• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,29% 0,04
  • EURO

    50,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6778,74% 2,44
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 0,00

Mandalinada ihracat hedefi 600 milyon dolar

13 Ekim 2024, Pazar 10:52
13 Ekim 2024, Pazar 10:52
Mandalinada ihracat hedefi 600 milyon dolar
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

 Sonbaharın habercisi, grip ve soğuk algınlıklarının doğal şifa deposu satsuma mandalinada hasat ve ihracat zamanı geldi.

Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü başkanlığında oluşturulan "Satsuma Mandarin Çeşidinin Kesim İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu" tarafından İzmir'e bağlı ilçelerde emsal teşkil edecek bahçelerde yapılan incelemeler ve alınan numunelerin İzmir Laboratuvar Müdürlüğü'nde yapılan analizi sonucunda; Satsuma Mandarin çeşidinin 14 Ekim 2024 tarihinde kesimine, 18 Ekim 2024 tarihinde ihracatına izin verilmesi kararlaştırıldı.

Türkiye’nin yıllık 1,9 milyon ton mandalina üretimiyle dünyada ilk üç ülke arasında yer aldığı bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, satsuma mandalinanın en çok sevlien mandalina türü olduğunu vurguladı. Uçak, "Türkiye’nin mandalinası hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek seviyede. Tüm vatandaşlarımızı sonbahar ve kış mevsimlerinde sağlıklı ve dinç kalmaları için günlük 2-3 adet mandalina tüketmeye davet ediyoruz" dedi. 

Narenciye ihracatının yüzde 52’si mandalina

"Dünya genelinde mandalina üretiminden yüzde 5 pay alıyoruz" diyen Uçak sözlerini şöyle sürdürdü; "2023 yılında Türkiye’nin yaş meyve sebze ürünleri ihracatında mandalina 576 milyon dolarlık tutarla en çok ihraç edilen ürün oldu. 2023 yılındaki 1 milyar 112 milyon dolarlık narenciye ihracatından mandalina ihracatı yüzde 52 pay aldı. İnce kabuğu, aromasıyla en çok sevilen mandalina türü olan satsuma mandalinanın ihracatı 2023 yılında 134 milyon dolar olmuştu. 2024 yılının 9 aylık döneminde Türkiye’nin tüm türler toplamında mandalina ihracatı yüzde 3’lük artışla 228 milyon dolardan 235 milyon dolara yükseldi. 2024 yılı sonunda mandalina ihracatında 600 milyon dolara, satsuma mandalinada da 150 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz."

İzmir’de satsuma rekoltesi 166 bin ton

İzmir’de bu yıl yaptıkları rekolte çalışmasına göre 166 bin ton satsuma mandalina üretimi beklediklerini aktaran Uçak şöyle devam etti; "İzmir Valiliği ve İzmir Tarım İl Müdürlüğü’nün Seferihisar, Menderes ve Selçuk’taki mandalina üreticilerine sağladığı 24 bin akdeniz meyve sineği tuzağı bu yıl akdeniz meyve sineğinin büyük ölçüde azalmasına katkı sağladı. Diğer zararlılarla mücadelede de başarılı bir sezon oldu. Mandalina kalitesi ihracat için uygun. Üreticinin emeğinin karşılığını aldığı bir sezon olması için ihracatçılarımız çaba gösterecekler. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için verimli bir sezon olmasını diliyorum."

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak, Ege Üniversitesi ile mandalinada kayıpları önlemek için kapsamlı bir çalışma yaptıkları bilgisini de veren Uçak, kayıpların sebeplerini belirlediklerini, bundan sonraki aşamada kayıpların önlenmesi için eğitim faaliyetleri gerçekleştireceklerini bunun sonucunda mandalina üretimindeki kayıpların minimize olacağını sözlerine ekledi.

İhracatta ilk üç ülke Rusya, Ukrayna ve Sırbistan oldu

Satsuma mandalina ihracatında Rusya Federasyonu 90 milyon dolarla lider ülke olurken, Rusya’yı 24 milyon dolarla Ukrayna ve 3,5 milyon dolarla Sırbistan izledi. Türkiye, 2023 yılında 47 ülkeye satsuma mandalina ihraç etti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: mandalinada ihracat hedefi 600 milyon dolar
Anahtar Kelimeler: mandalinada ihracat hedefi 600 milyon dolar

Mardin Tarihi Çarşı’da biriken kar buz tehlikesine dönüştü: Esnaf ve vatandaşlardan yetkililere çağrı

MSB: Katar’da bakım ve onarım sözleşmesi imzalandı

Van’da 22 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Elazığ'daki uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheli yakalandı

Bakan Fidan, Barış Kurulu Şartı’nın imza töreni için İsviçre’ye gidecek

Konya’da gece ve sabah saatlerinde gizli buzlanmaya dikkat

Mersin'de drift yapan sürücüye ceza

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya'nın geleceğini inşa ediyoruz

Finansal İstikrar Komitesi makroekonomik görünümü değerlendirdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Mersin’deki kuruluşla ilgili açıklama

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Ezidi heyetini kabul etti

14 il için “Sarı” kodlu uyarı

Malatya'da konteyner kentte yangın

Diyarbakır'da psikolojik sorunları olan kayıp kadın aranıyor

Yeşilyurt Belediyesi sömestr spor şenliği başlattı

Psikolog Çalışkan: Kaygı nedir, nasıl yönetilir?

Cizre'de toprak kaymasında 3 ev kullanılamaz hale geldi

Adıyaman'da aranan şahıslara operasyon: 41 gözaltı

Bursa’da hayvan hastalıkları ve hareketleri kontrol toplantısı yapıldı

Siirt'te ileri cerrahi operasyon başarıyla uygulandı

Duran: Dijital mecralar zararlı içeriklere erişimi kolaylaştırıyor

Şırnak–Siirt yolunda TPAO aracı şarampole devrildi: 4 yaralı

Pakistan yapımı jet ve İHA’lara küresel ilgi artıyor

Siyonist işgalciler Ramallah'ın batısında bir evi yıktı

Adana'da 2026 yılı 1. İl Koordinasyon Kurulu toplantısı düzenlendi

Bursa’da "Huzur" denetimi

Siirt’te buzlanma nedeniyle araç evin duvarında asılı kaldı

Gaziantep’te sahte para operasyonu: 2 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze Barış Kurulu'na Hakan Fidan katılacak

UNRWA’dan işgal rejimine yanıt: Doğu Kudüs’teki yerleşke iddiası hukuksuz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin Tarihi Çarşı’da biriken kar buz tehlikesine dönüştü: Esnaf ve vatandaşlardan yetkililere çağrı

MSB: Katar’da bakım ve onarım sözleşmesi imzalandı

Van’da 22 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Elazığ'daki uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheli yakalandı

Bakan Fidan, Barış Kurulu Şartı’nın imza töreni için İsviçre’ye gidecek

Konya’da gece ve sabah saatlerinde gizli buzlanmaya dikkat

Mersin'de drift yapan sürücüye ceza