• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Kuraklık endişesi yaşayan çiftçilerden su talebi

31 Ocak 2025, Cuma 12:31
31 Ocak 2025, Cuma 12:31
Kuraklık endişesi yaşayan çiftçilerden su talebi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Batman'da çiftçiler, kuraklık nedeniyle verim kaybı riskiyle karşı karşıya. Yağışların yetersizliği ve sulama kanalına su verilmemesi, çiftçilerde büyük endişelere yol açıyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Batman'da da beklenen yağışların gelmemesi çiftçileri kara kara düşündürüyor.

Binatlı Köyü'nde 20 bin dönüm arazileri bulunduğunu belirten çiftçiler, özellikle buğday ekili alanlarda kuraklık tehlikesiyle mücadele ettiklerini söyleyerek, ürünlerini kurtarmak için yetkililere sulama kanalına su verilmesi çağrısında bulundu.

"Yağmur yağmaz ve sulama kanalına da su verilmezse ürünler çürüyecek"

Kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarından dolayı en kısa sürede sulama kanallarına su verilmesi çağrısından bulunan Batman Biçerdöverler Derneği Başkanı Ahmet Eren, "Binatlı köyünde 20 bin dönüme yakın arazi bulunmaktadır. Bunun ise en az yüzde 70-80'ine buğday ekilmiştir. Bu sene yağmur yağışı yok denecek kadar az ve şu anda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bundan dolayı köylüler her gün yağmur yağması için dua ediyor. Yalnız devlet yıllar önce köyümüzün içinden geçen sulama kanalına dünya kadar masraf yapıp bitirdi ama maalesef içine su bırakılmadı. Yetkililerden isteğimiz binlerce dönüm arazinin içinden geçen sulama kanalına 15-20 gün için bile olsa su bırakmalarıdır. Sulama kanalına su bırakılırsa ekilen binlerce dönümlük buğday ve diğer diğer ürünler kurtarılacaktır. Aksine yağmur yağmaz ve sulama kanalına da su verilmezse ürünler çürüyecektir." diye konuştu.

"Ekinlerimizin çoğu bozulmak üzere"

Ürün eken çiftçilerin kuraklık riskinden dolayı çok endişeli olduğunu belirten Mustafa Okan, "Köyümde 48 dönüm buğday ektim. Bu sene yağmur çok az yağdığından dolayı ekinlerimizin çoğu bozulmak üzeredir. Hatta köklerin dibinde çürümeler olmaya başladı. Şayet son 10-15 gün içerinde yağmur yağmazsa ve tarlalarımızın içinden geçen sulama kanalına da su verilmezse ürünlerin çoğu heba olacaktır. Ama kanala su verilirse ve köylüler de bu sudan faydalanırsa ürünleri kurtarma olasılığımız artacaktır. Kanala su verilmezse buğday yokluğu ve kıtlık meydana gelebilir. Bununla beraber dış ülkelere muhtaç olur ve buğday maliyeti daha fazla olacaktır. Bundan dolayı yetkililerden talebimiz sulama kanalına su vermeleridir." dedi.

"Yağmur yağmazsa bütün ekinler bozulur"

Sulama kanalına su verilmezse bütün ürünlerinin bozulacağına dikkat çeken bir diğer çiftçi Süleyman Dicle, "Bu sene yağmur yağışları yeterli değildir. Ürün eken çiftçi bundan dolayı perişan durumdadır. Çünkü çiftçiyi kıtlık korkusu sardı. Yağmur yağmazsa bütün ekinler bozulur ve kıtlık başlayacaktır. Şu an tarlaların suya ihtiyacı var ama su yok. Yağmur yağmadığı için devletten isteğimiz ve ricamız sulama kanalına su bırakmalarıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Kabine yarın toplanıyor

Bozüyük Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahibi alelere gıda yardımı

Deniz ulaşımına fırtına engeli

ABD'nin yeni Karakas Büyükelçisi Laura Dogu, Venezuela'da

Konya’da yağışlarla birlikte su kaynaklarında artış

Konya için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Rusya-ABD-Ukrayna arasındaki görüşme Abu Dabi'de yapılacak

Burdur’da 7 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili 2 savcı görevlendirildi

Ağrı’da 5. kattan düşen kar kütlesi genç kadını yaraladı

Gazze Filistin Komitesi ateşkese uyulması çağrısında bulundu

Şanlıurfa'da gençler sabah namazında buluştu

Irak'ta cumhurbaşkanı seçimi ertelendi

Başkan Er’den Berat Kandili mesajı

Viranşehir'de bozuk yol tepkisi

Yanlış diyetler sağlığı tehdit ediyor

Gazze'de can kaybı 71 bin 795'e yükseldi

Türkiye ve 7 ülkeden işgal rejiminin ihlallerine tepki

Çocuklardan akranlarına ekran bağımlılığından uzak durma çağrısı

Batman'da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil takla attı: 3 yaralı

Zelenski, yeni üçlü görüşmelerin gelecek hafta yapılacağını söyledi

Hakkari’de 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Filipinler'deki feribot faciasında ölü sayısı 39'a yükseldi

Adana’da çözülmeyen altyapı sorunlarına vatandaşlardan tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama