• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Malatya'da sıfır atık mucitleri yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

25 Nisan 2025, Cuma 15:05
25 Nisan 2025, Cuma 15:05
Malatya
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yeşilyurt Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından çevre bilincini artırmak ve geri dönüşüm farkındalığı oluşturmak amacıyla düzenlenen "Sıfır Atık Mucitleri" temalı Atık Malzeme Proje Tasarım Yarışması'nda sürdürülebilirlik alanın

Yeşilyurt Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü koordinesinde, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün destekleriyle düzenlenen yarışmaya, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrenciler atıkları azaltma, geri dönüşüm, yeniden kullanım ve çevre dostu teknolojiler gibi alanlarda geliştirdikleri projelerle katıldılar. Yarışmada, sıfır atık temalı özgün projeler değerlendirmeye alındı. Atıkların azaltılması, geri dönüşüm, yeniden kullanım, enerji verimliliği ve çevreye duyarlı teknolojiler gibi konularda geliştirilen projeler, jüri tarafından yenilikçilik, uygulanabilirlik ve çevresel katkı kriterlerine göre puanlandı.

Öğrencilerde atık üretimini azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek, çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak ve yenilikçi çözümleri geliştirmek amacıyla gerçekleşen yarışmada dereceye giren eserler, sergi alanında beğeniye sunuldu. Öğrenciler, geri dönüşüm temalı çalışmalarıyla hem çevresel duyarlılıklarını ortaya koydu hem de yaratıcı fikirleriyle dikkat çekti.

Yeşilyurt ilçesindeki 37 ilkokuldan 79 tasarım, 24 ortaokuldan 58 tasarım olmak üzere toplamda 61 okuldan 137 sıfır atık projesinin yer aldığı yarışmanın ödül töreni ve sergi açılışı yoğun ilgi altında gerçekleşti. Malatya'daki bir AVM'de gerçekleşen etkinlikte dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Yarışmanın ilkokul kategorisinde birinci "Eski Malzemelerle Yeni ve Temiz Bir Gelecek" projesi ile Suluköy İlkokulu'ndan 4. Sınıf öğrencisi Melik Buğra Gedikli 95,67 puanla birinci olurken, "Mescid-İ Aksa ve Zemzem Kuyusu" projesi ile Şahnahan İlkokulu'ndan 3. Sınıf öğrencisi Berkay Eymen Sevimli 93,34 puanla ikinci, "Geri Dönüşümle Uçuşa Geç" projesi ile Bostanbaşı İlkokulu'ndan 1. Sınıf öğrencisi Göktürk Deveci 93 puanla üçüncü oldu.

Ortaokul kategorisinde ise, "TCG Anadolu" projesi ile Özal İmam Hatip Ortaokulundan 7. Sınıf Öğrencisi Muhammed Enes Şekeroğlu 93,34 puanla birinci, "Kuyulu Ev" projesi ile Vali Galip Demirel Ortaokulu'ndan 6. Sınıf Öğrencisi Elif Özevren 93 puanla ikinci, "Atıktan Sanata Yeniden Doğuş" projesi ile Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu'ndan 7. Sınıf Öğrencisi Hilal Neva Şireli 91,34 puanla üçüncü oldu. Yarışmayı birinci olarak tamamlayan öğrenciye laptop, ikinciye bisiklet, üçüncüye ise tablet ile çevre müfettiş belgesi verilirken, eserleri sergilenen tüm öğrencilere çevre müfettiş belgesiyle birlikte çeşitli hediyeler dağıtıldı.

"Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın bu denli duyarlı ve üretken olması bizleri gururlandırıyor"

Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, törende yaptığı konuşmada Yeşilyurt Belediyesi'nin sıfır atık vizyonunun önemine vurgu yaparak, "Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın bu denli duyarlı ve üretken olması bizleri gururlandırıyor. Her biri çevre dostu birer mucit olarak gelecek için umut vadediyor." diye konuştu.

"Sıfır Atık Mucitleri Yarışması" ile sıfır atık, geri dönüşüm ve çevre bilincinin arttırılmasına yönelik farkındalık oluşturan hizmetlerine bir yenisini daha eklediklerini söyleyen Başkan Geçit, yarışmaya katılan tüm okulları ve öğrencileri tebrik etti.

"Atıklar geri dönüştürüldüğünde hem doğanın korunacağı hem de ekonomiye katkı sağlanacağı unutulmamalıdır"

Sıfır atık ve geri dönüşüm sayesinde çevreyi koruma bilincini toplumun her kesimine yaymayı amaçladıklarını sözlerine ekleyen Geçit, sıfır atık bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılmasının önemine dikkat çekerek, "Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın ve gençlerimizin çevre konusunda gösterdiği hassasiyet, bizleri son derece memnun etmektedir. Bu tür projelerle, onların hem üretken bireyler olarak gelişmelerini destekliyor hem de çevresel sorunlara karşı farkındalık kazanmalarını sağlıyoruz. Geleceğe miras olarak bırakacağımız en önemli değerlerden biri hiç şüphesiz temiz ve sağlıklı bir çevredir. Her gün farkında olmadan attığımız çöpler, doğaya, suya, havaya zarar veriyor. Ama bunun bir çözümü var! Eğer şimdi harekete geçersek, atıklarımızı geri dönüştürerek, azaltarak ve yeniden kullanarak şehrimizin ve ilçemizin doğal zenginliğini koruyabiliriz. Atıklar geri dönüştürüldüğünde hem doğanın korunacağı hem de ekonomiye katkı sağlanacağı unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Yeşilyurt Belediyesi olarak sıfır atık çalışmalarını önemli bir politika haline getirdiklerini ve bu misyona uygun olarak eğitim çağındaki çocuklarda çevre duyarlılığının arttırılması için birçok faaliyet yürüttüklerini belirten Geçit, "İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüz tarafından düzenlenip, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve okullarımızın destekleriyle düzenlediğimiz Sıfır Atık Mucitleri Yarışması ile hem çocuklarımızın çevre duyarlılığını artırmak hem de atık yönetimine katkıda bulunmayı hedef olarak belirledik. Dereceye giren tüm okullarımız ve öğrencilerimizin yanı sıra yarışmaya katılarak ilçemizde ki sıfır atık hareketine destek veren tüm okullarımızı ve öğrencilerimizi de tebrik ediyorum." dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Isparta’da aranan 46 kişi yakalandı

İşgal rejimi, Sınır Tanımayan Doktorlar'ı Gazze'den çıkarmak istiyor

Bilecik Adalet Binasının yapım ihalesi yarın yapılacak

İçişleri Bakanlığından çok sayıda il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Yerlikaya: 2024’te trafik kazalarında 6 bin 351 kişi hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Suriye’deki Kürt kardeşlerimiz çok zor günlerden geçiyor

Hatay’da uyuşturucuyla mücadelede 93 tutuklama

Bakan Kurum: 500 bin sosyal konut için kura süreci sürüyor

Hudut hattında 5 bin 842 gram uyuşturucu ele geçirildi

Batman'da yol kontrollerinde silah ve mühimmat ele geçirildi

Batman'da depo satışı: 3–4 bin liralık kıyafetler 250 TL'ye satılıyor

Kar eridi, bozuk yollar gün yüzüne çıktı

Kayıp Nimet Kılıç’ı arama çalışmaları 11’inci gününde

Millî Eğitim dergisinin 2026 kış sayısı yayımlandı

Hamanei: Amerikalılar bilsin ki saldırı olursa bu kez savaş bölgesel olacak

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan 15 kişinin öldüğü Antalya ve Burdur kazalarıyla ilgili açıklama

TBMM Genel Kurulu trafik cezalarına ilişkin teklifi görüşecek

Denizli’de trafikte tehlikeli motosiklet sürücüsüne ceza

Habib-i Neccar Camii yeniden ibadete açıldı

Antalya Valiliğinden otobüs kazasına ilişkin açıklama

Antalya’daki otobüs kazasıyla ilgili adli soruşturma başlatıldı

Kırklareli Valiliğinden kuvvetli kar yağışı uyarısı

Burdur'da trafik kazası: 7 ölü, 5 yaralı

Karaman’da aileler sabah namazında buluştu

Diyarbakır’da EYP’li saldırı girişimiyle ilgili 3 şüpheli yakalandı

Airfryer zararlı mıdır? Mutfağın popüler aleti tehlikeli olabilir mi?

Bursa'da silah operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı

Düzce, Zonguldak ve Bartın için kuvvetli yağış uyarısı

Antalya'da yolcu otobüsü kazası: 8 ölü, 26 yaralı

Uzmanlardan çocuklarda oyun bağımlılığı uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Isparta’da aranan 46 kişi yakalandı

İşgal rejimi, Sınır Tanımayan Doktorlar'ı Gazze'den çıkarmak istiyor

Bilecik Adalet Binasının yapım ihalesi yarın yapılacak

İçişleri Bakanlığından çok sayıda il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Yerlikaya: 2024’te trafik kazalarında 6 bin 351 kişi hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Suriye’deki Kürt kardeşlerimiz çok zor günlerden geçiyor

Hatay’da uyuşturucuyla mücadelede 93 tutuklama