• BIST 100

    14187,09%-0,77
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5938,97% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9522,21% -0,18

Malatya'da zirai don sonrası kayısıda ağaç ve bahçe bakımı toplantısı

25 Nisan 2025, Cuma 18:02
25 Nisan 2025, Cuma 18:02
Malatya
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Don olayının etkilerini bilimsel veriler ışığında değerlendirmek, üreticilere yönelik önleyici tedbirlerin ele alınması ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Malatya'da "Akademi Gözüyle Zirai Don Sonrası Kayısıda Ağaç ve Bahçe Bakım

Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından Battalgazi Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Vali Seddar Yavuz, 11 Nisan 2025 tarihinde gerçekleşen zirai don felaketiyle ilgili çalışmalar hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Vali Yavuz, sürecin şeffaf bir şekilde yönetildiğini belirterek çiftçilere bilimsel tavsiyelere uyma çağrısı yaptı. 

Zarar tespit çalışmaları ve alınan tedbirler

Zirai don olayının hemen ardından tüm ilgili paydaşlarla hızlı bir şekilde harekete geçtiklerini belirten Vali Yavuz, "Zarar tespit çalışmalarını ivedilikle başlattık. Daha geniş katılımlı bir toplantıyla alınması gereken tedbirleri kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaştık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, süreci yakından takip etmekte ve gerekli adımların atılması konusunda bizzat talimatlar vermektedir. Tarım Bakanımız da ilimize gelerek çiftçilerimizi dinlemiş, yerinde incelemelerde bulunmuş ve çeşitli toplantılar gerçekleştirmiştir." ifadelerine yer verdi.

Bilimsel yöntemlerin önemine vurgu

Vali Yavuz, çiftçilerin uzman rehberliğiyle hareket etmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Tüm çiftçilerimizden istirhamım, kendi yöntemleriyle değil, bilimsel tavsiyeler doğrultusunda hareket etmeleridir. Sabırlı olmalı ve uzmanların rehberliğinde doğru adımları atmalıyız. Kayısı Araştırma Enstitüsü ve üniversitelerimizin bu konuda yürüttüğü çalışmalar büyük önem taşımaktadır. İş birliğinin artırılması, hasarın en aza indirilmesi için elzemdir." şeklinde konuştu.

Programdaki konuşmasında dayanışmanın önemine de dikkat çeken Vali Yavuz, şu ifadeleri kullandı: "Başta Sayın Rektörümüz olmak üzere, bu süreçte büyük bir özveriyle çalışan Tarım İl Müdürlüğümüz personeline, dekanlarımıza teşekkür ediyorum. Şehrimizde gönül birliğiyle, el ele, omuz omuza çalışıyor; bu zorlu süreçten en az zararla çıkmak için gayret gösteriyoruz. İnşallah kısa sürede bu süreci aşarak daha güzel günlerde tekrar bir araya geliriz."

Kayısı üretimi için stratejik çalışmalar

Malatya için kayısının ekonomik ve stratejik önemine dikkat çekerek bilimsel yaklaşımların teşvik edilmesi gerektiğini belirten Vali Yavuz, Üniversitelerin ve Kayısı Araştırma Enstitüsü'nün katkılarının, bölge tarımı için hayati değer taşıdığını ifade etti.

Vali Yavuz'un konuşmasının ardından alanında uzman akademisyenler tarafından zirai don sonrası kayısıda ağaç ve bahçe bakımı konulu sunumlar gerçekleştirildi. Katılımcılar, sahadaki gözlemler ve bilimsel veriler ışığında değerlendirmelerde bulunarak bilgi alışverişinde bulundular.

Programa; Vali Seddar Yavuz'un yanı sıra Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Vali Yardımcısı Talat Tabur, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mehmet Fatih Güven, Kale Belediye Başkanı İhsan Özbay, Battalgazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Ünver, Yeşilyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı Kemal Oruç, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ile ilgili kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldı. (İLKHA)

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama

Bakan Göktaş: Bir çocuğun hayatına umut olan binlerce hayırseverimiz var

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, İçmeler Mahallesi sakinleriyle buluştu

Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü

Rusya, Harkov'da bir bölgeyi daha ele geçirdi

Kastamonu’da ruhsatsız silah ele geçirildi, aranan 32 kişi yakalandı

Rusya: Ukrayna'ya NATO askerlerinin konuşlandırılmasına asla onay vermeyiz

Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor

Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

TBMM Başkanı Kurtulmuş büyükelçileri kabul etti

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme oranı yüzde 7'ye yaklaştı

Irak'ta yeni parlamentonun ilk oturum tarihi belli oldu

H3N2 Türkiye'de yayılıyor: Uzmanlardan aşı, maske ve vitamin uyarısı

Fransa'da çiftçiler kamu binalarının önüne gübre döktü, lastikler yaktı

İngiltere ile ABD arasındaki teknoloji anlaşması müzakereleri askıya alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama

Bakan Göktaş: Bir çocuğun hayatına umut olan binlerce hayırseverimiz var

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, İçmeler Mahallesi sakinleriyle buluştu

Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü