• BIST 100

    14203,40%0,42
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,28% 0,21
  • GRAM ALTIN

    5954,70% -0,13
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,00

Mardin’de 21 kişinin hayatını kaybettiği tır kazalarına ilişkin gerekçeli karar açıklandı

14 Mart 2025, Cuma 16:34
14 Mart 2025, Cuma 16:34
Mardin’de 21 kişinin hayatını kaybettiği tır kazalarına ilişkin gerekçeli karar açıklandı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin’in Derik ilçesinde 2022 yılında meydana gelen ve 21 kişinin hayatını kaybettiği tır kazalarına ilişkin davada gerekçeli karar açıklandı. Mahkeme, tır şoförlerinden Umut Gündüz’e 10 yıl, Yunus Şataflı’ya ise 16 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Firma ye

Mardin’in Derik ilçesinde 20 Ağustos 2022’de meydana gelen iki ayrı tır kazasında biri polis olmak üzere 21 kişi hayatını kaybetmiş, 47 kişi ise yaralanmıştı. Kazalara ilişkin yargılanan tır şoförlerinden Umut Gündüz 10 yıl, Yunus Şataflı ise 16 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkında verilen hükme ilişkin gerekçeli kararı açıkladı. Kararda, sanıkların iniş eğimli yolda araçlarını uygun vites ve hızda kullanmadıkları, sık fren yaparak fren sisteminin ısınmasına ve kazaya sebebiyet verdikleri belirtildi.

Kaza anı ve dava süreci

Yunus Şataflı’nın kullandığı gübre yüklü 73 SN 384 plakalı tır, iki araca ve yayalara çarparak devrildi. Kazada, marketten çikolata alıp evlerine dönen 6 yaşındaki Şervan ve 11 yaşındaki Mihriban Tanrısever ile 80 yaşındaki İbrahim Halil Has ve 35 yaşındaki İnan Berk hayatını kaybetti.

İlk kazanın ardından olay yerine polis, jandarma, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ancak bu kazadan 33 dakika sonra, aynı yolda seyreden ve yine gübre yüklü olan Umut Gündüz yönetimindeki 34 NMB 53 plakalı tır, kazayı izleyen kalabalığın arasına daldı. Çok sayıda kişiyi ezen tır, bir apartmana çarparak durdu.

Kazanın ardından gözaltına alınan tır şoförlerinden Umut Gündüz, 20 Haziran 2023’teki üçüncü duruşmada, Yunus Şataflı ise, 5 Aralık 2023’teki dördüncü duruşmada tahliye edildi. 27 Şubat 2025’te görülen karar duruşmasında sanıklar SEGBİS üzerinden mahkemeye bağlandı. Mahkeme heyeti, Umut Gündüz’e ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 10 yıl, Yunus Şataflı’ya ise aynı suçtan 16 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme ayrıca, Yunus Şataflı’nın sürücü belgesinin 2 yıl 6 ay, Umut Gündüz’ün ise 2 yıl süreyle geri alınmasına karar verdi. Firma yetkilileri K.G., M.A. ve K.M.G. ise beraat etti.

Mahkemenin gerekçeli kararı

Mahkeme gerekçeli kararında, sanıkların fren sistemlerini yanlış kullanarak kazalara sebebiyet verdiklerini belirtti. Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Sanıklar Umut Gündüz ve Yunus Şataflı’nın, iniş eğimli yolda seyir halindeyken araçlarının teknik özelliklerini, yükü ve yol yapısını dikkate almadan uygun vites ve hızda sürüş yapmadıkları, uzun iniş eğimli yolda sık fren yaparak fren sisteminin ısınmasına ve fren etkisinin zayıflamasına sebebiyet verdikleri anlaşılmıştır. Bu nedenle araçların kontrolü kaybolmuş, sanıklar şehir içi hız limitlerine uymamış ve yaya geçitlerinde hızlarını azaltmaları gerekirken buna uygun hareket etmemişlerdir.”

Gerekçeli kararda ayrıca, bilirkişi raporları, kamera görüntüleri ve Adli Tıp Kurumu raporları doğrultusunda sanıkların asli derecede kusurlu oldukları vurgulandı.

Firma yetkilileri beraat etti

Mahkeme, firma yetkililerinin cezalandırılmasına yönelik yeterli delil bulunmadığını belirterek beraat kararı verdi. Kararda, “Sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, mahkumiyete yeter nitelikte, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği, ceza mahkumiyetinin ihtimale değil, kesin ve açık bir ispata dayanması gerektiği dikkate alınarak, firma yetkililerinin ayrı ayrı beraatlerine karar verilmiştir.” denildi. (İLKHA)

HÜDA PAR Şanlıurfa’da “Son Kale: Aile” konferansı düzenleyecek

Yayaların davranışlarını tahmin eden yeni yapay zekâ sistemi geliştirildi

KPSS-2025/2 tercih süreci başladı

Konya-İstanbul YHT hattı 13 milyon yolcu taşıdı

Çin'den ABD'nin Tayvan'a yönelik silah satışına tepki

Uzmandan sezaryen uyarısı: Her doğum yeniden sezaryen olmak zorunda değil

Sudan'da İHA saldırıları: Atbara'da elektrik kesildi, kuzey ve güneyde ölüler var

Hazreti Mevlâna’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü anma törenleri kapanış programıyla sona erdi

Konya'da 15 günde bin 372 hesap hakkında işlem

HÜDA PAR 13. kuruluş yıldönümünü yarın Diyarbakır'da kutlayacak

Güvenli doğal gaz kullanımının altın kuralları

Kazalara sebep oluyordu; çözüm bulundu

Siirt’te 10 köyü birbirine bağlayan kritik yol için gece gündüz kar mesaisi

Konya’da jandarmadan kapsamlı denetim: Aranan 211 şahıs yakalandı

Mehmet Emin Buğra, vefatının 60'ıncı yılında İstanbul’da anıldı

Soğuk da öldürüyor: Gazze'de bir bebek daha şehit oldu

HÜDA PAR Adana teşkilatından Gazze'ye destek

Çevre koruma harcamaları 441 milyar TL’yi aştı

ABD hükümeti, helikopter-uçak çarpışmasında sorumluluğu kabul etti

AIPA’dan Türkiye’de yapay zekânın toplumsal etkilerine odaklanan kapsamlı araştırma

İşgalciler Batı Şeria'da 11 Filistinliyi alıkoydu

İletişim Başkanı Duran, bütçe görüşmelerine katıldı

2024 KPSS’de branş sıralamaları güncellendi

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nden Wilson hastalığında nakil başarısı

Aydoğan: Oyun oynayan çocuk hayata hazırlanır

Asgari ücrette gözler ikinci toplantıda

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa’da yürüyüş düzenleyecek

Doğanın siyah incisi kara leylek foto kapanla görüntülendi

Medeniyet İlkokulu’nda Okur-Yazar Buluşması

Yeni kurulacak şirketler için ETDS zorunlu olacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Şanlıurfa’da “Son Kale: Aile” konferansı düzenleyecek

Yayaların davranışlarını tahmin eden yeni yapay zekâ sistemi geliştirildi

KPSS-2025/2 tercih süreci başladı

Konya-İstanbul YHT hattı 13 milyon yolcu taşıdı

Çin'den ABD'nin Tayvan'a yönelik silah satışına tepki

Uzmandan sezaryen uyarısı: Her doğum yeniden sezaryen olmak zorunda değil

Sudan'da İHA saldırıları: Atbara'da elektrik kesildi, kuzey ve güneyde ölüler var