• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Malatya kayısısında verim kaybına karşı bilimsel araştırma başlatılıyor

04 Mart 2025, Salı 05:58
04 Mart 2025, Salı 05:58
Malatya kayısısında verim kaybına karşı bilimsel araştırma başlatılıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Son yıllarda iklim değişikliği ve ekolojik faktörlerin etkisiyle verim kaybı yaşayan Malatya kayısısı ile ilgili bilimsel araştırmaların yapılması amacıyla Malatya Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı arasında protokol imzalandı.

Malatya'nın en önemli tarımsal ürünü olan kayısı, son yıllarda iklim değişikliği ve ekolojik faktörlerin etkisiyle verim kaybı yaşıyor. Özellikle kaba aşıda belirgin hale gelen bu kayıpların nedenlerini ortaya koymak amacıyla bilimsel bir araştırma başlatılıyor. Malatya Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürütülecek proje kapsamında, iklim değişikliğinin kayısı üretimine olası etkileri analiz edilecek.

Bu kapsamda, Malatya kayısısının ekolojisi ve iklim değişikliğinin üretime etkilerini analiz etmek amacıyla Kalkınma Ajansı ile istişarelerde bulunularak bir proje oluşturuldu. Malatyalı bilim insanı Profesör Doktor İbrahim Atalay'ın başkanlığında yürütülecek bu proje, kayısıda yaşanan verim kaybının nedenlerini ortaya koymak ve alınması gereken tedbirleri belirlemek için bilimsel bir araştırma sürecini içerecek.

Ajans binasında Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ile Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mehmet Şirin Budancamanak tarafından iş birliği protokolü imzalandı.

"Kayısıda yaşanan sorunları bilimsel olarak ele alacağız"

İmza protokolü töreninde konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üretiminde yaşanan verim kayıplarının bilimsel olarak araştırılmasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Profesör Doktor Bayram Murat Asma hocamız, kayısı ile ilgili uzun yıllardır Malatya'da önemli çalışmalar yürütüyor. Son yıllarda iklim değişikliğinden ve ekolojik sorunlardan kaynaklanan verim kayıplarını özellikle kaba aşıda yoğun bir şekilde yaşamaktayız. Bu sorunların bilimsel olarak araştırılması ve çözüm yollarının belirlenmesi gerektiğini bizimle paylaştı. Konuyu Fırat Kalkınma Ajansı ile istişare ettik ve Malatya kayısısının ekolojisi ile iklim değişikliğinin üretime etkilerini inceleyecek bir proje hayata geçirmeye karar verdik."

Özcan, bu kapsamda Malatyalı bilim insanı Profesör Doktor İbrahim Atalay liderliğinde yürütülecek proje ile saha çalışmaları yapılarak kayısıda yaşanan verim kaybının nedenlerinin tespit edileceğini belirtti.

"Özellikle iklim değişikliğinin kayısı üzerindeki etkisini anlamak için belirli bölgelerde detaylı analizler yapacağız." diyerek sözlerine devam eden Özcan, "Verim kaybının ekolojik dengenin bozulmasından mı, değişen iklim koşullarından mı yoksa başka faktörlerden mi kaynaklandığını araştıracağız. Amacımız, bilimsel veriler ışığında üreticilerimize rehber olacak sonuçlara ulaşmak." dedi.

"Önemli bir iş birliği protokolü imzalıyoruz"

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mehmet Şirin Budancamanak, protokolün önemine değinerek şunları ifade etti:

"Bugün Malatya Ticaret Borsası'nın kıymetli başkanı, değerli temsilcileri ve üniversitemizden hocamız ile birlikte Malatya'nın en önemli değeri olan kayısı ile ilgili kritik bir iş birliği protokolü imzalıyoruz. Bu protokol sayesinde, iklim değişikliğinin Malatya kayısısına etkilerine dair kapsamlı bir analiz yaparak bilimsel verilere dayalı bir çalışma başlatacağız." (İLKHA)

Kastamonu’da havai fişek ve meşale kullanımı 15 Ekim'e kadar yasaklandı

Avustralya’da on binlerce kişi Gazze’ye destek için yürüdü

Almanya'da siyonist saldırılarına karşı kitlesel yürüyüş

Tekirdağ’da fabrika kazanında patlama: 2 işçi öldü

Denizli’de yıldırım çarpan kişi hayatını kaybetti

Hindistan’da araç su kanalına düştü: 11 ölü

Trump'ın Gazze'ye yardım yalanı ifşa oldu

Bakan Uraloğlu: İstanbul ve Antalya havalimanları rekor kırdı

Bakan Yerlikaya: 2,8 milyondan fazla araç denetlendi

Diyarbakır'da sıcaklıklar döner ustalarının işini zorlaştırıyor

Batman'da hobi bahçeleri mağdurları süreci basınla paylaştı

LGS yerleştirme sonuçları yarın erişime açılacak

Gazze’de açlık felaketi büyüyor: 6 kişi daha şehit oldu

Kanada'dan işgal rejimine silah ihracatı açıklaması

Malatya'da "Parkistan Park Buluşmaları" gerçekleştiriliyor

Şırnak’ta bazı bölgeler geçici "özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edildi

Gazze'de yardım bekleyen sivillere yönelik bir katliam daha

Rusya'da 600 yıl aradan sonra ilk Krasheninnikov Yanardağı patlaması

Çevreyi kirletenlere 6 ayda 2,6 milyar lira ceza

Güneydoğu’dan temmuzda 1,1 milyar dolarlık ihracat: Yüzde 2,1 büyüme

36 ilde 102 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı

Gram altın 4 bin 400 TL’yi aştı

Gaziantep'te 158 aranan şahıs yakalandı

Meteoroloji'den sağanak ve fırtına uyarısı

Rusya'da 6,7 büyüklüğünde deprem

İşgalci siyonistler Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi

Ankara’da sağanak yaşamı felç etti

İtalya'dan Gazze'ye havadan yardım kararı

Siyonist esir ailelerinden Netanyahu'ya tepki

DMM: “Usulsüz atama” iddiaları asılsız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kastamonu’da havai fişek ve meşale kullanımı 15 Ekim'e kadar yasaklandı

Avustralya’da on binlerce kişi Gazze’ye destek için yürüdü

Almanya'da siyonist saldırılarına karşı kitlesel yürüyüş

Tekirdağ’da fabrika kazanında patlama: 2 işçi öldü

Denizli’de yıldırım çarpan kişi hayatını kaybetti

Hindistan’da araç su kanalına düştü: 11 ölü

Trump'ın Gazze'ye yardım yalanı ifşa oldu