-
BIST 100
16142,04%0,11
-
DOLAR
44,37% 0,06
-
EURO
51,40% 0,20
-
GRAM ALTIN
6351,10% -1,13
-
Ç. ALTIN
10945,35% 0,00
Kuyumculardan yetki belgesi talebi
20 Aralık 2021, Pazartesi 10:27
20 Aralık 2021, Pazartesi 10:27
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Kuyumculardan yetki belgesi talebi
AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, Bakanlık tarafından hazırlanan Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin 14 Nisan tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle, kuyum ticaretinin, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılabilmesi düzenlendi. Halihazırda faaliyette olan kuyum işletmelerinin ise 31 Aralık'a kadar durumlarını yönetmeliğe uygun hale getirerek yetki belgesi alması gerekiyor.
Bakanlık tarafından yetki belgelerinin verilmesi için eylül ayında Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi kurulurken kuyum ticaretiyle uğraşanların, bu sistem üzerinden yetki belgesi almak üzere başvuruda bulunması önem taşıyor. Yetki belgesi yenilenmesi ve iptal edilmesi işlemleri de bu sistem üzerinden gerçekleştirilecek.
Yetki belgesi alınması için meslek odasına kayıtlı olma, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti ve vergi dairesine vadesi geçmiş borcu bulunmama, meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında kuyum ticareti faaliyeti olması ve ustalık belgesi sahibi olma şartları aranıyor. Ustalık belgesi şartı, kuyumcu ya da kuyum işletmesinde tam zamanlı çalışan en az bir personel tarafından yerine getirilebilecek.
Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmesi durumunda Bakanlıkça verilen süre içinde aykırılığın giderilmemesi veya aynı takvim yılı içinde tekrarlanması halinde yetki belgesi iptal edilecek.
'5 YILLIK USTALIK BELGESİ GEREKTİĞİNİ BİLMEDEN DÜKKAN AÇTILAR'
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, AA muhabirine, yetki belgesi almak için ustalık belgesine sahip olma şartı arandığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönergesi gereğince, ustalık belgesinin 5 yıldır kuyumculuk yapanlara verildiğine dikkati çeken Çavuşculu, bu süreyi dolduran meslektaşlarının ustalık belgesi almak için sınavlara girdiğini bildirdi. Çavuşçulu, '5 yıldan kısa süredir kuyumculuk yapanlar ne olacak? Bu kişiler dükkanını mı kapatacak? Yönetmeliğin çıktığı tarihte kuyumculuk yapanlara doğrudan yetki belgesi verilmeli. Yönetmelik çıktığında kuyumculuk yapanlara bunu uygulamak doğru değil. 3 yıldır kuyumculuk yapanlar ancak kalfalık belgesi alabiliyor.' dedi.
Yönetmelik nedeniyle 5 yıldan az süredir kuyumculuk yapanların mağduriyet yaşayacağını vurgulayan Çavuşçulu, şunları kaydetti:
'Nisan ayından bugüne kadar çok sayıda kuyumcu dükkanı da açıldı. Bu kuyumcuların düzenlemeden haberi yok. Odaya üye olurken, vergi dairesinde işlem yaparken, ruhsat alırken kimse bunları uyarmadı, kimse 'Dükkan açamazsın' demedi. 5 yıllık ustalık belgesi gerektiğini bilmeden dükkan açtılar. En azından vergi dairesinde başvuruda bulunurken ustalık belgesi istenirse bu mağduriyetler önlenir. Şimdi yeni açılmış bu dükkanlar tekrar mı kapanacak? Bu şekilde olanlara da imkan tanınmalı ve yetki belgesi verilmeli. Ustalık belgelerini de zaman içinde alarak, eksikliklerini tamamlamaları sağlanmalı, ticari faaliyetleri engellenmesin.'
Çavuşçulu, sorunun düzeltilmesi için konuyu Ticaret Bakanlığına ilettikleri bilgisini vererek, 1 Ocak 2022'den itibaren kuyumcu dükkanı açanlardan ustalık belgesi talep edilmesini ve belgesi olmayanların dükkan açmasının engellenmesini önerdi.
Esnaf Odasından önemli bir hizmet daha hayata geçirildi
Ensarullah: Yemen'in savaşa katılma kararı tamamen bağımsız
Bakan Uraloğlu’ndan Karadeniz'de vurulan tankere ilişkin açıklama
Batı Şeria'da işgalci terörü: Evler basıldı, onlarca Filistinli esir alındı
ABD’den peş peşe yapılan çelişkili İran açıklaması
Yeşilay'dan uyarı: Artan kumar bağımlılığı toplum sağlığını tehdit ediyor
Hizbullah: Siyonist rejimin iki tankını füzelerle vurduk
Brent petrol varili 100 doları aştı
İran'ın "yeraltı füze metrosu" caydırıcı gücünü gösteriyor
Küresel enerji krizinde Asya modeli öne çıkıyor
Mark Ruffalo'dan Batı Şeria'daki işgalci terörüne tepki
Motorine büyük indirim geliyor
Döviz kurlarında son durum
50 ton tarihi geçmiş bozuk tavuk eti ele geçirildi
Karadeniz’de Türkiye tankerine İHA isabet etti
Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı
Altın fiyatları yükselişte
Putin'den kritik hamle: Altın ihracatına sınırlama
Siyonist vekilden skandal sözler: Masum Filistinli çocuk yok
İran: ABD ve siyonist rejime ait 202 hava aracı hedef alındı
Gazze'de ateşkes ihlali: Siyonist rejim saldırısında 2 şehit
Şanlıurfa'da sağanak etkili oldu: 4 ilçede okullar tatil
İran'dan çok cepheli misilleme: Siyonist rejim ve Körfez hedef alındı
Bakan Gürlek: Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var
CENTCOM'a göre, İran ile savaşta 290 ABD askeri yaralandı
Guterres, İran'a karşı savaşı sona erdirmeye çağırdı
İzmir açıklarında lastik bottaki 37 düzensiz göçmen yakalandı
Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı ile görüştü
Orta Doğu’daki savaş STRATCOM’da masaya yatırılacak
Bakan Çiftçi: Türkiye-İran sınırında tedbirler alınmış durumda
Yükleniyor







