• BIST 100

    15927,85%-1,00
  • DOLAR

    44,18% -0,09
  • EURO

    50,76% 0,45
  • GRAM ALTIN

    7097,43% -0,53
  • Ç. ALTIN

    11467,05% -0,88

Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi

05 Nisan 2021, Pazartesi 08:41
05 Nisan 2021, Pazartesi 08:41
Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kredi çekenler dikkat! O ücret iade edildi

Hayat sigortası istemediğini söyleyen Kaymak bir türlü banka ile anlaşamadı. Hakkını aramak için tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulundu. Hem hakem heyeti hem de tüketici mahkemesi hayat sigortası iadesini istedi.

İstanbul'da mali müşavirlik yapan 36 yaşındaki İsmail Fatih Kaymak, yaklaşık 1 yıl önce bir özel bankadan 100 bin liralık ihtiyaç kredisi çekti. Kredi işlemleri esnasında banka onayı olmadan kendisine hayat sigortası yaptı. Kredi çektikten sonraki 30 gün içinde bankadan bu sigortanın iptalini isteyen İsmail Fatih Kaymak'ın isteği bankadan reddedildi.

Kaymak, bunun üzerine tüketici mahkemesine başvurdu. Mahkeme hayat sigortasının İsmail Fatih Kaymak'ın açık onayı olmadan yapıldığına karar verdi ve paranın iadesini talep etti. Tüketici mahkemesinin bu kararın emsal teşkil ettiğini söyleyen İsmail Fatih Kaymak, 'Vatandaşlarımız bankaların dayattığı hayat sigortasının zorunlu olmadığını bilmeli' dedi.

'BİN 580 LİRA PARA İADESİ GERÇEKLEŞTİ'

İsmail Fatih Kaymak, 'Bir bankadan tüketici kredisi kullandım. Kullandığım krediye istinaden hayat sigortası oluşturduklarını söylediler. Bankaya istemediğimi söyledim. Ve para iadesi talep ettim. Ancak bankadan ret cevabı aldım. Ben de yasal hakkım olan tüketici hakem heyetine başvuru yaptım. Sonrasında ilgili banka bana dava açtı. Ancak tüketici mahkemesi lehime karar verdi ve bin 580 lira gibi bir para iadesi olacak. Vatandaşlarımız hayat sigortasının zorunlu olmadığını bilmeli. Aynı zamanda illa kredi çektikleri bankadan değil, istedikleri bir bankadan hayat sigortası yapabileceklerini söylemek isterim.' diye konuştu.

'SADECE KİŞİ İSTERSE SİGORTA YAPILABİLİR'

Bankanın karara itiraz ettiğini söyleyen Avukat Cansu Bektaşlı, 'Müvekkilim bir bankadan 100 bin liraya yakın bir ihtiyaç kredisi çekiyor. Bankada buna istinaden bir hayat poliçesi yaptırıyor. Müvekkilim hayat poliçesini iptal ettirmek istediğinde banka kendisine iptalin mümkün olmayacağını söylüyor. Oysa tüketici kanununda açıkça bir hüküm var. Kişi isterse sadece sigorta yapılabilir. Biz de müvekkilim ile tüketici hakem heyetine başvurduk. Tüketici hakem heyeti lehimizi karar verdi. Kişiye zoraki olarak hayat poliçesi yaptırılamayacağına ilişkin hüküm sundu. Banka ise bu kararı tüketici mahkemesine taşıdı. Fakat Tüketici mahkemesi de bizim lehimize karar verdi. Müvekkilimden aldıkları para iade edilecek' dedi.

'VATANDAŞLAR TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURMALI'

Bankaların kişilere zorunlu olarak hayat sigortası yaptıramayacağını belirten Avukat Bektaşlı; şöyle konuştu 'Bankalar kredi alırken genel işlem koşulu olarak sözleşmelerine bu hayat poliçelerini ekliyor. Tüketici ise bu işlemleri tam bilmediği için krediyi çekmek zorunda kalıyor. Vatandaşlarımız böyle bir durumla karşılaştığı zaman ilk önce bankaya gidip hayat poliçesinin iadesini talep etmeli. Ardından tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmalı. Bir de vatandaşlarımız şunu bilmeli ki tüketici dava için harç ödemekten muaf. Çünkü vatandaşlarımız dava açarken 'bir de dava açmak için para mı vereceğim' diyor. Yine bu süreçte vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken konulardan biri ise kredi çektikten 30 gün içerisinde şikâyetin gerçekleştirilmesi gerekiyor' diye konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mısır ve Umman, bölgesel gerilimi görüştü

Memur-Sen İl Başkanı Önlü: Halepçe insanlık vicdanında silinmeyen bir yaradır

Engin: Kadir Gecesi kalplerimizi Kur'an'la yeniden diriltme fırsatıdır

Battalgazi Devlet Hastanesi otoparkı yenilendi

HÜDA PAR: Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatmak İslam ümmetine karşı açık bir savaş ilanıdır

Diyarbakır’da çok sayıda silah ele geçirildi

MEB, ikinci dönem birinci ortak yazılı sınavlar için kılavuz yayımladı

Siverek'te Sakal-ı Şerif yoğun ilgiyle ziyarete açıldı

İzmir’de bayramda havalar nasıl olacak?

HÜDA PAR’ın Ramazan Bayramı programı belli oldu

Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonu

Gölete doğru yuvarlanan otomobil, kaya parçasına takılarak durdu

Buca’da uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonu

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Etiyopya’da heyelan: Ölü sayısı 125’e yükseldi

IHO EBRAR bayram öncesi yetimleri giyindirdi

Ağrı'da rahatsızlanan 66 yaşındaki hasta hastaneye yetiştirildi

Diyarbakır’da aranan şahıslara operasyon

Ağrı’da başıboş köpek sorunu hem can hem mal güvenliğini tehdit ediyor

Diyarbakır’da organize suç örgütüne operasyon: 10 tutuklama

Savaşın yeni yüzü: ABD ve işgalci siyonist rejimin yapay zekâ destekli katliamları

Gençler için yeni kariyer alanı: Gayrimenkul sektörü üniversitelere giriyor

MAZLUM-DER Malatya Şube Başkanı Anıl: Zalime karşı tek yürek olmalıyız

Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 247’ye yükseldi

Biriktirdiği harçlığını Gazze'ye bağışladı

"Kadir Gecesi’ni ibadet ve hayırla değerlendirin, affedilmeyenler var"

Gaziantep'te aranan cinayet zanlısı yakalandı

Şırnak'ta asayiş ve kaçakçılık operasyonu: 170 gözaltı

Mersin’de geniş çaplı asayiş uygulaması: 678 kişi yakalandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mısır ve Umman, bölgesel gerilimi görüştü

Memur-Sen İl Başkanı Önlü: Halepçe insanlık vicdanında silinmeyen bir yaradır

Engin: Kadir Gecesi kalplerimizi Kur'an'la yeniden diriltme fırsatıdır

Battalgazi Devlet Hastanesi otoparkı yenilendi

HÜDA PAR: Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatmak İslam ümmetine karşı açık bir savaş ilanıdır

Diyarbakır’da çok sayıda silah ele geçirildi

MEB, ikinci dönem birinci ortak yazılı sınavlar için kılavuz yayımladı