Mahrukatçılar, sık sık gelen zamlara tepki gösterdi

Tarih: 04.11.2024 10:51 Güncelleme: 04.11.2024 10:51
Mahrukatçılar, sık sık gelen zamlara tepki gösterdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep Mahrukatcılar Odası Başkanı Erdal Demir, Başkan Yardımcısı Şahin Kokmaz son 3 ayda kömüre 6 defa zam gelmesine tepki gösterdi.

Gaziantep odun ve kömür satıcıları (Mahrukatcılar) havaların soğumaya başlamasıyla birlikte odun ve kömür satışlarının başladığını söylerken firmalar tarafından yapılan zamların geri çekilmesini istedi.

"Son 3 ayda kömüre 6 defa zam geldi"

Gaziantep Mahrukatcılar Odası Başkanı Erdal Demir, "3 yıldan beri kömür fiyatlarımız yatay bir şekilde devam ediyordu. Ne hikmetse son 3 aydan beri kömür fiyatları anormal şekilde artmaya başladı. Son 3 ayda kömüre 6 defa zam geldi. Ben buradan ithalatçı firmalara sesleniyorum: Kömüre gelen bu zammın sebebi nedir? Ne arttı da bu kömüre 6 defa zam yaptınız? Zaten burada bizim esnafımız zor durumdadır. Şu anda işlerimiz çok yavaş bir şekilde devam ediyor. Şu anda çok fazla bir talep yok kömüre. Bunun nedeni vatandaşın alım gücü mü, doğal gazın yaygınlaşması mı? Sosyal Yardımlaşmanın dağıttığı kömürün etkisi mi? Bu etkenlerle beraber kömüre 6 defa zam gelmesi de baya belimizi büktü. Vatandaş bize geliyor, 'Kömüre niye zam yapıldı?' diyor. Bu durumun muhatabı biz oluyoruz. Oysaki bu durumun muhatabı biz olmamalıyız. Ben ithalatçı firmalara sesleniyorum: derhal bu işten dönsünler. Şu an da bu zamların hiçbir haklı gerekçesi yok. Bu zamları yaparken biraz ellerini vicdanlarına koysunlar. 3 ayda 6 sefer kömüre zam yapılmaz. Ne doğalgaz, elektrik ne de işçi maliyetleri bu kadar artmadı. Dünya piyasaları da şu an normal seyrediyor. Bu zamların geri çekilmesini talep ediyorum." dedi.

"Zamları ithalatçı firmalar yapıyor"

Erdal Demir

Zamların kendileriyle bir alakası olmadığına değinen Demir, "Bu yıl sezon açılışında 6 bin 5 yüz ile 7 bin arasındaydı. Gelen zamları yansıttığımız zaman kömürün şu an 8 bin liranın altında satılmaması lazımdır. Elimizde bulunan ve daha önce aldığımız kömürü henüz zam uygulamadan satıyoruz. Ama biz de nereye kadar dayanacağız bunu bilmiyorum. Vatandaş 3 sene önceki fiyatlarla kömür aldığı için zorlanmıyor. Aslında bu gelen zamlardan önceki fiyatları söylüyorum. Şu an gelen son zamlar bizi rahatsız etti. Bu zamlar bizim yaptığımız zamlar değildir." ifadelerini kullandı.

"Sosyal medya üzerinden kömür almayın"

Kömür alacak vatandaşların bilindik yerden alması gerektiğine değinen Demir, "Vatandaşlarımız yağışlar başlamadan kömürlerini alsınlar. Kömürü, odamızın üyelerinden alsınlar. Sosyal medya üzerinden kömür satmak isteyenler var. Bunlar genelde korsan kişilerdir. Kömürün nereden geldiği belli değildir. Kömürümüz, değiştirme garantilidir." şeklinde konuştu.

"Tüccarlar zam üstüne zam yapıyor"

Şahin Korkmaz

Vatandaşın gelen zamlarla beraber daha da mağdur olduğunu dile getiren Gaziantep Mahrukatcılar Odası Başkan Yardımcısı Şahin Korkmaz, "Bir ay önce 6 bin lira olan kömürün fiyatı şuan 7 bin 500 liraya yükseldi. Asgari ücretle çalışan vatandaş kira mı versin, yakacak mı alsın? Vatandaşlar çok mağdurken bizim tüccarlarımız zam üstüne zam koyuyor. 6 bin liradan kömür sattığım vatandaş kömüre gelen zamdan sona da kömürün tonunu 6 bin liradan istiyor. Bu konuda vatandaşlara durumu izah edemiyoruz. 'Bu zammı siz yapıyorsunuz.' diyorlar. Zamlar hep tüccarlar tarafından yapılıyor. Belediye tarafından dağıtılan kömürlerle beraber esnaf daha da zor duruma giriyor. Rabbim bize yardım etsin. 2 ayda 7 defa zam geldi her seferinde 5 dolar zam yaptılar. İskenderun-Gaziantep arası nakliye ton başına 300 lira iken şu an 400 lira oldu. Nakliye de bulamıyoruz. Vatandaşımıza söyleyecek bir şey bulamıyoruz." dedi.

"Akaryakıta gelen zam tüketiciye biniyor"

Kömür ve akaryakıta gelen zamların direk tüketiciye bindiğini dile getiren Korkmaz, "Akaryakıta gelen zam hem şehirlerarası hem de şehir içi nakliye fiyatlarına yansıyor. Doğal olarak bu da tüketiciye yansıyor. Tüketicinin zaten şu an alım gücü çok zayıftır. Belediye tarafından dağıtılan kömürler hava kirliliğine daha çok sebep oluyor. Büyükşehir Belediyesinden ricamız dağıtacağı kömürü buradaki esnaf üzerinden yapsın. Esnafımız zaten zor durumdadır. " ifadelerini kullandı. (İLKHA)

İşgal rejimi ile BAE arasında güvenlik anlaşması imzalandı

Bursa İl Vaizi Dr. Polat: Müslümanlar üç ayları manevi kazanım için değerlendirmeli

Ambargo gölgesinde istikrar: Afganistan İslam Emirliği ekonomide büyümeyi sürdürüyor

Alışverişte yapay zeka dönemi

Siirt’te okuma kültürünü güçlendiren proje il genelinde yayılıyor

HÜDA PAR Şanlıurfa’dan “Son kale aile” programına basın daveti

“Milletimizin ortak iradesi, tüm kirli planları boşa çıkarmıştır”

Beyin göçü ülkelerin geleceğini doğrudan etkiliyor

Malatya'da silahlı kavga: 2 yaralı

HÜDA PAR Genel Sekreteri Yılmaz: Bu ülkenin HÜDA PAR’a ihtiyacı var

HÜDA PAR heyetinden Bingöl’de esnaf ziyareti

Batman'da Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

SGK’dan Batman'daki tekstil işletmesine bilgilendirme ziyareti

Mandalina ihracatı rekor kırdı

İstanbul’da tersanede gemi yangını

Damon Hapishanesi’nde kadın esirlere yönelik ihlaller sürüyor

Batı Şeria'da Yahudi terörü: Filistinlilerin araçları ateşe verildi

Bingöl’de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Batman Valiliği'nden kuvvetli rüzgâr uyarısı

90 yıl sonra bile korku bitmedi: Siyonist rejim Şehit İzzeddin el-Kassam'ın kabrini hedef aldı

İstanbul barajlarında alarm: Doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesinde

Kronik strese karşı kalbi koruyan 6 kritik adım

BESO Başkanı Çiftçi'den gençler için meslek ve üretim vurgusu

Tesla’nın “otonom” iddiaları çöktü: Satış ve üretim askıya alınabilir

Malatya gıda zehirlenmesi şüphesi: 10 öğrenci hastaneye kaldırıldı

BM'den Gazze'ye yardım çağrısı, Avrupa'dan Yahudi terörüne tepki

72 ilaç daha SGK’nın geri ödeme listesine alındı

250 bin km hızla gelen ziyaretçi: 3I/ATLAS gökbilimcilerin merceğinde

Gaziantep'te kumar operasyonu: 9 kişiye idari para cezası

Tayland basını: Ordu, Kamboçya sınırındaki Chong An Ma bölgesini kontrolüne aldı

Yükleniyor