• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Kornea nakliyle yıllar sonra ışığa kavuştu

25 Nisan 2025, Cuma 14:06
25 Nisan 2025, Cuma 14:06
Kornea nakliyle yıllar sonra ışığa kavuştu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Küçük yaşta bir gözünü kaybeden, diğer gözünü de üç yıl önce yitiren Hüseyin Kurt, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan başarılı kornea nakliyle hayata yeniden ‘gözlerini açtı’.

Hakkari’de yaşayan 64 yaşındaki Hüseyin Kurt, geçirdiği başarılı kornea nakliyle yıllar sonra yeniden görmeye başladı. SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla, uzun süredir iki gözünü de kullanamayan Hüseyin amca için dünya yeniden aydınlandı.

Sağ gözünü küçük yaşta kaybeden 8 çocuk babası Hüseyin Kurt, 3 yıl önce geçirdiği hastalık sonrası ise tamamen karanlığa gömüldü.

Operasyonu gerçekleştiren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rumeysa Bilmez Tan, “Hakkari’de ikamet eden Hüseyin amca 3 sene öncesine kadar zaten tek gözüyle görüyordu. Çok küçük yaşta sağ gözünü kaybediyor aldığı travmadan sonra. Sol gözünü de 3 sene önce geçirdiği bir keratitten sonra kaybediyor. Yani her iki gözünde de görmesi çok çok düşük olan, ışığını kaybetmiş bir amca… Amcanın öncelikle sol gözüne kornea nakli planladık. Gerekli izinleri aldıktan sonra bakanlıktan kornea talep ettik. Korneamız geldikten sonra da nakil işlemini gerçekleştirdik. Ameliyattan sonra amcanın görme keskinliği yüzde 30’lara kadar çıktı. Bu da bizi ve hastayı oldukça mutlu etti.” ifadelerini kullandı.

“Kornea nakli Van’da yapılabiliyor”

 Op. Dr. Tan, bu önemli hizmetin Van’da verilmesinin hastalar açısından büyük kolaylık sağladığını vurgulayarak, “Amcanın sol gözünün takibi devam ediyor. Kornea nakli bir organ ve doku nakli olduğu için sadece nakilden, ameliyattan ibaret değil süreç. Elbette takibi çok önemli. Biz de amcayı sık sık görmeye devam edeceğiz. Sağ gözü için de ilerleyen süreçte nakil planlıyoruz. Kornea nakli, hastanın görme keskinliği artışı sağlayan önemli bir ameliyat. Bu ameliyatlarda hastaların ışığını tekrar kazanması, görme keskinliğinin artması, tekrardan görmeye başlaması mümkün. O yüzden hem insanların bağışta bulunması önemli hem de bu tarz ameliyatların hastanemizde yapılıyor olduğunu hastalarımızın bilmesi önemli. Çünkü bu tarz ameliyata ihtiyacı olan hastalar çoğu zaman başka merkezlere gitmek durumunda kalıyorlar. Bu ameliyata tekrar Van’da başlamış olmamız bölge insanımız için çok kıymetli. Çünkü dediğim gibi bu sadece bir ameliyattan ibaret değil, takibi de önemli. Ve takibine gidip gelebilmek de önemli. Kornea nakli bekleyen, kornea nakli olmak isteyen hastalarımızı hastanemize bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Babamın gözlerindeki ışık geri geldi”

Babasının yeniden görüyor olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Muzaffer Kurt da, “Bir iki yıldır babamı sürekli hastanelere getirip götürmekteyim. Son zamanlarda Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Rumeysa hoca ile tanıştık. Çok şükür babama kornea nakli ameliyatı yaptı. Şu an durumu gayet iyi çok şükür. Eskisi gibi değil, hiç olmazsa kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilecek. Hocamıza çok teşekkür ederiz, Sağlık Bakanlığımıza, hastanemize ve tüm emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederiz.” dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Kimliğimize, değerlerimize ve dilimize sahip çıkmalıyız

STK'ların ortak çalışmasıyla hazırlanan "Suriye Raporu" kamuoyu ile paylaşıldı

Malatya'da otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

HAMAS: İşgal rejiminin asılsız iddiaları katliamlarını meşrulaştırma girişimi

Aliyev ile Pezeşkiyan bölgesel konuları görüştü

İngiltere Başbakanı Starmer, Japonya’da

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenledi

Şırnak'ta 142 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Mozambik'te kolera salgını kaynaklı can kayıplarında artış

Mardin’de otobüste epilepsi nöbeti geçiren yaşlı adam öldü

ABD'de on binler göçmen polisinin uygulamalarını protesto için meydanlarda

Karabük'te servis minibüsü kaza yaptı: 17 yaralı

Küba lideri Diaz-Canel'den Trump’a "gümrük vergisi" tepkisi

Orban: Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılımı birlik topraklarına savaş getirir

Umut Kervanından Ağrı’ya sosyal market, Suriye’ye yardım köprüsü

ABD'den Suudi Arabistan'a 9 milyar dolarlık Patriot satışı

Şırnak'ta trafik kazası: 5 yaralı

Kars'ta otomobil refüje çarptı: 4 yaralı

İran'da 2 ayrı patlama: 5 ölü, 14 yaralı

Feribot seferlerine fırtına engeli

Malatya'da "Dünya Esirler ile Dayanışma Günü" yürüyüşü

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga 1’i ağır 4 yaralı

Prof. Dr. Öztürkmen: Gelecek nesiller için toprak, su ve doğanın sürdürülebilir şekilde kullanılması gerekir

Molla Er: Kudüs, Batı Şeria ve Gazze direnişinin gücünün kaynağı şehit liderlerin bıraktıkları mirastır

Üniversitelerden çocuklara uzanan doğa ve iklim eğitimi modeli

Diyarbakır’da kayıp kadını bulmak için çalışmalar devam ediyor

Umut Kervanı’ndan lösemiyi yenen Zafer için hayırseverlere destek çağrısı

Malatya'da Diyarbakırlılar taziye evi dualarla açıldı

"Sektör Kampüste Programı" 3 yılda 22 bin öğrenciye ulaştı

Ataşehir’de 4 katlı iş yerinde yangın

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Kimliğimize, değerlerimize ve dilimize sahip çıkmalıyız

STK'ların ortak çalışmasıyla hazırlanan "Suriye Raporu" kamuoyu ile paylaşıldı

Malatya'da otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

HAMAS: İşgal rejiminin asılsız iddiaları katliamlarını meşrulaştırma girişimi

Aliyev ile Pezeşkiyan bölgesel konuları görüştü

İngiltere Başbakanı Starmer, Japonya’da

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenledi