• BIST 100

    10215,51%0,93
  • DOLAR

    40,28% 0,08
  • EURO

    46,80% -0,20
  • GRAM ALTIN

    4317,95% -0,32
  • Ç. ALTIN

    6880,30% 0,00

Lastikte  doğru kaplama nasıl olmalı?

27 Mayıs 2025, Salı 02:38
27 Mayıs 2025, Salı 02:38
Lastikte  doğru kaplama nasıl olmalı?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, "Kaplama sertifikalandırılmış tesislerde, üstün teknoloji ve uzman ekipler tarafından yapıldığında sürdürülebilirliğe katkı sağlar, çevreyi korur. Sertifikası olmayan tesislerde kaplanan lastikler tehlike saçabilir." ded

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, "Hangi lastiklere kaplama yapılmalı, doğru kaplama nasıl anlaşılır?’’ gibi kaplamaya ilişkin soruları yanıtladı.

Standartlara ve usulüne uygun yapıldığı takdirde kaplamanın çevrenin korunmasına katkı sağladığını belirten Kurt, "Kaplama sürdürülebilir bir yöntemdir. Günümüzde gelişen lastik teknolojisi; lastiklerin birkaç kez kaplanmasına olanak sağlar. Böylece lastiğin ömrü uzar. Standartlara uygun bir şekilde kaplanan lastik, yeni bir lastiğin kilometre performansına yakın bir performans sunar." dedi.

Kurt, "Kaplama sertifikalandırılmış tesislerde, üstün teknoloji ve uzman ekipler tarafından yapıldığında sürdürülebilirliğe katkı sağlar, çevreyi korur. Sertifikası olmayan tesislerde kaplanan lastikler tehlike saçabilir." ifadelerini kullandı.

Lastikler sertifikalı bir tesiste ve uzman eller tarafından kaplanmalı

Kaplamanın önemine dikkat çeken Kurt, şunları söyledi: "Şehirlerarası yollarda kimi zaman lastiğin deseninin yer aldığı zeminle temas eden sırt kısmının gövdeden ayrılmış şekilde yol üzerinde yattığını ve trafik güvenliğini tehdit ettiğini görürüz. Genellikle kaplama olduğu zannedilen bu parçalar çoğunlukla mekanik problemler, yoğun fren kullanımı vb. sebepler sonucu aşırı ısınma ile arıza vermiş hiç kaplanmamış lastiklere ait olmaktadır. Bu ve benzeri yanlış algılar ekonomiye ve çevreye büyük katkısı olan kaplamanın Türkiye'de gelişmesi önünde engel teşkil etmektedir."

Kurt, lastiğin nasıl ve hangi standartlarda kaplanması gerektiğini belirleyen yönetmelik ve sertifikaya dair ise şu bilgileri verdi: "Güvenli lastik kaplama standardı ilgili yönetmeliklerle belirlenmiştir. Kaplamanın Bakanlık tarafından UN / ECE R 108 veya R 109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde yaptırılması gerekir. Ülkemizde çoğunlukla R109 sertifikalı tesisler mevcuttur. Bu tesislerde uzman eller tarafından doğru malzeme ile usulüne uygun yapılan kaplama güvenlidir. Lastiklerini kaplatmak isteyen araç sahiplerine; bu regülasyona uygun sertifikaya sahip tesislerde kaplama yaptırmasını öneriyoruz."

Kaplamanın doğru olduğunu nasıl anlarız?

Sertifikası olmayan merdiven altı tesislerde sırf daha ucuz diye yaptırılan kaplamaların trafikte tehlike oluşturduğuna dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, doğru ve usulüne uygun kaplama ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Lastik kaplaması yapan tesisler Bakanlığımızın ilgili birimlerince düzenli olarak denetlenmekte, sertifikalı tesislerde yapılan kaplama lastiğin üzerine rahatça görünebilecek şekilde bir damga vurulur. Bu damga, kaplama lastiğin R109 sertifikalı bir tesiste kaplandığının göstergesidir. Trafikteki araçlarda bir lastiğin usulüne uygun kaplandığını anlamak için bu damga kontrol edilebilir.  Bakanlığın son zamanlarda sıkılaştırmaya gittiği kaplama tesis denetimleri ise büyük önem teşkil etmekte. Bu sıklaştırılmış denetimlerin kararlı şekilde devam ettirilmesi ve kapsamının genişletilmesi durumunda yalnızca güvenli kaplamalar yollarda olacak, trafik güvenliğine ve çevreye büyük katkı sağlanmış olacaktır."

Hangi lastiklere kaplama yapılıp hangilerine yapılmayacağı sorusuna da açıklık getiren Kurt, "Kaplama işlemi yapılacak lastiğin iskeleti olarak adlandırılan karkasın hasarsız ve düzgün olması, belli bir diş derinliğine sahip olması ve üretim tarihinden itibaren 5 yılı aşmamış olması gerekir." diye belirtti.

Havayolları da kullanıyor, hem güvenli hem çevreci bir yöntem

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, lastik üreticilerinin; geliştirilmiş ve onaylanmış son teknoloji ve ekipmanlarla konusunda uzman ekipler tarafından kaplamayı doğru şekilde yaparak çevreye katkı sağladığına dikkat çekerek doğru kaplamanın güvenli ve sürdürülebilir olduğunu kaydetti.

Kurt, "Genellikle kamyon, otobüs, iş makinası ve uçak lastiklerinde kullanılabilen kaplama lastik uygulaması ile uygun karkaslı lastiklerin kaplanması sayesinde ihtiyaç duyulan enerji ve hammadde ihtiyacı yaklaşık 5 kat azalır. Lastiğin ömrünü uzatan bu yöntemle kullanıcılar açısından lastiğin kilometre/maliyeti de azalmaktadır. Bu açılardan değerlendirildiğinde kaplama lastik; çevreyi korur cebimize de tasarruf sağlar. Doğru ekipman ve malzemelerle usulüne uygun şekilde yapılan kaplama lastiğin sağlamlık açısından kaplanmamış yeni bir lastikten bir farkı yoktur. Dünyanın hemen hemen bütün ticari havayolları filolarında yer alan yolcu uçaklarında kaplama lastikler yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu da bizlere kaplamanın sağlamlığını kanıtlamaktadır. Vatandaşlarımız kaplama lastik konusunda bilgi almak istediğinde lastik üreticilerine, uzmanlara ve sertifikalandırılmış tesislere veya daha fazla bilgi ve soru için derneğimize başvurabilir." diye konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: lastikte  doğru kaplama nasıl olmalı?

Batman'da 138 tehlikeli asansör mühürlendi

Batman'da cami inşaatında yangın paniği

Rusya, Ukraynalı 1000 askerin daha cenazesini teslim etti

Şanlıurfalı kuzenlerden Gazze’ye anlamlı destek

Şanlıurfa’da fırtına ve sağanak yağış bölgesel olarak etkili oldu

Dünya Müslüman Âlimler Birliği'nden Suriye'ye yapılan saldırıya tepki

El Kassam'dan yeni operasyonlar: 2'si ağır 5 siyonist asker yaralandı

Uzman uyardı: Mantar enfeksiyonları yazın ayak araları ve kasıkta artıyor

Ruh sağlığı da fiziksel sağlık kadar önemli!

Batman'da gençlere teknoloji bağımlılığı anlatıldı

Çiçeklerle yeni bir hayat: Suriyeli ailenin Batman'daki umut hikâyesi

ABD’nin Alaska Eyaleti’nde 7.2 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

Et fiyatları neden düşmüyor? Kasaplar tedarik ve üretim sorunlarına dikkat çekti

Haziran ayında kaç konut satıldı?

Batman'da 14 bini aşkın evde sağlık ziyareti gerçekleştirildi

Güneydoğu'da hububat ihracatı 1,8 milyar dolar oldu

Batman'daki orman çalışmaları değerlendirildi

Batman'da kadınlara kanserden korunma ve erken teşhis eğitimi

Diyarbakır’da tarım işçilerini taşıyan minibüs şarampole yuvarlandı: 13 yaralı

Siirt’te doktorun cüzdanını bulan şahıslar, dakikalar içinde b kartını boşalttı

İran'dan Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına tepki

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Batman'da Kur'an kursunda teknoloji ve stres eğitimi

Şanlıurfa GAP Havalimanı 6 ayda 514 bin yolcu ağırladı

Şanlıurfa-Gaziantep otoyolunda akaryakıt yüklü araç alev aldı

Görülmesi zor yaban kedisi Bursa'da görüntülendi

Batman'da 160 Kur'an kursu öğrencisine teknoloji bağımlılığı eğitimi verildi

Batman’da bu aile geçimini çiçeklerden sağlıyor

Gaziantep'te yere çöp ve izmarit atan vatandaşlara ceza kesildi

Suriye'de siyonist rejime karşı öfke büyüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da 138 tehlikeli asansör mühürlendi

Batman'da cami inşaatında yangın paniği

Rusya, Ukraynalı 1000 askerin daha cenazesini teslim etti

Şanlıurfalı kuzenlerden Gazze’ye anlamlı destek

Şanlıurfa’da fırtına ve sağanak yağış bölgesel olarak etkili oldu

Dünya Müslüman Âlimler Birliği'nden Suriye'ye yapılan saldırıya tepki

El Kassam'dan yeni operasyonlar: 2'si ağır 5 siyonist asker yaralandı