• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Deniz: Zekât, malı bereketlendirir, toplumu birleştirir

GÜNDEM 19.03.2025 16:00:49 0
Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Deniz: Zekât, malı bereketlendirir, toplumu birleştirir

Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Hasan Deniz, zekat ve Ramazan ayındaki fitre sadakasının önemine vurgu yaparak, zekâtın sadece maddi bir ibadet değil, aynı zamanda manevi bir arınma ve toplumsal dayanışma aracı olduğunu belirtti.

Zekât ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Hasan Deniz, zekâtın sadece mali bir yükümlülük değil, aynı zamanda bireyin ruhunu ve toplumu arındıran bir ibadet olduğunu vurguladı.

Zekâtın bireyin nefsiyle, malıyla ve toplumla olan ilişkisini şekillendirdiğini ifade eden Deniz, gerçek ihtiyaç sahiplerine özellikle de Gazze’deki mazlum Müslümanlara ulaştırılması gerektiğini aktardı.

Ramazan’ın paylaşma ve yardımlaşma ayı olduğunun altını çizen Deniz, “Ramazan ayı, başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş olan mübarek bir aydır. Bu ay, sadece oruçla değil, infak ve yardımlaşma ile de anlam kazanır. İslam medeniyeti bir infak medeniyetidir. Yüce Allah, Bakara Suresi’nin 112. ayetinde şöyle buyuruyor: ‘Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin ve hayır namına kendiniz için önceden göndermiş olduğunuz ne varsa Allah katında bulursunuz. Muhakkak ki Allah, sizin yapmakta olduklarınızı görendir.’ Bu ayet, infakın yani malımızı hayır yolunda harcamanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.” dedi.

Allah, zekât verenin malını artıracağını vaad etmiştir”

Deniz, zekatın İslam’ın beş temel esas üzerine kurulu olduğunu hatırlatarak, “Zekât, Allah tarafından bize farz kılınmıştır. Zekâtımızı yerine getirerek O’nun rahmetine ve rızasına kavuşuruz. Bir ibadeti yerine getirdiğimizde onun maddi tarafına değil, manevi yönüne odaklanmalıyız. Yüce Allah, Hac Suresi’nin 37. ayetinde, ‘Kurbanlarınızın ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Allah’a ulaşan yalnızca sizin takvanızdır’ buyuruyor. Aynı şekilde zekât da şekilsel bir ibadet gibi görünse de aslında Allah’a ulaşan bizim niyetimiz, samimiyetimiz ve ihlasımızdır. Zekât, insanın nefsini bencillikten, cimrilikten ve mal sevgisinden arındıran bir ibadettir. İnsan malını elinde tutmayı sever, ancak bu sevgi bazen kişiyi cimriliğe sürükleyebilir. Zekât vermek, nefsimizi terbiye eder ve bizi paylaşmaya teşvik eder. Biz zekât verdiğimizde aslında nefsimizi de arındırıyoruz. Zekât, malı koruyup bereketlendiren bir ibadettir. Bir çiftçinin ağaçlarını budaması gibi, zekât da malımızı temizler ve ona yeniden hayat verir. Bazen insanlar zekât verdiklerinde mallarının azaldığını düşünebilirler, ancak aksine, zekât verilen mal bereketlenir, kazanç artar. Çünkü Allah, zekât verenin malını artıracağını vaad etmiştir. Zekât, toplumda zengin ile fakir arasında bir köprü görevi görür. Eğer bir toplumda zenginler mallarını sadece kendilerine saklarsa, fakirler de imkânsızlık içinde yaşamaya mahkûm olur. Bu durumda toplumda huzur ve güven ortamı da zarar görür. Oysa zekât veren kişi, hem Allah’ın rızasını kazanır hem de toplumda birlik ve dayanışma ruhunu güçlendirir.” ifadelerini kullandı.

“Fitre, oruç ibadetinin tamamlayıcısıdır”

Zekâtın toplumda sosyal dengeyi sağladığını belirten Deniz, “Zenginler zekât vererek mallarını fakirlerle paylaşır. Bu, sadece bir ibadet değil, aynı zamanda sosyal bir sigortadır. Fakirler kendilerine destek olunduğunu gördükçe, toplumdaki güven ortamı artar. İnsanlar birbirlerine yardım ettikçe, toplum daha huzurlu bir hale gelir. Namaz kılarken bazen şaşırırız, rekât sayısında yanılabiliriz. Bunun için Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, sehiv secdesini tavsiye etmiştir. Aynı şekilde fitre de Ramazan’da tuttuğumuz orucun manevi eksikliklerini tamamlayan bir sadakadır. Yüce Allah, ‘oruç benim içindir, mükafatını bizzat ben veririm’ şeklinde buyurmuştur. Oruç ibadetinin Allah katındaki değeri büyüktür ve fitre de bu ibadetin kusursuz olmasını sağlar.” dedi.

Fitrenin en çok ihtiyaç duyan kişilere ulaştırılması gerektiğini belirten Deniz, “Şehir merkezlerinde yaşayanların fitreyi para olarak vermesi daha uygun olur. Fitre ve zekâtlarımızı en muhtaç olan bölgelere yönlendirmeliyiz. Biz de bu yıl zekâtlarımızı Gazze’ye gönderdik. Orada açlık, susuzluk ve savaşın etkisi altında yaşam mücadelesi veren kardeşlerimize elimizden geldiğince destek olmalıyız.  Ramazan ayı sadece oruçla değil, paylaşım ve yardımlaşmayla da anlam kazanır. Zekât ve fitre, toplumda birlik ve beraberliği güçlendirir. Paylaştıkça bereket artar, huzur ve güven ortamı sağlanır. Ramazan’ı en güzel şekilde değerlendirmek için elimizden geldiğince ihtiyaç sahiplerine ve özellikle zulüm altında olan Gazze’ye ulaşmalı, ulaştırmalıyız. Unutmayalım ki, malımızı Allah yolunda harcadıkça o mal bereketlenir, ruhumuz arınır ve toplum daha güçlü hale gelir.” diye konuştu. (İLKHA)

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Doğu ve Güneydoğu için toz taşınımı ve fırtına uyarısı

Meteorolojiden sel ve su baskını uyarısı

Abdulmelik el-Husi: ABD uçak gemileri Yemen direnişinden kaçıyor

UNRWA: 3 bin yardım tırı Gazze sınırında bekletiliyor

HAMAS'tan ABD'ye tepki: UNRWA'nın yasaklanmasına verilen destek, siyonist soykırıma ortaklıktır

Kassam Tugayları'ndan Refah'ta siyonistlere pusu

Siyonist rejim Şam'da başkanlık sarayı yakınına hava saldırısı düzenledi

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ