• BIST 100

    14187,09%-0,77
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5938,97% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9522,21% -0,18

Kur'an Nesli Platformu, Ramazanda ailevi ve bireysel ibadetler için 9 altın tavsiye sundu

27 Şubat 2025, Perşembe 10:38
27 Şubat 2025, Perşembe 10:38
Kur
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ramazan ayının manevi ikliminden en verimli şekilde yararlanmak için Kur'an Nesli Platformu, bireysel ve ailevi ibadetleri güçlendirecek 9 altın tavsiye paylaştı. Platform, oruçtan namaza, Kur'an okumadan yardımlaşmaya kadar birçok konuda Müslümanlara re

Kur'an Nesli Platformu, Ramazan ayında bireysel ve ailevi ibadetleri daha verimli hale getirebilmek için 9 maddelik önemli tavsiyelerde bulundu.

Platformun Sözcüsü Mehmet Emin Sütçü, bu mübarek ayda manevi iklimden en iyi şekilde faydalanabilmek adına her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazana dair önerilerde bulundu.

Sütçü, insanlığın maddi ve manevi açıdan büyük tahribatla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Başta Gazze olmak üzere İslam aleminin, arşı titretecek zulümlerle boğuştuğu, bunca yıkım ve zulme karşın dünyanın büyük bir acziyet içerisinde kaldığı bir dönemde af ve mağfiret ayı olan bir Ramazan ayına daha erişmek üzereyiz." dedi.

"Yorulan ve bunalan ruhlarımızı Kur'an ile yeniden ihya edelim"

"Şüphesiz Rabbimiz her şeyi gören ve bilendir" diyen Sütçü, "Rabbimizin ihsan ve ikramının bol, af ve mağfiretinin sınırsız olduğu bu ay, bir aya bir ömrü sığdırmanın, ümmet olarak yaşadığımız veya acziyet içerisinde izlemek durumunda kaldığımız zulümler karşısında yorulan ve bunalan ruhlarımızı Kur'an ile yeniden ihya edip kalplerimizi o nur ile arındırmanın, kardeşlik ve vahdet bilinciyle harekete geçmenin fırsatıdır." ifadelerini kullandı. 

"Ramazan ayının manevi ikliminden azami derecede istifade etmeliyiz"

Açıklamasının devamında Sütçü, "Kur'an Nesli Platformu olarak; yüce Rabbimizin, bu mübarek ayın hürmetine bizleri af ve mağfiret etmesi ve alem-i İslam’ı vahdete kavuşturması temennisiyle, Ramazan ayının manevi ikliminden azami derecede istifade edebilmek için her yıl olduğu gibi bu yıl da kardeşlerimize bazı tavsiyelerde bulunmak istiyoruz." diye konuştu.

Sütçü, Ramazan ayında daha derin bir manevi deneyim için izlenmesi gereken 9 altın tavsiyeyi şu şekilde sıraladı:

Ramazan ayı, oruç ayıdır

"Kim, inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır."(Buhari, Müslim)

Oruç bedenin zekatıdır.  Oruçtan beklenen manevi hazzı alabilmek için sadece mideye değil, mide gibi bütün duygulara, göz, kulak, kalp, hayal, fikir gibi cihazat-ı insaniyeye dahi bir nevi oruç tutturmalı ve mükellef olan çocuklarımızın da bu bilinçle oruç ibadetini yerine getirmelerini sağlamalıyız.

Ramazan ayı, Kur'an ayıdır

O Ramazan ayı ki, insanları doğru yola ileten, apaçık hidayet delillerini içeren ve doğru ile yanlışı ayırt eden Kur'an onda indirildi. (Bakara 185)

Kur’an’ın indirildiği vakti karşılamanın en güzel yolu, yeniden nazil oluyormuş gibi o Kur’an’ı okumaktır. O halde bu ayda mümkün mertebe camilerde mukabele şeklinde, değilse de bireysel olarak her gün en az bir cüz kadar Kur'an'ı Kerim okunmalı ve üzerinde tefekkür edilerek Kur’an’ın mesajını anlamaya gayret edilmelidir.

Başta çocuklar olmak üzere, aile bireylerinden Kur’an okumasını bilmeyenler veya okumasını bildiği halde tecvidi bilmeyenler bu eksikliklerini tamamlamaya çalışmalı, ayrıca ayet veya sure ezberleri yapılmalıdır.

Ramazan ayı, namaz ayıdır

“Kim, vâdettiği sevâba inanarak ve sevâbını Allah'tan umarak Ramazan gecelerini namaaz kılarak geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari)

Vakit ve teravih namazları mümkün mertebe camide cemaatle kılınmalıdır. Evde kılındığı zaman da vaktinde ve ailece cemaatle kılınmalıdır. Teravih, Duha, Evvabin, Vitr, Teheccüd ve Abdest Namazı gibi nafile namazlar ihmal edilmemeli; namaz tesbihatlarına da özen gösterilmelidir.

Ramazan ayı, dua ve zikir ayıdır

Bu ay boyunca bol bol dua edilmeli, günlük belirli virdler ve zikirler çekilmeli ve cevşen okunmalıdır.

Ramazan ayı, af ve mağfiret ayıdır

Ramazan, günaha bulanmış kulun, bağışlanma ümidini yeşerten, Rabbine tevbe ve istiğfarla iltica etmesi gereken  eşsiz bir zaman dilimidir. Bu yüzden bu ayda, günahlardan pişmanlık duyularak bol bol tevbe ve istiğfar edilmeli, kusurlarının ve acziyetinin bilincinde her daim O’nun dergahı izzetine sığınılmalıdır.

Ramazan ayı, yardımlaşma ve dayanışma ayıdır

“Onların mallarında isteyebilen ve isteyemeyen muhtaçlar için belirli bir hak vardır.” (Zâriyât, 19)

Ancak açlık çeken insan gerçek manada yoksulun, muhtacın durumunu anlar. Açlık vesilesiyle muhtaçların sıkıntılarını hisseden insan bu ay içerisinde sadaka ve bağışlarını artırılmalı, varsa zekâtını hesaplamalı, fitresini vermelidir. Mümkün mertebe fitre ve zekâtlar Ramazan ayının başlarında verilmeye çalışılmalıdır.

Ramazan ayı, sıla-i rahim bağlarını kuvvetlendirme ayıdır

Ramazan ayı münasebetiyle aile bireyleri, akrabalar, komşular, tanıdıklar ve iş arkadaşlarını sormalı, imkânlar dâhilinde yardımda bulunarak ihtiyaçları karşılamaya çalışılmalıdır.

Ramazan ayı, ömre bedel bir aydır

“Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik.” (Kadir,1)

Kur’an bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir gecesi inmiştir. Bu mübarek gece Ramazan’ın son on gününün tekli gecelerinde saklı olduğu için bu geceler ibadetle geçirilmeye çalışılmalı, mümkün mertebe son on gün itikaf sünneti yerine getirilmeye çalışılmalıdır.

Ramazanın sonu bayramdır

“Başı rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş” olan Ramazan, elbette müminlere bayram ettirir.

Bayram sabahı tekbirler eşliğinde bayram namazı kılınmalı cami cemaatiyle bayramlaşılmalıdır. Çağın bireyselleştirilip yalnızlaştırılan insanına ilaç, akrabalık bağlarının kuvvetlendirilmesine bir vesile olan bu bayramda ev halkından başlayarak anne baba, akrabalar, bütün komşular, dostlar ve tanıdıklar ziyaret edilmeli uzakta olanlarsa telefonla aranarak bayramları tebrik edilmelidir.

Bu vesileyle tüm İslam âleminin, Ramazanını şimdiden tebrik ediyor ve bu mübarek ayın başta Filistin olmak üzere İslam coğrafyasında akan kanın ve zulmün bitişine; ümmetin dirilişine, birliğine ve özgürleşmesine vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz." (İLKHA)

Kocaeli’de 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yem ve gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

ABD'den Japonya'ya askeri ekipman satışı

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama

Bakan Göktaş: Bir çocuğun hayatına umut olan binlerce hayırseverimiz var

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, İçmeler Mahallesi sakinleriyle buluştu

Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü

Rusya, Harkov'da bir bölgeyi daha ele geçirdi

Kastamonu’da ruhsatsız silah ele geçirildi, aranan 32 kişi yakalandı

Rusya: Ukrayna'ya NATO askerlerinin konuşlandırılmasına asla onay vermeyiz

Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor

Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

TBMM Başkanı Kurtulmuş büyükelçileri kabul etti

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme oranı yüzde 7'ye yaklaştı

Irak'ta yeni parlamentonun ilk oturum tarihi belli oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kocaeli’de 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yem ve gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

ABD'den Japonya'ya askeri ekipman satışı

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama