• BIST 100

    10359,14%0,27
  • DOLAR

    40,18% 0,24
  • EURO

    47,01% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4330,64% 1,10
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

01 Kasım 2020, Pazar 09:50
01 Kasım 2020, Pazar 09:50
Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

Kentte bulunan her turşucuda satılmayan, son birkaç yıldır süs olarak bazı turşucularda bulunmasına rağmen ilgi görmeyen kozalak turşusu, pandemi sürecinde bir hayli değere bindi. Eskişehir’de uzun yıllardır turşu satıcısı olarak bulunan Ünal Atalay, ilk olarak 2 yıl önce topladıkları kozalaktan denemelik turşu yapmıştı. Yapılan işlemeler sonucunda elde edilen turşuyu sadece süs olarak dükkânında bulunduran Atalay, dünyayı etkisi alında alınan Korona virüs döneminde ürünün oldukça talep edildiğini belirtiyor. Yılın belli bir döneminde toplanan ve çok fazla ürün de elde edemediklerini belirten Atalay, son 3 ayda gelen taleplere bir türlü yetişemediğini aktarıyor.



Atalay, “Bursa Gemlik ilçesine yakın Gedelek köyümüz var. Bu köyün dağlarına çıkarken, bu çam kozalağı ilgimizi çekti. Daha sonra bunun faydaları hakkında araştırma yaptık ve çok faydalı olduğunu öğrendik. Bunu nasıl turşu yapabiliriz diye aramızda konuştuktan sonra denemelik olarak bir kavanoz turşu yaptık. Yaptığımız kozalak turşusunun tadı da çok hoş oldu. Birkaç kavanoz daha yaptık ve dükkânımıza süs olarak koyduk. Ama kimse pek bilmediği için sormazdı bile. Pandemi geldiği zaman zaten turşu satışlarımız yükseldi. Bu arada birileri bu kozalak turşusunun faydaları hakkında haber yapmış ve vatandaşlar da onu görünce artık kuyruk oluşturmaya başladı. Son 2 yılda satamadığım üründen daha fazlasını 3 ayda sattık. Artık her isteyene veremiyoruz. Biz sadece 4-5 kavanoz getirebiliyoruz. Müşterileriz, ‘ben numaramı vereyim, parasını vereyim’ diyor. Ancak biz bunu yapmıyoruz. Zaten çok getiremiyoruz. Gelen müşterimize elimizde olanlardan veriyoruz” şeklinde konuştu.



Fiyatlar hakkında bilgi veren Atalay, “Bu çam kozalağının toplanması çok zor bir iştir. Gedelek’in dağlarına, tepelere kadar çıkarak topluyoruz. Yılın belli bir zaman diliminde belediye bu bölgelere girme izni veriyor. Bu süreçte gidip toplamak zorundayız. Ancak her zaman istediğimiz ürün toplayamıyoruz. Çam kozalağı ağaçtan düşmeden, ama düşmeye yakınken toplanması gerekiyor. Ağaçtan düştükten sonra bunu işimize yaramaz. Topladıktan sonra da bekletmemiz lazım. Hemen turşu suyuna basmamız gerekiyor. Beklerse ürün kuruyor ve faydası kalmıyor. Yani anlayabileceğiniz oldukça uzun emekler gerektiren bir iştir bu çam kozalağından turşu elde etme işi. Bu nedenle fiyatlar da pahalı oluyor. Şu an kalitesine göre kilosunu 35-40 arasında satıyoruz. Bu da diğer turşuların fiyatlarının 2 katı oluyor” diye belirtti.

Çam kozalağından elde edilen turşunun tüketilmesi hakkında da konuşan Atalay, “Kozalak turşusunun tadı biraz acı oluyor. Bu nedenle biz bilerek tuzu ve sirkeyi biraz fazla katıyoruz. Genelde sabah ve akşam bir bardak suyun içerisine iki çorba kaşığı atanlar var. Tadını beğenip içerisine bal ekleyip tüketenler var. Salatalıklara katanlar oluyor. Sadece suyunu içenler oluyor. Yani vatandaşlar kendi zevkine göre bunu tüketebilir. Ancak burada bir diğer önemli nokta ise, bu çam kozalağı meyvesi yenmez. Bir salatalık turşusunun suyunun yanında salatalığı da yiyebildiğimiz gibi bu kozalağı yiyemeyiz. Bunun sadece suyunu içilmeli” dedi.


 

Öğretmenlik Akademisi Sınavı yarın yapılacak: 10 bin aday KPSS'siz alınacak

Aile Danışmanı Önür: Mutlu evliliklerin sırrı tartışmamak değil, doğru tartışmak

Siyonist rejim Gazze'yi vurmayı sürdürüyor: Çoğu kadın ve çocuk 16 şehit

Rüyasında Gazze'yi gördü, umre parasını bağışladı

Bir direniş hikâyesi: Esir doğdu, şehit ayrıldı

Ramanlı: Halkımızın sesi olmak için azimle çalışmaya devam edeceğiz

Siyonist saldırganlık mezarlara kadar uzandı

Ateşkes görüşmelerinde sızdırılan "yerleşim" haritasında işgali kalıcılaştırma tuzağı

Gazze'de kesilen uzuvlar bedende derin izler bırakıyor

UNICEF: israil Gazze'de günde 27 çocuğu öldürüyor

Gazze’de siyonist soykırım 645'inci gününde: On binler şehit, yüzbinler yaralı

TİKA’nın yeni başkanı Abdullah Eren oldu

Bursa-Balıkesir sınırında orman yangını: 2 mahalle tahliye edildi, 2 gözaltı

Hafta sonu sıcaklıklar mevsim normallerinin üstüne çıkacak

Gazze hastanelerinde ölüm sessizliği: Yakıt bitti, yenidoğanlar hayatta kalma mücadelesi veriyor

Yahudi çetelerin şehit ettiği Filistinli gencin şehadet tebessümü gözlerden kaçmadı

Siyonist rejimden Gazze'de yeni katliam: En az 48 şehit

Siyonist işgalciler Filistinlilere ait evleri yıkmaya devam ediyor

İran’dan nükleer mesaj

HÜDA PAR'dan silah bırakma sürecine ilişkin açıklama

Diyarbakır'da binanın sallandığı iddiası paniğe neden oldu

Konya'da feci kaza: 3 ölü, 3 yaralı

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 823'e yükseldi

Elazığ’da maddi hasarlı kaza

Pakistan'da muson yağışları sele yol açtı: 98 ölü

Otomobil ile işçi servisi çarpıştı: 12 yaralı

Tekirdağ'da orman yangını

Tayvan'dan tarihinin en büyük askeri tatbikatı

Doğu Çin Denizi’nde tehlikeli gerginlik

ABD'de göçmen krizi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Öğretmenlik Akademisi Sınavı yarın yapılacak: 10 bin aday KPSS'siz alınacak

Aile Danışmanı Önür: Mutlu evliliklerin sırrı tartışmamak değil, doğru tartışmak

Siyonist rejim Gazze'yi vurmayı sürdürüyor: Çoğu kadın ve çocuk 16 şehit

Rüyasında Gazze'yi gördü, umre parasını bağışladı

Bir direniş hikâyesi: Esir doğdu, şehit ayrıldı

Ramanlı: Halkımızın sesi olmak için azimle çalışmaya devam edeceğiz

Siyonist saldırganlık mezarlara kadar uzandı