• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,04% 0,21
  • EURO

    48,49% -0,29
  • GRAM ALTIN

    5388,39% -0,76
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Malatya’da sahipsiz hayvanlar için yeni dönem

18 Şubat 2025, Salı 15:23
18 Şubat 2025, Salı 15:23
Malatya’da sahipsiz hayvanlar için yeni dönem
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya’da, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde düzenlenen toplantıda, sahipsiz hayvanların korunması, popülasyon kontrolü ve yeni yasal düzenlemelerin uygulanması ele alındı.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya; Vali Seddar Yavuz, Baro Başkanı Avukat Onur Demez, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, ilgili kurum müdürleri, hayvan koruma dernekleri ve basın mensupları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Yavuz, sahipsiz hayvanların korunması ve yönetimi konusunda yapılan yeni yasal düzenlemelere dikkat çekti. 2 Ağustos 2024 tarihinde yapılan değişiklikle, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yeni bir çözüm anlayışı benimsendiğini belirten Yavuz, "Yakala, Kısırlaştır, Barınakta Tut, Sahiplendir" yönteminin esas alındığını söyledi. Bu modelle, sahipsiz hayvanların sokakta başıboş kalmasının önüne geçileceğini ve sahiplendirilmesinin sağlanacağını ifade etti.

Sahipsiz hayvanlar için yeni yönetmelik

7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında hazırlanan yönetmelik, 13 Aralık 2024’te Resmî Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolünü sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel yönetimler ve ilgili kurumlara görevler yüklüyor. Ayrıca, evcil hayvan sahiplenme şartlarını ve hayvan sahiplerinin sorumluluklarını da belirliyor.

İl Hayvanları Koruma Kurulları, sahipsiz hayvanların barınaklardan sahiplenilmesi, yetkili mercilerin görev dağılımının yapılması ve hayvan bakım evleri ile doğal yaşam alanlarının kapasitelerinin değerlendirilmesiyle yükümlü olacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlükleri ise hayvan bakımevleri ve doğal yaşam alanlarının çalışma izinlerini düzenlemekle sorumlu olacak.

Belediyelere yeni sorumluluklar

Yeni düzenlemeyle belediyelere önemli sorumluluklar getirildi. Nüfusu 25 binin üzerinde olan belediyeler, bütçelerinin binde 5’ini sahipsiz hayvanların bakımı için ayırmak zorunda olacak. İl Hayvanları Koruma Kurulu, bir bölgedeki sahipsiz hayvan popülasyonu kontrol altına alınana kadar bu bütçenin hayvan bakımevleri ve doğal yaşam alanlarının yapımına ayrılmasını zorunlu kıldı.

Barınaklar ve doğal yaşam alanları standartlara uygun hale getirilecek

Belediyeler tarafından rehabilite edilen hayvanların refahının gözetileceğini belirten Vali Yavuz, doğal yaşam alanlarının oluşturulacağını ve hayvan bakımevlerinin standartlarının belirleneceğini ifade etti. Vatandaşların sahiplendiği hayvanlara bakamayacak duruma gelmeleri halinde, bu hayvanların yönetmeliklerle belirlenmiş barınaklara teslim edilmesi gerektiğini vurguladı. Böylece, hayvanların sokağa bırakılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Toplum sağlığı ön planda

Vali Yavuz, sahipsiz hayvanların kontrolsüz artışının kamu sağlığı açısından ciddi riskler doğurduğunu belirterek, özellikle çocukların ve yaşlıların korunması gerektiğini söyledi. Yeni yasal düzenlemeyle toplum sağlığını güvence altına almak için önemli bir adım atıldığını ifade etti. Ayrıca, sahipsiz hayvanların saldırıları sonucu yaşanabilecek olaylarda belediye başkanları ve ilçe yöneticilerinin hukuki sorumluluk altına gireceğini hatırlattı.

Denetimler sıkılaştırılacak

Toplantıda, belediye mücavir alanı dışındaki sahipsiz hayvanlar hakkındaki şikâyetler ve kurumlar arası koordinasyon ele alındı. Tehlike arz eden hayvanlarla ilgili 5199 sayılı kanun çerçevesinde yapılacak işlemler görüşüldü. Vali Yavuz, yeni düzenlemenin tüm belediyelere hatırlatılacağını ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediyelere yasal işlemler uygulanacağını belirtti.

Son olarak, çocukların, gençlerin ve tüm vatandaşların güvenle sokakta dolaşabileceği bir ortam oluşturmak için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Yavuz, "Bu düzenleme çıkmadan önce de sahipsiz hayvanlarla ilgili çeşitli projeler yürüttüm. Geçmiş çalışmalarımda çözümler üretmek için faaliyetlere katıldım. Bu konuda tüm kurumlarla iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz" dedi.

Toplantı, ilgili kurumların sahipsiz hayvanlarla ilgili yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgilendirme yapmaları ve değerlendirmelerde bulunulmasıyla sona erdi. (İLKHA)

Gazze'de siyonist saldırılarda 5 şehit

Pentagon'dan Ukrayna'ya Tomahawk onayı

Dışişleri Bakanı Fidan, Karadağ Dışişleri Bakanı İbrahimovic ile görüştü

Mardin’de hasta vakasına giden ambulans otomobille çarpıştı

Vietnam'da sel felaketinde ölü sayısı 28'e yükseldi

İBB uygulamasındaki veri sızıntısı soruşturması: 4 tutuklama

Mardin’de tıra arkadan çarpan kamyon sürücüsü hayatını kaybetti

Rus petrolü tartışması yeniden alevlendi

Ağrı'da tırlarda 761 kilo uyuşturucu maddesi ele geçirildi

ABD medyası: Venezuela, Rusya’dan acil askeri destek istedi

Hollanda'da yolcu treni hemzemin geçitte kalan tır'a çarptı: 5 yaralı

ABD ile Hindistan arasında savunma iş birliği anlaşması

Rusya: Ukrayna'da 7 yer ele geçirildi

DSÖ'den M çiçeği virüsü için küresel salgın uyarısı

Hollanda'da kesin seçim sonuçları açıklandı

Rus Oreşnik hipersonik füzeleri Belarus'a konuşlandırılıyor

Kamyonet ile elektrikli bisiklet çarpıştı: 2 yaralı

Rusya'dan Avrupa temsilcilerine ülkeye giriş yasağı

Uçakta ani irtifa kaybı sonrası yolcular hastaneye kaldırıldı

Baltık Denizi'nde gerilim artıyor

“Bir Şefkat Haresi Projesi" kapsamında öğretmenlere “İyi Oluşu Güçlendirme” eğitimi verildi

Babasının kullandığı tırı'n altında kalan bebek hayatını kaybetti

Malatya'da bir şahıs iş yerinde ölü bulundu

Gaziantepli hayırseverden 4 yeni sağlık tesisi

Yavuz: İslam dünyası bilgiyle, bilimle, teknolojiyle bağını güçlendirmeli

Tespih ustası Şahin: Tespih sadece bir aksesuar değil; zikir, sabır ve dostluk sembolüdür

Mersin’de 2025 Yılı 4. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

Konya’da Şehit Burak Aydoğan Caddesi yeniden trafiğe açıldı

Konya’da direğe çarpan araçtaki sürücü hayatını kaybetti

Antalya’da aranan şahıslara yönelik operasyon

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de siyonist saldırılarda 5 şehit

Pentagon'dan Ukrayna'ya Tomahawk onayı

Dışişleri Bakanı Fidan, Karadağ Dışişleri Bakanı İbrahimovic ile görüştü

Mardin’de hasta vakasına giden ambulans otomobille çarpıştı

Vietnam'da sel felaketinde ölü sayısı 28'e yükseldi

İBB uygulamasındaki veri sızıntısı soruşturması: 4 tutuklama

Mardin’de tıra arkadan çarpan kamyon sürücüsü hayatını kaybetti