• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesinde

DÜNYA 2.05.2025 16:22:52 0
Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesinde

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nden (FAO) yapılan açıklamaya göre küresel gıda fiyatları nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1 artarak Mart 2023'ten bu yana en üst dereceye geldi.

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen fiyat endeksi, nisan ayında önceki aya kıyasla yüzde 1 artarak ortalama 128,3 puan oldu. Buna göre gıda fiyat artışı Mart 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Tahıl, süt ve et fiyat endekslerindeki artışlar, şeker ve bitkisel yağlardaki düşüşlerden daha ağır bastı. Genel olarak, FFPI bir yıl önceki seviyesinden 9,0 puan (yüzde 7,6) daha yüksekti ancak Mart 2022'de ulaştığı zirvenin 31,9 puan (yüzde 19,9) altında kaldı.

Tahıl Fiyat Endeksi, Nisan ayında ortalama 111,0 puan olarak gerçekleşti. Böylece Mart ayına göre 1,3 puan (yüzde 1,2) arttı ancak yine de bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,6 puan (yüzde 0,5) düşük kaldı. Aylık artış, tüm büyük tahıllardaki daha yüksek fiyatları yansıttı.

Küresel buğday fiyatları, Rusya Federasyonu'ndaki ihraç edilebilir arzın sıkılaşması, bazı büyük ihracatçıların istikrarlı ihracat hızı ve özellikle euroya karşı zayıflayan ABD dolarına bağlı döviz hareketleriyle desteklenerek marjinal olarak arttı. Ancak, ticaret politikası gelişmeleri ve makroekonomik belirsizlik artışı sınırladı. Uluslararası mısır fiyatları da büyük ölçüde ABD'deki mevsimsel olarak daha sıkı stok seviyeleri ve döviz hareketleri nedeniyle arttı.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Nisan ayında ortalama 158,0 puan oldu. Endeks Mart ayına göre 3,7 puan (yüzde 2,3) düştü ancak bir yıl önceki seviyesinin yüzde 20,7 üzerinde kaldı. Düşüş, esas olarak daha yüksek soya ve kolza yağı fiyatlarını fazlasıyla telafi eden daha düşük palmiye yağı fiyatlarından kaynaklanırken, küresel ayçiçeği yağı fiyatları büyük ölçüde sabit kaldı. İki aylık artışların ardından, uluslararası palmiye yağı fiyatları Nisan ayında belirgin şekilde düştü ve bu düşüş, büyük ölçüde Güneydoğu Asya'daki başlıca üretici ülkelerdeki mevsimsel olarak daha yüksek üretimler nedeniyle küresel ihracat arzındaki kademeli toparlanmayla desteklendi. Endeksteki yıllık artış da yüzde 20,7 oldu. Ayçiçek yağı fiyatlarının büyük ölçüde sabit kalması dikkati çekti.

Şeker Fiyat Endeksi, Nisan ayında ortalama 121,6 puan olarak gerçekleşti, Mart ayına göre 3,7 puan (yüzde 3,2) ve bir yıl öncesine göre 5,0 puan (yüzde 4,3) arttı. Uluslararası et fiyatları tüm kategorilerde yükseldi. Bu yükseliş, Almanya'nın şap hastalığından ari statüsünün yeniden tesis edilmesi ve ithalatçıların ilgili kısıtlamaları kaldırmasının ardından küresel ithalat talebinin güçlenmesi nedeniyle Avrupa Birliği'ndeki daha yüksek fiyatlar tarafından desteklendi.

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Nisan ayında 152,1 puanda kalarak Mart ayına göre ortalama 3,5 puan (yüzde 2,4) ve bir yıl öncesine göre 28,4 puan (yüzde 22,9) artış gösterdi. Uluslararası tereyağı fiyatları, Mart ayına göre yüzde 2,9 artışla üst üste üçüncü ay yeni bir rekor seviyeye çıktı. Bu artış, büyük ölçüde, mevsimsel olarak daha yüksek süt üretimine rağmen, azalan envanterler ve güçlü süt yağı talebiyle desteklenen daha yüksek Avrupa fiyatları tarafından yönlendirildi. Bu arada, uluslararası peynir fiyatları, Okyanusya'daki arzın daralmasıyla birlikte güçlü ihracat talebinin etkisiyle Mart ayına göre yüzde 2,3 arttı.

Şeker Fiyat Endeksi Nisan ayında ortalama 112,8 puan oldu, Mart ayına göre 4,1 puan (yüzde 3,5) düşüşle üst üste ikinci aylık düşüşü kaydetti ve Nisan 2024'teki seviyesinin 13,8 puan (yüzde 10,9) altında kaldı. Dünya şeker fiyatlarındaki düşüş büyük ölçüde belirsiz küresel ekonomik görünüm ve küresel şeker tüketiminin büyük kısmını oluşturan içecek ve gıda işleme sektörlerinden gelen talep üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin endişelerden kaynaklandı. (İLKHA)

LPG’ye 1 lira 20 kuruşluk indirim gelmesi bekleniyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Şanlıurfa'da kar topu büyüklüğünde dolu yağdı

Muğla ve Manisa’da FETÖ Operasyonu

Şanlıurfa'da işçilerin kaldığı 50 konteyner yandı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim atanacak

Yetimler Vakfı: 2025 Kurban organizasyonuna hazırız

TL'yi güçlendirecek yeni ekonomik adımlar yürürlüğe girdi

Antalya'da ruhsatsız silah operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa merkezli "Change Araç" operasyonu: 15 gözaltı

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama

Türkiye ile KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı

Katil rejim, sivillerin yaşadığı ev ve çadırları bombaladı: 19 şehit

EPDK, Petrol Ofisi’nin Antalya Terminali hizmet tarifelerini güncelledi

Alp kardeşlerden örnek davranış: Harçlıklarını Umut Kervanı'na bağışlıyorlar

İstanbul'da çocukların canını tehlikeye atan iki okul servisi sürücüsüne ceza

Gazze'de basın tarihinin en büyük katliamı: 210 gazeteci şehit edildi

e-YDS 2025/6 bugün dört ilde yapılacak

İç Anadolu ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli sağanak bekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ