• BIST 100

    14611,16%-0,68
  • DOLAR

    43,05% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,20
  • GRAM ALTIN

    6138,88% -0,32
  • Ç. ALTIN

    10167,41% 0,00

Kuzey Kürdofan'da ordu ilerledi; İngiltere Sudan için acil ateşkes çağrısı yaptı

19 Kasım 2025, Çarşamba 07:49
19 Kasım 2025, Çarşamba 07:49
Kuzey Kürdofan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sudan ordusu Kürdofan'daki çatışma hatlarında "kayda değer ilerleme" sağladığını duyurdu. İngiltere ise sivillere insani yardım ulaştırılması için 3 aylık acil ateşkes çağrısında bulundu.

Sudan ordusu, salı günü yaptığı açıklamada Kuzey ve Güney Kürdofan'daki tüm cephelerde "nitelikli ilerleme" kaydettiğini bildirdi. Ordunun açıklamasında, Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) ağır kayıplar verdirildiği, bazı kritik noktaların güvenlik altına alındığı ve birliklerin önceden planlanan hatlara yeniden konuşlandırıldığı belirtildi.

Açıklama, orduyla ittifak hâlinde bulunan Sudan Kalkanı Gücü'nün, Kuzey Kürdofan'daki Ebu Koud ve Cebel Ebu Sennun bölgelerinde kontrolü tamamen sağladığını duyurmasının ardından geldi.

Buna karşılık HDK, aynı bölgelerde ilerleme kaydettiğini ileri sürdü. Telegram üzerinden yapılan açıklamada, ordunun bazı birliklerine "ağır darbe vurulduğu" iddia edilerek 290 askerin öldürüldüğü, 40 aracın imha edildiği ve 70 askeri aracın ele geçirildiği öne sürüldü. HDK, bu gelişmelerin "Kürdofan'ın büyük bölümünde kurdukları kontrolü pekiştirdiğini" savundu.

HDK'nin kısa süre önce Kuzey Darfur'un başkenti Faşir'i ele geçirmesinin ardından çatışmalar Kürdofan eksenine kaydı. HDK birlikleri, Batı Kürdofan'daki Babnusra şehrini hedef alarak ordunun 22. Tümen karargâhını ele geçirmeye çalıştı. Ordu ise kent çevresindeki çok sayıda saldırıyı püskürttü. Kuzey, Güney ve Batı Kürdofan'daki farklı cephelerde çatışmalar zaman zaman şiddetlenirken, bölgede yaklaşık 50 bin kişinin yerinden edildiği bildirildi.

Ordunun kontrolü, Güney Kürdofan'ın tamamı ile Kuzey Kürdofan'daki El-Obeid gibi büyük şehirler ve Batı Kürdofan'daki Babnusra çevresinde sürüyor. HDK ise Kuzey Kürdofan'da Bara, Batı'da Nahud ve Güney'de Debeibat gibi merkezlerde varlığını koruyor.

İngiltere'den 3 aylık ateşkes çağrısı

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, parlamentodaki oturumda Sudan'da üç ay süreli acil ateşkes çağrısında bulundu. Cooper, milyonlarca Sudanlıya insani yardım ulaştırılması için güvenli koridorlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Cooper, HDK'ye sivillere yönelik "aç bırakma politikası ve sistematik cinsel şiddet uygulamak" suçlamasında bulundu ve bu tür ihlallerin Faşir'de yoğunlaştığını söyledi. Bakan, kalıcı ateşkesi izleyecek "ciddi bir siyasi süreç" olmadan Sudan'daki insani felaketin büyüyeceği uyarısında bulundu.

İngiltere'nin çağrısı, daha önce ABD'nin ve bazı Avrupa ile Arap ülkelerinin yaptığı ateşkes girişimlerini destekler nitelikte geldi.

Sudan'da Nisan 2023'te başlayan ordu–HDK çatışmaları, on binlerce kişinin ölümüne ve yaklaşık 13 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açtı. (İLKHA)

Bursa son yılların en şiddetli fırtınası ile karşı karşıya

Venezuela'nın Londra'daki 31 ton altını kimin kontrolünde?

Grönland krizi: ABD, müttefikine karşı silah zoruyla toprak istiyor

Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde kontrolü sağladığını duyurdu

Dicle Elektrik’ten çevreye katkı: Binlerce ağaç kurtarıldı

Evde bakım, SED ve engelli aylıkları artırıldı

Beslenmede hızlı çözümler yerini bilinçli ve sürdürülebilir yaklaşımlara bırakıyor

Trump’ın göçmen baskını kanlı bitti: ICE ajanı araçtaki kadını vurarak öldürdü

MSB'den Suriye ordusunun Halep operasyonlarına ilişkin açıklama: Talep edilirse gerekli desteği sağlarız

Şanlıurfa Valisi Şıldak "umuda kapı açanları" evlerinde ziyaret etti

Van’da tefecilik operasyonu: 8 şüpheli gözaltında

Bakanlıktan Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne 2 milyon TL civarında vahşi depolama cezası

Bingöl Üniversitesi’nde dijital dönüşüm çalışmaları değerlendirildi

MSB: Gazze’ye insani yardımlar kesintisiz ulaştırılmalıdır

Halep'te sokağa çıkma yasağı

Elazığ’da uyuşturucu operasyonu: Bir tutuklama

Kassam’ın medya lideri ve ümmetin gür sesi: Ebu Ubeyde

Nablus’ta gazetecilere gazlı saldırı: Yıkımı izlerken boğulma tehlikesi yaşadılar

Viranşehir’de büyük böbrek kisti ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Yatırımcısına en çok kazandıran altın oldu

Marmara'da fırtına etkili oluyor

Trump, ülkesinin daha fazla silah üretmesini istiyor

Emeklilerden tepki: Bu maaşla açlıktan başka bir şey gelmez

HÜDA PAR’dan uzun süren su kesintilerine tepki

Türkiye ile Malezya arasında yükseköğretimde iş birliği

HAKSİAD’dan Genç istihdam teşviklerine ilişkin önemli uyarılar

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne 1 milyon 869 bin TL ceza

Yemen'deki Güney Geçiş Konseyi lideri BAE'ye kaçtı

EKPSS tercihleri başladı

BESO Başkanı Çiftçi: Kazanan esnaf olsun, kazanan Batman olsun!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa son yılların en şiddetli fırtınası ile karşı karşıya

Venezuela'nın Londra'daki 31 ton altını kimin kontrolünde?

Grönland krizi: ABD, müttefikine karşı silah zoruyla toprak istiyor

Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde kontrolü sağladığını duyurdu

Dicle Elektrik’ten çevreye katkı: Binlerce ağaç kurtarıldı

Evde bakım, SED ve engelli aylıkları artırıldı

Beslenmede hızlı çözümler yerini bilinçli ve sürdürülebilir yaklaşımlara bırakıyor