• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Malatya'da zirai don sonrası kayısıda ağaç ve bahçe bakımı toplantısı

25 Nisan 2025, Cuma 06:02
25 Nisan 2025, Cuma 06:02
Malatya
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Don olayının etkilerini bilimsel veriler ışığında değerlendirmek, üreticilere yönelik önleyici tedbirlerin ele alınması ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Malatya'da "Akademi Gözüyle Zirai Don Sonrası Kayısıda Ağaç ve Bahçe Bakım

Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından Battalgazi Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Vali Seddar Yavuz, 11 Nisan 2025 tarihinde gerçekleşen zirai don felaketiyle ilgili çalışmalar hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Vali Yavuz, sürecin şeffaf bir şekilde yönetildiğini belirterek çiftçilere bilimsel tavsiyelere uyma çağrısı yaptı. 

Zarar tespit çalışmaları ve alınan tedbirler

Zirai don olayının hemen ardından tüm ilgili paydaşlarla hızlı bir şekilde harekete geçtiklerini belirten Vali Yavuz, "Zarar tespit çalışmalarını ivedilikle başlattık. Daha geniş katılımlı bir toplantıyla alınması gereken tedbirleri kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaştık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, süreci yakından takip etmekte ve gerekli adımların atılması konusunda bizzat talimatlar vermektedir. Tarım Bakanımız da ilimize gelerek çiftçilerimizi dinlemiş, yerinde incelemelerde bulunmuş ve çeşitli toplantılar gerçekleştirmiştir." ifadelerine yer verdi.

Bilimsel yöntemlerin önemine vurgu

Vali Yavuz, çiftçilerin uzman rehberliğiyle hareket etmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Tüm çiftçilerimizden istirhamım, kendi yöntemleriyle değil, bilimsel tavsiyeler doğrultusunda hareket etmeleridir. Sabırlı olmalı ve uzmanların rehberliğinde doğru adımları atmalıyız. Kayısı Araştırma Enstitüsü ve üniversitelerimizin bu konuda yürüttüğü çalışmalar büyük önem taşımaktadır. İş birliğinin artırılması, hasarın en aza indirilmesi için elzemdir." şeklinde konuştu.

Programdaki konuşmasında dayanışmanın önemine de dikkat çeken Vali Yavuz, şu ifadeleri kullandı: "Başta Sayın Rektörümüz olmak üzere, bu süreçte büyük bir özveriyle çalışan Tarım İl Müdürlüğümüz personeline, dekanlarımıza teşekkür ediyorum. Şehrimizde gönül birliğiyle, el ele, omuz omuza çalışıyor; bu zorlu süreçten en az zararla çıkmak için gayret gösteriyoruz. İnşallah kısa sürede bu süreci aşarak daha güzel günlerde tekrar bir araya geliriz."

Kayısı üretimi için stratejik çalışmalar

Malatya için kayısının ekonomik ve stratejik önemine dikkat çekerek bilimsel yaklaşımların teşvik edilmesi gerektiğini belirten Vali Yavuz, Üniversitelerin ve Kayısı Araştırma Enstitüsü'nün katkılarının, bölge tarımı için hayati değer taşıdığını ifade etti.

Vali Yavuz'un konuşmasının ardından alanında uzman akademisyenler tarafından zirai don sonrası kayısıda ağaç ve bahçe bakımı konulu sunumlar gerçekleştirildi. Katılımcılar, sahadaki gözlemler ve bilimsel veriler ışığında değerlendirmelerde bulunarak bilgi alışverişinde bulundular.

Programa; Vali Seddar Yavuz'un yanı sıra Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Vali Yardımcısı Talat Tabur, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mehmet Fatih Güven, Kale Belediye Başkanı İhsan Özbay, Battalgazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Ünver, Yeşilyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı Kemal Oruç, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ile ilgili kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldı. (İLKHA)

HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi

Güney Kore ile Polonya arasında 6,5 milyar dolarlık tank anlaşması

ABD-Hindistan tarife gerginliği F-35'leri vurdu

ABD'den nükleer denizaltı hamlesi

Adana'da eğitim uçağı düştü: 2 yaralı

Gaziantep'te "Gazze ölüyor, seccadeni al gel" temalı Gazze'ye destek etkinliği

Bakan Fidan HAMAS heyetini kabul etti

Gazze'de açlık sessizce can almaya devam ediyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Al Sani ile görüştü

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Mücahitler Gazze'yi kanlarının son damlasına kadar savunmakta kararlıdır

"Bilginin tek başına insanlığa fayda getirmediğini en açık şekilde Gazze'de gördük"

Gaziantep'te temmuz ayında 973 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Gazze'de iki ayda 1373 kişi yiyecek ararken katledildi

Elazığ'da takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

Araç seyircilerin arasına daldı: 2 ölü, 18 yaralı

Adana'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Çocuklar camide oyunlarla eğleniyor

İstanbul'da üçlü zirve sonrası ortak Gazze açıklaması

Doğrulama tuzağına düşmeyin!

Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 yaralı

Elazığ'daki göçükte mahsur kalan işçi hayatını kaybetti

Batman'ın yeni ulaşım vizyonu: Turgut Özal Bulvarı yenileniyor

Otizmli çocuklar yeteneklerini sergiliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi