• BIST 100

    11081,07%-0,38
  • DOLAR

    42,44% 0,02
  • EURO

    49,47% 0,21
  • GRAM ALTIN

    5731,98% -0,22
  • Ç. ALTIN

    9291,84% -0,40

Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi

05 Nisan 2021, Pazartesi 08:41
05 Nisan 2021, Pazartesi 08:41
Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi

Hayat sigortası istemediğini söyleyen Kaymak bir türlü banka ile anlaşamadı. Hakkını aramak için tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulundu. Hem hakem heyeti hem de tüketici mahkemesi hayat sigortası iadesini istedi.

İstanbul'da mali müşavirlik yapan 36 yaşındaki İsmail Fatih Kaymak, yaklaşık 1 yıl önce bir özel bankadan 100 bin liralık ihtiyaç kredisi çekti. Kredi işlemleri esnasında banka onayı olmadan kendisine hayat sigortası yaptı. Kredi çektikten sonraki 30 gün içinde bankadan bu sigortanın iptalini isteyen İsmail Fatih Kaymak'ın isteği bankadan reddedildi.

Kaymak, bunun üzerine tüketici mahkemesine başvurdu. Mahkeme hayat sigortasının İsmail Fatih Kaymak'ın açık onayı olmadan yapıldığına karar verdi ve paranın iadesini talep etti. Tüketici mahkemesinin bu kararın emsal teşkil ettiğini söyleyen İsmail Fatih Kaymak, 'Vatandaşlarımız bankaların dayattığı hayat sigortasının zorunlu olmadığını bilmeli' dedi.

'BİN 580 LİRA PARA İADESİ GERÇEKLEŞTİ'

İsmail Fatih Kaymak, 'Bir bankadan tüketici kredisi kullandım. Kullandığım krediye istinaden hayat sigortası oluşturduklarını söylediler. Bankaya istemediğimi söyledim. Ve para iadesi talep ettim. Ancak bankadan ret cevabı aldım. Ben de yasal hakkım olan tüketici hakem heyetine başvuru yaptım. Sonrasında ilgili banka bana dava açtı. Ancak tüketici mahkemesi lehime karar verdi ve bin 580 lira gibi bir para iadesi olacak. Vatandaşlarımız hayat sigortasının zorunlu olmadığını bilmeli. Aynı zamanda illa kredi çektikleri bankadan değil, istedikleri bir bankadan hayat sigortası yapabileceklerini söylemek isterim.' diye konuştu.

'SADECE KİŞİ İSTERSE SİGORTA YAPILABİLİR'

Bankanın karara itiraz ettiğini söyleyen Avukat Cansu Bektaşlı, 'Müvekkilim bir bankadan 100 bin liraya yakın bir ihtiyaç kredisi çekiyor. Bankada buna istinaden bir hayat poliçesi yaptırıyor. Müvekkilim hayat poliçesini iptal ettirmek istediğinde banka kendisine iptalin mümkün olmayacağını söylüyor. Oysa tüketici kanununda açıkça bir hüküm var. Kişi isterse sadece sigorta yapılabilir. Biz de müvekkilim ile tüketici hakem heyetine başvurduk. Tüketici hakem heyeti lehimizi karar verdi. Kişiye zoraki olarak hayat poliçesi yaptırılamayacağına ilişkin hüküm sundu. Banka ise bu kararı tüketici mahkemesine taşıdı. Fakat Tüketici mahkemesi de bizim lehimize karar verdi. Müvekkilimden aldıkları para iade edilecek' dedi.

'VATANDAŞLAR TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURMALI'

Bankaların kişilere zorunlu olarak hayat sigortası yaptıramayacağını belirten Avukat Bektaşlı; şöyle konuştu 'Bankalar kredi alırken genel işlem koşulu olarak sözleşmelerine bu hayat poliçelerini ekliyor. Tüketici ise bu işlemleri tam bilmediği için krediyi çekmek zorunda kalıyor. Vatandaşlarımız böyle bir durumla karşılaştığı zaman ilk önce bankaya gidip hayat poliçesinin iadesini talep etmeli. Ardından tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmalı. Bir de vatandaşlarımız şunu bilmeli ki tüketici dava için harç ödemekten muaf. Çünkü vatandaşlarımız dava açarken 'bir de dava açmak için para mı vereceğim' diyor. Yine bu süreçte vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken konulardan biri ise kredi çektikten 30 gün içerisinde şikâyetin gerçekleştirilmesi gerekiyor' diye konuştu.

Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Aslan: "Madde Bağımlılığı" panelinin en büyük mesajı ailelere

Siyonist rejim, anlaşmayı çiğneyerek Refah Sınır Kapısı'nı yalnızca çıkışlara açacağını duyurdu

Uzmanlar uyarıyor: Yanlış kullanılan biyosidal ürünler can alıyor!

Battalgazi Belediyesi’nden 3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalık programı 

BatRay Hafif Raylı Sistem Projesi'nin 10 kilometrelik güzergâhında teknik inceleme

Bursa’da yasak avlanan balıklara el konuldu

Güney Kore ile ABD, ortak nükleer yakıt projesi kurma kararı aldı

HÜDA PAR İl Başkanı Şahin: Engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak her çalışmanın destekçisiyiz

Uzm. Dr. Şimşek: Karbonmoniksit kokusuz, tatsız sinsi bir gazdır

HÜDA PAR Gençlik Kolları Diyarbakır'da Madde Bağımlılığı paneli düzenliyor

Anamur’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde farkındalık oluşturuldu

Adalet Bakanı Tunç: Süresiz nafakanın kaldırılması gündemde değil

STK'lardan külliyedeki konserlere tepki: Mekanın maneviyatı zedeleniyor

Konya’da özel gereksinimli öğrencilere “Afet ve Acil Durum” eğitimi verildi

HAMAS: Siyonist rejim ateşkesi ihlal ediyor, nüfusun sığındığı alanları hedef alıyor

Konya’da uçak grafitisiyle gazze mesajı

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı saha çalışmalarını sürdürüyor

Bursa Makine ve Teknolojileri Fuarı (MEEXX) kapılarını açtı

Türkiye üniversitelerinin mühendislik programları Avrupa’nın en iyileri arasında

Şırnak'ta tarlasını süren çiftçi feci kazada hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Diyarbakır – İstanbul arasında hızlı tren hattı olmalı

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bilgi kadar hikmet ve irfanı da kuşatmalıyız

Direk hırsızları bölgeyi elektriksiz bıraktı

Hong Kong’daki gökdelen yangınında ölü sayısı 159’a yükseldi

Şırnak’ta uyuşturucu satıcılarına şafak operasyonu: 20 gözaltı

Siyonist rejimin gizli mezarlıkları: Filistinlilerin kimliği yok ediliyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, resmi temaslar için Özbekistan’da

Endonezya’daki büyük sel felaketinde 753 kişi hayatını kaybetti

Bakan Fidan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü

Gazze'de siyonist rejimden ateşkes ihlali: 2 Filistinli şehit

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Aslan: "Madde Bağımlılığı" panelinin en büyük mesajı ailelere

Siyonist rejim, anlaşmayı çiğneyerek Refah Sınır Kapısı'nı yalnızca çıkışlara açacağını duyurdu

Uzmanlar uyarıyor: Yanlış kullanılan biyosidal ürünler can alıyor!

Battalgazi Belediyesi’nden 3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalık programı 

BatRay Hafif Raylı Sistem Projesi'nin 10 kilometrelik güzergâhında teknik inceleme

Bursa’da yasak avlanan balıklara el konuldu

Güney Kore ile ABD, ortak nükleer yakıt projesi kurma kararı aldı