• BIST 100

    11206,44%1,81
  • DOLAR

    42,56% 0,08
  • EURO

    49,61% 0,11
  • GRAM ALTIN

    5749,87% 0,08
  • Ç. ALTIN

    9289,24% 0,09

Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor

17 Eylül 2020, Perşembe 20:05
17 Eylül 2020, Perşembe 20:05
Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor

Korona virüs dünya çapında can almaya devam ederken, herkesin gözü kulağı aşı ve ilaç çalışmalarında. Ülkeler adeta yarışa girerken, aşılarla ilgili birbiri ardına muhtemel tarihler açıklanıyor. Ancak pek çok insan aşının geliştirilmesine odaklansa da, perde arkasında kalan bir konu büyük bir soru işareti olmayı sürdürüyor: Aşının nasıl dağıtılacağı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kişi, aşının makul bir ücretle ülkelere adaletli şekilde ulaştırılması çağrısı yapıyor.

Bu konuyla ilgili yoksullukla mücadele eden, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Oxfam çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Oxfam, dünya nüfusunun yüzde 13’üne sahip olan gelişmiş ülkelerin, korona virüsü aşılarının muhtemel stoklarının yüzde 51’ini satın aldığını öne sürdü.

TOPLAM KAPASİTE 5.9 MİLYAR DOZ

Hükümetlerin ve aşı üreticilerinin paylaştığı verileri mercek altına alan Oxfam, AstraZeneca, Gamaleya, Moderna, Pfizer ve Sinovac’ın çalışmalarını baz aldı. Buna göre söz konusu beş üretici toplam 5.9 milyar doz kapasiteye sahip. Bir kişinin iki doz aşıya ihtiyacı olacağı düşünülürse, bu kapasite yaklaşık 3 milyar insana yetebilir. Bu da neredeyse dünya nüfusunun yarısı demek.

Oxfam’a göre halihazırdaki aşı anlaşmaları 5.3 milyar dozu kapsıyor. Bunun yüzde 51’lik kısmı olan 2.7 milyar doz aşıyı ABD, Britanya, Avustralya, Hong Kong, Macau, Japonya, İsviçre ve İsrail gibi ülkeler aldı. Geriye kalan 2.6 milyar doz aşı ise Hindistan, Bangladeş, Çin, Brezilya, Endonezya ve Meksika gibi ülkeler arasında bölüşüldü.

‘KOVID-19 HER YERDE’

Bu durumun kabul edilebilir olmadığını savunan Oxfam’dan Robert Silverman, “Hayat kurtaran bir aşıya ulaşmak, nerede yaşadığınız ya da ne kadar paranız olduğuna bağlı olmamalı. Güvenli ve etkili bir aşının geliştirilmesi çok önemli. Ancak aynı derecede önemli olan şey, aşıya herkesin erişebileceğine emin olmak. Kovid-19 her yerde” dedi.

HERKESE YETECEK AŞI 2024'TE

Dünyanın en büyük aşı üreticilerinden biri olan Serum Institute of India'nın CEO'su Adar Poonawalla, çalışmalarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Poonawalla, 'Kovid-19 aşısı üretimi yetersiz. Herkese yetecek kadar aşı en erken 2024'ün sonunda hazır olur' dedi. İlaç şirketlerinin aşı üretim kapasitelerini artırmadığını vurgulayan Poonawalla, “Bu gezegen üzerindeki herkesin aşı olması 4 ile 5 yıla tamamlanır. Eğer Kovid-19 aşısı kızamık ya da rota virüsü gibi iki dozluk bir aşı olursa dünyanın 15 milyar doza ihtiyacı var. Dünyanın optimist olmayı istediğini biliyorum fakat şu anda bu seviyeye çıkacak kimseyi duymadım” ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir’den Hakkari’de taziye ziyaretleri

Nijerya'da kaçırılan 100 öğrenci daha kurtuldu

Bingöl’de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

Psikolog Bozkuş: Bağımlılık bireyleri yavaş yavaş tüketiyor

Mossad'ın yeni başkanının Kassam Tugayları'ndan kaçtığı görüntüler yeniden gündem oldu

İngiltere’de mpox virüsünün yeni bir türü tespit edildi

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda 1 kişi gözaltına alındı

Bingöl'de Emniyet ve Jandarma teşkilatlarına 162 yeni araç

Havalimanlarının yer hizmetlerinde yetki ve sorumluluklar yeniden düzenlendi

Göral: Tarih boyunca en fazla sömüren Batı olmuştur

AB Konsey Başkanı Costa’dan Trump yönetimine uyarı: Avrupa siyasetine müdahale kabul edilemez

Eve giren hırsız 4 milyon TL değerinde altın çaldı

Diyarbakır'da farklı suçlardan aranan 120 kişi yakalandı

Litvanya, Belarus sınırından gelen kaçak sigara balonları nedeniyle OHAL ilan etti

İran-Azerbaycan hattında stratejik trafik: Irakci'nin Bakü ziyaretinin perde arkası

Diyarbakır'da 25 kilogram esrar ele geçirildi

Gaziantep'te araması bulunan 3 kişi yakalandı

6 ilde bahis operasyonu: 20 gözaltı, 2 milyar TL’ye el konuldu

Ağrı'da yoğun sis görüş mesafesini düşürdü

Bakan Tunç: Adli emanetlerde 'üç anahtar' sistemini uygulayacağız

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den kuraklık mağduru çiftçilerle ilgili soru önergesi

Libya, 2026'daki devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerine yönelik hazırlıklara başladı

Gözler perşembe gününde: Piyasalar TCMB'den yeni bir indirim adımı bekliyor

2025’te dünyada en fazla gazeteci işgal rejimi katletti

Diyarbakır'da sonbahar renkleri şehri süsledi

Ev tipi salçaya ilgi sürüyor: Domates salçasında fiyatlar arttı

ABD Kongresi, Suriye'ye yönelik "Sezar yaptırımlarını" kaldırmaya hazırlanıyor

Yağız Kaan, Monte Carlo’da eski dünya yıldırım şampiyonunu mat etti

Trump, Meksika'yı su tedarik anlaşmazlığı nedeniyle yeni tarifelerle tehdit etti

İstanbul’da DAİŞ operasyonu: 10 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir’den Hakkari’de taziye ziyaretleri

Nijerya'da kaçırılan 100 öğrenci daha kurtuldu

Bingöl’de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

Psikolog Bozkuş: Bağımlılık bireyleri yavaş yavaş tüketiyor

Mossad'ın yeni başkanının Kassam Tugayları'ndan kaçtığı görüntüler yeniden gündem oldu

İngiltere’de mpox virüsünün yeni bir türü tespit edildi

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda 1 kişi gözaltına alındı