• BIST 100

    16041,75%1,46
  • DOLAR

    43,99% 0,09
  • EURO

    51,15% -0,12
  • GRAM ALTIN

    7239,38% -0,24
  • Ç. ALTIN

    11873,13% -0,94

KOSGEB destek ödemeleri başladı

03 Temmuz 2021, Cumartesi 09:16
03 Temmuz 2021, Cumartesi 09:16
KOSGEB destek ödemeleri başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

KOSGEB destek ödemeleri başladı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Hasan Basri Kurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 5 milyar liralık destek paketinin ilk fazına ilişkin ödemeleri 30 Haziran itibarıyla başlattıklarını belirterek, 'Türkiye'nin büyük çaplı ihracat yapan şirketlerini tedarik konusunda besleyen küçük ve mikro ölçekli işletmelerin ayakta kalmalarını destekliyoruz.' dedi.

Kurt, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen imalat sektörü ve bu sektörü tamamlayıcı alanlardaki mikro ve küçük ölçekli işletmelere verilen desteklere ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Salgın nedeniyle özellikle geçen yılın başlarında büyük bir bilinmezliğin yaşandığını, bazı sektörlerde işlerin tıkandığını ifade eden Kurt, yeniliğe, dijitalleşmeye açık ve teknoloji odaklı çalışma prensibini yakalamış işletmelerin söz konusu dönemden daha az etkilendiğini kaydetti.

Kurt, KOSGEB'in girişimcilere ve KOBİ'lere yıllık yaklaşık 2 milyar lira devlet kaynaklı destek sağladığını vurgulayarak, söz konusu desteğin Kovid-19 salgını döneminde hiçbir şekilde aksamadığını anlattı.

KOSGEB'in, salgın öncesi bürokrasinin azaltılması ve dijitalleşme kapsamında bütün sistemlerini internet ortamına taşıdığının altını çizen Kurt, '2020 yılında bize ayrılan bütçenin yüzde 15 üzerine çıkarak desteklerimizi KOBİ'lere ulaştırdık. Bu yıl da benzer performans ortaya koymak için gayret gösteriyoruz.' diye konuştu.

'TÜRKİYE KRİZ SONRASI DÖNEME DİĞER ÜLKELERE GÖRE DAHA ÇABUK ADAPTE OLUYOR'

Kurt, şu an gündemlerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın salgından etkilenen imalatçı mikro ve küçük işletmelere yönelik açıkladığı 5 milyar liralık destek paketinin bulunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

'Birinci fazda ihtiyacın belirlenmesi ve desteğin daha zor durumda olana gitmesini amaçlamıştık. Burada öncelikli hedef kitlemiz 2019'dan 2020'ye geçiş sürecinde yüzde 25'lik ciro kaybı yaşayanlar ve buna rağmen personelini işten çıkartmamış olanlardı. Ayrıca daha önce işe devam kredisi veya KOSGEB'den girişimcilik kredisi kullanmamış olanları gözettik. 5 milyar liralık destek paketinin ilk ödemelerine 30 Haziran itibarıyla başladık.'

Kurt, ikinci fazda ise az da olsa ciro kaybı yaşayanları da sisteme dahil ettiklerine dikkati çekerek, 'Burada, işe devam kredisi veya KOSGEB girişimcilik kredisi kullanmış olanları da kapsama aldık. İlk fazda şartları taşımayanlar da yeniden başvuru yapabilecek. Bu programdaki temel amacımız, salgın sonrası işletmelerimizin bir çıkış sağlayabilmeleri. Türkiye kriz sonrası döneme diğer ülkelere göre daha çabuk adapte oluyor. Bizim odaklandığımız nokta, salgın sonrası hızlı bir tempoyla iş hayatının yüksek enerjisine kavuşmasını sağlamak.' ifadesini kullandı.

'SALGIN SONRASI ORTAYA ÇIKAN FIRSATLARI DEĞERLENDİRMEMİZ GEREKİYOR'

Salgın sürecinde dünyanın üretimi tek bir bölgeye konumlandırdığını, bunun da her şeyi alt üst ettiğini anlatan Kurt, Çin'in buna iyi bir örnek olduğunu belirtti. Kurt, bu noktada imalat sektöründe pratik davranan bir ülke olarak Türkiye için yeni alanlar ve fırsatlar doğduğuna işaret ederek, bu fırsatların salgın sonrası hızlıca değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Fırsatların değerlendirilmesinde kendilerine düşen görevi bildiklerini ve buna göre hareket ettiklerini dile getiren Kurt, 'Biz de Türkiye'nin büyük çaplı ihracat yapan şirketlerini tedarik konusunda besleyen küçük ve mikro ölçekli işletmelerin ayakta kalmalarını destekliyoruz. Nasıl ki küçük bir çark büyük bir makinayı işler hale getiriyorsa KOSGEB de yerinde ve etkin destekleme mekanizmalarıyla KOBİ'lerin yanında olmayı sürdürüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İKİNCİ FAZ BAŞVURULARI SÜRÜYOR

Salgından etkilenen İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmeler Hızlı Destek Programı'nın birinci fazına ilişkin başvurular 3-21 Mayıs arasında alındı. Şartların kolaylaştırıldığı ikinci faz başvuruları, 21 Haziran'da başladı. Mikro ve küçük ölçekli işletmeler, 9 Temmuz'a kadar 'www.turkiye.gov.tr' internet adresinden programa başvuru yapabilecek.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Hizbullah misilleme operasyonlarını sürdürüyor: İşgalcilere 5 kilometre geri çekilme çağrısı

İran'dan Tel Aviv'e "Hayber Şekan" füzeleri: Yarım saatte 3 dalga misilleme

Türkiye'nin Doha Büyükelçiliği’nden Katar'daki vatandaşlara ulaşım duyurusu

Hatay’da durdurulan araçta çuval içerisinde 4 kalaşnikof tüfek ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başta Batı dünyası olmak üzere uluslararası toplum olanları izlemekle yetiniyor

Tokat'ta kar nedeniyle yolu kapanan köydeki hasta helikopterle hastaneye kaldırıldı

Hırvatistan Orta Doğu’daki askerlerini geri çekiyor

Kastamonu’da yurt dışı bağlantılı narkotik operasyonu: 3 tutuklama

Siirt’te silahlı kavga: 1 ölü

HÜDA PAR, ABD ve işgalcilerin 'sahte bayrak' oyununa karşı uyardı

Bursa'da tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Ağrı’da Ramazan ayının neşesi, minik ellere tatlı ikramı yapılıyor

Hakkari’de 25 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çınar’daki altyapı ve elektrik sorunları çözülmeli

Orban: Drujba petrol boru hattının açılması için Ukrayna'yı siyasi ve mali baskı araçlarıyla zorlayacağız

İngiliz bakan, İran'a saldırılardaki rolleri hakkında kaçamak cevaplar verdi

ABD, Kuveyt Büyükelçiliği'ni kapattı

Küba ile Ekvador arasında büyükelçi krizi

Cezayir’de askeri nakliye uçağı düştü: 2 ölü, 4 yaralı

BAE'ye gitmekte olan Fransa uçağı geri dönmek zorunda kaldı

DSÖ: Nükleer tesislerin zarar görmesi cddi halk sağlığı sonuçlarına yol açabilir

HÜDA PAR Ağrı Gençlik Kolları’ndan teravih çıkışı salep dağıtıldı

Benzin, motorin ve otogaza zam

Hindistan'da savaş uçağı kayboldu

İran: Ateşkes talebinde bulunmadık, ABD ile müzakere etmeyeceğiz

Ukrayna, Karadeniz'de Rus birliklerini vurdu

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 120'ye yükseldi

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Siyonist-ABD'den İran'da sivillere saldırı: 17 şehit

Diyarbakır'da 2 ayrı trafik kazasında 20 kişi yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hizbullah misilleme operasyonlarını sürdürüyor: İşgalcilere 5 kilometre geri çekilme çağrısı

İran'dan Tel Aviv'e "Hayber Şekan" füzeleri: Yarım saatte 3 dalga misilleme

Türkiye'nin Doha Büyükelçiliği’nden Katar'daki vatandaşlara ulaşım duyurusu

Hatay’da durdurulan araçta çuval içerisinde 4 kalaşnikof tüfek ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başta Batı dünyası olmak üzere uluslararası toplum olanları izlemekle yetiniyor

Tokat'ta kar nedeniyle yolu kapanan köydeki hasta helikopterle hastaneye kaldırıldı

Hırvatistan Orta Doğu’daki askerlerini geri çekiyor