• BIST 100

    17168,40%0,32
  • DOLAR

    43,74% 0,22
  • EURO

    51,84% -0,19
  • GRAM ALTIN

    6986,08% 1,27
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

01 Kasım 2020, Pazar 09:50
01 Kasım 2020, Pazar 09:50
Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Korona döneminde kıymete bindi! Sadece suyu içiliyor

Kentte bulunan her turşucuda satılmayan, son birkaç yıldır süs olarak bazı turşucularda bulunmasına rağmen ilgi görmeyen kozalak turşusu, pandemi sürecinde bir hayli değere bindi. Eskişehir’de uzun yıllardır turşu satıcısı olarak bulunan Ünal Atalay, ilk olarak 2 yıl önce topladıkları kozalaktan denemelik turşu yapmıştı. Yapılan işlemeler sonucunda elde edilen turşuyu sadece süs olarak dükkânında bulunduran Atalay, dünyayı etkisi alında alınan Korona virüs döneminde ürünün oldukça talep edildiğini belirtiyor. Yılın belli bir döneminde toplanan ve çok fazla ürün de elde edemediklerini belirten Atalay, son 3 ayda gelen taleplere bir türlü yetişemediğini aktarıyor.



Atalay, “Bursa Gemlik ilçesine yakın Gedelek köyümüz var. Bu köyün dağlarına çıkarken, bu çam kozalağı ilgimizi çekti. Daha sonra bunun faydaları hakkında araştırma yaptık ve çok faydalı olduğunu öğrendik. Bunu nasıl turşu yapabiliriz diye aramızda konuştuktan sonra denemelik olarak bir kavanoz turşu yaptık. Yaptığımız kozalak turşusunun tadı da çok hoş oldu. Birkaç kavanoz daha yaptık ve dükkânımıza süs olarak koyduk. Ama kimse pek bilmediği için sormazdı bile. Pandemi geldiği zaman zaten turşu satışlarımız yükseldi. Bu arada birileri bu kozalak turşusunun faydaları hakkında haber yapmış ve vatandaşlar da onu görünce artık kuyruk oluşturmaya başladı. Son 2 yılda satamadığım üründen daha fazlasını 3 ayda sattık. Artık her isteyene veremiyoruz. Biz sadece 4-5 kavanoz getirebiliyoruz. Müşterileriz, ‘ben numaramı vereyim, parasını vereyim’ diyor. Ancak biz bunu yapmıyoruz. Zaten çok getiremiyoruz. Gelen müşterimize elimizde olanlardan veriyoruz” şeklinde konuştu.



Fiyatlar hakkında bilgi veren Atalay, “Bu çam kozalağının toplanması çok zor bir iştir. Gedelek’in dağlarına, tepelere kadar çıkarak topluyoruz. Yılın belli bir zaman diliminde belediye bu bölgelere girme izni veriyor. Bu süreçte gidip toplamak zorundayız. Ancak her zaman istediğimiz ürün toplayamıyoruz. Çam kozalağı ağaçtan düşmeden, ama düşmeye yakınken toplanması gerekiyor. Ağaçtan düştükten sonra bunu işimize yaramaz. Topladıktan sonra da bekletmemiz lazım. Hemen turşu suyuna basmamız gerekiyor. Beklerse ürün kuruyor ve faydası kalmıyor. Yani anlayabileceğiniz oldukça uzun emekler gerektiren bir iştir bu çam kozalağından turşu elde etme işi. Bu nedenle fiyatlar da pahalı oluyor. Şu an kalitesine göre kilosunu 35-40 arasında satıyoruz. Bu da diğer turşuların fiyatlarının 2 katı oluyor” diye belirtti.

Çam kozalağından elde edilen turşunun tüketilmesi hakkında da konuşan Atalay, “Kozalak turşusunun tadı biraz acı oluyor. Bu nedenle biz bilerek tuzu ve sirkeyi biraz fazla katıyoruz. Genelde sabah ve akşam bir bardak suyun içerisine iki çorba kaşığı atanlar var. Tadını beğenip içerisine bal ekleyip tüketenler var. Salatalıklara katanlar oluyor. Sadece suyunu içenler oluyor. Yani vatandaşlar kendi zevkine göre bunu tüketebilir. Ancak burada bir diğer önemli nokta ise, bu çam kozalağı meyvesi yenmez. Bir salatalık turşusunun suyunun yanında salatalığı da yiyebildiğimiz gibi bu kozalağı yiyemeyiz. Bunun sadece suyunu içilmeli” dedi.


 

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa'da göz tembelliğine dikkat çağrısı

Bingöl’de Hesarek Kayak Merkezi’nde çığ tatbikatı gerçekleştirildi

Hukukçu Taşkıran: Epstein dosyası siyasi ve bürokratik güçle bastırıldı

Ülkelerin uzay rekabeti derinlik kazanıyor

Batman'da Genç Bilaller Ezanı Güzel Okuma Yarışması il finali gerçekleştirildi

Gaziantep'te hatimle teravih kılınacak camiler belli oldu

Batman'da genç nida hafızlık ve Kur'an'ı Kerim yarışmaları il finali gerçekleştirildi

ABD'de üniversitede saldırı: 2 ölü

Batman'da "Kudüs ve Şehadet" programı düzenleniyor

İzmit’te silahlı yaralama şüphelisi tutuklandı

Bingöl'de Umut Kervanı, Yağmur’un talebine kayıtsız kalmadı

Manaf’a Bir Barış Ödülü Daha: Dünyaca Ünlü Yazar Egeyön Barış Ödülünü Aldı

AFAD Başkanı Pehlivan, Çin Büyükelçisi Jiang Xuebin’i kabul etti

Tavuk eti üretimi Aralık 2025’te yıllık yüzde 7,1 arttı

Uzman Dr. Akın: Sigara her yıl 8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor

Afyonkarahisar’da silah operasyonu: 2 şüpheli hakkında işlem başlatıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Batman'da

Bursa'da geleceğin hava ve uzay araçları için yüksek sıcaklık dayanımlı kompozitler üretiliyor

Gümrük kapılarında yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Ücretli çalışan sayısı Aralık 2025’te yıllık bazda yüzde 1,2 arttı

Türkiye Aile Hareketi Başkanı Ergincan:  Eski eş bir ömür boyu geçim kapısı olamaz

Dr. Şahan: Çocuklukta görme bozukluğu öğrenmeyi engelliyor

Gümrüklerde uyuşturucu operasyonu: 886 kilo esrar, 200 kilo metamfetamin ele geçirildi

Bangladeş'te BNP birinci olurken Cemaat-i İslami ana muhalefette kaldı

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin'den Kürtçe seçmeli ders çağrısı

Cuma Hutbesi: Ramazan iklimi

12 ilde organize suç operasyonu: 109 şüpheli yakalandı

Brent petrol 67,04 dolardan işlem görüyor

5 ilde 36 şüpheliye döviz dönüşüm operasyonu

Uzun süre oturmak çoklu hastalık riskini artırıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa'da göz tembelliğine dikkat çağrısı

Bingöl’de Hesarek Kayak Merkezi’nde çığ tatbikatı gerçekleştirildi

Hukukçu Taşkıran: Epstein dosyası siyasi ve bürokratik güçle bastırıldı

Ülkelerin uzay rekabeti derinlik kazanıyor

Batman'da Genç Bilaller Ezanı Güzel Okuma Yarışması il finali gerçekleştirildi

Gaziantep'te hatimle teravih kılınacak camiler belli oldu

Batman'da genç nida hafızlık ve Kur'an'ı Kerim yarışmaları il finali gerçekleştirildi