• BIST 100

    16001,32%1,20
  • DOLAR

    43,36% 0,01
  • EURO

    51,59% 0,59
  • GRAM ALTIN

    7102,73% 2,28
  • Ç. ALTIN

    11647,77% 2,83

Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor

17 Eylül 2020, Perşembe 20:05
17 Eylül 2020, Perşembe 20:05
Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Koronavirüs aşısı kapış kapış satılıyor

Korona virüs dünya çapında can almaya devam ederken, herkesin gözü kulağı aşı ve ilaç çalışmalarında. Ülkeler adeta yarışa girerken, aşılarla ilgili birbiri ardına muhtemel tarihler açıklanıyor. Ancak pek çok insan aşının geliştirilmesine odaklansa da, perde arkasında kalan bir konu büyük bir soru işareti olmayı sürdürüyor: Aşının nasıl dağıtılacağı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kişi, aşının makul bir ücretle ülkelere adaletli şekilde ulaştırılması çağrısı yapıyor.

Bu konuyla ilgili yoksullukla mücadele eden, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Oxfam çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Oxfam, dünya nüfusunun yüzde 13’üne sahip olan gelişmiş ülkelerin, korona virüsü aşılarının muhtemel stoklarının yüzde 51’ini satın aldığını öne sürdü.

TOPLAM KAPASİTE 5.9 MİLYAR DOZ

Hükümetlerin ve aşı üreticilerinin paylaştığı verileri mercek altına alan Oxfam, AstraZeneca, Gamaleya, Moderna, Pfizer ve Sinovac’ın çalışmalarını baz aldı. Buna göre söz konusu beş üretici toplam 5.9 milyar doz kapasiteye sahip. Bir kişinin iki doz aşıya ihtiyacı olacağı düşünülürse, bu kapasite yaklaşık 3 milyar insana yetebilir. Bu da neredeyse dünya nüfusunun yarısı demek.

Oxfam’a göre halihazırdaki aşı anlaşmaları 5.3 milyar dozu kapsıyor. Bunun yüzde 51’lik kısmı olan 2.7 milyar doz aşıyı ABD, Britanya, Avustralya, Hong Kong, Macau, Japonya, İsviçre ve İsrail gibi ülkeler aldı. Geriye kalan 2.6 milyar doz aşı ise Hindistan, Bangladeş, Çin, Brezilya, Endonezya ve Meksika gibi ülkeler arasında bölüşüldü.

‘KOVID-19 HER YERDE’

Bu durumun kabul edilebilir olmadığını savunan Oxfam’dan Robert Silverman, “Hayat kurtaran bir aşıya ulaşmak, nerede yaşadığınız ya da ne kadar paranız olduğuna bağlı olmamalı. Güvenli ve etkili bir aşının geliştirilmesi çok önemli. Ancak aynı derecede önemli olan şey, aşıya herkesin erişebileceğine emin olmak. Kovid-19 her yerde” dedi.

HERKESE YETECEK AŞI 2024'TE

Dünyanın en büyük aşı üreticilerinden biri olan Serum Institute of India'nın CEO'su Adar Poonawalla, çalışmalarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Poonawalla, 'Kovid-19 aşısı üretimi yetersiz. Herkese yetecek kadar aşı en erken 2024'ün sonunda hazır olur' dedi. İlaç şirketlerinin aşı üretim kapasitelerini artırmadığını vurgulayan Poonawalla, “Bu gezegen üzerindeki herkesin aşı olması 4 ile 5 yıla tamamlanır. Eğer Kovid-19 aşısı kızamık ya da rota virüsü gibi iki dozluk bir aşı olursa dünyanın 15 milyar doza ihtiyacı var. Dünyanın optimist olmayı istediğini biliyorum fakat şu anda bu seviyeye çıkacak kimseyi duymadım” ifadelerini kullandı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Kocaeli’de 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

ABD ile Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereler 1 Şubat'ta devam edecek 

DMM, Suriye ordusuna Türkçe talimat verildiği iddiasını yalanladı

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen kurtarıldı

Avustralya'da rekor sıcaklık uyarısı

Ankara’da drift atan sürücünün ehliyeti daimi olarak iptal edildi

Tekstil sektöründe kriz derinleşiyor: İhracat neredeyse durma noktasında

Mardin’de iki motosiklet çarpıştı: 3 ağır yaralı

Türkiye-Almanya eğitim iş birliği müzakerelerinde kritik eşik aşıldı

Umut Kervanı: Suriye'ye acil yardım tır'larımız yola çıkıyor

Siyonist işgalcilerin Gazze'de alıkoyduğu 9 Filistinli esir serbest bırakıldı

Belçika'da demir yolu çalışanları greve gitti

AB'den Grok hakkında "ahlaksızlık" soruşturması

ABD'de göçmen polisine tepkiler dinmiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, HAMAS heyetiyle görüştü

DMM’den Sivas’taki linç iddiasına ilişkin açıklama

Endonezya'daki toprak kaymasında 34 ölü, 46 kayıp

ABD’de şiddetli kar fırtınasında en az 11 ölü, 800 binden fazla hane hala elektriksiz

Muğla’da 1 kilogram skunk ele geçirildi: 2 tutuklama

Kazakistan'da Nipah virüsü alarmı

Gazze Şeridi'nde can kaybı 71 bin 660'a yükseldi

Isparta'da scooter ve motorların trafiğe çıkışı yasaklandı

Ankara’da ticari araçta takograf manipülasyonu tespit edildi

Buzlanma nedeniyle Berlin tramvay seferleri durdu, Almanya genelinde ulaşım aksadı.

Hawaii'deki Kilauea Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Rusya Kamışlı'daki üssünü boşaltıyor

Mardin’de gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarına 5 günlük yasak

ABD'nin tarife tehdidine Çin'den tepki

Yunanistan'da patlama: 4 ölü bir kayıp

İran: Herhangi bir saldırıya "kapsamlı ve pişmanlık uyandıracak" bir yanıt vereceğiz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kocaeli’de 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

ABD ile Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereler 1 Şubat'ta devam edecek 

DMM, Suriye ordusuna Türkçe talimat verildiği iddiasını yalanladı

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen kurtarıldı

Avustralya'da rekor sıcaklık uyarısı

Ankara’da drift atan sürücünün ehliyeti daimi olarak iptal edildi

Tekstil sektöründe kriz derinleşiyor: İhracat neredeyse durma noktasında