• BIST 100

    10883,34%-0,36
  • DOLAR

    42,44% 0,03
  • EURO

    48,97% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5540,32% -0,20
  • Ç. ALTIN

    9212,02% 0,00

Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi

05 Nisan 2021, Pazartesi 08:41
05 Nisan 2021, Pazartesi 08:41
Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi

Hayat sigortası istemediğini söyleyen Kaymak bir türlü banka ile anlaşamadı. Hakkını aramak için tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulundu. Hem hakem heyeti hem de tüketici mahkemesi hayat sigortası iadesini istedi.

İstanbul'da mali müşavirlik yapan 36 yaşındaki İsmail Fatih Kaymak, yaklaşık 1 yıl önce bir özel bankadan 100 bin liralık ihtiyaç kredisi çekti. Kredi işlemleri esnasında banka onayı olmadan kendisine hayat sigortası yaptı. Kredi çektikten sonraki 30 gün içinde bankadan bu sigortanın iptalini isteyen İsmail Fatih Kaymak'ın isteği bankadan reddedildi.

Kaymak, bunun üzerine tüketici mahkemesine başvurdu. Mahkeme hayat sigortasının İsmail Fatih Kaymak'ın açık onayı olmadan yapıldığına karar verdi ve paranın iadesini talep etti. Tüketici mahkemesinin bu kararın emsal teşkil ettiğini söyleyen İsmail Fatih Kaymak, 'Vatandaşlarımız bankaların dayattığı hayat sigortasının zorunlu olmadığını bilmeli' dedi.

'BİN 580 LİRA PARA İADESİ GERÇEKLEŞTİ'

İsmail Fatih Kaymak, 'Bir bankadan tüketici kredisi kullandım. Kullandığım krediye istinaden hayat sigortası oluşturduklarını söylediler. Bankaya istemediğimi söyledim. Ve para iadesi talep ettim. Ancak bankadan ret cevabı aldım. Ben de yasal hakkım olan tüketici hakem heyetine başvuru yaptım. Sonrasında ilgili banka bana dava açtı. Ancak tüketici mahkemesi lehime karar verdi ve bin 580 lira gibi bir para iadesi olacak. Vatandaşlarımız hayat sigortasının zorunlu olmadığını bilmeli. Aynı zamanda illa kredi çektikleri bankadan değil, istedikleri bir bankadan hayat sigortası yapabileceklerini söylemek isterim.' diye konuştu.

'SADECE KİŞİ İSTERSE SİGORTA YAPILABİLİR'

Bankanın karara itiraz ettiğini söyleyen Avukat Cansu Bektaşlı, 'Müvekkilim bir bankadan 100 bin liraya yakın bir ihtiyaç kredisi çekiyor. Bankada buna istinaden bir hayat poliçesi yaptırıyor. Müvekkilim hayat poliçesini iptal ettirmek istediğinde banka kendisine iptalin mümkün olmayacağını söylüyor. Oysa tüketici kanununda açıkça bir hüküm var. Kişi isterse sadece sigorta yapılabilir. Biz de müvekkilim ile tüketici hakem heyetine başvurduk. Tüketici hakem heyeti lehimizi karar verdi. Kişiye zoraki olarak hayat poliçesi yaptırılamayacağına ilişkin hüküm sundu. Banka ise bu kararı tüketici mahkemesine taşıdı. Fakat Tüketici mahkemesi de bizim lehimize karar verdi. Müvekkilimden aldıkları para iade edilecek' dedi.

'VATANDAŞLAR TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURMALI'

Bankaların kişilere zorunlu olarak hayat sigortası yaptıramayacağını belirten Avukat Bektaşlı; şöyle konuştu 'Bankalar kredi alırken genel işlem koşulu olarak sözleşmelerine bu hayat poliçelerini ekliyor. Tüketici ise bu işlemleri tam bilmediği için krediyi çekmek zorunda kalıyor. Vatandaşlarımız böyle bir durumla karşılaştığı zaman ilk önce bankaya gidip hayat poliçesinin iadesini talep etmeli. Ardından tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmalı. Bir de vatandaşlarımız şunu bilmeli ki tüketici dava için harç ödemekten muaf. Çünkü vatandaşlarımız dava açarken 'bir de dava açmak için para mı vereceğim' diyor. Yine bu süreçte vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken konulardan biri ise kredi çektikten 30 gün içerisinde şikâyetin gerçekleştirilmesi gerekiyor' diye konuştu.

Adana'da asayiş verileri açıklandı

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanlığı: Arazi anlaşmazlıkları acilen çözülmeli

Diyarbakır'da farklı suçlardan aranan 94 kişi yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile görüştü

Bakan Bayraktar: Dünya Bsı ile 6 milyar dolarlık finansman için mutabakat sağlandı

Fizyoterapist Saknuk: Düzenli spor vücudun en güçlü ilacıdır

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek dağıtım çalışmalarına devam ediyor

Yetimler Vakfı Van’da yetimlerin yüzünü güldürdü

Fiji'de genç uyuşturucu kullanıcıları arasında HIV enfeksiyonları hızla artıyor

ABD-Kanada tcaretinde belirsizlik: Ek gümrük vergisi masada kaldı

UNRWA: Gazze nüfusunun yüzde 90'ı yardıma bağımlı ve 24 saatte bir öğün yiyebiliyor

Şırnak'ta öğretmenler günü etkinliği düzenlendi

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit, öğretmenlerle bir araya geldi

Silahlı saldırıda yaralanan şoför hayatını kaybetti

Afganistan'da işgalden kalma patlayıcı infilak etti: 2 ölü 7 yaralı

Darende'de Gazze'ye destek kermesi

Budapeşte’de bin 700 yıllık mühürlü Roma lahdi açıldı: İçinden değerli eşyalar çıktı

Siirt Üniversitesi öğretim üyesi, lojmanında ölü bulundu

Gazze'de bir binanın enkazı altından 8 şehidin naaşına ulaşıldı

Siirt’te zabıta 385 iş yerini denetledi: Kurallara uymayan 5 işletmeye ceza

Diyarbakır’da mobil sigara bırakma polikliniği hizmete girdi

Şanlıurfa’da trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Adana'da aranan FETÖ firarisi yakalandı

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: İmamlarımızın kürsü dokunulmazlığı olmalıdır

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı

Şanlıurfa’da yarın birçok ilçede elektrik kesintisi yapılacak

Psikiyatrik ilaçlar uzman kontrolüyle daha güvenli

Slovenya’da ötanazi yasası referandumda reddedildi: Yüzde 53’ü ret

Adana’da asayiş uygulamalarında 420 aranan şahıs yakalandı

İşgal ordusu, Gazze'de ihlallerine bugün de devam etti: 4 şehit

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana'da asayiş verileri açıklandı

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanlığı: Arazi anlaşmazlıkları acilen çözülmeli

Diyarbakır'da farklı suçlardan aranan 94 kişi yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile görüştü

Bakan Bayraktar: Dünya Bsı ile 6 milyar dolarlık finansman için mutabakat sağlandı

Fizyoterapist Saknuk: Düzenli spor vücudun en güçlü ilacıdır

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek dağıtım çalışmalarına devam ediyor