• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Malatya'da karabuğday hasadına başlandı

12 Ağustos 2025, Salı 19:01
12 Ağustos 2025, Salı 19:01
Malatya
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Malatya'da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan "Karabuğday Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında deneme ekimi yapılan karabuğdayın hasadı gerçekleştirildi.

Malatya'da boş bırakılan veya nadasa terk edilen tarım arazilerinin değerlendirilmesi amacıyla başlatılan "Karabuğday Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında yapılan deneme ekimlerinin ardından Doğanşehir ilçesinde ilk hasat gerçekleştirildi. Toplamda 5 ilçede yaklaşık 230 dekar alanda ekimi yapılan karabuğdaydan 23 ton civarında ürün bekleniyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2025 yılı içerisinde hayata geçirilen proje, Akçadağ, Doğanşehir, Kuluncak, Yazıhan ve Darende ilçelerinde uygulanıyor. Proje ile sertifikalı "Güneş" çeşidi tohum kullanılarak hem üretim deseninin çeşitlendirilmesi hem de bölgedeki üreticilerin gelir seviyesinin artırılması hedeflendi. Çölyak hastaları için glütensiz besin kaynağı olan karabuğdayın yerel üretimi ile iç piyasa talebinin karşılanması da amaçlandı.

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Doğanşehir ilçesinde hasadına başlanan ürün alanlarında incelemelerde bulunarak verim ve ürün kalitesi hakkında bilgi aldı.

"Çölyak hastalarının yerelde ihtiyaçlarını karşılamak da projemizin önemli hedeflerinden biri"

Hasat alanında açıklamada bulunan İl Müdürü Osman Akar, projenin amacını ve elde edilen sonuçları şu sözlerle anlattı:

"İlimizin Akçadağ, Doğanşehir, Kuluncak, Yazıhan ve Darende ilçelerinde atıl durumda bırakılan veya nadasa ayrılan arazileri üretime kazandırmak amacıyla başlattığımız Karabuğday Yetiştiriciliği Projesi'ni 2025 yılı içinde uyguladık. Sertifikalı 'Güneş' çeşidi tohum kullanarak, üreticimizin gelir seviyesini yükseltmeyi, tekniğine uygun üretim modeliyle girdi maliyetlerini düşürmeyi ve karlılığı artırmayı hedefledik. Ayrıca çölyak hastalarının yerelde ihtiyaçlarını karşılamak da projemizin önemli hedeflerinden biri."

"Bu bitkinin kimyasal gübre ve ilaç ihtiyacı yok"

Karabuğdayın diğer bitkilere göre yetiştiriciliğinin kolay olduğunu, adaptasyon kabiliyetinin yüksek olduğunu vurgulayan İl Müdürü Akar, Bu bitkinin kimyasal gübre ve ilaç ihtiyacı yok. Makineli hasada uygun, insan sağlığı açısından yüksek besin değerine sahip, yağ oranı düşük ve toprak verimliliğini artıran tıbbi aromatik bitkiler grubunda yer alıyor." dedi.

"23 ton civarında ürün bekliyoruz"

Projeyle birlikte Malatya genelinde 16 üreticiye 1.850 kilogram sertifikalı tohum dağıtıldığını hatırlatan Akar, "Yaklaşık 230 dekar alanda ekim yaptık. Bu alanlardan 23 ton civarında ürün bekliyoruz. Hasat işlemlerimiz halen devam ediyor. Projemizin toplam bütçesi 119 bin 325 TL. Tohum maliyetinin yüzde 75'i Bakanlığımız bütçesinden, yüzde 25'i ise çiftçi katkısıyla karşılandı." ifadelerini kullandı.

Akar, karabuğday üretimini yaygınlaştırarak hem üretim desenini çeşitlendirmeyi hem de pazarlama sorunu olmayan ürünlerle bölge çiftçisine yeni gelir kaynakları kazandırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Hasada, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Doğanşehir Kaymakamı Ahmet Fatih Sungur, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmet Çılğın, teknik personeller ve üreticiler katıldı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Dr. Yıldırım: Madde bağımlılığı yalnızca bireyi değil tüm aileyi etkileyen kronik bir hastalıktır

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Prof. Dr. Agitoğlu: Dil olmazsa toplumun ve ailenin fonksiyonu bozulur

Kırklareli'nde eğitime kar tatili

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kürt halkı ana dilde eğitimini alırsa kardeşliğimiz daha da sağlamlaşır

Berat Kandili bugün idrak edilecek

Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Rusya'dan yoğun hava saldırısı: Ukrayna hava savunma sistemleri talep etti

Kar kütlesinin ağırlığı Ağrı'da bir işyeri ve bazı araçlara zarar verdi

Habur Gümrük Kapısı’nda ayakkabı içerisine gizlenmiş 41 kilogram altın ele geçirildi

Libya’da kum fırtınası alarmı

Rusya ve Çin'den kritik görüşme

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Kabine yarın toplanıyor

Bozüyük Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahibi alelere gıda yardımı

Deniz ulaşımına fırtına engeli

ABD'nin yeni Karakas Büyükelçisi Laura Dogu, Venezuela'da

Konya’da yağışlarla birlikte su kaynaklarında artış

Konya için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Rusya-ABD-Ukrayna arasındaki görüşme Abu Dabi'de yapılacak

Burdur’da 7 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili 2 savcı görevlendirildi

Ağrı’da 5. kattan düşen kar kütlesi genç kadını yaraladı

Gazze Filistin Komitesi ateşkese uyulması çağrısında bulundu

Şanlıurfa'da gençler sabah namazında buluştu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dr. Yıldırım: Madde bağımlılığı yalnızca bireyi değil tüm aileyi etkileyen kronik bir hastalıktır

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Prof. Dr. Agitoğlu: Dil olmazsa toplumun ve ailenin fonksiyonu bozulur

Kırklareli'nde eğitime kar tatili

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kürt halkı ana dilde eğitimini alırsa kardeşliğimiz daha da sağlamlaşır

Berat Kandili bugün idrak edilecek

Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama