• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Lastik ustaları: İkinci el lastikler sürüş konforunu düşürdüğü gibi kaza riskini de artırıyor

28 Ocak 2025, Salı 03:18
28 Ocak 2025, Salı 03:18
Lastik ustaları: İkinci el lastikler sürüş konforunu düşürdüğü gibi kaza riskini de artırıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Lastik ustaları, ikinci el lastik kullanımındaki artışa dikkat çekerek, bu durumun can güvenliği açısından büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.

Son dönemde ekonomik zorluklar nedeniyle vatandaşların ikinci el lastiklere yöneldiğini belirten Batman'daki oto lastik ustası Ahmet Sefa Rüzgar, ikinci el lastiklerin sürüş güvenliği açısından ciddi riskler taşıdığına dikkat çekerek araç sahiplerine sıfır lastik tercih etmelerini önerdi.  

İkinci el lastiklerin ya aşınmış ya da tamir edilmesinden dolayı yolda patlama riskini artırdığını belirten Rüzgar, sıfır lastiklerinin sürüş güvenliği ve konforu açısından önemine değindi.

"Önceliğimiz sıfır lastik olmalı"

Alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşın sıfır lastik yerine ikinci el lastiklere yöneldiğini belirten Rüzgar, "İkinci el lastik satışında büyük bir artış yaşanması sıfır lastik satışlarını düşürdü. Bunun nedeni ise vatandaşların içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardır. Bu durum ikinci el lastiğe rağbeti artırıyor. Bu da hayati tehlikeleri artırıyor. Çünkü araç lastiklerinin kötü olması can güveliğinin tehlikede olması anlamına geliyor. O yüzden her zaman ilk önceliğimiz sıfır lastik olmalıdır. İkinci el lastikler çürümeye yakın ve sert olmasından dolayı aracın amortisörlerine zarar verdiği gibi sürüş kalitesini de düşürmektedir." ifadelerini kullandı.

"Lastik havası normal değerde olmalıdır"

Sıfır lastiğin hem sürüş kalitesini artırırdığını hem de kaza riskini azalttığını vurgulayan Rüzgar, "Lastiklerin kullanım ömürlerini artırmak için 2-3 haftada bir lastik havalarının kontrol edilmesi, 3-4 ayda bir balans ayarlarının yapılması ve rot ayarlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca lastik hava basınçları da çok önemlidir. Şayet lastik havaları düşük olursa lastiklerin yanlarında aşınma meydana gelir ve lastiğin ömrü kısalır. Tabi fazla olmaması da lazım, yoksa tabanda şişme olur. Lastik havasının düşük olması yakıt giderini artırır. Bundan dolayı lastik havası normal değerinde olması gerekmektedir." dedi.

"Araç lastikleri sürekli kontrol edilmeli"

Lastiklerin doğru bakımı ve hava basıncı kontrollerinin de araç güvenliği için hayati önem taşıdığını belirten Rüzgar, "Otomobillerde lastik havası 34 derece önerilirken daha büyük olan ticari araçlarda ise 40 ve 65 derece arasında değişebiliyor. Araç sürücülerine tavsiyemiz; araç lastiklerini sürekli kontrol etmeleridir. Lastik ihtiyacı için masraftan kaçınmamalıdırlar. Çünkü lastikler can taşıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Pakistan'da muson yağmurları sele yol açtı: 299 ölü

Van’da farklı suçlardan gözaltına alınan 11 kişi tutuklandı

Van’da bir haftada kaçakçılıktan 60 şüpheli gözaltına alındı

Şırnak’ta orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor

Kastamonu’da havai fişek ve meşale kullanımı 15 Ekim'e kadar yasaklandı

Avustralya’da on binlerce kişi Gazze’ye destek için yürüdü

Almanya'da siyonist saldırılarına karşı kitlesel yürüyüş

Tekirdağ’da fabrika kazanında patlama: 2 işçi öldü

Denizli’de yıldırım çarpan kişi hayatını kaybetti

Hindistan’da araç su kanalına düştü: 11 ölü

Trump'ın Gazze'ye yardım yalanı ifşa oldu

Bakan Uraloğlu: İstanbul ve Antalya havalimanları rekor kırdı

Bakan Yerlikaya: 2,8 milyondan fazla araç denetlendi

Diyarbakır'da sıcaklıklar döner ustalarının işini zorlaştırıyor

Batman'da hobi bahçeleri mağdurları süreci basınla paylaştı

LGS yerleştirme sonuçları yarın erişime açılacak

Gazze’de açlık felaketi büyüyor: 6 kişi daha şehit oldu

Kanada'dan işgal rejimine silah ihracatı açıklaması

Malatya'da "Parkistan Park Buluşmaları" gerçekleştiriliyor

Şırnak’ta bazı bölgeler geçici "özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edildi

Gazze'de yardım bekleyen sivillere yönelik bir katliam daha

Rusya'da 600 yıl aradan sonra ilk Krasheninnikov Yanardağı patlaması

Çevreyi kirletenlere 6 ayda 2,6 milyar lira ceza

Güneydoğu’dan temmuzda 1,1 milyar dolarlık ihracat: Yüzde 2,1 büyüme

36 ilde 102 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı

Gram altın 4 bin 400 TL’yi aştı

Gaziantep'te 158 aranan şahıs yakalandı

Meteoroloji'den sağanak ve fırtına uyarısı

Rusya'da 6,7 büyüklüğünde deprem

İşgalci siyonistler Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pakistan'da muson yağmurları sele yol açtı: 299 ölü

Van’da farklı suçlardan gözaltına alınan 11 kişi tutuklandı

Van’da bir haftada kaçakçılıktan 60 şüpheli gözaltına alındı

Şırnak’ta orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor

Kastamonu’da havai fişek ve meşale kullanımı 15 Ekim'e kadar yasaklandı

Avustralya’da on binlerce kişi Gazze’ye destek için yürüdü

Almanya'da siyonist saldırılarına karşı kitlesel yürüyüş