• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,49% 0,04
  • EURO

    51,64% 0,12
  • GRAM ALTIN

    6540,01% -3,62
  • Ç. ALTIN

    11627,67% 0,00

Lapis Lazuli Koridoru bakanları yarın İstanbul'da toplanıyor

02 Ekim 2024, Çarşamba 15:37
02 Ekim 2024, Çarşamba 15:37
Lapis Lazuli Koridoru bakanları yarın İstanbul
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısının Türkiye, Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini bildird

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısı’nın yarın Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini söyledi.

Program kapsamında Lapis Lazuli Koridoru’nun etkin şekilde kullanılması için alınabilecek tedbirlerin görüşüleceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, toplantıda koridorda kullanılmak üzere tarifelerin oluşturulmasını ve alınabilecek güvenlik tedbirlerini konuşacaklarını belirtti.

Uraloğlu, "Toplantıda koridor kapsamında Afganistan’daki ulaştırma ve altyapı yatırımlarını, ihracat-ithalat ve transit yük potansiyeli ile ürünlere ilişkin potansiyelin tespitini ve koridor üzerindeki lojistik ve altyapı eksikliklerini ele alacağız." ifadelerini kullandı.

"Lapis Lazuli Avrupa’ya uzanan ticaret hacmini artırma potansiyeline sahip"

Lapis Lazuli Koridoru’nun Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ticaret ve ulaşım için stratejik bir bağlantı sağladığının altını çizen Bakan Uraloğlu, bu önemli ulaşım güzergahının, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa'yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirmeyi hedeflediğini söyledi, Uraloğlu, "Koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü'ye ardından Türkiye'ye ve nihayetinde Avrupa'ya uzanan transit yolları ile ticaret hacmini artırma potansiyeline sahiptir." dedi.

2017 yılında imzalanan anlaşma ile koridorun gelişimi hız kazandı

Lapis Lazuli koridorunun 2017 yılında Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan ve Afganistan’ın katılımıyla gerçekleştirilen "Afganistan için Bölgesel Ekonomik İş Birliği Konferansı"nda atılan imzalar ile açıldığını anımsatan Bakan Uraloğlu, "İmzalanan Ulaştırma, Ticaret ve Transit İş Birliği Anlaşması ile bu koridorun gelişimi hız kazandı. Koridor, sadece ticaret değil, aynı zamanda bölgedeki ülkeler arasında ekonomik iş birliği ve entegrasyonu destekleyen bir platform olarak da öne çıkıyor. Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru gerek denize çıkışı olmayan Afganistan için büyük önem taşımakta gerekse bölgesel entegrasyon ve bağlantısallığın geliştirilmesine, ekonominin çeşitlendirilip büyümesine ve bölgesel istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızın somut bir neticesini teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı.

"Afganistan bu güzergâh sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacaktır"

Lapis Lazuli Projesi’nin, Afganistan için de stratejik ve ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, "Bu proje, Afganistan'ı Orta Asya ile Hazar Denizi Bölgesindeki enerji ve ticaret yollarına bağlayarak, ülkenin ekonomik kalkınmasını desteklemeyi hedefliyor. Afganistan bu güzergâh sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacaktır. Ayrıca, bu proje sayesinde istihdam yaratılması, altyapının geliştirilmesi ve bölgesel iş birliğinin artırılması gibi sosyal faydalar da sağlanacak." şeklinde konuştu.

Bölgenin geleceği için kritik bir öneme sahip

Gelecek perspektifleri açısından, bölge ülkelerinin daha fazla iş birliği yaparak ortak standartlar geliştirmesi ve dijitalleşmeyi hızlandırmasının önem arz ettiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Lapis Lazuli Koridoru, yalnızca bölgesel iş birliğini güçlendirmekle kalmayıp Asya ve Avrupa arasındaki ticaret akışını kolaylaştırarak ekonomik kalkınmanın anahtarı olma potansiyeline sahiptir. Bu fırsatlardan yararlanmak için atılacak adımlar, bölgenin geleceği açısından kritik bir öneme sahiptir." dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

18 milyon öğrenci için ders zili yeniden çaldı

Şanlıurfa’da tefecilik operasyonu: 23 tutuklama

Meteoroloji uyardı: Ülke genelinde kuvvetli yağış, fırtına ve çığ riski

Haseke ve Kamışlı'da sokağa çıkma yasağı: Şam-PKK/SDG anlaşması uygulamaya giriyor

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Zehir tacirleri terör örgütleri kadar tehlikelidir

İlaçla değil inançla: Bağımlılıktan kurtuluşun hikâyesi

Psikolog Avşar: Aile ve maneviyat olmadan madde bağımlılığıyla mücadele edilemez

Gazze'de son 48 saatte 32 şehit, onlarca yaralı

Dr. Yıldırım: Madde bağımlılığı yalnızca bireyi değil tüm aileyi etkileyen kronik bir hastalıktır

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Prof. Dr. Agitoğlu: Dil olmazsa toplumun ve ailenin fonksiyonu bozulur

Kırklareli'nde eğitime kar tatili

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kürt halkı ana dilde eğitimini alırsa kardeşliğimiz daha da sağlamlaşır

Berat Kandili bugün idrak edilecek

Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Rusya'dan yoğun hava saldırısı: Ukrayna hava savunma sistemleri talep etti

Kar kütlesinin ağırlığı Ağrı'da bir işyeri ve bazı araçlara zarar verdi

Habur Gümrük Kapısı’nda ayakkabı içerisine gizlenmiş 41 kilogram altın ele geçirildi

Libya’da kum fırtınası alarmı

Rusya ve Çin'den kritik görüşme

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Kabine yarın toplanıyor

Bozüyük Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahibi alelere gıda yardımı

Deniz ulaşımına fırtına engeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


18 milyon öğrenci için ders zili yeniden çaldı

Şanlıurfa’da tefecilik operasyonu: 23 tutuklama

Meteoroloji uyardı: Ülke genelinde kuvvetli yağış, fırtına ve çığ riski

Haseke ve Kamışlı'da sokağa çıkma yasağı: Şam-PKK/SDG anlaşması uygulamaya giriyor

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Zehir tacirleri terör örgütleri kadar tehlikelidir

İlaçla değil inançla: Bağımlılıktan kurtuluşun hikâyesi

Psikolog Avşar: Aile ve maneviyat olmadan madde bağımlılığıyla mücadele edilemez