• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,13% -0,04
  • GRAM ALTIN

    5962,35% 1,03
  • Ç. ALTIN

    9485,02% 0,00

Kornea nakliyle yıllar sonra ışığa kavuştu

25 Nisan 2025, Cuma 14:06
25 Nisan 2025, Cuma 14:06
Kornea nakliyle yıllar sonra ışığa kavuştu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Küçük yaşta bir gözünü kaybeden, diğer gözünü de üç yıl önce yitiren Hüseyin Kurt, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan başarılı kornea nakliyle hayata yeniden ‘gözlerini açtı’.

Hakkari’de yaşayan 64 yaşındaki Hüseyin Kurt, geçirdiği başarılı kornea nakliyle yıllar sonra yeniden görmeye başladı. SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla, uzun süredir iki gözünü de kullanamayan Hüseyin amca için dünya yeniden aydınlandı.

Sağ gözünü küçük yaşta kaybeden 8 çocuk babası Hüseyin Kurt, 3 yıl önce geçirdiği hastalık sonrası ise tamamen karanlığa gömüldü.

Operasyonu gerçekleştiren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rumeysa Bilmez Tan, “Hakkari’de ikamet eden Hüseyin amca 3 sene öncesine kadar zaten tek gözüyle görüyordu. Çok küçük yaşta sağ gözünü kaybediyor aldığı travmadan sonra. Sol gözünü de 3 sene önce geçirdiği bir keratitten sonra kaybediyor. Yani her iki gözünde de görmesi çok çok düşük olan, ışığını kaybetmiş bir amca… Amcanın öncelikle sol gözüne kornea nakli planladık. Gerekli izinleri aldıktan sonra bakanlıktan kornea talep ettik. Korneamız geldikten sonra da nakil işlemini gerçekleştirdik. Ameliyattan sonra amcanın görme keskinliği yüzde 30’lara kadar çıktı. Bu da bizi ve hastayı oldukça mutlu etti.” ifadelerini kullandı.

“Kornea nakli Van’da yapılabiliyor”

 Op. Dr. Tan, bu önemli hizmetin Van’da verilmesinin hastalar açısından büyük kolaylık sağladığını vurgulayarak, “Amcanın sol gözünün takibi devam ediyor. Kornea nakli bir organ ve doku nakli olduğu için sadece nakilden, ameliyattan ibaret değil süreç. Elbette takibi çok önemli. Biz de amcayı sık sık görmeye devam edeceğiz. Sağ gözü için de ilerleyen süreçte nakil planlıyoruz. Kornea nakli, hastanın görme keskinliği artışı sağlayan önemli bir ameliyat. Bu ameliyatlarda hastaların ışığını tekrar kazanması, görme keskinliğinin artması, tekrardan görmeye başlaması mümkün. O yüzden hem insanların bağışta bulunması önemli hem de bu tarz ameliyatların hastanemizde yapılıyor olduğunu hastalarımızın bilmesi önemli. Çünkü bu tarz ameliyata ihtiyacı olan hastalar çoğu zaman başka merkezlere gitmek durumunda kalıyorlar. Bu ameliyata tekrar Van’da başlamış olmamız bölge insanımız için çok kıymetli. Çünkü dediğim gibi bu sadece bir ameliyattan ibaret değil, takibi de önemli. Ve takibine gidip gelebilmek de önemli. Kornea nakli bekleyen, kornea nakli olmak isteyen hastalarımızı hastanemize bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Babamın gözlerindeki ışık geri geldi”

Babasının yeniden görüyor olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Muzaffer Kurt da, “Bir iki yıldır babamı sürekli hastanelere getirip götürmekteyim. Son zamanlarda Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Rumeysa hoca ile tanıştık. Çok şükür babama kornea nakli ameliyatı yaptı. Şu an durumu gayet iyi çok şükür. Eskisi gibi değil, hiç olmazsa kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilecek. Hocamıza çok teşekkür ederiz, Sağlık Bakanlığımıza, hastanemize ve tüm emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederiz.” dedi. (İLKHA)

Batman'da özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalar değerlendirildi

Havada kaos: ABD ordusu bir yolcu uçağını çarpışmanın eşiğine getirdi

Battalgazi Belediyesi'nden kapsamlı temizlik çalışması

Siirt’te nadir görülen kafa tabanı ameliyatı ilk kez başarıyla yapıldı

Hatay’da 4,2 büyüklüğünde deprem

Avustralya hükümeti, toplu silahlı saldırının ardından silah yasalarını güçlendirme konusunda anlaştı

Diyarbakır’da aranan şahıslara yönelik operasyon: 89 kişi yakalandı

11. Yargı Paketi'nin yılbaşından önce yasalaşması bekleniyor

Rusya'dan NATO'ya tepki

Zelenskiy’den NATO açıklaması: Güvenlik garantileri karşılığında vazgeçilebilir

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Sokak köpekleri sorunu artık cesur adımlarla çözülmeli

Bursa'da deprem ve yangın senaryosuyla tatbikat gerçekleştirildi

BESO Başkanı Çiftçi: Madde bağımlılığıyla mücadelede yeni bir dönem başlıyor

Bangladeş, Hasina'nın açıklamaları nedeniyle Hindistan'ın Dakka Büyükelçisini çağırdı

Turşuya kış talebi: 30'u aşkın çeşidiyle tezgâhlarda

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Elazığ'da köy halkını ziyaret etti

MI6’nın Başkanı Metreweli: Teknoloji güvenliğin merkezinde olmalı

Çocuklarda otizmin 6 işaretine dikkat!

İşgalciler, Batı Şeria'da bir yerleşimciyi yanlışlıkla vurdu

MASKİ, Arguvan’da 114,6 Milyon TL’lik altyapı yatırımını tamamladı

Evde Bakım Yardımı ödemeleri hesaplara aktarıldı

Şırnak güne yoğun sisle uyandı

Siyonist rejim destekçisi Jose Antonio Kast Şili'nin yeni başkanı oldu

Çocuklarda içe basmaya karşı etkili önlemler!

Asgari ücret mesaisinde ikinci durak perşembe

Ekim ayında inşaat üretim endeksi arttı

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde akşam polikliniklerinin kapasitesi artırıldı

Brent petrol 61,23 dolardan işlem görüyor

Bursa’nın su kaynağı Uludağ alarm veriyor: Son 10 yılda kar örtüsü yüzde 50 azaldı

Batman'da durdurulan otomobilde 56 kilo toz esrar ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalar değerlendirildi

Havada kaos: ABD ordusu bir yolcu uçağını çarpışmanın eşiğine getirdi

Battalgazi Belediyesi'nden kapsamlı temizlik çalışması

Siirt’te nadir görülen kafa tabanı ameliyatı ilk kez başarıyla yapıldı

Hatay’da 4,2 büyüklüğünde deprem

Avustralya hükümeti, toplu silahlı saldırının ardından silah yasalarını güçlendirme konusunda anlaştı

Diyarbakır’da aranan şahıslara yönelik operasyon: 89 kişi yakalandı