Mardin çarşı esnafı: O eski bayramları arar olduk

EKONOMİ 26.03.2025 15:16:11 0
Mardin çarşı esnafı: O eski bayramları arar olduk
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala çarşıda henüz bekledikleri yoğunluğun oluşmadığını belirten çarşı esnafı, eski bayramları özlediklerini ifade etti.

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kaldı. Bayram alışverişini İLKHA’ya değerlendiren Mardin çarşı esnafı, alım gücünün kısıtlı olduğundan alışveriş yoğunluğunun istenilen seviyede olmadığını aktardı.

Bundan 4-5 yıl önce de eski bayram havasının olduğunu söyleyen esnaf, günümüzde o heyecan ve tatlı telaşın kendileri açısından çok kalmadığını belirtti.

“Eskiden ikinci bir elbise alınıyordu ancak şu an zar zor bir elbise alınıyor”   

Bayram günlerinde bile eski bayram havasını alamadıklarını dile getiren İzzet Kavan, “30 yılı aşkın yöresel kıyafet satışları yapmaktayız. Ramazan Bayramı'na sayılı günler kalmasıyla eskiye nazaran şu an pek fazla bir yoğunluk yok maalesef. Artık bayram günlerinde bile bayram havasını yaşayamıyoruz. Özellikle yerli halk fazla bir alışverişe çıkmıyor. Malum alım gücü de az. Eskiden bayrama sayılı günler kala yoğunluktan dükkânı sabah 7 buçukta açıp gece saat bire kadar da açık kalıyorduk. Her şeyin pahalı olmasından kaynaklanıyor. Eskiden ikinci bir elbise alınıyordu ancak şu an zar zor bir elbise alan oluyor. Dükkâna gelip de fiyatı gördükten sonra alamayanlar çok. Ancak umudumuz var çok şükür. İnşallah canlanma olur. İnşallah bayramda istediğimiz yoğunluk oluşur. Eskiden dini bayramlara 15 gün kala çarşı-pazarda canlılık oluyordu. Eski bayramları arıyoruz. Gerçekten sıkıntılı günlerden geçiyoruz.” dedi.

Ramazan Bayramı'na 4 gün kala fazla yoğunluğun olmadığını belirten Burhan Döneray, “Bayrama 4 gün kala şekerler ucuz olmasına rağmen maalesef beklediğimiz kadar satış olmuyor. Fiyat makul derecede ancak alım gücü az. İhtiyacı 5 kilo olan artık bir kilo alıyor. Geçen seneye oranla şekerler de fazla bir zam almadı. Ancak fazla bir yoğunluluk yok. Eskiden bayramlara 15 gün kala yoğunluk oluyordu. Ancak şu an son 3 gün kala biraz da olsa yoğunluk oluyor. Bu bayramlar eski bayramları bayağı arattırıyor. O bayramlar bambaşkaydı. Bugün her gün bayram sayılır. Çünkü eski bayramları dört gözle heyecanla beklerdik.” ifadelerini aktardı.

“Esnaf ve vatandaşlardan ricamız boykot mallarından uzak dursunlar”

Bayramın son 2-3 günü canlılığın yaşanacağından ümitli olduklarını söyleyen İbrahim Akdoğan, “İnşallah bu Ramazan Bayramı hayırlara vesile olur. O eski bayramlar sevinciyle, heyecanıyla artık gerçekten eskide kaldı. Eski bayramların tadı hala damağımızda. Esnaf olarak o bayramlardaki geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. İnşallah genç nesilleri de bunu aşılarız. Esnaf olarak eskideki gibi o sevinci, o tempoyu yaşamak isterdik ama maalesef şu an o bayram havası yok. Allah’ın izniyle bu 3-4 günde o canlılığı yakalamayı umuyoruz. Bundan 4-5 yıl öncesine kadar biraz insanlarda tatlı bayram telaşı olurdu. İnsanlarda maddi sıkıntılar da var. Gene de ümit varız. Bayramın son gününe kadar inşallah o havayı yakalama umudundayız. Hem bu bayramda hem de diğer günlerde esnaf ve vatandaşlardan ricamız boykot mallarından uzak dursunlar. Yerli ürün ve diğer alternatif ürünler alınsa daha güzel olacak inşallah.” dedi. (İLKHA)

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Vali Yavuz: Gazze'de çocuklar dünyanın gözü önünde katledilmektedir

MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Yükleniyor