliyor
Yükleniyor







