• BIST 100

    9339,59%-0,11
  • DOLAR

    39,44% 0,21
  • EURO

    45,49% -0,01
  • GRAM ALTIN

    4289,17% 0,12
  • Ç. ALTIN

    6927,68% -0,09
Kronik ağrılar depresyonu tetikliyor
GÜNDEM
Tarih: 11.09.2023 10:35
Güncelleme: 1.01.0001 00:00
Kronik ağrılar depresyonu tetikliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kronik ağrılar depresyonu tetikliyor

Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, ruhsal sıkıntılar yaşayan kişilerde birtakım bedensel sıkıntıların da ortaya çıkabileceğini belirterek, 'Ruh ve beden sağlığının bir bütün olduğunu düşünürsek, ruh sağlığımızı etkileyen her şey beden sağlığımızı da etkileyecektir. Aynı şekilde kendimizi ruhsal olarak iyi hissetmiyorsak buna bedensel problemlerde etki edecektir” dedi.
Memorial Hastanesi Psikoloji Bölümü, Uzman Psikolog Tülinay Seçkin Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan araştırmada vücuttaki kronik ağrı, herhangi bir fizyolojik kökeni olmayan kronik ağrıların, depresyonu arttırdığını, tetiklediğini ve aynı şekilde depresyon yaşayan kişilerinde fazla ağrılarının olduğunu söyledi.
Cilt reaksiyonları, kronik ağrılar ve nefes almada güçlük gibi kötü ruh sağlığının zamanla bağışıklığı da azaltan bir durum olduğunu söyleyen Seçkin “Vücudun fonksiyonlarını azaltıp fiziksel rahatsızlıklara karşı savunmasız hale getiriyor. Herhangi bir fiziksel rahatsızlık olduğundan daha ağırlaştırabiliyor. Anksiyete, depresyon, uykusuzluk, sindirim sıkıntıları, sırt ve kas ağrıları gibi sorunlara da yol açıyor” diye konuştu.
Araştırmalar ruhsal bozuklukların fiziksel hastalıkları, fiziksel hastalıkların da ruhsal hasatlıkları etkilediğine dikkat çeken Seçkin, bunun bir döngü olduğunu söyledi. Seçkin, 'Doğru tutum ve gerekli tedaviyle üstesinden gelmek mümkün. Fiziksel ve ruhsal sağlık arasındaki dengeyi korumak çok önemli. Vücutta herhangi bir stres varsa, özellikle bu stres kronik bir hale gelmişse, beyin kimyasında da bazı değişikliklere sebep oluyor. Bu inme, kalp hastalıkları, kronik hastalıklar gibi sorunları da tetikleyebiliyor. O yüzden burada dikkat etmemiz gereken biraz daha ruh ve beden sağlığını, negatif duyguların ya da kötü bir zihinsel durumun bizi nasıl etkilediğini, mesela kronik bir hastalık da kişiyi etkileyebilir” şeklinde konuştu.
Sağlıksız bir bedenin ruhsal sağlığı da etkilediğini belirten Seçkin, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Obezite olan insanda panik atak olur, kaygı bozukluğu olur kabul görmeme, kötü görüntü gibi bu kişinin ruhsal sağlığını da etkileyebilen bir durum oluyor. Aslında bu bir döngü. Ruhsal ve fiziksel sağlık bir bütün o yüzden bunu ele alırken de ikisinde bütünsel yaklaşmak gerekmekte. Peki, burada neler yapılabilir? İlk olarak kişinin duygularını ifade etmesi, duygularını dışa vurması önemli. Özellikle egzersizlerden, sporsal aktivitelerden faydalanmasını öneriyoruz. Kişinin egzersizlere yönelmesi vücudundaki bağışıklığı olumlu anlamda etkileyebilecek, kan dolaşımını artıracak. Buda stres hormonlarının azalmasına neden olacak. Burada kendisine iyi gelecek aktiviteleri yapmasını öneriyoruz”.

İran, Tel Aviv’i füzelerle vurdu

İran'dan işgal rejimine doğru yoğun füze atışları: Tel Aviv'e füzeler düştü, yangın çıktı!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye güçlü bir siyonizm tehdidiyle karşı karşıya

İran'da intihar saldırısı planlayan Mossad casusları yakalandı

Devrim Muhafızları: Saldırıların kaynağı olan işgal hava üslerini hedef aldık

Katar, Filistinli mülteciler için 20 milyon dolar yardım sağlayacak

Kremlin: Rusya-ABD ilişkilerinin normalleşme süreci askıya alındı 

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’ndan İran Büyükelçiliği’ne ziyaret

Suriye Dışişleri Bakanı İle Alman mevkidaşı ile görüştü

TBMM, işgalin İran saldırganlığına karşı tezkereyi kabul etti

Siirt’te park halindeki otomobil alev alev yandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri işgalin İran'a saldırılarını görüştü

İran: Şu ana kadarki operasyonlarımız caydırıcıydı; cezalandırıcı operasyonlarımız çok yakında!

Malatya'da aracın çarptığı bisikletli çocuk hayatını kaybetti

Kamyonun çarptığı yaya ağır yaralandı

Malatya Büyükşehir Meclisi haziran ayı toplantıları sona erdi

İran'dan yeni füze fırlatıldı: Sirenler çaldı!

Bat Yam'da 88 bina İran füzeleriyle hasar gördü

İran Ordusu: 28 düşman hava aracı düşürüldü, işgale ait Hermes casus İHA’sı imha edildi

Rekabet Kurumu’ndan gıda laboratuvarlarına ceza

Gazze'deki direniş, ortak operasyonlarla işgalcileri öldürüp yaralıyor

Elektrik ve su sorunu küçükbaş hayvan üreticilerini bezdirdi

Genetik testler otizmi net göstermez, riski ortaya koyar!

Devrim Muhafızları: Operasyonlar siyonist rejim yıkılana kadar sürecek

Bakan Şimşek'ten cari açık mesajı

Nijeryalı Eğitimci İdriss: Eğer bu kadar insanın ölmesi sizi bir araya getiremiyorsa, diyecek söz yok

Vali Yavuz: Bağımlılık, yalnızca bedenleri değil, zihinleri ve iradeyi de esir almaktadır!

İran medyası: Tahran'ın füze harekatında siyonist istihbarat subayları öldü

Siyonist Katz: ABD, savunmamızda bize destek veriyor, bugün Tahran’a saldırılar düzenleyeceğiz

HÜDA PAR'dan valiliğe çağrı: Siyonist katilin İstanbul'umuzda konser vermesi büyük bir züldür

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran, Tel Aviv’i füzelerle vurdu

İran'dan işgal rejimine doğru yoğun füze atışları: Tel Aviv'e füzeler düştü, yangın çıktı!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye güçlü bir siyonizm tehdidiyle karşı karşıya

İran'da intihar saldırısı planlayan Mossad casusları yakalandı

Devrim Muhafızları: Saldırıların kaynağı olan işgal hava üslerini hedef aldık

Katar, Filistinli mülteciler için 20 milyon dolar yardım sağlayacak

Kremlin: Rusya-ABD ilişkilerinin normalleşme süreci askıya alındı