DÜNYA 18.01.2025 18:31:58 0

Lübnan Cumhurbaşkanı, işgalci rejime sınırdan çekilmesi çağrısında bulundu

Lübnan Cumhurbaşkanı, işgalci rejime sınırdan çekilmesi çağrısında bulundu
Haberi Sesli Oku

   Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelerek, işgal güçlerinin Hizbullah ile ateşkes anlaşmasının belirlediği süre içerisinde güney Lübnan'dan çekilmesi çağrısında bulundu.

Ülkenin yeni cumhurbaşkanı Avn, işgalci rejimin karada ve havada devam eden ihlallerinin, özellikle evlerin ve sınır köylerinin yıkılmasının ateşkes anlaşmasının şartlarıyla açıkça çeliştiğini vurguladı.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Avn, Guterres ile görüşmesinde "Bu tür eylemler Lübnan egemenliğinin daha fazla ihlalini oluşturuyor ve uluslararası toplumun güney Lübnan'da istikrarı sağlama çabalarını hiçe sayıyor," dedi.

İşgalci rejimin Güney Lübnan'daki ekili arazileri yakmasına ilişkin endişelerini de dile getiren Avn, BM'yi çiftçilere bu arazilerin geri kazanılması ve tarımsal kullanıma açılması konusunda yardımcı olmaya çağırdı.

Avn, Lübnan ordusunun, işgalci ordusunun çekilmesinin ardından bölgenin kontrolünü hemen ele geçirmeye hazır olduğunu söyledi.

Guterres, dağ kasabası Baabda'da gerçekleşen toplantının ardından sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, Avn'ı son seçim zaferinden dolayı tebrik ettiğini belirtti.

"Düşmanlıkların sona erdirilmesi ve ülkenin güvenliği ile istikrarının korunması için birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum" diyen Guterres, ayrıca Lübnan Başbakan Adayı Nawaf Salam ile bir araya geldiğini aktardı. Guterres Salam ile görüşmesine ilişkin, "Lübnan'ın önündeki yol umut vaat ediyor, ancak aynı zamanda büyük sınavlarla da dolu." diye yazdı. Guterres, "Lübnan halkı bu yolda birlikte yürürken, BM onların yanında olmaktan gurur duyuyor." dedi. (İLKHA)

Mardin’de 3 firari şahıs yakalandı

Siyonist rejim Gazze'de iki evi vurdu: 9 şehit, çok sayıda yaralı

Mevduat ve fon gelirlerinde stopaj uygulaması 31 Temmuz'a kadar uzatıldı

Brent petrolün varili 62 dolar seviyesinde

Ukrayna: Rusya'nın İHA saldırılarında 31 kişi yaralandı

Yapıcıoğlu Tarsus’ta esnaf ve tekstil sektörü temsilcileriyle buluştu

Ülke genelinde düzensiz göç denetimi: 547 göçmen yakalandı, 21 organizatör gözaltında

Sağlık Bakanlığı 19 bin personel alımı yapacak

Döviz kurlarında son durum

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Doğu ve Güneydoğu için toz taşınımı ve fırtına uyarısı

Meteorolojiden sel ve su baskını uyarısı

Abdulmelik el-Husi: ABD uçak gemileri Yemen direnişinden kaçıyor

UNRWA: 3 bin yardım tırı Gazze sınırında bekletiliyor

HAMAS'tan ABD'ye tepki: UNRWA'nın yasaklanmasına verilen destek, siyonist soykırıma ortaklıktır

Kassam Tugayları'ndan Refah'ta siyonistlere pusu

Siyonist rejim Şam'da başkanlık sarayı yakınına hava saldırısı düzenledi

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

Yükleniyor