• BIST 100

    11060,39%0,81
  • DOLAR

    42,04% -0,04
  • EURO

    48,44% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5421,66% 0,18
  • Ç. ALTIN

    8921,73% -0,71

Kurtulmuş: Geçmişin tartışmalarına takılmadan, ortak kimlik ve değerler etrafında birleşmeliyiz

18 Eylül 2025, Perşembe 17:49
18 Eylül 2025, Perşembe 17:49
Kurtulmuş: Geçmişin tartışmalarına takılmadan, ortak kimlik ve değerler etrafında birleşmeliyiz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 11. toplantısında yaptığı konuşmada, geçmişin tartışmalarına değil, ortak kimlik ve değerler etrafında birleşerek güçlü bir Türkiye inşa etmeye odaklanılması gerektiğini

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun 11. toplantısında Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden gelen sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin konuşmasının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Komisyonun 11’inci toplantısının ilk bölümünde; Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkanı Özlem Külahci Tanaman, Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Devrim Türk, Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Orhan Kandemir ve Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Rasim Aslan dinlendi.

Komisyon toplantısının ikinci bölümünde ise; Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği Başkanı Murat Sarı, Mezopotamya İslami Araştırmalar Federasyonu Temsilcisi Abdullah Sağır, Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA), Başkan Yardımcısı Mehmet Beşir Şimşek, Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) Başkanı Tayyip Elçi ile Fethullah Ayte dinlendi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Ortak kültürümüz ve kimliğimiz içerisinde biz dün ne olduğunu tartışmayı değil, yarın nasıl bir Türkiye'yi, güçlü, müreffeh, Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla hep beraber bir ve beraber olmuş, demokrasiyle, adaletle ve refahla güçlenmiş bir Türkiye'yi nasıl inşa edeceğimizi konuşacağız." dedi.

Türklerin ve Kürtlerin en temel ortak değerlerinden birisinin Müslümanlık olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Biz iki yönden kardeşiz. Bir kere insan kardeşiyiz. Adem ve Havva'nın çocukları olmak bakımından kardeşiz. Hiçbir ayrımımız yoktur. İkincisi Müslüman kardeşiyiz. Bu hocalarımızın da ayetlerle, hadislerle bugün önümüze koyduğu bir gerçektir. Bu kardeşliği bozacak her türlü söz ve eylemi kategorik olarak reddettiğimizi ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

“Adaletle ve refahla güçlenmiş bir Türkiye'yi nasıl inşa edeceğimizi konuşacağız”

Yeni bir sürecin başladığını ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülkede Türklerin ve Kürtlerin, milletimizin arasına birtakım fitneler kurulmaya çalışıldı. Eğer tarihi şöyle incelemeye kalkarsak inanın ki önümüze çıkan bu tarihi fırsatı yakalamak şöyle dursun, tarihin gerisine gideriz. Her acının arkasında kim var, kimler var, nasıl var, niye var, o günün şartları içerisinde konuşmaya başlarsak değil toplantılar, oturumlar yıllar yetmez. Dolayısıyla en baştan bir prensibi söyledik. Bu millet çok acı çekti. On binlerce insan öldü, binlerce insanımız şehit oldu. Analar çok ağladı. Artık analar ağlamasın. Türkiye ortak bir geleceği, yeniden tarihten getirdiği çok güzel örnekler verdiniz; Ahmed-i Hani'yle Selahattin Eyyubi'yle, Yunus Emre'yle, Dede Korkut'u birbirinden ayıracak hiçbir şey yoktur. Ortak kültürümüz ve kimliğimiz içerisinde biz dün ne olduğunu tartışmayı değil, yarın nasıl bir Türkiye'yi, güçlü, müreffeh, Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla hep beraber bir ve beraber olmuş, demokrasiyle, adaletle ve refahla güçlenmiş bir Türkiye'yi nasıl inşa edeceğimizi konuşacağız."

“Hep beraber çok güçlü bir geleceği kuracağız”

Kurtulmuş, "Halkımızın yüzde 95'i Müslümandır. Hazreti Ali Efendimizin atadığı Mısır valisine söylediği nasihat fevkalade değerlidir: 'Bil ki insanlar iki sınıftır. Ya yaratılışta eşindir ya dinde kardeşindir.' Biz Türkler ve Kürtler arasındaki birliği, beraberliği, kardeşliği bu çerçevede görüyoruz, bu çerçevede görmek zorundayız. İnşallah hep beraber çok güçlü bir geleceği kuracağız. Ben herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun 24 Eylül Çarşamba günü yapılacak toplantısında düşünce kuruluşlarını dinleyeceklerini ifade etti. (İLKHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye menziline varıldığında inşallah kazanan 86 milyonun her bir mensubu olacaktır

Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı kitapseverlerden yoğun ilgi görüyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Her rezerv alanında bir taziye evi inşa ediliyor

Amazon, 38 milyar dolarlık anlaşmayla OpenAI'ya "bilgi işlem gücü" sağlayacak

ÖĞ-DER: Eğitimde batıcı bakıştan vazgeçilmeli, ahlaki değerler esas alınmalı

Bakan Tekin: 22 bin 487 öğrenci YLSY bursundan yararlandı

İngiltere'de tren raydan çıktı: 4 yaralı

Siirt'te “Gençliği Aydınlığa Çıkaracak Vesileler” konferansı düzenlendi

Kurtulmuş: Bu sefer biz kazanacağız, kardeşlik ve dayanışma hakim olacak

Güney Lübnan'a düzenlenen siyonist saldırıda 2 şehit, 7 yaralı

Gaziantep'te 40 bin öğrenciye ayakkabı desteği

Gazze Sağlık Bakanlığı: İşgalden 45 şehidimizin cenazesini teslim aldık

Gaziantep’te uyuşturucu madde suçundan aranan şahıs yakalandı

Müftü Dolu: Hafızlık sadece ezber değil, Kur'an ahlakını yaşamak ve yaşatmaktır

Siyonist işgalciler ateşkesten bu yana 238 Filistinliyi şehit etti

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonlarında 27 şüpheli yakalandı

Batman'da okuma yazma kurslarına yoğun ilgi

Diyarbakır’da silah ve kaçakçılık operasyonu

Balıkesir’de 95 bin 620 uyuşturucu hap ele geçirildi: 1 tutuklama

Mardin'de iki otomobil kafa kafaya çarpışı: 1'i ağır 6 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile görüştü

Diyarbakır’da geniş çaplı operasyon: 51 kişi yakalandı

Batman Oymataş OSB'de 48 sanayi parseli yatırımcılara tahsis edilecek

Batman'da kitap fuarı rekor katılımla tamamlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: HAMAS anlaşmaya riayet noktasında oldukça kararlı ancak israil bahanelerin arkasına sığınıyor

Batman'da su üstü arama ve kurtarma tatbikatı yapıldı

İran plakalı yolcu otobüsündeki yangın tüplerinin içinde uyuşturucu çıktı

Yeşilyurt'ta 'fizik tedavi ve sağlıklı yaşam seminerleri' başladı

Mardin’de 29 kilo uyuşturucu ele geçirildi: 3 kişi tutuklandı

Oto galericiler sitesinde taşlı sopalı kavga: 3 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye menziline varıldığında inşallah kazanan 86 milyonun her bir mensubu olacaktır

Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı kitapseverlerden yoğun ilgi görüyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Her rezerv alanında bir taziye evi inşa ediliyor

Amazon, 38 milyar dolarlık anlaşmayla OpenAI'ya "bilgi işlem gücü" sağlayacak

ÖĞ-DER: Eğitimde batıcı bakıştan vazgeçilmeli, ahlaki değerler esas alınmalı

Bakan Tekin: 22 bin 487 öğrenci YLSY bursundan yararlandı

İngiltere'de tren raydan çıktı: 4 yaralı