• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Küresel gıda fiyatları 2020'de son 3 yılın zirvesine çıktı

07 Ocak 2021, Perşembe 19:16
07 Ocak 2021, Perşembe 19:16
Küresel gıda fiyatları 2020
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Küresel gıda fiyatları 2020'de son 3 yılın zirvesine çıktı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünden (FAO) yapılan açıklamaya göre, Aralık 2020'de dünya gıda fiyatlarındaki yükselişte süt ürünleri ve bitkisel yağlar başı çekti.

Aralıkta ortalama 107,5 değerini alan endeks, aylık bazda yüzde 2,2 yükseldi ve böylece yükselişini üst üste 7 ay sürdürdü.

Geçen yıl 2019'a göre yüzde 3,1 yükselerek ortalama 97,9 puana ulaşan endeks, son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Söz konusu değer, gıda fiyat endeksinin tarihi zirvesinin kaydedildiği 2011 değerinin ise yüzde 25 altında kaldı.

Bitkisel yağ fiyatları 2012'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyede

Tahıl fiyat endeksi aralıkta kasıma göre yüzde 1,1 artarken, yıllık bazda yüzde 6,6 yükseldi. Geçen ay buğday, mısır, sorgum ve pirinç için ihracat fiyatları, Rusya'nın yanı sıra Kuzey ve Güney Amerika'daki büyüme koşulları ve mahsul beklentilerindeki endişelerden dolayı kısmen arttı. Yıllık bazda 2020'de pirinç ihracat fiyatları 2019'a göre yüzde 8,6, mısır ve buğday için ise sırasıyla yüzde 7,6 ve yüzde 5,6 yükseliş kaydetti.

Bitkisel yağ fiyat endeksi aralıkta yüzde 4,7 artarak Eylül 2012'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyesine çıktı. Endeks, 2020'de bir önceki yıla göre ortalama yüzde 19,1 arttı. Fiyatlar, palm yağı üreten başlıca ülkelerde devam eden arz sıkışıklığı ve Endonezya'daki ihracat vergilerindeki keskin artıştan etkilendi. Uluslararası soya yağı fiyatları, Arjantin'deki uzun süreli grevler nedeniyle kısmen yükseldi.

Süt ürünleri fiyat endeksi aralıkta yüzde 3,2 artarak yükselişini 7'nci aya taşırken, geçen yıl bu endeks 2019'a göre yüzde 1 düştü. Okyanusya'ta süt üretimindeki daha kuru ve sıcak koşullar ve güçlü küresel ithalat talebi nedeniyle tüm kategorilerde artış yaşandı.

Et fiyatları yıllık bazda düştü

Et fiyat endeksi de geçen ay 1,7 artarken, 2020 ortalaması 2019'a göre yüzde 4,5 geriledi. Yükselişte, Orta Doğu'da artan ithalat talebi, önemli üretici ülkelerdeki yüksek iç satışlar ve Avrupa'daki kuş gribi salgını ile artan kümes hayvanı et fiyatları etkili olurken, et fiyatlarında yılın son aylarında toparlanma kaydedildi.

Şeker fiyat endeksi ise kasımdaki belirgin artışın ardından aralıkta aylık bazda yüzde 0,6 geriledi. 2020 yılı boyunca, alt endeks 2019'a kıyasla yüzde 1,1 arttı. Bu durum Çin'in ithalatındaki büyük artıştan etkilenirken, Brezilya ve Hindistan'da artan üretim beklentileriyle yukarı yönlü baskı hafifledi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Lübnan'da 31 şehit, 149 yaralı

İran, saldırılarda şehit olan komutanlardan 7'sinin daha isimlerini açıkladı

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altında tarihi rekor ve yeni zirve beklentisi

Meteoroloji doğuda kar, yüksek kesimler için çığ uyarısı yaptı

Laricani: ABD ile müzakere yapmayacağız

Tahran'a yönelik saldırılar yeniden başladı

İşgal zindanlarında Ramazan: Açlık ve işkence altında ibadet

İran: ABD ve siyonist rejimin saldırılarında 170 öğretmen ve öğrenci hayatını kaybetti

Siyonist rejimden Lübnan'daki 53 kasabanın sakinlerine "tahliye emri"

Hizbullah Hayfa'yı vurdu, siyonist rejim Lübnan'ı bombaladı

Malatya'da sokak satıcılarına operasyon: 8 tutuklama

Pakistan ve Irak'ta siyonist-ABD karşıtlarının protestosunda 22 kişi öldürüldü

İngiltere: ABD saldırılar için üslerimizi kullanabilir

Küba Devlet Başkanı, Hamanei suikastını kınadı

Trump: Saldırılarımız 4 haftaya kadar sürebilir

Umman, İran'ın gerilimin azaltılmasına ve diyaloğa açık olduğunu belirtti

Malatya'da görme engelliler iftarda buluştu

Siyonist-ABD saldırısında Tahran'daki bir hastane hedef alındı

1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verildi

Siyonistlere ait THAAD radar sistemi BAE'de imha edildi

Avrupa'nın iki yüzlülüğü: E3 ülkelerinden İran aleyhine ortak bildiri

Ağrı'nın Patnos ilçesinde çıkan yangın korkuttu

İran füzeleri siyonistlerin Beyt Şemeş bölgesine düştü: 9 ölü çok sayıda yaralı ve kayıp

TCMB Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlayacak

Erakçi: Savaşın zamanı ve nasıl sona ereceğini biz belirleyeceğiz

Finansal İstikrar Komitesinde jeopolitik gelişmeler ele alındı

Sakarya'da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

ABD'de silahlı saldırı: 3 ölü, 14 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB Komisyonu Başkanı ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Lübnan'da 31 şehit, 149 yaralı

İran, saldırılarda şehit olan komutanlardan 7'sinin daha isimlerini açıkladı

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altında tarihi rekor ve yeni zirve beklentisi

Meteoroloji doğuda kar, yüksek kesimler için çığ uyarısı yaptı

Laricani: ABD ile müzakere yapmayacağız

Tahran'a yönelik saldırılar yeniden başladı