• BIST 100

    15999,51%-0,78
  • DOLAR

    44,36% 0,06
  • EURO

    51,45% 0,29
  • GRAM ALTIN

    6334,96% -1,38
  • Ç. ALTIN

    10635,88% -2,89

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

01 Kasım 2020, Pazar 09:50
01 Kasım 2020, Pazar 09:50
Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

Kentte bulunan her turşucuda satılmayan, son birkaç yıldır süs olarak bazı turşucularda bulunmasına rağmen ilgi görmeyen kozalak turşusu, pandemi sürecinde bir hayli değere bindi. Eskişehir’de uzun yıllardır turşu satıcısı olarak bulunan Ünal Atalay, ilk olarak 2 yıl önce topladıkları kozalaktan denemelik turşu yapmıştı. Yapılan işlemeler sonucunda elde edilen turşuyu sadece süs olarak dükkânında bulunduran Atalay, dünyayı etkisi alında alınan Korona virüs döneminde ürünün oldukça talep edildiğini belirtiyor. Yılın belli bir döneminde toplanan ve çok fazla ürün de elde edemediklerini belirten Atalay, son 3 ayda gelen taleplere bir türlü yetişemediğini aktarıyor.



Atalay, “Bursa Gemlik ilçesine yakın Gedelek köyümüz var. Bu köyün dağlarına çıkarken, bu çam kozalağı ilgimizi çekti. Daha sonra bunun faydaları hakkında araştırma yaptık ve çok faydalı olduğunu öğrendik. Bunu nasıl turşu yapabiliriz diye aramızda konuştuktan sonra denemelik olarak bir kavanoz turşu yaptık. Yaptığımız kozalak turşusunun tadı da çok hoş oldu. Birkaç kavanoz daha yaptık ve dükkânımıza süs olarak koyduk. Ama kimse pek bilmediği için sormazdı bile. Pandemi geldiği zaman zaten turşu satışlarımız yükseldi. Bu arada birileri bu kozalak turşusunun faydaları hakkında haber yapmış ve vatandaşlar da onu görünce artık kuyruk oluşturmaya başladı. Son 2 yılda satamadığım üründen daha fazlasını 3 ayda sattık. Artık her isteyene veremiyoruz. Biz sadece 4-5 kavanoz getirebiliyoruz. Müşterileriz, ‘ben numaramı vereyim, parasını vereyim’ diyor. Ancak biz bunu yapmıyoruz. Zaten çok getiremiyoruz. Gelen müşterimize elimizde olanlardan veriyoruz” şeklinde konuştu.



Fiyatlar hakkında bilgi veren Atalay, “Bu çam kozalağının toplanması çok zor bir iştir. Gedelek’in dağlarına, tepelere kadar çıkarak topluyoruz. Yılın belli bir zaman diliminde belediye bu bölgelere girme izni veriyor. Bu süreçte gidip toplamak zorundayız. Ancak her zaman istediğimiz ürün toplayamıyoruz. Çam kozalağı ağaçtan düşmeden, ama düşmeye yakınken toplanması gerekiyor. Ağaçtan düştükten sonra bunu işimize yaramaz. Topladıktan sonra da bekletmemiz lazım. Hemen turşu suyuna basmamız gerekiyor. Beklerse ürün kuruyor ve faydası kalmıyor. Yani anlayabileceğiniz oldukça uzun emekler gerektiren bir iştir bu çam kozalağından turşu elde etme işi. Bu nedenle fiyatlar da pahalı oluyor. Şu an kalitesine göre kilosunu 35-40 arasında satıyoruz. Bu da diğer turşuların fiyatlarının 2 katı oluyor” diye belirtti.

Çam kozalağından elde edilen turşunun tüketilmesi hakkında da konuşan Atalay, “Kozalak turşusunun tadı biraz acı oluyor. Bu nedenle biz bilerek tuzu ve sirkeyi biraz fazla katıyoruz. Genelde sabah ve akşam bir bardak suyun içerisine iki çorba kaşığı atanlar var. Tadını beğenip içerisine bal ekleyip tüketenler var. Salatalıklara katanlar oluyor. Sadece suyunu içenler oluyor. Yani vatandaşlar kendi zevkine göre bunu tüketebilir. Ancak burada bir diğer önemli nokta ise, bu çam kozalağı meyvesi yenmez. Bir salatalık turşusunun suyunun yanında salatalığı da yiyebildiğimiz gibi bu kozalağı yiyemeyiz. Bunun sadece suyunu içilmeli” dedi.


 

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yüzyılın Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in adını taşıyan uluslararası ödüle başvurular başladı

Konya savunma sanayisinde Türkiye üçüncüsü

Şırnak–Hakkari yolu çığ sonrası yeniden ulaşıma açıldı

Çüngüş HÜDA PAR İlçe Başkanı Güldoğdu: Sağtepe'nin altyapı ve eğitim sorunları giderilmeli

Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 267’ye yükseldi

Güney Lübnan'da çatışmalar şiddetlendi: Hizbullah operasyonlarını artırdı, işgalciler kayıp verdi

Diyarbakır'da Mevlid-i Nebi Etkinliği 19 Nisan'da gerçekleştirilecek

Konya Umut Kervanı Ramazanda ihtiyaç sahibi ailelere yardımda bulundu

İŞKUR aracılığıyla Konya’da 700 kişiyi istihdam edilecek

Batman'da Genç Sadâ Hafızlık Yarışması düzenlendi

Diyarbakır’da üreticiye tarım ve altyapı desteği

Eczacı Akdağ: Spesifik hastalık ilaçlarında zaman zaman yokluk yaşanmakta

İngiltere'de Filistin'e destek veren doktorlar hedefte

Gaziantep'te 16'ncı GAPTARIM fuarı kurulacak

Konya’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Eski Taipei Belediye Başkanı Ko Wen-je’ye yolsuzluk suçundan 17 yıl hapis cezası

Trump'ın oğlu savaş bahislerinin merkezinde: Kritik tarihler önceden bilindi

Akaryakıt zamları sürücüleri zorluyor: Kazandığımız mazota gidiyor

Hürmüz krizi ile beraber Fransa ekonomisinin kırılganlığı

Antalya’da 3,8 büyüklüğünde deprem

Buca, Avrupa’da hava kirliliğinde üst sıralarda

Şanlıurfalı gençler, ‘Sorunlar çözülmezse gelecek kaygımız artıyor’

Yahudi çeteler Batı Şeria'da 5 günde 109 saldırı düzenledi

Türkiye’den 11 üniversite QS 2026 alan bazlı sıralamada ilk 500’e girdi

Diplomasi, finans ve skandal: Rothschild ve Epstein ilişkileri mercek altında

Gaziantep'te kurşunlama olaylarına yönelik operasyonda 9 şüpheli yakalandı

Ekonomist Bayraktar değerlendirdi: Savaş ile başlayan enerji krizi piyasaları nasıl etkiledi?

İşgalciler, evine baskın yaptıkları Filistinli genci infaz etti

Elazığ'da korkutan deprem

Esnaf Odasından önemli bir hizmet daha hayata geçirildi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yüzyılın Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in adını taşıyan uluslararası ödüle başvurular başladı

Konya savunma sanayisinde Türkiye üçüncüsü

Şırnak–Hakkari yolu çığ sonrası yeniden ulaşıma açıldı

Çüngüş HÜDA PAR İlçe Başkanı Güldoğdu: Sağtepe'nin altyapı ve eğitim sorunları giderilmeli

Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 267’ye yükseldi

Güney Lübnan'da çatışmalar şiddetlendi: Hizbullah operasyonlarını artırdı, işgalciler kayıp verdi

Diyarbakır'da Mevlid-i Nebi Etkinliği 19 Nisan'da gerçekleştirilecek