• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Lapis Lazuli Koridoru bakanları yarın İstanbul'da toplanıyor

GÜNDEM 2.10.2024 15:37:54 0
Lapis Lazuli Koridoru bakanları yarın İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısının Türkiye, Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini bildird

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısı’nın yarın Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini söyledi.

Program kapsamında Lapis Lazuli Koridoru’nun etkin şekilde kullanılması için alınabilecek tedbirlerin görüşüleceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, toplantıda koridorda kullanılmak üzere tarifelerin oluşturulmasını ve alınabilecek güvenlik tedbirlerini konuşacaklarını belirtti.

Uraloğlu, "Toplantıda koridor kapsamında Afganistan’daki ulaştırma ve altyapı yatırımlarını, ihracat-ithalat ve transit yük potansiyeli ile ürünlere ilişkin potansiyelin tespitini ve koridor üzerindeki lojistik ve altyapı eksikliklerini ele alacağız." ifadelerini kullandı.

"Lapis Lazuli Avrupa’ya uzanan ticaret hacmini artırma potansiyeline sahip"

Lapis Lazuli Koridoru’nun Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ticaret ve ulaşım için stratejik bir bağlantı sağladığının altını çizen Bakan Uraloğlu, bu önemli ulaşım güzergahının, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa'yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirmeyi hedeflediğini söyledi, Uraloğlu, "Koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü'ye ardından Türkiye'ye ve nihayetinde Avrupa'ya uzanan transit yolları ile ticaret hacmini artırma potansiyeline sahiptir." dedi.

2017 yılında imzalanan anlaşma ile koridorun gelişimi hız kazandı

Lapis Lazuli koridorunun 2017 yılında Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan ve Afganistan’ın katılımıyla gerçekleştirilen "Afganistan için Bölgesel Ekonomik İş Birliği Konferansı"nda atılan imzalar ile açıldığını anımsatan Bakan Uraloğlu, "İmzalanan Ulaştırma, Ticaret ve Transit İş Birliği Anlaşması ile bu koridorun gelişimi hız kazandı. Koridor, sadece ticaret değil, aynı zamanda bölgedeki ülkeler arasında ekonomik iş birliği ve entegrasyonu destekleyen bir platform olarak da öne çıkıyor. Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru gerek denize çıkışı olmayan Afganistan için büyük önem taşımakta gerekse bölgesel entegrasyon ve bağlantısallığın geliştirilmesine, ekonominin çeşitlendirilip büyümesine ve bölgesel istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızın somut bir neticesini teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı.

"Afganistan bu güzergâh sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacaktır"

Lapis Lazuli Projesi’nin, Afganistan için de stratejik ve ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, "Bu proje, Afganistan'ı Orta Asya ile Hazar Denizi Bölgesindeki enerji ve ticaret yollarına bağlayarak, ülkenin ekonomik kalkınmasını desteklemeyi hedefliyor. Afganistan bu güzergâh sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacaktır. Ayrıca, bu proje sayesinde istihdam yaratılması, altyapının geliştirilmesi ve bölgesel iş birliğinin artırılması gibi sosyal faydalar da sağlanacak." şeklinde konuştu.

Bölgenin geleceği için kritik bir öneme sahip

Gelecek perspektifleri açısından, bölge ülkelerinin daha fazla iş birliği yaparak ortak standartlar geliştirmesi ve dijitalleşmeyi hızlandırmasının önem arz ettiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Lapis Lazuli Koridoru, yalnızca bölgesel iş birliğini güçlendirmekle kalmayıp Asya ve Avrupa arasındaki ticaret akışını kolaylaştırarak ekonomik kalkınmanın anahtarı olma potansiyeline sahiptir. Bu fırsatlardan yararlanmak için atılacak adımlar, bölgenin geleceği açısından kritik bir öneme sahiptir." dedi. (İLKHA)

Kassam Tugayları'ndan Refah'ta siyonistlere pusu

Siyonist rejim Şam'da başkanlık sarayı yakınına hava saldırısı düzenledi

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ