• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Lula da Silva: Gazze'de yaşananlar savaş değil, kadınlara ve çocuklara yönelik bir soykırım

06 Haziran 2025, Cuma 00:19
06 Haziran 2025, Cuma 00:19
Lula da Silva: Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, "Gazze'de yaşananlar savaş değil, çok iyi hazırlanmış bir ordunun, kadınlara ve çocuklara yönelik işlediği bir soykırım." açıklamasını yaptı.

Fransa'ya iki günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Lula da Silva, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la Paris'teki Elysee Sarayı'nda görüştü.

Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Lula da Silva, işgal rejiminin Gazze'de soykırım işlediğini belirterek, "Gazze'de yaşananlar savaş değil, çok iyi hazırlanmış bir ordunun, kadınlara ve çocuklara yönelik işlediği bir soykırım." dedi. "Gazze'de yaşananlar savaş değil, çok iyi hazırlanmış bir ordunun, kadınlara ve çocuklara yönelik işlediği bir soykırım." dedi.

Uluslararası kamuoyunun Gazze'deki soykırıma karşı tepki vermesi gerektiğini söyleyen Lula da Silva, bu nedenle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) reform yapılmasını talep etti.

Lula da Silva, "Bugünkü BM, 1945'teki BM olmamalı. Afrika kıtası, Güney Amerika kıtası katılım sağlamalı. Almanya gibi önemli ülkeler olmalı. Neden Hindistan Güvenlik Konseyi'nde yer almıyor? İsrail'i (devletini) kurmaya yeterince gücü olan BM, 1967 sınır hattını muhafaza etmeli." ifadelerini kullandı.

Son günlerde ABD'de öldürülen İsrail Büyükelçiliğinin 2 çalışanı için üzüntüsünü dile getiren Lula da Silva, Gazzeli çocukları kastederek, "Aynı gün bir un çuvalı taşıyan iki çocuk hayatını kaybetti ancak Büyükelçilik'te ölen iki kişiye gösterilen dayanışmanın aynısı onlara gösterilmedi. Filistinlilere ikinci ya da üçüncü sınıf vatandaş muamelesi yapamayız. Onlar da bizim gibi yaşamak isteyen, özgür olmak isteyen vatandaşlardır." diye konuştu.

Lula da Silva, Gazze Şeridi'ni işgal etmek istediğini her gün dile getiren siyonist işgalci Binyamin Netanyahu'nun bu söylemine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Lula da Silva, küresel güçleri Gazze'de yaşananlara yeter artık" diyerek tepkilerini ortaya koymaya çağırarak, halihazırda Gazze'deki ateşkes uygulanmazken BM'nin başka ateşkesten bahsedemeyeceğini kaydetti.

"Her gün bir soykırıma tanık oluyoruz." diyen Lula da Silva, dün Gazze'de ölen onlarca kişinin yalnızca sivillerden oluştuğunu vurgulayarak, "Brezilya Devlet Başkanı olarak değil, bir insan olarak söylüyorum: Artık olmayan bir savaşı kabul etmek mümkün değil. Bu, aşırı sağcı hükümet tarafından önceden planlanmış bir soykırımdır." diye belirtti.

Dünyanın bu soykırım karşısında sessiz kalmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Lula da Silva, "Yakın zamanda (Fransa) Cumhurbaşkanı Macron'un da açıkladığı gibi Filistin devletinin tanınması, tüm yöneticiler için ahlaki görev ve siyasi gerekliliktir." dedi.

Macron, ABD'nin koordinasyonunda, Avrupalılar ve İngiliz yetkililerle beraber, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve insani yardım faaliyetlerin yeniden başlaması için baskıyı artıracaklarını belirtti.

Macron, ABD'nin New York eyaletinde bu ay Filistin'le ilgili düzenlenecek konferansla, Filistin Devleti'nin tanınmasına ve bölgede ortak güvenliği sağlanmasına yönelik mekanizmaların oluşturulmasının hedeflendiğini anlattı.

Fransa Cumhurbaşkanı, Tel Aviv yönetimini kastederek, "Gelecek günlerde sessimizi yükseltmemiz gerekip gerekmediğini göreceğiz." dedi. (İLKHA)

Sındırgı depremi sonrası koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

BMGK: Bosna Hersek’teki barış gücünün görev süresi uzatıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Irak'ı ziyaret edecek

İletişim Başkanı Duran, Gazze’de görev yapan gazetecilerle bir araya geldi

Sudan'ın Faşir kentinden 62 binden fazla kişi göç etti

Çin, 2026 APEC Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak

Elazığ-Bingöl karayolunda kaza: 1 yaralı

Şanlıurfa’da tır ile otomobil çarpıştı: 1 ölü

Ermenistan, pasaportlara Ağrı Dağı'nın resmi olmadan damga vurmaya başladı

Siirt’in afetlere dirençli kent olması hedefiyle 52 eylem planı görüşüldü

Şanlıurfa girişinde kamyonetin lastiği yola fırladı: Sürücünün dikkati olası kazayı önledi

Mardin’de seyir halindeki tır’ın dorsesi çıkarak uçuruma yuvarlandı

Malatya'da otomobiller çarpıştı: 1 yaralı

İşgalci rejimden Lübnan'da hava saldırısı

"Niyet ettim tesettüre Emrin başım üstüne" programı ile onlarca genç kız tesettürle tanıştı

Çocuğu araya almak aileyi yıpratıyor!

Diyarbakırlı yeni evli çiftin bağışladığı takılar Gazzeli çiftin mutluluğuna vesile oldu

Matbaa sektörü temsilcisi Yıldırım: Davetiye kültürü geçmişten günümüze büyük bir değişim geçirdi

Kenya'da heyelan: 13 ölü

İşçileri taşıyan pikap devrildi: 4 yaralı

Kolombiya, ABD'nin Karayipler'deki saldırılarını BM'ye taşıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önce terörsüz Türkiye, sonra terörsüz bölge menziline inşallah varacağız

Maduro: ABD'nin amacı Venezuela'nın doğal zenginliklerini ele geçirmek

HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığından Yenişehir Nüfus Müdürlüğüne ziyaret ve esnafla buluşma

HÜDA PAR Bursa İl Başkanlığı’ndan kan bağışı

Malatya kitap fuarında Gazze'ye anlamlı destek

Nusaybin Umut Kervanı’ndan yetim ve muhtaçlar yararına kermes

Gaziantep’te aranan şahıslara yönelik operasyon

Hevedanlılar aşireti Diyarbakır’da bir araya geldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sındırgı depremi sonrası koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

BMGK: Bosna Hersek’teki barış gücünün görev süresi uzatıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Irak'ı ziyaret edecek

İletişim Başkanı Duran, Gazze’de görev yapan gazetecilerle bir araya geldi

Sudan'ın Faşir kentinden 62 binden fazla kişi göç etti

Çin, 2026 APEC Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak