• BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

Kuraklık ve enflasyon kuruyemiş fiyatlarını da vurdu

29 Ocak 2025, Çarşamba 16:57
29 Ocak 2025, Çarşamba 16:57
Kuraklık ve enflasyon kuruyemiş fiyatlarını da vurdu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin kuruyemiş esnafı, artan fiyatlar ve yağış azlığı nedeniyle hem tüketicini hem de esnafların zorluk çektiğini ve ilerleyen dönemlerde ürünlerin fiyatının daha da artabileceğini belirtiyor.

Kuraklık, yakıt fiyatlarındaki artış ve yüksek enflasyon diğer ürünlerde olduğu gibi kuruyemiş fiyatlarında da artışa yol açıyor.

Mardin’de kuruyemiş fiyatlarındaki artışın, hem esnafı hem de tüketiciyi zor durumda bıraktığını belirten esnaf Cesur Başçı, geçen yıla oranla fiyatlarda ciddi artışların yaşandığını belirtti. Başçı, kuruyemiş fiyatlarındaki artışın temel nedenleri arasında kuraklık, yakıt maliyetleri ve enflasyon olduğunu ifade etti.

Başçı, kuraklıktan ötürü yerli ürünleri tezgâhta tutmakta zorlandıklarını, ithal ürünlere yönelmek zorunda kaldıklarını aktardı.

“Kuraklıktan dolayı ithal ürün getirmek zorunda kalıyoruz”

Özellikle cevizli sucuk, yöresel dağ inciri ve pestil gibi ürünlerde geçen yıla oranla ciddi fiyat farkları yaşandığına dikkat çeken Başçı, “Yeni yıla girmemiz hasebiyle kuruyemiş fiyatlarında, geçen seneye göre bayağı fark var. Esnaf olarak elimizden geldiğince müşteriye uygun fiyattan vermeye çalışıyoruz. Ürünlerimiz arasında yer alan el yapımı cevizli sucuk, geçen sene kilosu 275 lira iken bu yılki fiyatı 350 lira. Yöresel dağ inciri geçen yıl 185 lira iken bu yıl 250, yöresel pestil ise 200 liradan şu an 250 liraya tezgâhta yerini alıyor. Mardin esnafı olarak elimizden geldiği kadarıyla yerli ürünleri satmaya çalışıyoruz. Ancak ister istemez ithal ürünleri de getirtiyoruz. Bu yıl Mardin’de yağışlar istenilen düzeyde yağmadığından, badem ürününü dışarıdan getirdik. Kuraklıktan dolayı ithal getirmek zorunda kalıyoruz. Bununla beraber kaju ve fıstık ürünlerini de ithal olarak getirip tezgâhlara bırakıyoruz.” şeklinde ifade etti.

Başçı, fiyat artışlarındaki ana nedenlere değinerek, “Getirdiğimiz ürünlerin çoğu karayoluyla geliyor. Bu yüzden yakıt maliyetleri, fiyatlara doğrudan yansıyor. Gaziantep ve Malatya gibi uzak bölgelerden ürün getirdiğimiz için yakıt tüketimi büyük bir yük. Bunun yanında elektrik fiyatlarının artması da kuruyemiş fiyatlarını etkiliyor. Ama asıl sebep malum olduğu üzere enflasyon.” dedi.

“Fiyatların daha da artma ihtimali söz konusu”

Kuraklığın, bölgedeki üretimi olumsuz etkilediğini ve ilerleyen dönemlerde fiyatların artacağı ihtimaline vurgu yapan Başçı, “Mardin Ovası’nda yağışların az olması, birçok ürünü etkiledi. Şu an bölgemizde kuraklık yaşanıyor. Mardin’in yöresel ürünleri olmasına rağmen kuraklıktan dolayı başka illerden getirdiğimiz ürünler var maalesef. Şu anki ürünlerin fiyatlarının, ilerleyen zamanlarda daha da yükselme ihtimali var. Çünkü gidişat onu gösteriyor. Girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle ürün fiyatlarının önümüzdeki dönemde daha da yükselmesi kaçınılmaz görünüyor. Bu konuda hem esnaf hem de tüketici haliyle mağduriyet yaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Başçı, Mardin’de kış aylarında tezgâhlarda yerini alan cevizli sucuk, dağ inciri, pestil ve leblebi gibi ürünlerin, yöre halkının vazgeçilmezi olmaya devam ettiğini kaydetti. (İLKHA)

Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi

HÜDA PAR heyetinden Gökçeli (Talwarı) Köyü Derneğine ziyaret

AB’den Rusya’nın gölge filo tankerlerine yaptırım

Bingöl’de camiler çocuk sesleriyle şenlendi

Bingöl Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden Filistin için anlamlı bağış

Kahramanmaraş’ta 1288 sentetik ecza hapı ele geçirildi

BMGK, Venezuela'nn talebi üzerine acil toplantı kararı aldı

Ramanlı: Bütçe açığı borçlanmayı, borçlanma faizi, faiz ise yoksulluğu büyütmektedir

Posta ve hızlı kargo taşımacılığında gümrük işlemlerine yeni düzenleme

Trump, Senegal ve Fildişi Sahili vatandaşlarının ABD'ye girişini yasakladı

Hakkında 90 yıl hapis cezası bulunan hükümlü İstanbul’da yakalandı

ABD’de özel bir jet piste çakıldı: 5 ölü

Rusya: Sözde barış güçleri, Rusya Silahlı Kuvvetleri için meşru hedef haline gelecek

Kurtulmuş’tan Güney Kore’ye Filistin çağrısı: Tarihin doğru tarafında yer alın

Konya-İstanbul YHT Hattı 11 yılda 13 milyon yolcuya hizmet verdi

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te basınla bir araya geldi

Peskov, Türkiye'nin Rusya'ya S-400 sistemlerini iade edeceği iddialarını yalanladı

OGM ülke genelinde orman denetimlerini sürdürüyor

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te çeşitli ziyaretlerde bulundu

Bakan Fidan, Gazze konulu toplantıya katılmak üzere ABD'ye gidiyor

Gaziantep'te haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 kişi yakalandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da su kuyusu açtı, ekmek ve sıcak yemek dağıttı

Adıyaman'da aranan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Almanya: Ukrayna'ya destek için dondurulan Rus varlıkları kullanılmalı

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi

HÜDA PAR heyetinden Gökçeli (Talwarı) Köyü Derneğine ziyaret

AB’den Rusya’nın gölge filo tankerlerine yaptırım