-
BIST 100
16418,48%-5,99
-
DOLAR
45,57% 0,00
-
EURO
53,14% 0,40
-
GRAM ALTIN
6667,20% 0,11
-
Ç. ALTIN
10573,45% 0,82
Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme uyarısı: Et ve tatlıda ölçü şart
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi diyetisyenlerinden Eda Soyer, Kurban Bayramı'nda et, tatlı ve şeker tüketiminde ölçülü olunması gerektiğini belirterek vatandaşlara önemli beslenme tavsiyelerinde bulundu.
Soyer, Kurban Bayramı süresince sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan et, tatlı ve şeker tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini ifade eden Soyer, bilinçsiz tüketimin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Kurban Bayramı'nda özellikle kırmızı et tüketiminin arttığını belirten Soyer "Kurban Bayramı'nda bayram sofralarının vazgeçilmezi olan et, tatlı ve şeker tüketiminde ölçülü olmak sağlığımızı korumak açısından büyük önem taşır. Bilinçsiz ve aşırı tüketim, mide, bağırsak sorunları, tansiyon gibi kalp damar rahatsızlıklarına neden olabilir. Yeni kesilen kurban eti hemen tüketilmemelidir. Ölüm sertliği dediğimiz süreç nedeniyle buzdolabında en az 24 saat dinlendirilmelidir. Böylece hem daha lezzetli hem de daha kolay sindirilebilir hale gelir." ifadelerini kullandı.
"Bayram sabahında hafif kahvaltı tercih edilmeli"
Etlerin saklama koşullarının da hijyen açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Soyer "Bayram sabahında hafif bir kahvaltı tercih edilmeli. Ağır kızartmalardan kaçınmak, gün içindeki et ve tatlı tüketimini dengelemeye yardımcı olur. Etleri büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik porsiyonlar halinde hazırlayıp uygun koşullarda muhafaza etmeliyiz. Buzdolabında 2-3 gün, eksi 18 derece derin dondurucuda ise yaklaşık 6 ay muhafaza edilebilir. Etler oda sıcaklığında değil buzdolabında çözdürülmelidir. Çözdürülen et tekrar dondurulmamalıdır." diye konuştu.
"Kızartma yerine haşlama ve fırınlama tercih edilmeli"
Öğünlerin dengeli hazırlanması gerektiğini dile getiren Soyer "Et pişirirken kızartma yerine daha sağlıklı olan fırında ya da haşlama şeklinde tercih etmeliyiz. Kaliteli protein ve mineral açısından değerli olsa da doymuş yağ ve kolesterol içeriği nedeniyle özellikle kalp, tansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı olan bireylerin porsiyon kontrolüne dikkat etmesini öneriyoruz. Öğünlerimizi dengelemek adına etin yanında mutlaka bol salata, sebze yemekleri ve tam tahıllı ürünler tercih edilebilir." şeklinde konuştu.
"Günde 2-2,5 litre su tüketilmeli"
Bayram ziyaretlerinde tatlı tercihine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Soyer "Bayram ziyaretlerinde ise şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve veya daha küçük porsiyonlu alternatifler tercih edebiliriz. Artan protein ve şeker tüketiminden dolayı vücudumuzun su ihtiyacı da artmaktadır. Bu nedenle günlük 2-2,5 litre su tüketmeyi ihmal etmeyelim. Hafif tempolu yürüyüşlerle sindirimimizi desteklemeliyiz. Hepinize sağlıklı ve keyifli bayramlar diliyorum." dedi. (İLKHA)
Adalet Bakanı Akın Gürlek: Mutlak butlan kararı bağımsız ve tarafsız bir şekilde verilmiştir
Türkiye ile Nijerya arasında madencilik iş birliği
Mardin'e özgü kadim ve yöresel yemekler tanıtıldı
Mardin’de kontrolden çıkan otomobil uçurum kenarında asılı kaldı
Küresel Sumud Filosu aktivistleri İstanbul'a getirildi
Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Rahmet Peygamberi, güzel ahlak üzere bir toplum inşa etti
İçişleri Bakanı Çiftçi: Uyuşturucuyla mücadelede ünlü-ünsüz ayrımı yapmıyoruz
Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
BM: Filistin'de durum giderek daha da kötüleşiyor
HÜDA PAR Ağrı Gençlik Kollarından "Madde Bağımlılığına Hayır" eylemi
Rusya nükleer tatbikatta Yars ve Sineva füzelerini denedi
Japonya'dan artan ayı saldırılarına karşı önlem
Kocaeli'de kaçakçılık operasyonunda çok sayıda ürün ve sahte para ele geçirildi
Kazakistan'da Gazprom varlıklarının haczine onay
İşgalci siyonist rejimin Londra’daki sözde maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı
BAE, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kontrol etme planına karşı çıktı
Sierra Leone, ABD'den sınır dışı edilen göçmenleri kabul etti
HÜDA PAR Milletvekili Demir'den iki bakanlığa soru önergesi
Güney Afrika'da trafik kazası: 10 ölü
Başkan Er: Malatya'nın gastronomisini güçlendiriyoruz
HSK kararnamesiyle 23 hakim ve savcının görev yeri değişti
Polonya, siyonist Ben-Gvir'in ülkeye girişinin yasaklanmasını istedi
Kurban Bayramı tedbirleri masaya yatırıldı
DİKA Yönetim Kurulu Toplantısı, Tarihi Malabadi köprüsü mesire alanı’nda gerçekleştirildi
Türk mutfağı haftası etkinliğine yoğun ilgi
Mucteba Hamanei, zenginleştirilmiş uranyumun ülkeden çıkarılmasını yasakladı
CHP kurultayı iptal edildi: Kemal Kılıçdaroğlu yeniden CHP'nin başına geçiyor
Fransız parlamentosundan Yeni Kaledonya kararı
Bursa’da uyuşturucu operasyonunda bir kişi tutuklandı
Hatay Defne’de su baskını: 20 vatandaş Sahil Güvenlik tarafından kurtarıldı
Yükleniyor







