• BIST 100

    14215,79%0,33
  • DOLAR

    42,84% 0,06
  • EURO

    50,65% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6179,38% -0,20
  • Ç. ALTIN

    10014,28% 0,39

Korona sürecinden çıkış hızlanıyor

04 Ağustos 2020, Salı 09:48
04 Ağustos 2020, Salı 09:48
Korona sürecinden çıkış hızlanıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Korona sürecinden çıkış hızlanıyor

Bütün dünyayı aynı anda etkisi altına alan Covid-19 salgını Türkiye'de 5'inci ayını doldurdu. Bütün dünyada ekonomileri bir anda durduran, ümitleri sıfırlayan bu salgının Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'pandemi' ilan edilmesinin hemen ardından hem sağlık hem ekonomi alanında bütün tedbirleri alan Türkiye, en hızlı çıkışı sağlayan ülkeler arasında yerini aldı. Dünya devi ABD'de yüzde 32,9, sanayi gücü Almanya yüzde 10,1, AB ekonomisi yüzde 11,9 küçülürken, Türkiye kısa çalışma ödeneği, yardıma ihtiyacı olan hanelere nakdi yardım, işten çıkarmanın kısıtlanması, vergi ve kredi ötelemesi gibi tedbirlerle yangını büyümeden önleme çalışmasında başı çekti. Bütün sektörler ihtiyaca göre desteklendi. Ardından yüzlerce sektörü besleyen inşaat ve otomotive, evlenmek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için mobilya ve beyaz eşyaya, salgından en çok etkilenen turizmin canlanması için bu sektöre yönelik uzun vadeli ve sübvansiyonlu kredi uygulaması başlatıldı ve haziran ayının başından itibaren devreye giren bu tedbirlerle ekonomiye can suyu verildi. İşte tüm bu tedbirlerin sonuçlarını, Türkiye ekonomisinin yüzde 30'unu kapsayan İstanbul'un 400 bini aşkın üyesi bulunan odası derledi. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yaptığı ve adına 'Pandemetre' denilen araştırma ile, ekonominin yedi ayı değerlendirildi ve geçen yılın yedi ayı ile karşılaştırması yapıldı. Birçok rakam gösterdi ki bu yılın yediayında, birçok rakam, geçen yılın yedi ayından çok daha iyi durumda.

Pandemetre araştırmasında, 2019 ve 2020'nin ik yarısına ait vergi tahsilatı, konut ve otomobil satışları, kredi faizleri, kartlı harcamalar, kapasite kullanım oranları, karşılıksız çek ve yeni kurulan firma gibi 11 gösterge karşılaştırıldı. Rakamlar, sıklıkla bahsedilen 'V tipi toparlanmanın' hızlandığına, ekonomik aktivitenin geçen yılı yakaladığına işaret etti

NORMALLEŞME DÖNEMİ ATILIM FIRSATI OLACAK

İTO Başkanı Avdagiç “Yılın yedi ayında pandeminin etkilerine karşı verilen mücadelede başarı sağlandı. İş dünyasına gücünü kazandıracak tedbirler, güçlü bir korunak oldu” dedi. Türkiye'nin hükümetiyle, iş dünyası ve vatandaşıyla birlikte pandemiye karşı ciddi bir mücadele örneği verdiğini de dile getiren Avdagiç “Birçok sektörümüz pandemiyle oluşan kaybını ciddi oranda düzeltmeyi başardı. Normalleşme dönemi, yeni bir atılım dönemi olma işareti veriyor. Virüsün muhtemel ikinci dalgasına karşı da gücümüzü artırdık, olumsuz etkilerden önemli ölçüde sıyrıldık. Yılın ikinci yarısı, pandemiye karşı güç kazanma yılı olacak” dedi.

İŞTE ÇIKIŞIN İŞARET FİŞEKLERİ

¥ İTO'da yeni kurulan firma sayısı yedi ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 10 arttı ve 27 bin 752'den 30 bin 509'a çıktı.
¥ Kredi ucuzladı. TL üzerinden açılan ticari kredi faizleri ise 19 Temmuz 2019'daki yüzde 24,05'lik ortalamadan 17 Temmuz 2020'de yüzde 9,30'a geriledi.
¥ Temmuz 2019'da 98,3 puan olan TCMB Reel Kesim Güven Endeksi, Temmuz 2020'de 100,7 puan oldu.
¥ İstanbul'da konut satışları bu yılın ilk yarısında yüzde 16'lık artışla 106 bini geçerken, Türkiye geneli otomobil satışları 156 binden 203 bin adede çıktı.
¥ Ocak-Haziran 2019 döneminde 475 milyar lira olan yerli ve yabancı kartlarla yapılan harcama, bu yılın ilk yarısında yüzde 7,18 artarak 509 milyar lira oldu.
¥ Konut, taşıt ve ihtiyaçtan oluşan tüketici kredileri bu yıl 24 Temmuz haftsında 622 milyar liraya yükseldi. Artış yüzde 55,04'ü buldu.
¥ İmalat sanayisinde kapasite kullanımı temmuz 2019’da aylık yüzde 76,2 seviyesindeydi. 2020 temmuzunda ise yüzde 70,07'ye geriledi.
¥ 2020'nin ilk altı ayında İstanbul'dan yapılan ihracat yüzde 16 düşerek 36 milyar dolar oldu. Hazirandan itibaren ise ihracatta da yüzde 3’lük artışlar başladı.
¥ Bankalara ibraz edilen çek tutarındaki artışa rağmen İstanbul'da karşılıksız çek tutarı geriledi. Bu yılın ilk altı ayında geçen yılın ocak-haziran dönemine göre yüzde 42'lik düşüşle 3,1 milyar lira oldu.

ONLAR DARALIYOR BİZ ATAKTAYIZ

Avdagiç “Birçok ülke yılı daralmayla kapatmayı kabullendi. Türkiye ise en hızlı toparlanıyor. Amacımız ilkler arasında olmak. Dileğimiz salgında ikinci dalga olmasın, yüzlerce sektörü besleyen turizm, taşıma, fuar, organizasyonda da kayıpların geri kazanılması” dedi.

Türkiye

AKOM’dan Konya’ya şivlilik uyarısı

14 Batı ülkesi işgalci rejimin Batı Şeria'daki yerleşim planını kınadı

Motosikletle trafiği tehlikeye atan sürücüye 46 bin lirayı aşan ceza

İran, 4 milyon litre kaçak yakıt taşıyan gemiye el koydu

Yemen'deki savaşan taraflar, ceset takası konusunda anlaştı

Bakan Tekin KKTC'li mevkidaşı Çavuşoğlu ile bir araya geldi

"Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2025" eğitim bakanları oturumu özet raporu yayımlandı

Malatya'da ruhsatsız silah operasyonu: 1 gözaltı

Nijerya'da camide patlama: 7 ölü

"İslam Düşmanlığına Karşı Sessiz Direniş" Siirt’te özel gösterimle izleyiciyle buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı el-Menfi ile görüştü

"Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi"ne yönelik 81 ilde farkındalık çalışmaları yürütülüyor

11. Yargı Paketi kabul edildi

Üniversite hocaları Bilim Kafe’de anlattı: Gıda güvenliği mutfaktan önce başlıyor

HAMAS'tan işgalin suçlamalarına yanıt

Bursa’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Fenerbahçe Başkanı Saran gözaltına alındı

HÜDA PAR’ın Meclis’e sunduğu raporun detayları belli oldu: Kalıcı barış ve adalet için atılması gereken 15 adım!

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan Türkiye’yi ziyaret edecek

Delhi'deki hava kirliliği, Hindistan yönetimini endişelendiriyor

Libya Genelkurmay Başkanı ve heyetinin cenazeleri Adli Tıp’ta

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Belirlenen asgari ücret bir kişinin bile geçimini sağlamaz!

İran, bombalanan bölgelerin denetlenmesini reddetti

Rusya yeni hafif çok amaçlı uçağının uçuş testini gerçekleştirdi  

Senegal'de tekne alabora oldu: 12 ölü

Siirt’te okul servisinin çarptığı çocuk hayatını kaybetti

Adana Buruk TOKİ’de temel hizmetlere erişimde sorunlar yaşanıyor

HÜDA PAR Denizli İl Başkanlığı’ndan Regaip Kandili mesajı

Kısa video bağımlılığı çocuklarda dikkat eksikliğine ve okulda başarısızlığa neden oluyor

Küçükçekmece’ye hayırsever desteğiyle yeni aile sağlığı merkezi açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


AKOM’dan Konya’ya şivlilik uyarısı

14 Batı ülkesi işgalci rejimin Batı Şeria'daki yerleşim planını kınadı

Motosikletle trafiği tehlikeye atan sürücüye 46 bin lirayı aşan ceza

İran, 4 milyon litre kaçak yakıt taşıyan gemiye el koydu

Yemen'deki savaşan taraflar, ceset takası konusunda anlaştı

Bakan Tekin KKTC'li mevkidaşı Çavuşoğlu ile bir araya geldi

"Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2025" eğitim bakanları oturumu özet raporu yayımlandı